Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD w cenie do 15 tys. zł, który przywróci wiarę w płyty CD

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Shabranido napisał:

Nie gra może dla Ciebie,Twoje zdanie jest jakimś wyznacznikiem co gra a co nie?Może dla takiego kogoś jak Ty nienaprawialne.Już pisałem,nikogo nie namawiam do kupowania takich odtwarzaczy!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Choćby taki 557ESD.Cytując "Dodam jeszcze, że CDP-557ESD, podłączony do wejścia cyfrowego znakomitego odtwarzacza CD Audio Research Reference 9 CD SE poprawił jakość brzmienia względem wbudowanego napędu"

1987 rok!
Odnoszę wrażenie, że Twoje wypowiedzi niezbyt do tematu wątku są dopasowane. Piszesz w co najmniej dwóch różnych merytorycznych tematach, ale dziwnym trafem Twoje odpowiedzi trafiają do tematu "Odtwarzacz CD w cenie do 15 tys. zł, który przywróci wiarę w płyty CD". 

A Twoje tematy to tymczasem:
- Najlepiej technicznie zbudowany odtwarzacz CD
- Chcę stworzyć Muzeum Techniki - jakie odtwarzacze powinny znaleźć się w gablotach i dlaczego to Sony?

Ukryta Zawartość

28 minut temu, MagneticFields napisał:

1987 rok!
Odnoszę wrażenie, że Twoje wypowiedzi niezbyt do tematu wątku są dopasowane. Piszesz w co najmniej dwóch różnych merytorycznych tematach, ale dziwnym trafem Twoje odpowiedzi trafiają do tematu "Odtwarzacz CD w cenie do 15 tys. zł, który przywróci wiarę w płyty CD". 

A Twoje tematy to tymczasem:
- Najlepiej technicznie zbudowany odtwarzacz CD
- Chcę stworzyć Muzeum Techniki - jakie odtwarzacze powinny znaleźć się w gablotach i dlaczego to Sony?

Podałem jako przykład i nikogo nie namawiam do kupna,więc hamuj się że swoimi osądami.Miałeś chociaż raz w ręku wymieniony odtwarzacz?Twoje nowoczesne zabawki nawet 1/3 czasu nie przetrwają bezawaryjne.Zapewne teoretyk jak większość.Mistrzu podaj swoje typy.

Edytowane przez Shabranido

Jeżeli chcesz chodzi o nowsze trochę odtwarzacze Linn cd12 brzmieniowo stoi na wysokim poziomie.Nie wiem jak z dostępnością części.

14 minut temu, Shabranido napisał:

Podałem jako przykład i nikogo nie namawiam do kupna,więc hamuj się że swoimi osądami.Miałeś chociaż raz w ręku wymieniony odtwarzacz?Twoje nowoczesne zabawki nawet 1/3 czasu nie przetrwają bezawaryjne.Zapewne teoretyk jak większość.Mistrzu podaj swoje typy.

Muszę się powtórzyć - jest konkretny temat, czytam go, bo mnie interesuje. Twoje odpowiedzi są ciekawe, ale nie są w temacie moim zdaniem.

Wychodzę z założenia, że jeśli byłoby mnie stać na ryzyko kupna strucla bez gwarancji w cenie 10-15K, tzn., że narzucony sobie limit 15K byłby chwilową fanaberią, a nie ekonomicznie uzasadnionym ograniczeniem.

PS. Pewnie tak jest, że nowe zabawki sumarycznie nie przetrwają 1/3 czasu bezawaryjnie w stosunku do tych z dawnych czasów. Tylko rzecz w tym, żeby trafić w ten początkowy okres 1/3 bezawaryjnej pracy, a nie jej schyłek w urządzeniu z 1987 roku.

2 minuty temu, Shabranido napisał:

Jeżeli chcesz chodzi o nowsze trochę odtwarzacze Linn cd12 brzmieniowo stoi na wysokim poziomie.Nie wiem jak z dostępnością części.

A gdzie go można kupić?

24 minuty temu, MagneticFields napisał:

Muszę się powtórzyć - jest konkretny temat, czytam go, bo mnie interesuje. Twoje odpowiedzi są ciekawe, ale nie są w temacie moim zdaniem.

Wychodzę z założenia, że jeśli byłoby mnie stać na ryzyko kupna strucla bez gwarancji w cenie 10-15K, tzn., że narzucony sobie limit 15K byłby chwilową fanaberią, a nie ekonomicznie uzasadnionym ograniczeniem.

PS. Pewnie tak jest, że nowe zabawki sumarycznie nie przetrwają 1/3 czasu bezawaryjnie w stosunku do tych z dawnych czasów. Tylko rzecz w tym, żeby trafić w ten początkowy okres 1/3 bezawaryjnej pracy, a nie jej schyłek w urządzeniu z 1987 roku.

Tylko to nie jest 15tys.złotych i nikogo kolejny raz powtarzam nie namawiam na kupno.Podałem tylko przykład jednego z najlepszych transportów jakie stworzono.Dzisiaj w klasie budżetowej nie dba się o transport,a są to nie małe pieniądze.Mam odtwarzacz Sonego (jako jeden z wielu, w tym dużo nowsze)z tych najwyższych modeli,mimo codziennej eksploatacji nic mu nie dolega,przegląd,paski,działa bezproblemowo. Jest wiele fajnych odtwarzaczy,które powstały na przestrzeni lat.Przytoczyłem tutaj model Linna cd12 brzmieniowo jest godny polecenia.

14 godzin temu, Shabranido napisał:

Już napisałem,napędy typu dvd nijak mają się do topowych transportów CD.Transport na KSS190a błyskawiczne wczytywanie utworów,pancerna budowa,laser z soczewką szklaną,poruszający się w polu magnetycznym,odlewany ciśnieniowo aluminiowy zespół transportowy.

To bzdura typu samochód ma się nijak do konnego zaprzęgu.
W dawnych czasach by odczyt CD był poprawny i niezakłócony trzeba było się starać konstrukcyjnie - stąd ciężkie odlewane obudowy amortyzowane w przedziwny sposób.
Kiedy nastały napędy komputerowe rynek konstrukcyjny przyśpieszył (napędy CD, napędy DVD, napędy BR) i tym samym konstrukcyjnie te ustrojstwa zostały dopracowane do takiego stanu, że już nie trzeba niczego odlewać czy amortyzować czy stosować jakiś pól magnetycznych.
Rynek komputerowy jest przeogromny, naście razy większy niż audio co wymusza szybszą ewolucję technologiczną. Napędy zostały dopracowane niemal do doskonałości. 
Każdy się może o tym przekonać wkładając płytę do napędu i stawiając tegoż do góry nogami czy potrząsając nim a nawet podrzucając - odczyt będzie trwał niezakłócony. 
A teraz zrób to samo z pancernym odtwarzaczem z lat zamierzchłych - od razu będzie kicha.

Inna sprawa to nieumiejętnie aplikowanie napędów DVD w urządzeniach odtwarzających. Wiele firm niestety stosuje swoje własne oprogramowanie sterujące zamiast korzystać z gotowego rozwiązania od Sony czy Pioneera czy innego wielkiego - być może wynika to z kosztów.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

21 minut temu, yayacek napisał:

To bzdura typu samochód ma się nijak do konnego zaprzęgu.
W dawnych czasach by odczyt CD był poprawny i niezakłócony trzeba było się starać konstrukcyjnie - stąd ciężkie odlewane obudowy amortyzowane w przedziwny sposób.
Kiedy nastały napędy komputerowe rynek konstrukcyjny przyśpieszył (napędy CD, napędy DVD, napędy BR) i tym samym konstrukcyjnie te ustrojstwa zostały dopracowane do takiego stanu, że już nie trzeba niczego odlewać czy amortyzować czy stosować jakiś pól magnetycznych.
Rynek komputerowy jest przeogromny, naście razy większy niż audio co wymusza szybszą ewolucję technologiczną. Napędy zostały dopracowane niemal do doskonałości. 
Każdy się może o tym przekonać wkładając płytę do napędu i stawiając tegoż do góry nogami czy potrząsając nim a nawet podrzucając - odczyt będzie trwał niezakłócony. 
A teraz zrób to samo z pancernym odtwarzaczem z lat zamierzchłych - od razu będzie kicha.

Inna sprawa to nieumiejętnie aplikowanie napędów DVD w urządzeniach odtwarzających. Wiele firm niestety stosuje swoje własne oprogramowanie sterujące zamiast korzystać z gotowego rozwiązania od Sony czy Pioneera czy innego wielkiego - być może wynika to z kosztów.

Wierz w bajki a będziesz szczęśliwy.Zakończyłem swój temat w tym wątku.Ignoranci zawsze byli i będą,jednym z nich jesteś Ty.Wystarczy czytając Twoje posty w innych wątkach.

Merydian to dobry kierunek , wygląd straszny ale gra Ok.

Electrocompaniet EMC jest jeszcze ciekawą opcją .

2 godziny temu, Shabranido napisał:

Zakończyłem swój temat w tym wątku

Trzymamy za słowo 👏

27 minut temu, Bartik napisał:

Merydian to dobry kierunek , wygląd straszny ale gra Ok.

Electrocompaniet EMC jest jeszcze ciekawą opcją .

Ukryta Zawartość

Chyba trochę nie te widełki cenowe...

Ukryta Zawartość

Teraz, MagneticFields napisał:

Ukryta Zawartość

Chyba trochę nie te widełki cenowe...

Za nowy tak , ale używany już bliżej podanej ceny 

Ukryta Zawartość

25 minut temu, piotrek7 napisał:

Trzymamy za słowo 👏

Również zakończ,błaźnisz się o znawco wszelki.Dawaj te super hiendy do 15tys.zł.

16 minut temu, Shabranido napisał:

Również zakończ,błaźnisz się o znawco wszelki.Dawaj te super hiendy do 15tys.zł.

Błazny, ignoranci... 
Jest piątek, premiera płyty The Rolling Stones, może warto trochę wyluzować? 😉 

25 minut temu, Shabranido napisał:

👍

Nic lepszego z nowych na gwarancji w tym budżecie nie znajdziesz:

Ukryta Zawartość

Przywróci wiarę we wszystko 😉

Ukryta Zawartość

W dniu 19.08.2023 o 08:40, Zbi_Rek napisał:

i właśnie z płytami problem jest ze "słuchaniem w całości" 🤭

Wiesz ja jestem zgredem starej daty, nie potrafię oglądać teledysków i słuchać piosenek.

Jak oglądam to cały koncert, z jego rozkręcaniem się, solówkami i finałem w postaci salw armatnich  AC/DC itp.

Jak słucham płyt to w całości, choć oczywiście nie wszystkie na to zasługują, wiele płyt to zbiór piosenek i tyle. Ale takie przyzwyczajenie.

Po latach prób z plikami, komputerami itp. zauważyłem że mam problem ze skupieniem się słuchając plików, różni wykonawcy, ciągłe przeskakiwanie itd. Dlatego z czystej wygody wolę włączyć gramofon czy CD, nalać szklaneczkę i się zrelaksować.

Ale to tylko moje zdanie...

6 minut temu, Audroc napisał:

Wiesz ja jestem zgredem starej daty, nie potrafię oglądać teledysków i słuchać piosenek.

Jak oglądam to cały koncert, z jego rozkręcaniem się, solówkami i finałem w postaci salw armatnich  AC/DC itp.

Jak słucham płyt to w całości, choć oczywiście nie wszystkie na to zasługują, wiele płyt to zbiór piosenek i tyle. Ale takie przyzwyczajenie.

Po latach prób z plikami, komputerami itp. zauważyłem że mam problem ze skupieniem się słuchając plików, różni wykonawcy, ciągłe przeskakiwanie itd. Dlatego z czystej wygody wolę włączyć gramofon czy CD, nalać szklaneczkę i się zrelaksować.

Właściwie mógłbym napisać to samo…😜

38 minut temu, Berbeć napisał:

Nic lepszego z nowych na gwarancji w tym budżecie nie znajdziesz:

Ukryta Zawartość

Przywróci wiarę we wszystko 😉

Wolałbym jednak SA-11S3, którego polecałem. Taniej, a lepiej choć z pewnym ryzykiem bo używka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiofan01
6 godzin temu, MagneticFields napisał:

A gdzie go można kupić?

Niby szukasz dobrego nowego, a potem jakiś Linn. Kup nowego Accu czy Yamahy, ja tak zrobiłem. Świetny serwis w Audioklanie, zawsze można odsprzedać i do tego świetna jakość, wygląd i brzmienie które i tak zależy od całego toru plus kable i akustyka.

41 minut temu, audiofan01 napisał:

Wolałbym jednak SA-11S3, którego polecałem. Taniej, a lepiej choć z pewnym ryzykiem bo używka.

Jakiś argument, poza tym, że byś wolał? O tym, że stary i bez gwarancji, już wiemy, co jeszcze za nim przemawia?

Godzinę temu, Audroc napisał:

Co kto lubi 😊

Z kolei dla mnie pojawienie się nagrywarki to było zbawienie, wcześniej programowałem odrwarzanie cd pomijając gnioty

Ripowałen to co lubię, a teraz to wszyskto jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze w użytkowaniu

p.s.

koncerty to inna bajka i jest tak jak napisałeś, piza tym nie paniętam już kiedy ostatni raz oglądałem jakikolwiek clip

11 minut temu, Berbeć napisał:

Jakiś argument, poza tym, że byś wolał? O tym, że stary i bez gwarancji, już wiemy, co jeszcze za nim przemawia?

Choćby to, że to konstrukcja symetryczna, a poza tym wyżej w hierarchii marantza, zaraz poniżej jeszcze dostępnego SA-10, a powyżej 12 i 14.

4 godziny temu, Audroc napisał:

Niby szukasz dobrego nowego, a potem jakiś Linn. Kup nowego Accu czy Yamahy, ja tak zrobiłem. Świetny serwis w Audioklanie, zawsze można odsprzedać i do tego świetna jakość, wygląd i brzmienie które i tak zależy od całego toru plus kable i akustyka.

Chyba coś pomyliłeś 🙂 ja o żadnym Linn nie wspominałem. 😉

W dniu 18.10.2023 o 22:32, Shabranido napisał:

Życzę aby dzisiaj tak były wykonane transporty jak w starych topowych odtwarzaczach Sony.W chwili obecnej brak na tym poziomie.Jeżeli ktoś lubi zadowalać się bylejakością,jego wybór.Był tu już taki mentor o pseudonimie McGiver,wieszczył już paręnaście lat temu  jak to będą padać lasery,tylko jakoś nie mogą do dzisiaj.Jak dbasz tak masz.

Dlatego tak pisał, że będą padać, by mógł wciskać ludzią swoje modyfikowane DENONy,co grają najlepiej ze wszystkich odtwarzaczy CD(jego zdaniem)

6 godzin temu, Bukaj napisał:

Dlatego tak pisał, że będą padać, by mógł wciskać ludzią swoje modyfikowane DENONy,co grają najlepiej ze wszystkich odtwarzaczy CD(jego zdaniem)

Nie wspomnajcie więcej Mcgivera, szkoda naszego czasu. Było minęło...

W dniu 20.10.2023 o 20:19, Zbi_Rek napisał:

Co kto lubi 😊

Z kolei dla mnie pojawienie się nagrywarki to było zbawienie, wcześniej programowałem odrwarzanie cd pomijając gnioty

Ripowałen to co lubię, a teraz to wszyskto jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze w użytkowaniu

p.s.

koncerty to inna bajka i jest tak jak napisałeś, piza tym nie paniętam już kiedy ostatni raz oglądałem jakikolwiek clip

Mam jeszcze jedną uwagę, mam nad,ieję że docenisz...

Mianowicie z chwilą kiedy zacząłem słuchać na bardzo do rym sprzęcie to zacząłem czerpać przyjemność że słuchania mniej znanych utworów na płytach.

Wiecie jak to jest, słuchasz całej płyty i te 2 czy 3 przeboje "wchodzą", natomiast pr,y pozostałych kawałkach zwyczajnie się nudzisz. Jak masz Tidala itp. to klikasz na coś innego, jak słuchasz z CD to w sumie też nieźle bomożes, przeskoczyć na następny, natomiast.iast pr,y winylu to już musisz Ruszyć 4 litery.

Mając bardzo dobry sprzęt zaczyna się dostrzegać piękno tych pozostałych utworów i to jest fajne

proponuję autorowi wątku zakup CD Audio Research - to będzie koniec poszukiwań albo spokój na bardzo długo 😉

poniżej link do przykładowego ogłoszenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, BobW napisał:

proponuję autorowi wątku zakup CD Audio Research - to będzie koniec poszukiwań albo spokój na bardzo długo 😉

poniżej link do przykładowego ogłoszenia

Ukryta Zawartość

Przykładowe ogłoszenie…? Spokój na bardzo długo…? Znaczy się przedłużona gwarancja? O kurczę, żadnej gwarancji… Daj spokój z takimi propozycjami starego strucla ponad budżet.

Ukryta Zawartość

Przykładowe ogłoszenie…? Spokój na bardzo długo…? Znaczy się przedłużona gwarancja? O kurczę, żadnej gwarancji… Daj spokój z takimi propozycjami starego strucla ponad budżet.

A korzystałeś kiedyś ze sprzętu tej firmy?

Oczywiście mam na myśli egzemplarze w dobrym stanie a nie z niemieckiej wystawki.

Jeśli nie korzystałeś osobiście to daruj sobie takie komentarze. Kolejny wszystkowiedzący na tym forum. Dzięki takim użytkownikom odechciewa się jakichkolwiek wpisów. Tylko bezsensowna krytyka.

Moja propozycja dotyczyła CD tej firmy a nie tego konkretnego egzemplarza. To tak na marginesie.

No i pochwal się na jakim Cd słuchasz. Bardzo jestem ciekaw.

Edytowane przez BobW
no bo tak
13 minut temu, BobW napisał:

A korzystałeś kiedyś ze sprzętu tej firmy?

Ja słuchałem i CD tej firmy to jedne z najlepszych CD jakie w życiu słyszałem. Accuphase też dobre. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi