Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyk EXL3 Ellipticor

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawie połączone są ścianka czołowa z bokami.  Cięcie pod kątem na 1cm potem pionowo w dół 3cm i w bok. Wykonawca. powiedział , jest to lepsze połączenie od klasycznego połączenia skośnego . Przy okazji widać strukturę ścianki czołowej ( cztery warstwy po 10mm klejonego CDF.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z boku widać tylko 2mm warstwę ścianki czolowej

image.thumb.jpeg.f4af7796268d0ccf230724c05c045cd1.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wojtek

Kawał dobrej roboty odwaliła ta stolarnia ,widać doświadczenie w kwestii wykonywania skrzynek. Wspominałes coś że realizowali projekty dla Lipińskiego. Takie połączenia mają większe pole styku ,mniejsze prawdopodobieństwo że coś się rozlezie po czasie. Jak i bardzo ułatwia sam montaż. 

Odnośnie exl3, dodam od siebie po tych kilku miesiącach że są to kolumny zestrojone dojść jasno ,myślałem że to domena nowego dac ale wczoraj przed wydaniem bratankowi podcziwych jbl podpiołem je pod aktualny system i tonalnie było wszystko ok .Będę tłumił tweter . A Kisiel zakłada ,,widełki'' odnosnie dławienia kopułki ,teraz mam ustawione na minimum tłumienie.  Miej to na uwadze Wojtek ,na twoim miejscu dał bym na max wartości rezystora .No i uważaj przy konfekcji na pierścienie maskujące ,wredne są przy ewentualnym pózniejszym demontażu .

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, LUKAS 84 napisał:

No i uważaj przy konfekcji na pierścienie maskujące ,wredne są przy ewentualnym pózniejszym demontażu .

do elli średnica podfrezowań musi być 0,5-1mm większa

inaczej można zniszczyć głośnik

taki przypadek miał Gravesen

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

do elli średnica podfrezowań musi być 0,5-1mm większa

inaczej można zniszczyć głośnik

taki przypadek miał Gravesen

Podczas podważania śrubokrętetem dwukrotnie omal nie rozwaliłem twetera. Dałem zbyt małą tolerancję ,wiekszą o 3 mm ale doszła jeszcze alcantara .

22 godziny temu, LUKAS 84 napisał:

Kawał dobrej roboty odwaliła ta stolarnia ,widać doświadczenie w kwestii wykonywania skrzynek. Wspominałes coś że realizowali projekty dla Lipińskiego. Takie połączenia mają większe pole styku ,mniejsze prawdopodobieństwo że coś się rozlezie po czasie. Jak i bardzo ułatwia sam montaż. 

Wykonawcą jest skart: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Robią cały czas głośniki dla Lipińskisound ale także dla polskiej ESY.

Takich smaczków jest więcej : np. połączenie ścianki czołowej z dołem kolumny ( nietypowe w exl3 bo płyta czołowa biegnie poniżej "podłogi" kolumny) z dodatkowym frezowaniem w płycie czołowej pod to połączenie. 

20240510_145534.thumb.jpg.32777eaec3ce882e47866d7111e83813.jpg

Tutaj jeszcze zdjęcie podcięć krawędzi ścianki czołowej przed złożeniem z resztą obudowy, jak widać przeciwległe boki mają zupełnie inne "zamki".

20240510_145501.thumb.jpg.cd9bb59f602b740b58df511b4c9b5cc3.jpg

Nawet wręgi wzmacniające mają nieduże wpusty piórowe.
Poniżej fragment odgrody wewnętrznej górnego modułu z wręgą wzmacniającą.
Tak jest w całej kolumnie.

20240407_134414.thumb.jpg.456ca39854bd008679324c6023ce059a.jpg

21 godzin temu, slawek.xm napisał:

pierścień zdejmuje się po obróceniu go by puściły magnesy

a przy wstępnym pasowaniu głośników najlepiej podłożyć sznurek by potem łatwo wyciągnąć głośnik

Dodam ,że W głośniku wysokotonowym przesunięcie pierścienia palcami jest jeszcze do zrobienia ale w 21WE jak już się zatrzaśnie to...

Tak właśnie mi się przydarzyło jak składałem monitory Ella , pierścień ostatecznie obróciłem robiąc jakieś kombinacje z taśmą dwustronną ale było przy tym dużo stresu. Jak mówi stare porzekadło "potrzeba matką wynalazku" i teraz mam taki przyrząd :

IMG_0929.jpg

IMG_0930.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wojtek

Poniżej działanie w praktyce. Pierścień usuwany jest szybko i bezstresowo 🙂

Ukryta Zawartość

IMG_0933.jpg

IMG_0934.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 19.05.2024 o 23:10, LUKAS 84 napisał:

Odnośnie exl3, dodam od siebie po tych kilku miesiącach że są to kolumny zestrojone dojść jasno ,myślałem że to domena nowego dac ale wczoraj przed wydaniem bratankowi podcziwych jbl podpiołem je pod aktualny system i tonalnie było wszystko ok .Będę tłumił tweter . A Kisiel zakłada ,,widełki'' odnosnie dławienia kopułki ,teraz mam ustawione na minimum tłumienie.  Miej to na uwadze Wojtek ,na twoim miejscu dał bym na max wartości rezystora .No i uważaj przy konfekcji na pierścienie maskujące ,wredne są przy ewentualnym pózniejszym demontażu .

Npisałem tekst i wcięło...ehh..

Bardziej skrótowo :

- mam ekspansywanego w górze daca więc pewnie zakończy się tak jak piszesz na mocniejszym stłumieniu D34

- teraz mam już wstawione do zwrotnic  minimalne wartości rezystorów ale ponieważ zwrotnice są zewnętrzne więc wymiana w przyszłości nie będzie problemem

- aktualnie mam Mresist MOX 10W  i rezystory to jest kolejny temat do przewałkowania . Przykładowo Maciej Lenar z Audio Phonique bardzo polecał  polskie Path Audio  złaszcza w połączeniu z D34 własnie - ponoć magiczny duet...

Edytowane przez Wojtek
24 minuty temu, Wojtek napisał:

Path Audio  złaszcza w połączeniu z D34 własnie - ponoć magiczny duet...

One mają dodatkowe wyprowadzenie ekranu ,można je zostawić, czy trzeba wyprowadzić na zewnątrz kolumny i uziemić?

Edytowane przez LUKAS 84
8 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

One mają dodatkowe wyprowadzenie ekranu ,można je zostawić, czy trzeba wyprowadzić na zewnątrz kolumny i uziemić?

Strata czasu. Zostawic.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 3 tygodnie później...
W dniu 20.05.2024 o 23:17, Wojtek napisał:

Npisałem tekst i wcięło...ehh..

Bardziej skrótowo :

- mam ekspansywanego w górze daca więc pewnie zakończy się tak jak piszesz na mocniejszym stłumieniu D34

- teraz mam już wstawione do zwrotnic  minimalne wartości rezystorów ale ponieważ zwrotnice są zewnętrzne więc wymiana w przyszłości nie będzie problemem

- aktualnie mam Mresist MOX 10W  i rezystory to jest kolejny temat do przewałkowania . Przykładowo Maciej Lenar z Audio Phonique bardzo polecał  polskie Path Audio  złaszcza w połączeniu z D34 własnie - ponoć magiczny duet...

Srednicy tez sie przyjrzyj krytycznie. Jakie inne rezy i kondy Maciej polecal do tych przetwornikow?

Ja szanuje mresist supreme, sa bardzo neutralne.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

15 godzin temu, electro napisał:

Neutralne to sa MOX. Supreme to "dzwoni" na srednicy

23 godziny temu, electro napisał:

Srednicy tez sie przyjrzyj krytycznie. Jakie inne rezy i kondy Maciej polecal do tych przetwornikow?

Mówił tylko o Path Audio  - testowali te rezysotory w swoich kolumnach gdzie na górze jest D34 właśnie . Te kolumny mieli na ostatnim Audio Show, w dole był 15 calowiec Supravoxa ( nie pamiętam co było w środku) . To był kremowy, gęsty dźwięk , jak dla mnie może ciut za ciemny ale D34 grał tam zupełnie inaczej niż w monitorach  Ella , które wtedy miałem.  

7 godzin temu, Wojtek napisał:

Mówił tylko o Path Audio  - testowali te rezysotory w swoich kolumnach gdzie na górze jest D34 właśnie . Te kolumny mieli na ostatnim Audio Show, w dole był 15 calowiec Supravoxa ( nie pamiętam co było w środku) . To był kremowy, gęsty dźwięk , jak dla mnie może ciut za ciemny ale D34 grał tam zupełnie inaczej niż w monitorach  Ella , które wtedy miałem.  

Supravox na średnicy również. Ten zestaw był trochę zmulony. Dac, pre i chyba końcówki mocy na 300b. Za dużo dobrego 🙂

obiektywnie o audio

Slyszalem, ze supravox ma problemy z produkcją, pomiarami, rzetelnością, powtarzalnością. Tak slyszalem, nie musi być to prawda w pełni. 

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• 3 miesiące później...

Wątek przygasł ,to odświeżę. Jestem po spotkaniu z Wojtkiem i Tomkiem .Dużo sie działo, ufff.

Ukryta Zawartość

20240921_134316.jpg

20240921_145928.jpg

20240921_134307.jpg

20240921_191247.jpg

20240921_134310.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomka Lampa 300b  dała radę wysterować exl3 bez problemu .Wrażenie robiły jego tranzystorowe monobloki. Preamp diy, lamm2 został już ze mną.Moja wadia dac  i d klasa poległa definitywnie z torem i hi-endowym okablowaniem Wojtka. Było to z resztą oczywiste .To tak pokrótce.

Postaram się wywlec pudła metr do przodu ,kanapa metr do tyłu. Zobacze na spokojnie jak system zagra z nabytym pre. Mam już 100% pewność że sekcja wysokotonowa jest do korekty ,tzn wymiana rezystorów z ewentualnym, większym tłumieniem.Duzo pracy jeszcze, bo pomimo rewelacyjnych ,,gratów '' o okablowaniu nie wspomnę (głośnikowy Wojtka za prawie 100 tysiecy) to cytując śp Sly ,,Jezusa nie zobaczyłem ". Może miałem wygórowane oczekiwania .Reasumując ,to ustawienie głośników akustyka leży u mnie niestety.

• Moderatorzy
8 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Jestem po spotkaniu z Wojtkiem i Tomkiem .Dużo sie działo, ufff.

W zdobywaniu doświadczenia w audio nic nie zastąpi wspólnych spotkań i "mieszania" sprzętem.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Fakt, czasu było mało, sprzętu było dość dużo, możliwych konfiguracji bardzo dużo. No i jeszcze lampy musiały się wygrzać. Mission impossible. 

Moje wnioski co do kolumn są takie, że to ambitny projekt, z potencjałem na bezkompromisowe granie, rzeczywiście trochę do dopracowania. Ograniczając wnioski wyłącznie do kwestii współpracy  kolumn z wzmacniaczami to są one dość łatwe do wysterowania. 2x8W z 300B w SE całkowicie im wystarczyło, ale pełna synergia została osiągnięta moim zdaniem ze 100W wzmacniaczem tranzystorowym pracującym w klasie AB, sterowanym lampowym preampem.   Niestety końcówki mocy pracujące w klasie D, mimo swoich doskonałych parametrów, moim zdaniem niezbyt nadają się do współpracy z tymi kolumnami.

11 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Niestety końcówki mocy pracujące w klasie D, mimo swoich doskonałych parametrów, moim zdaniem niezbyt nadają się do współpracy z tymi kolumnami.

W czym były gorsze?  "Dopalane" były lampowym pre?

Purifi Wojtka był ok ,czysto ,transparentnie ,podobny dzwięk do wysokich Hegli. Najlepiej zagrały tranzystorowe monobloki Tomka. Dzwiek miały niby bardziej przybrudzony względem purifi ale był bardziej dociążony ,gesty ,skupiony .Tak to odebrałem .

Ja również dziękuję za spotkanie. Rzeczywiście działo się dużo , pół dnie zleciało nie wiadomo kiedy. Z podziwem patrzyłem na Tomka , który co chwilę przynosił z samochodu kolejne - ważące nie mało - klocki sprzętu w "strefę odsłuchu". Ekstremalny audiofilizm wymaga dużej kondycji fizycznej również :).  Dla mnie dźwiękiem dnia było zestawienie monobloków Tomka z Atheną  (pre) i AADac + okablowanie Audio Phonique. Był dobrze kontrolowany bas i przestrzeń ( czyli to co lubię). Również bardzo dobrze zagrała kombinacja integry 300B + DAC na kości R2R (chyba) -obie rzeczy od Tomka. Jak bym miał - tak na szybko bez wchodzenia w detale - przyporządkować gdzieś ten dźwięk to był to taki Audio Note bez zbytniego dosładzania ( czyli dobrze). 
Natomiast największym wyzwaniem dla gospodarza będzie dopieszczenie akustyczne pomieszczenia bo kolumny w kwestii głębi sceny i kreowanej przestrzeni  mogą dać na pewno więcej. Szczególnie ściana między kolumnami gdzie dumnie patrzył na nas duży TV. Tak jak napisałeś,  odsunięcie kolumn od ściany plus adaptacja akustyczna przestrzeni między głośnikami powinny dać znaczącą poprawę. 

41 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Purifi Wojtka był ok ,czysto ,transparentnie ,podobny dzwięk do wysokich Hegli. Najlepiej zagrały tranzystorowe monobloki Tomka. Dzwiek miały niby bardziej przybrudzony względem purifi ale był bardziej dociążony ,gesty ,skupiony .Tak to odebrałem .

Dokładnie mam takie same odczucia. To samo wyszło gdy porównywałem niedawno Puriffi z AA Dionizetti. Purifi gra czysto w górze jak dobra lampa bez jej zniekształceń ale brakuje mu dwóch rzeczy żeby wskoczył do hi -endu. 1) dociążenia w dolnych rejestrach oraz porządku w kreowaniu sceny dźwiękowej, czyli również tym skupieniu - tak jak opisał to Łukasz.  

• Moderatorzy
1 godzinę temu, Wojtek napisał:

ten dźwięk to był to taki Audio Note

Bo to klon Audio Note był 😉

Swoją drogą, trzeba było użyć go w funkcji pre (założyć obciążenie rezystancyjne i z niego wziąć sygnał) i do tego połączyć Purifi - obstawiam, że to byłby najlepszy set. Polecam sprawdzić.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

4 godziny temu, Seyv napisał:

Swoją drogą, trzeba było użyć go w funkcji pre (założyć obciążenie rezystancyjne i z niego wziąć sygnał) i do tego połączyć Purifi - obstawiam, że to byłby najlepszy set. Polecam sprawdzić.

Sekcja preampa jest tam tak dobra?Mnie przekonał lamm2 w zestawieniu z monoblokami od Tomka.W zestawieniu z torem Wojtka też bardzo dobrze zagrały ,lżej i wyżej osadzony balansem i czyściej ale ì delikatnie ostrzej ,podobnie jak w zestawieniu kolumn z 300b.Swoje zrobiła tu, aplikacja kopułki ,która najmniej dawała o sobie znać z pre lampowymi.Oczywiście to moja subiektywna opinia podparta pierwszym wrażeniem,na którym nie zawsze można polegać. 

W dniu 21.09.2024 o 22:08, LUKAS 84 napisał:

Reasumując ,to ustawienie głośników akustyka leży u mnie niestety.

To widac nawet po samych zdjeciach. Mysle ze nie ma zaskoczenia? 😉

W dniu 21.09.2024 o 22:08, LUKAS 84 napisał:

Mam już 100% pewność że sekcja wysokotonowa jest do korekty ,tzn wymiana rezystorów z ewentualnym, większym tłumieniem.

Po wykresach jak Kisiel stroi kolumny wcale mnie to nie dziwi. Pewnie daja troche po uszach.

• Pokaż nowe odpowiedzi