Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, dzarro napisał:

Gramofony z napędem bezpośrednim o aparycji innej niż DJ to raczej rzadkość - w dodatku kosztowna

Na przyklad AT LP5 za niecałe 2 tysie? Albo podobny Reloop?

Tylko ten parę stów droższy.

Czytaj ze zrozumieniem - pisałem o „aparycji innej niż DJ”. W tej kategorii też nie będzie łatwo - jest np Linn i (chyba) flagowy Thorens, ale ceny startują od 20 tys. Fryderyk jest tańszy o połowę - wystarczy, że ktoś gdzieś nie po polsku napisze, że jest świetny i grono zainteresowanych może się pojawić. Reszta zależy od Unitry - jeśli produkt nie jest wydmuszką, będzie szansa, żeby się zaczepić na rynku - raczej nie polskim.

Nikt kogo interesują gramofony za 2 tys. euro nie będzie sobie zawracał głowy Reelopem. To, że Unitra w tej głowie zawróci - też nie jest jakoś szczególnie prawdopodobne, ale zupełnie wykluczyć tego nie można.

Mamy przykłady firm, które szybko zrobiły sukces startując od zera. Problem w tym - że raczej są to firmy wypełniające niszę w zakresie nowych technologii - jak choćby Rose. Dlatego nie przywiązuję się do twierdzenia, że Unitra zawojuje świat gramofonami. Ot - kolejna niezobowiązująca spekulacja.
2 godziny temu, dzarro napisał:

Czytaj ze zrozumieniem - pisałem o „aparycji innej niż DJ”.

Oba są mało didżejskie- pozbawione regulacji obrotów suwakiem, wysoki połysk, od razu widać, że mają inne przeznaczenie.

2 godziny temu, dzarro napisał:

To, że Unitra w tej głowie zawróci - też nie jest jakoś szczególnie prawdopodobne

Fakt. 

Od początku też pisałem, że start nowej Unitry w tej półce cenowej, to absurd.

Fakt. 
Od początku też pisałem, że start nowej Unitry w tej półce cenowej, to absurd.

Nawet w Polsce wybór wzmacniaczy za ok. 6-7 tys. w całe nie jest duży. Są salony, w których można dostać 1-2 modele z tego pułapu. Dopiero trzeba podwoić cenę, żeby przebierać. Cena CDeka Unitry to średnia półka. Owszem taki Cambridge ma w ofercie tańsze - ale np. transport do serii Evo kosztuje niewiele mniej a wygląda dużo gorzej. Wystarczy, że wypuszczą tańszy wzmacniacz (jest w opracowaniu - wygląda całkiem spoko) i streamer(pewnie będzie w cenie CD) i będą mieli ofertę na poziomie wielu innych firm - znanych i nieznanych. Paradoksalnie mogą mieć większe możliwości od wielu konkurentów w zakresie promocji - wątpię żeby np. Atoll czy Primare mieli ułamek tych możliwości, które oferuje inwestor Unitry. Sam Kiciński przyznał, że to projekt na lata - i nie oczekuje wyników po paru miesiącach.

Do Listopada nie zostało dużo czasu - forma prezentacji na AS zapewne powie więcej jakie mają pomysły na prezentację swoich produktów.
W dniu 13.07.2023 o 13:36, xetras napisał:

temat też zaczął się przecież od kuriozalnego wideo od pana Romana z Kalisza, który prowadzi z uroczą panią Agnieszką przytulisko dla niechcianego audio.

Ten filmik to niezły kabaret. Zbieracz złomu, pan Roman zaproponował drobne ulepszenia. Chciałby we wzmacniaczu zmianę kolorów podświetlenia wskaźników i wzorem wyższych modeli filc na tacce w odtwarzaczu. Ktoś przypomni, bo nie kojarzę które firmy stosowały takie rozwiązanie? 

5 godzin temu, kghm napisał:

Zbieracz złomu, pan Roman zaproponował drobne ulepszenia. Chciałby we wzmacniaczu zmianę kolorów podświetlenia...

Może jeszcze mrugające w rytm muzyki zmiennymi kolorami, jak w boomboxie na bazarze z lat 80-tych?

O tak! Tego nikt nie stosuje, UNITRA miałaby sukces gwarantowany!

Co ja piszę? Przecież tego pełno w segmencie wiejskich głośników blutututu.... i znów klapa. ☹️

Chyba jednak ktoś miał rację, że uratować przedsięwzięcie może jedynie dedykowany do systemu kolorofon.

W dniu 15.07.2023 o 12:23, dzarro napisał:

Gramofony z napędem bezpośrednim o aparycji innej niż DJ to raczej rzadkość - w dodatku kosztowna. To też może być jakaś szansa dla Unitry - oczywiście przy założeniu wysokiej jakości produktu i dystrubucji również poza Polską.

Ja to akurat nie rozumiem czemu za tzw. audiofilskie uznaje się te mające napęd paskowy lub idler.

Silnik bezpośrednio napędzający talerz jest trwalszy, a konieczna (stosownie do masy rotora) regulacja obrotów względem statora jest prostsza elektronicznie.

22 godziny temu, porlick napisał:

Kiedyś któryś z szóstki kupię, ale po procedurze porównawczej.

Tzn.

Zainteresowany jestem tymi modelami: ATLP240, ATLP1240, Pioneer PLX500, Pioneer PLX1500, Edmund, Fryderyk.

DirectDrive rulz!

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Inne modele prędzej czy później muszą się pojawić. 

Ale to te pierwsze będą wyznacznikiem nowej unitry. 

Chyba że produkty będą dostępne tylko dla wybranych i normalny śmiertelnik dostanie dopiero inne wersje. Tak też może być. 

Ale PR będzie dobry. Już jest. 

Godzinę temu, xetras napisał:

Ja to akurat nie rozumiem czemu za tzw. audiofilskie uznaje się te mające napęd paskowy lub idler.

Bo tak i koniec 😉.

A naprawdę, to wszystko zależy od staranności wykonania. Zarówno taki, jak i inny rodzaj napędu na własny zestaw wad i zalet, i tylko od producenta zależy, jak je zwalczyć lub wykorzystać. 

Mam obecnie gramofony w każdej z tych trzech kategorii napędu. z uwagi na dobre wykonanie, nawet 50 letni idler od Duala (1224) daje radę i trzyma obroty stabilnie, a porządnie wykonany napęd nie zakłóca wibracjami.

DD też mam od Duala (491). Talerz ponad 3 kg, wyważany, pełny automat. Na stroboskopie widać, że obroty są absolutnie stałe, choć rocznik '82-4. 

Jego przeciwieństwem jest paskowe Lenco L500 z '88. Absolutne minimum- full manual. Talerz ma 4kg, również wyważany, chyba żeliwny, choć nie jestem tego pewien. Tu silnik jest synchroniczny, zawieszony jak dziś w ProJect'ach, na gumowym ringu. Wibracji zero, zewnętrzny stroboskop "stoi" jak (...) 😁

18 godzin temu, dzarro napisał:

Paradoksalnie mogą mieć większe możliwości od wielu konkurentów w zakresie promocji - wątpię żeby np. Atoll czy Primare mieli ułamek tych możliwości, które oferuje inwestor Unitry. Sam Kiciński przyznał, że to projekt na lata - i nie oczekuje wyników po paru miesiącach.

Tak pisałem parokrotnie (że to segment dość mocno konkurencyjny - oprócz w/w to np. [w alfabetycznej kolejności] Copland, Densen, Hegel.

Primare ma swój system Prisma(Co do innych to nie wiem) Zmierzam do tego że wyróżnik i wizualny i wyróżnik automatyki/pólautomatyki  sterowania powinien być.

Pełni taką gadżeciarską rolę jak: magiczne oko, wycieraczki, wazon i obrusik na kolumnie, itd.

Ma też kolekcjonerskie znaczenie - wtedy mowa o "dedykowanym" urządzenie, "referencyjnym", "flagowym",

Wolałbym bardziej rzeczowy opis, ale takiego nie umieją. 

(Tworzenie skrótu pojęciowego i robienie streszczeń  by się przydało - czy jeszcze ktoś to umie uprawiać?)

Generalnie to nie lubię sterowania pilotem i wolę słuchać w ruchu czyli kątem oka i ucha. Dla mnie zbędne są wizualne wydziwienia bez praktycznego uzasadnienia, jak choćby te wycieraczki.

Muzyka do usypiania i spania jest zbędna (tzn. ta z elektromechanicznych sprzętów).Wolę muzykę z otoczenia nieelektrycznego.

Edytowane przez xetras
Poprawka

Godzinę temu, czester15.30 napisał:

Ciekawe czy w wzmacniaczu wejście Direct In jest wejściem bezpośrednio na końcówkę mocy . 

Napisz do nich, może odpowiedzą. Znajomy pytał o regulację głośności to mu odpisali.

,,sterowanie głośnością jest regulowane cyfrowo''. Jest nadzieja, że zrobili coś lepszego niż zwykły potencjometr.

41 minut temu, kghm napisał:

Napisz do nich, może odpowiedzą. Znajomy pytał o regulację głośności to mu odpisali.

Mogę napisać w wolnej chwili. Zastanowiło mnie to , gdyż wzmacniacz ma taki hebelek " Funkcja pominięcia korekcji (Linear) " , świadczyłoby o tym ,że te wejście jest wejściem bezpośrednio na końcówkę mocy. Fajnie można byłoby spiąć amplituner AV KD . 

Edytowane przez czester15.30
49 minut temu, porlick napisał:

Enkoder ze scalakiem- jak w tanich wieżyczkach?

Myślę, że 30 inżynierów stać na coś lepszego i zrobią coś na wzór Luxmana lub Accuphase.

Myślę, że 30 inżynierów stać na coś lepszego i zrobią coś na wzór Luxmana lub Accuphase.

30 osób to cała firma - nie tylko inżynierowie są potrzebni.
Gość

(Konto usunięte)

A silnik rotacyjny?
"Mazda opracowała genialny silnik rotacyjny, który z pojemności 2,6 litra rozwijał moc 700 KM przy 9000 obr./min. A co najciekawsze, silnik ten mógł generować nawet 930 KM, przy 10500 obr./min. Przeliczenie na litr pojemności wynosi aż 358 KM. To wszystko bez turbosprężarki i przy wadze silnika wynoszącej 180 kg! Jednak auto wyścigowe potrzebowało wytrzymałego silnika, dlatego inżynierowie zdecydowali o zmniejszeniu jego mocy do wspomnianych 700 KM. Dzięki tej decyzji, silnik był bardzo wytrzymały względem konkurencji"
https://mazda.warszawa.pl/mazda787b/

A to czasem nie był silnik Wankla?
9 godzin temu, romeksz napisał:

Rotacyjny zwykle kojarzony jest z lotnictwem, gdzie cały silnik obraca się ze śmigłem na wale sztywno mocowanym do konstrukcji nośnej (jest kompletnie nieszczelny).

Wankla- też jest rotacyjny (ale w potocznym znaczeniu).

Tak jak w cytowanym tekście.

Ten pierwszy przecieka, ten drugi wprost przeciwnie. 

Nie ma co rozkminiać i dzielić na czworo  definicji, to był przykład doskonalenia i uporu (tak jak uparty Preston Tucker).

Technologii Concorde'a nie chcieli amerykańcy, kwadrofonii nie chcieli praktycznie wszyscy, ekranizacji Diuny według Jodorovsky'ego też amerykańcy nie chcieli.

Konkluzja - rynek zbywa doskonałych i nieprzeciętnych, a to kapitał wybiera to, co przeciętne i podlega umasowieniu.    

Jeżeli by trzymać się logiki języka, to:

rotacyjny>obrotowy czyli "obrotowy silnik" byłby tylko ten lotniczy (szczególnie dobrze chłodzony ale kłopotliwy, bo ~"niezrównoważony w poziomie" [nie wiem jak to nazwać])

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a nie - Wankla (ale przecież polemiczne forum  to nie jest dyplomowa praca inżynierska).

Wiki jest para-dokumentalne więc ściślejsze od formułki z cytatu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

W dniu 15.07.2023 o 12:23, dzarro napisał:

Gramofony z napędem bezpośrednim o aparycji innej niż DJ to raczej rzadkość - w dodatku kosztowna.

Kiedyś norma. Ciekawe kto im te silniki robi? bo może byc niezłe brum...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

10 godzin temu, romeksz napisał:

Przypomnę że kwestia dotyczyła tego co paww sugerował 5 lipca a na co mu 6 lipca odpisałem czyli o sterowaniu rynkiem i wstawiłem cytat i link.

On twierdził, że na rynku decyduje jakość i trwałość a ja nie jestem tak ideowy i naiwny. 

Pytasz o kompletnie pozamerytoryczne kwestie po 11 dniach.

(Materiały do źródeł(:

Ukryta Zawartość

W tym #824 był dłuższy wywód z podsumowaniem.

Cytat

Zazwyczaj produkt wysokiej klasy sam broni się na rynku jakością i trwałością, tylko zawsze jest pytanie jak długo inwestor jest skłonny czekać na zwrot kapitału?

Wcale nie jakość i trwałość na rynku decydują- tylko zmowa, np. prawna.

Może być też inna mowa czyli obmowa.

Poza tym jestem zdania (ale to już odejście do filozofii) że to słowo tworzy rzeczywistość.

(Pojęcie tworzy kształt).

Natomiast - To, co bez pojęcia jest bezkształtne i nic nie  warte. 

Co więcej - rzeczy bez słowa  nie istnieją (imho). Bo są nieużyteczne. Z tego że "są bo są" nic nie wynika czyli wynika wszystko. Przykład to artefakty z wykopalisk archeologicznych albo wiele innych muzealiów.

Co wynika z tego że są?

- nic albo wszystko.

Podlegają dowolnej interpretacji.

Koniec, finito, ad rem:

Wracam do realiów podlegających obiektywnym pojęciom.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

W dniu 26.06.2023 o 18:21, Pseudodrummer napisał:

Własnie,juz wiem,czego brakuje w nowej Unitrze.
Kolorofonu,bez tego nie uda się

Kolorofon.
To jedyny ratunek dla Unitry

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

U Aleksandra Zawady* zamawiali lampę EM 84, ale ten od razu deklarował że jej chałupniczo nie wykona.To ta co była w magnetofonach szpulowych.

http://bee.mif.pg.gda.pl/Oktoda/index.php/EM84

*Strona firmowa to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@przmor

To jest problem autora tej fotki.

Odnośnie zestawu i urządzeń: (WSH805 ZGZ801 CSH801 TSH801 GS1 Fryderyk GS2 Edmund) dopiero późną jesienią po sondażowej partii będzie coś wiadomo - czy to się łączy w coś sensownego i pasownego do postulowanej przez autorów - gospodarki cyrkularnej.

I tych wyrobów dotyczy temat reaktywacja.

Designer (stylista):

Ukryta Zawartość

Mi UNITRA z niczym się nie kojarzy...

Przeciwnie do np. JBL L100. (To akurat jakaś bieżąca replika sprzętu  z lat '70.)

...albo - przestała się kojarzyć.

Cenowo zestawy: LS100, ZGZ801 tudzież Qualio IQ oraz Adam S3V wypadają podobnie .

Nie wiem jak wypada cenowe podobieństwo z np. Infado Boson.

Ukryta Zawartość

Chyba każdy ma rozum, to nie jest temat o mnie.Skoro ma rozum to niech ogarnia.

To nowa firma i nowe wyroby.

Mamy rok 2023 a nie 1983.

Nowa firma przecież nie robi eksponatów muzealnych a tu odbywa się wieczna rozkminka peerelowskich resentymentów, która jest nieuzasadniona realnymi działaniami obecnych osób ze składu UNITRA.

Obecni twórcy to nie twórcy zjednoczenia "Unitra".

(Było, edytowane: "bez pokrycia w realiach").

Chodzi o to że działania bieżące dotyczą efektów przyszłych (a nie tego co kto pamięta i co mu się wydawało że pamięta albo tego co kojarzy z etykietką).

Produkty sprzed 2023 roku to nie ta UNITRA o której jest mowa w aktualnym temacie.

5 godzin temu, Allmr napisał:

Czy ktoś oprócz ciebie rozumie o czym piszesz?

A jakieś konkrety?

Czego konkretnie nie ogarniasz?

5 godzin temu, Allmr napisał:

Ja piszę o tym o czym traktuje temat. O powstaniu przedsiębiorstwa Unitra, które ze zjednoczeniem łączy jedynie zbieżność słów.

W dniu 18.07.2023 o 09:27, przmor napisał:

W markecie narzędziowym między młotkami a kowadłami stało takie coś i wydobywał się z tego dźwięk.

Nie jest to z Unitry (chyba widzisz oczami?)

Naocznie jest to do ogarnięcia, że to Diora.

Edytowane przez xetras
Dopisek

8 godzin temu, Allmr napisał:

Nie ma takich osób

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Składnia jest owszem u mnie zawikłana, zwłaszcza wpisów wieloakapitowych, bo możliwości edycyjne okna wersji mobilnej są małe a podpowiedzi słownika mylące lecz objaśnienia i przeredagowania wpisu są u mnie dostępne na życzenie wyrażone konkretnie względem konkretnej niezrozumiałości składni, którą stosuję.

Kiedy jestem do dyspozycji to potrafię napisać też inaczej, ale nie za każdym razem.

Czasem piszę -skrótem pojęciowym (co rzadko mi się udaje), czasem -rozbudowanym komentarzem polemicznym.

To ostatnie wypada najładniej (taka to już uroda niestandardowych i dalekich od smsów z messengera wpisów, ten typ [czyli ja i moje wpisy] tak ma).

Estetyka nowych modeli Unitry jest ładna, całego zestawu i poszczególnych urządzeń: (WSH805, ZGZ801, CSH801, TSH801, GS1 Fryderyk, GS2 Edmund). Tyle można o nich napisać, ile jest na załączonych obrazkach i nic ponad to.

Edytowane przez xetras
Dopisek

Wzmacniacz słyszał już redaktor Kulpa z A/V i twierdzi, że jest wart swojej ceny. Oczywiście są dziesiątki produktów, które były wycenione adekwatnie do jakości i nie odniosły sukcesu.

Moim zdaniem szans Unitry leży w zdobyciu jakiejś pozycji na co najmniej kilku rynkach. Biorąc pod uwagę zasoby i doświadczenie zespołu (są tam osoby, które pracowały już przy dystrybucji globalnych marek A/V) - takie założenie nie musi być mrzonką. Nowe firmy audio pojawiają się niemal co roku i jakiś odsetek utrzymuje się na rynku.

• Pokaż nowe odpowiedzi