Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze stereo do pokoju 30 M2

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

To pewnie nie pierwszy tutaj post o takim pytaniu 😄

Ale mam prostokątny pokoik (salon w zasadzie) i chciałbym tam postawić prosty zestaw audio. Chciałbym jakiś wzmacniacz najlepiej z funkcjami sieciowymi oraz CD bo czasem słucham płyt. Kolumny mogą być duże, żona akceptuje 🙂

Muzyka: w zasadzie każda. Lubię dynamikę, bas. 

Budżet pomiędzy 10 a 15 tysięcy. Jestem otwarty na propozycje.

Kacper!

https://www.audiostereo.pl/topic/164517-pierwsze-stereo-do-pokoju-30-m2/
Gość Kw202

(Konto usunięte)
15 minut temu, TOmeczek1 napisał:

Witajcie!

Ale mam prostokątny pokoik (salon w zasadzie) i chciałbym tam postawić prosty zestaw audio. Chciałbym jakiś wzmacniacz najlepiej z funkcjami sieciowymi oraz CD bo czasem słucham płyt. Kolumny mogą być duże, żona akceptuje 🙂

Kacper!

Sprzęt nowy czy z drugiej ręki? 

Godzinę temu, TOmeczek1 napisał:

Witajcie!

Kacper!

Witaj Kacprze 🙂

jak duży jest ten pokój/salon? To bardzo ważna informacja, aby móc coś konkretnego proponować 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Kw202 napisał:

Sprzęt nowy czy z drugiej ręki? 

tylko nowy, nie lubię używanych

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj Kacprze 🙂

jak duży jest ten pokój/salon? To bardzo ważna informacja, aby móc coś konkretnego proponować 

Tak, 30 metrów to przestrzeń z aneksem. Może później uda mi się wrzucić jakieś zdjęcie. 

Generalnie ustawne pomieszczenie, można wszystko postawić jak podręczniki nakazują 😄

KEF R5 7k

+

NAD M10x2  11k 

lub

Sabaj A30A + iFi Zen Stream 4K

lub 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

też za 4K

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie ma jednej odpowiedzi na Twoje pytanie. Ile osób tyle wersji. Polecam Ci przejechać się po salonach i posłuchać różnych opcji w tym budżecie. Pokój spory więc podłogówki będą ok, może duże, trójdrożne monitory, też będę ok. Ciężko cokolwiek doradzać nie znając Twoich preferencji. 

Jeżeli zakładasz z góry że tylko nowe, to już całkiem sprawa ułatwiona, dadzą posłuchać, wypożyczą do domu. 

Pozdrawiam 

5 godzin temu, TOmeczek1 napisał:

Czyli to co każdy. Nic to nie mówi. 😀 

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Kef R5 będą za małe 

Za mało do tego salonu i osoby oczekującej sporego basu.

Kef seria R to bardzo dobra propozycja ale zdecydowanie modele większe.

Polk r700, monitor audio Silver 500, heco revolution 9

Ale wybór jest akurat spory pytanie co do tej pory słuchałeś.

Elektronikę dobrałbym po wyborze kolumn

9 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Polecam Ci przejechać się po salonach i posłuchać różnych opcji w tym budżecie.

Salony mają adaptację akustyczną - jeśli autor pomieszczenie o modnym dziś surowym wystroju, to przywiezienie wybranego w salonie systemu spowoduje ogromny zawód.

10 godzin temu, TOmeczek1 napisał:

Jest szafka RTV, meble w około, w tym duży narożnik oraz rośliny w kilku miejscach. Obok aneks, ale tutaj to w zasadzie to jak u każdego w domu.

Nie u każdego. 

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Opcje są dwie: albo niewielkie podłogówki albo podstawkowe kolumny. Ja bym zaczął temat od klocków all in one jak Nad C700 i M10v2. Tutaj dostaniesz genialny BluOS i HDMI ARC do spięcia z tv. Działa to wszystko ze sobą jak kino. Do tego patrzyłbym na kolumny. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć, opcji trochę jest. Z czego planujesz słuchać muzyki? 

W takim pomieszczeniu moim zdaniem już trzeba iść w podłogowe, ewentualnie coś pokroju Buchardta P300, by to dobrze brzmiało. 

Rozważyłbym na pewno poniższe opcje: 

https://www.q21.pl/fyne-audio-f502-ciemny-dab-outlet.html - gęstsze, bardziej średnicowe granie, dobrze zagrają z m.in. Cambridge Audio CXA81

https://www.q21.pl/pylon-audio-diamond-28.html - fajne, nasycone granie, dobrze poradzą sobie w takim pomieszczeniu. Uniwersalne w kwestii doboru wzmacniacza, tu może być i cieplejszy Vincent SV-500, jak i bardziej rozrywkowy Audiolab 7000A

https://www.q21.pl/polk-audio-reserve-r600-czarny-outlet.html - jednocześnie rozrywkowe i spokojne, bardzo spójne granie, wzmacniacze jak w przypadku Diamondów

Mamy też w bdb cenie Cyrus One Cast w naszym outlecie - świetny sprzęt w takich pieniądzach. https://www.q21.pl/cyrus-one-cast-outlet-27669.html Warto też rozważyć NuPrime Omnia A300, a w przypadku sprzętów bez streamingu warto rozważyć WiiMa Pro. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dodatkowo do M10 v2 można podłączyć dwa tyły Bluesound Pulse Flex 2i, które mogą pracować jako surround przy oglądaniu filmów: https://www.tophifi.pl/multiroom/systemy-bezprzewodowe-bluesound/bluesound-pulse-flex-2i.html

O samym ekosystemie Bluesound można obejrzeć na naszym kanale YT krótkie video: 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Popatrz na Quad Artera Solus Play do tego można sprawdzić kilka par kolumn takich jak:
- Dali Opticon 6 MKII, 
- Monitor Audio Silver 500
- Polk Audio Reserve R700

Wszystkie trzy modele poradzą sobie z metrażem który posiadasz.

Dzięki za te wszystkie opcje, tego jest naprawdę dużo 🙂

A co powiecie na kombinacje NAD M10v2 + FYNE F502 (na prawdę ładnie wyglądają) 

Jakby to zagrało w całości? Interesuje mnie głównie streaming.

Moim zdaniem to fajna opcja, choć wolałbym do nich coś pokroju Primare i15 Prisma. Z podobnym brzmieniem do Nada, ale innym designem jest Cambridge Evo 75. Też bardzo ciekawy produkt 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

14 godzin temu, TOmeczek1 napisał:

Fyne z Nadem się lubią. Miałem okazję kilka razy słuchać takiego połączenia. Odsłuchaj jednak także kolumn Elac z serii Solano i Vela ;) 

www.tophifi.pl

17 godzin temu, TOmeczek1 napisał:

Jakby to zagrało w całości?

U każdego zagra inaczej, bo każdy ma inną akustyką, każdy też inaczej oceni, bo każdy ma inny gust. Wypożycz, posłuchaj, napisz co Ci się podoba a co chciałbyś zmienić - inaczej się nie da.

Jednak ten Nad ma Dirac i to może się przydać, a na pewno nie zaszkodzi się tą kalibracją trochę pobawić. Efekty są raczej pozytywne 😉

https://www.dirac.com/live/

www.tophifi.pl

Gość Kw202

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jednak ten Nad ma Dirac i to może się przydać, a na pewno nie zaszkodzi się tą kalibracją trochę pobawić. Efekty są raczej pozytywne 😉

https://www.dirac.com/live/

Ma w zestawie mikrofon? 

25 minut temu, Kw202 napisał:

Ma w zestawie mikrofon? 

ma

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

No dobra, to chyba teraz posłucham sobie tego M10 z Fyne. Widzę, że jeden dystrybutor tego nie ma ale czy Tophifi jest skłonne pożyczyć mi Nada na sprawdzenie a np. Q21 głośniki Fyne? Chciałbym to sprawdzić w domu 🙂

12 godzin temu, TOmeczek1 napisał:

No dobra, to chyba teraz posłucham sobie tego M10 z Fyne. Widzę, że jeden dystrybutor tego nie ma ale czy Tophifi jest skłonne pożyczyć mi Nada na sprawdzenie a np. Q21 głośniki Fyne? Chciałbym to sprawdzić w domu 🙂

Zapraszamy do kontaktu 🙂 

13 godzin temu, TOmeczek1 napisał:

No dobra, to chyba teraz posłucham sobie tego M10 z Fyne

Zwróć uwagę, jak wiele zmienia wciśnięcie kolumn w rogi albo ich lekkie wysunięcie, czy przestawienia kanapy o 20cm. Powodzenia!

14 godzin temu, TOmeczek1 napisał:

Widzę, że jeden dystrybutor tego nie ma ale czy Tophifi jest skłonne pożyczyć mi Nada na sprawdzenie a np. Q21 głośniki Fyne? Chciałbym to sprawdzić w domu

Nie ma problemu, odezwij się tylko na priv, jednak ja bym proponował zacząć od wizyty w 2-3 salonach na odsłuch, niech Panowie w salonach zaproponują ich zdaniem godne zestawy. Ty odsłuchasz kilka i wstępnie już coś wyeliminujesz 

www.tophifi.pl

Bardzo dziękuję za wszystkie rady Tophifi i Q21 oraz innym kolegom. Wrócę do tematu za kilka dni i powiem Wam na czym się to zatrzymało. 

Czytając opinie na temat Waszych propozycji na dziś skłaniam się na NAD M10 i FYNE.

Czas natomiast pokaże 🙂

W dniu 10.08.2023 o 16:44, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ma

ale tutaj o mówicie o mikrofonie do kalibracji czy DIRAC? 

Bo chyba Diraca ma ten M10...

11 godzin temu, TOmeczek1 napisał:

Wrócę do tematu za kilka dni i powiem Wam na czym się to zatrzymało. 

Czytając opinie na temat Waszych propozycji na dziś skłaniam się na NAD M10 i FYNE.

Sprawdzone marki. Czy podejdą? To kwestia gustu.

Ja bym NAD kupił dla tej laski na wyświetlaczu 🙂

shopping?q=tbn:ANd9GcSYzJgrUW7mkTV30X1Kn

Edytowane przez szymon1977

W dniu 9.08.2023 o 20:57, TOmeczek1 napisał:

Fajna opcja. Mniej polecana bo wchodzisz w różnych dystrybutorów. Ale to będzie udane połączenie.

No i masz rację. Sprawdzaj sprzęt w domu. 

Q21 i tutejszy top dają takie możliwości.

• 5 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi