Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze systemu - budżet 50kPLN

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

niedawno sprzedałem mój poprzedni system (T+A Music Player, Power Plant, TS300) i rozglądam się za czymś nowym do słuchania. Na dziś najbliżej mi do dobrego wzmacniacza (Accuphase E-280, McIntosh MA5300, Luxman 505 lub inny) i steamera. Chciałbym posłuchać Lumina, Eversolo, tu chyba jestem najmniej zdecydowany. Kolumny jakich chciałbym posłuchać to Paradigm Founder 80, b&W 702S3, Sonus Faber Sonetto VIII, Audio Physic Tempo 35, Monitor Audio Gold 300/200, Triangle Signature Delta i inne.

Może ktoś z Was szukał czegoś w podobnym budżecie i zechce podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Muzyka, której słucham to jazz, rock, elektronika. Pokój odsłuchowy ma 26m2, w muzyce lubię ciepło, dynamikę i "żywiołowość".

Z góry dziękuję za pomoc:)

Z kolumn do rozważenia dodałbym jeszcze PMC 5.26 i Chario Aviator Cielo. Odnośnie wzmacniaczy to mogę polecić połączenie McIntosha MA5600 z Trianglami Signature Delta lub Alpha. Bardzo fajne synergia. Nie słuchałem MA5300. Odnośnie wzmacniaczy możesz jeszcze pomyśleć o Electrocompanient ECI 6 i Gato AMP -150, choć to nie będzie taka jakość jak MA5600. Poza Paradigm wszystkie kolumny słuchałem jak sam i kolega kupowaliśmy swoje. Ja mam Triangle Signature Delta, kolega kupił PMC 5.26 jeszcze jeden kolega ma Signature Alpha, cieplejsza tonacja w stosunku do Delta. Natomiast PMC 5.26 bardzo fajnie grają, naturalnie, jakby nie mój kompromis, gdzie chciałem kolumny, które mogły by zagrać i z amplitunerem, to zapewne też postawiłbym na PMC5.26, ale z amplitunerem w ogóle nie chciały zagrać, był do nich za słaby, a Triangle coś tam już grają i po 2 nie chciałem zmieniać na razie swojego wzmacniacza lampowego, który triangle jeszcze napędza, a z PMC to już nie daje rady. Oczywisćie grają u mnie w stereo, i tylko podłączam czasami do filmów lub jakiś koncertów amplituner do wzmacniacza, w trymie pre-in.

Słuchałem w piątek w 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  zestawu marzenie - Canor Ai 1.20 + DAC Gustard R26 + kolumny Supravox Melodia 165GMF. Całość w promocji ok 33K zł. 

Takiego realistycznego brzmienia dawno nie słyszałem. Idealna synergia. 

Trudo było się oderwać. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

44 minuty temu, RobG1974 napisał:

Z kolumn do rozważenia dodałbym jeszcze PMC 5.26 i Chario Aviator Cielo. Odnośnie wzmacniaczy to mogę polecić połączenie McIntosha MA5600 z Trianglami Signature Delta lub Alpha. Bardzo fajne synergia. Nie słuchałem MA5300. Odnośnie wzmacniaczy możesz jeszcze pomyśleć o Electrocompanient ECI 6 i Gato AMP -150, choć to nie będzie taka jakość jak MA5600. Poza Paradigm wszystkie kolumny słuchałem jak sam i kolega kupowaliśmy swoje. Ja mam Triangle Signature Delta, kolega kupił PMC 5.26 jeszcze jeden kolega ma Signature Alpha, cieplejsza tonacja w stosunku do Delta. Natomiast PMC 5.26 bardzo fajnie grają, naturalnie, jakby nie mój kompromis, gdzie chciałem kolumny, które mogły by zagrać i z amplitunerem, to zapewne też postawiłbym na PMC5.26, ale z amplitunerem w ogóle nie chciały zagrać, był do nich za słaby, a Triangle coś tam już grają i po 2 nie chciałem zmieniać na razie swojego wzmacniacza lampowego, który triangle jeszcze napędza, a z PMC to już nie daje rady. Oczywisćie grają u mnie w stereo, i tylko podłączam czasami do filmów lub jakiś koncertów amplituner do wzmacniacza, w trymie pre-in.

Dziękuję za pomoc, rzeczywiście umknęły mi w wyliczance Chario Aviator Cielo, które dystrybutor zarówno Accuphase jak i Chario promuje 🙂 Na pewno to będzie jeden z zestawów do odsłuchu. Do Triangle'a mam sentymentlny stosunek, bo zaczynałem moją przygodę z hifi od Celius ES 20 lat temu 🙂 Do tej pory nie barłem pod uwagę PMC, ale zgodnie z Twoją sugestią posłucham. Dzięki raz jeszcze!

38 minut temu, Piopio napisał:

Słuchałem w piątek w 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  zestawu marzenie - Canor Ai 1.20 + DAC Gustard R26 + kolumny Supravox Melodia 165GMF. Całość w promocji ok 33K zł. 

Takiego realistycznego brzmienia dawno nie słyszałem. Idealna synergia. 

Trudo było się oderwać. 

Dziękuję za podpowiedź.... na poewno sprawdzę 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak 6600

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

8991943a473a4a0410ae7549b60cfa0e.jpg

Coś mi się numeracja pogrzała.

Tak zdecydowanie po cieplejszej ale nie jest ciemny. Ja to na zywam ciepły ale w miarę jasny.

Cześć, skoro jesteś osłuchany, to najlepszą opcją byłby odsłuch i szukanie idealnych dla siebie opcji 🙂 

Ewentualnie do listy dopisałbym Moona 340i, Gato, Primare i35, czy Fezz Lybra Evo. 

Z kolumn na pewno sprawdziłbym Audio Physici, Sonus Fabery. Nie jestem pewien, czy Goldy od Monitor Audio są tym, czego szukasz. Ciekawą, aczkolwiek mało popularną opcją są System Audio Legend 60.2 i 40.2. Muzykalne kolumny, z dużym dźwiękiem, świetną barwą i kontrolą w całym paśmie. 

Co do Lumin vs EverSolo, to oba w swoim budżecie są świetne. Dwukrotny przeskok cenowy na Lumina jest zdecydowanie słyszalny i jeśli jest opcja, to warto dopłacić. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

19 minut temu, Q21 napisał:

Cześć, skoro jesteś osłuchany, to najlepszą opcją byłby odsłuch i szukanie idealnych dla siebie opcji 🙂 

Ewentualnie do listy dopisałbym Moona 340i, Gato, Primare i35, czy Fezz Lybra Evo. 

Z kolumn na pewno sprawdziłbym Audio Physici, Sonus Fabery. Nie jestem pewien, czy Goldy od Monitor Audio są tym, czego szukasz. Ciekawą, aczkolwiek mało popularną opcją są System Audio Legend 60.2 i 40.2. Muzykalne kolumny, z dużym dźwiękiem, świetną barwą i kontrolą w całym paśmie. 

Co do Lumin vs EverSolo, to oba w swoim budżecie są świetne. Dwukrotny przeskok cenowy na Lumina jest zdecydowanie słyszalny i jeśli jest opcja, to warto dopłacić. 

Mało wyrafinowane propozycje. Zaproponujcie jakaś petardę brzmieniową a nie przeciętniaki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 godzin temu, RobG1974 napisał:

Hej 

to ja też podpisuje się pod rekomendacją Triangle Delta Signature bo je dobrze znam i w połączeniu z ciepłym wzmakiem to super granie. w Triangle obecnie wypuszczają modele jubileuszowe "40th aniversary" i juz np jest Antal i dostal super magnezowa kopulke. ? 

co do wzmaka - dodaj do swojej listy BAT czyli Balanced Audio Technology. jak nie musi być nowy to ceny sa do wytrzymania. widzialem fajną koncowke BAT na OLX. ja mam i PRE (lampowe) i koncowke BATa i jest super. jesli szukasz cieplejszego grania to taka sygnatura jest w Musical Fidelity. 

streamer - u mnie Lumin T2 i happy . apka moze nie jest turbo trendy ale bardzo stabilne połączenie, ma Tidal Direct, obsuguje dyski NAS , czeste upgrade softu no i gra piekną sceną o analogowym brzmieniu co majac na uwadze Sabre na pokładzie nie jest łatwe do osiągnięcia. polecam bo wszedł T3 wiec ceny T2 atrakcyjne  

18 godzin temu, koala25 napisał:

Cześć,

niedawno sprzedałem mój poprzedni system (T+A Music Player, Power Plant, TS300) i rozglądam się za czymś nowym do słuchania. Na dziś najbliżej mi do dobrego wzmacniacza (Accuphase E-280, McIntosh MA5300, Luxman 505 lub inny) i steamera. Chciałbym posłuchać Lumina, Eversolo, tu chyba jestem najmniej zdecydowany. Kolumny jakich chciałbym posłuchać to Paradigm Founder 80, b&W 702S3, Sonus Faber Sonetto VIII, Audio Physic Tempo 35, Monitor Audio Gold 300/200, Triangle Signature Delta i inne.

Może ktoś z Was szukał czegoś w podobnym budżecie i zechce podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Muzyka, której słucham to jazz, rock, elektronika. Pokój odsłuchowy ma 26m2, w muzyce lubię ciepło, dynamikę i "żywiołowość".

Z góry dziękuję za pomoc:)

Wiem że to może być lekko ponad budżet ale ciekawe połączenie, sprawdź Blumenhofery Genuin FS 3 MK 2 do tego np: Pathos Classic One MkIII 🙂 

18 godzin temu, Piopio napisał:

Mało wyrafinowane propozycje. Zaproponujcie jakaś petardę brzmieniową a nie przeciętniaki. 

za 50 kzł szału nie ma :)

3 godziny temu, mztv napisał:

za 50 kzł szału nie ma 🙂

Ja bym coś extra ogarnął 😉 

Cabasse Pearl.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Oho, już się dowiedzieliśmy, że 50kzł to za mało żeby słuchać muzyki

Biegnę po popcorn!

Apetyt rośnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
24 minuty temu, D4ncer napisał:

Oho, już się dowiedzieliśmy, że 50kzł to za mało żeby słuchać muzyki 🙂

Biegnę po popcorn!

W jakości High-End 😉 

Masz naprawdę bardzo solidny budżet na sprzęt audio.

Powiem ci że wzmacniacze które wybrałeś są uważane za hi end ale to też podstawowe modele tych producentów.

Nie wiem czy zdecydował bym się na accu 280: gdyż słuchałem wyższych serii. Pytanie czy sprzęt używany wchodzi w ogóle tutaj w grę?

MAC 5300 na pewno by u mnie odpadł 

Jeśli chodzi o listę kolumn to jak najbardziej zgadzam się z przedmówcą o dopisania kolumn chario do listy ale nie wiem czy akurat ich zestawienie z accuphase byłoby dobrym rozwiązaniem. Wiesz akurat tak się często zdarza że dystrybutor łączy ze sobą swoje sprzęty ale to bardziej taki chwyt marketingowy niż faktycznie dobre zestawienie.

Także PMC 5.26.: świetne detaliczne punktowe granie z dokładnością a nie przesadzone w żadnym paśmie.

Może spendory d7.2 do póki były u tego samego dystrybutora czyli Nautilus to też często były łączone z accu.

Proac d30r choć nie są to mocne kolumny więc warto by było je odsłuchać w miejscu docelowym.

Większe bardzo naturalne elac 409. To kolumny które wybrzmiewają znacznie równiej od swoich mniejszych braci z linii. 

Kef r11meta? Tych jeszcze nie słuchałem ale słuchałem 11 i mniejszych odpowiedników z upgradem meta. Warto odsłuchać

Amphion argon 7ls paczki które znalazłyby się także na mojej liście potencjalnym wyborze sprzętu W tej kwocie.

A jeżeli chodzi o wzmacniacz no to tu już zależy od tego na które powinny być się zdecydował. Ale pójście w najniższy model nazwijmy to trochę lepszej firmy to chyba nie tędy droga.

Ale znowu ten gato nie jest do wszystkich kolumn. Nie słuchałem go z wieloma paczkami. Z ich produktami gra na prawdę dobrze. ja kiedyś go odskuchalem z pmc i sonusem i tam już takiej rewelacji nie zrobił. 

Najpierw kolumny!

W dniu 31.07.2023 o 11:54, Piopio napisał:

Zaproponujcie jakaś petardę brzmieniową a nie przeciętniaki. 

Teoretyczne petardy brzmieniowe często okazują się zwykłymi kapiszonami w docelowym pomieszczeniu odsłuchowym...🙂

Godzinę temu, Stream napisał:

Teoretyczne petardy brzmieniowe często okazują się zwykłymi kapiszonami w docelowym pomieszczeniu odsłuchowym...🙂

Dokładnie 👍

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale znowu ten gato nie jest do wszystkich kolumn. Nie słuchałem go z wieloma paczkami. Z ich produktami gra na prawdę dobrze. ja kiedyś go odskuchalem z pmc i sonusem i tam już takiej rewelacji nie zrobił. 

Najpierw kolumny!

Dlatego najlepiej Gato ale AMP-150

Bardzo dobry pomysl z zamowieniem kolumn.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jakieś marketowe kolumny padają. Dużo drogie, mało dobre. Ja bym sprawdził ATC SCM20SL, może elektrostaty od Martina Logana, coś od Revela na berylowej kopułce. Na pewno lepsze od tej masówki co Ci tutaj proponują. Do tego jakiś wznak za 10tyś. Dac Chord Qutest, transport cd Audiolab 9000cdt, albo jak maja być pliki i stresming to Auralic Aries. Okablowanie od Kimbera. Spokojnie w 50 tys się zmieścisz.

• Pokaż nowe odpowiedzi