Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, RCD napisał:

Ps

Niestety problem z czytaniem płyt, i jest to znany problem, lasery to raczej podróbki 

O ktorym CD piszesz?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

4 godziny temu, pmcomp napisał:

O ktorym CD piszesz?

O Grundiu, mój miał problemy z czytaniem płyt, ciekawostka 20 letnie potrafił czytać bez problemu a nówka że sklepu nie ruszył 

Nie zagłębiałem się w wymianę lasera, nie wiem czy są oryginalne, wątpię.

W dniu 17.02.2024 o 14:46, Cezary_58669 napisał:

swoją drogą kiedyś miałem podobny problem i chińczyk wysłał mi drugi produkt (po opisie, zdjęciach i krótkim video

Mnie kiedyś padło Amanero w DAC kupionym od chińczyka, napisałem mu tylko że przestało działać, wysłał nowe, nie dochodząc do tego jak co kiedy, uważam że własne pieniądze trzeba szanować, a chińczyk jest w tych sprawach (reklamacje) bardzo wyrozumiały 

Wysłałem chińczykowi filmik pokazujący że chipy działają przez kilka sekund i przestają działać. Czekam na odpowiedź. 

3 godziny temu, RCD napisał:

O Grundiu, mój miał problemy z czytaniem płyt, ciekawostka 20 letnie potrafił czytać bez problemu a nówka że sklepu nie ruszył 

Nie zagłębiałem się w wymianę lasera, nie wiem czy są oryginalne, wątpię.

Jeśli mówimy o nagrywanych to obecne CD-Ry są chyba bardzo kiepskiej jakości, nagrywarki też. Miałem 3 marantze CD-17 które nie chciały czytać płyt CD-R z laptopowej nagrywarki. Dopiero po kupnie Verbatimek CD-R, starej nagrywarki Plextora i postawieniu desktopa z Windowsem XP + Nero wypalane płyty chodziły na wszystkich 3 odtwarzaczach bez zająknięcia.

Edytowane przez Marek.S
54 minuty temu, Marek.S napisał:

Jeśli mówimy o nagrywanych to obecne CD-Ry są chyba bardzo kiepskiej jakości, nagrywarki też. Miałem 3 marantze CD-17 które nie chciały czytać płyt CD-R z laptopowej nagrywarki. Dopiero po kupnie Verbatimek CD-R, starej nagrywarki Plextora i postawieniu desktopa z Windowsem XP + Nero wypalane płyty chodziły na wszystkich 3 odtwarzaczach bez zająknięcia.

Grundig nie czytał wybranych oryginalnych płyt, miał humory, CD-R nie czytał wcale.

Sony czyta wszystko, byle jakie CD-R, porysowane CD-R, porysowane oryginalne, stare czy nowe i to wszystko w ułamku sekundy, laser 35 lat.

Edytowane przez RCD
  • 2 tygodnie później...
W dniu 18.02.2024 o 16:53, carlos med napisał:

Wysłałem chińczykowi filmik pokazujący że chipy działają przez kilka sekund i przestają działać. Czekam na odpowiedź. 

Co słychać w temacie?

6 minut temu, pmcomp napisał:

Co słychać w temacie?

Chińczyk twierdzi że układ pinów 1-6 w AK4118  i w chipie, który on zastępuje jest inny układ i AK4118 nie będzie działać w tym DAC. Tzn., że w AK4118 piny 1-6 są aktywne a w Parasound DAC nie. Wysłałem mu schemat Parasound,  nie wiem może ściemnia,  odpuściłem temat. 

Moim zdaniem Chinol cos sciemnia. W Parasound siedzi CS8412  i Chinol zapewnia na Ali, ze zamienia go uklad AK4118.

Niemcy oferuja zastapienie ukladem CS8414: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wystarczy w dokumentacji tych ukladow porownac pinologię.

Pozdro

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, pmcomp napisał:

Moim zdaniem Chinol cos sciemnia. W Parasound siedzi CS8412  i Chinol zapewnia na Ali, ze zamienia go uklad AK4118.

Niemcy oferuja zastapienie ukladem CS8414: 

Ukryta Zawartość

Wystarczy w dokumentacji tych ukladow porownac pinologię.

Pozdro

Też myślę, że ściemnia bo skoro AK4118 ma być "zamiennikiem" zgodnym z CS8412, co z reszta sami piszą w swojej ofercie i CS8412 w Parasound działa, to nie widzę powodu, żeby AK4118 miał nie działać.  Przypuszczam, że gdyby piny w obu chipach były inaczej wykorzystywane to AK4118 nie powinien zadziałać wcale, a u mnie gra przez 5 sekund ( dłużej za pierwszym razem, może kwestia nagrzewania sie??) i się wyłącza. Moim zdanie może to kwestia innych napięć ? Dla CS8412 min. jest o ile pamiętam 4,5V a nie wiem czy AK4118 nie parcuje na 3.3V|? Ale może żle myślę, to nie moja branża.

Ukryta Zawartość

Kup ten zestaw z mojego linka. CS8414 i DF1704. Obsluguje do 24/96 i gra bardzo dobrze. Tak mam w AN DAC4, wszystko dziala.

Ten set jest sprawdzowny i przystosowany do Parasound DAC 1000/1500. Kupijesz na eBay i masz gwarancję.

Gosc jest kumaty i mi odrazu odpisal ze ten chinski zestaw na AK4118 z moim DACkiem dzialac nie bedzie.

Powodzenia.

Edytowane przez pmcomp

• 2 tygodnie później...

Podepnę się pod temat DACów Audio Note. Sprawdziłem dziś jaka jest cena DAC 5 i trochę się przeraziłem ale widzę że jest alternatywa w postaci ANK. Pytanie czy między nimi będzie też taka sama różnica w brzmieniu jak w cenie czyli dziesięciokrotna? 

Co myślicie o kitach ANK ogólnie? Warto? 

Godzinę temu, hanneman napisał:

Podepnę się pod temat DACów Audio Note. Sprawdziłem dziś jaka jest cena DAC 5 i trochę się przeraziłem ale widzę że jest alternatywa w postaci ANK. Pytanie czy między nimi będzie też taka sama różnica w brzmieniu jak w cenie czyli dziesięciokrotna? 

Co myślicie o kitach ANK ogólnie? Warto? 

Poczytaj np. na najlepszeodtwarzacze.pl.

Daniel miał kilka AN i ANK. Napisał o swoich porownaniach. Ja ci w tym temacie nic nie powiem bo mam jedynie AN. W wersji 4 bo 5-ka to nie mój budget 😉 . .

Edytowane przez pmcomp

Czytałem, o ANK pisał w samych superlatywach. Co prawda suma sumarum wybrał Audio Note DAC 3 ze względu na to że nie ma traf wyjściowych ale to już inna historia. Z kolei w innym wątku na tym forum czytałem że ANK w wersji 5 to kawał dobrego sprzętu.

Z tego co można zaobserwować na oko to różnice są głównie w transformatorach. 

Czekam na inne opinie, może ktoś miał, robił porównanie? 

Tu masz o AN DAC 5:

Ukryta Zawartość

191104-dac5-special-review-10.jpg?w=600

Tu o ANK DAC 5:

Ukryta Zawartość

vqsjrPWGO7hYuDu5lF9H_cpA8r9TnFoQehIXN3dk

Z tego co pamiętam to była ok. 4-5 krotna różnica w cenie.

Mamy AN DAC 5 Spec v2: 

Ukryta Zawartość

Osobiście obawiam się, że w ANK są jednak "nie te same" transformatory, a to one będą tu robić dźwięk. Tu wersji bez transformatorów nie ma.

BTW z moich doświadczeń wynika, że jest ogromna przepaść jakościowa pomiędzy transformatorami wyjściowymi vintage powiedzmy z lat 50/60, a tymi współcześnie produkowanymi. Wszyscy podniecają się Lundahlami bo ... innych dobrych nima 🙂 . Zapewne nigdy nie słyszeli staroci, szczególnie z rynku japońskiego. Np. Tamura, Partridge, Tango. Do tego jeszcze Western Electric czy Hammond. Nawet produkty niemieckie.

Sam wywaliłem Lundahle i wsadziłem Partridge. Różnica kolosalna.

Dlatego też wzmaki lampowe vintage tak dobrze brzmią i są nie do podrobienia.

@sly30 pisał kiedyś, że testował DAC 5, nie m=pamiętam czy An czy ANK ... nie podpasował mu.

Obawiam się, że bez własnego odsłuchu to się w twoim przypadku nie obejdzie. Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Cytat

Jeżeli weźmiemy pod uwagę nowe produkty to obecnie u PL dystrybutora: DAC 5  254k PLN, DAC 5 Signature 470k PLN brutto. 

ANK w najlepszej możliwej konfiguracji to 5,5k$ czyli powiedzmy ze liczę po dobrym kursie plus podatek to +/- 27k PLN brutto. 

Dane z dziś. 

Cytat

Obawiam się, że bez własnego odsłuchu to się w twoim przypadku nie obejdzie. Powodzenia.

Więc nawet jakbym chciał sobie to wypożyczyć i posłuchać to bym musiał dom zastawić 😄 

Dlatego dopytuje o ANK. Mam świadomość że traf robią tu różnicę, ale żeby aż tak?

14 minut temu, hanneman napisał:

Jeżeli weźmiemy pod uwagę nowe produkty to obecnie u PL dystrybutora: DAC 5  254k PLN, DAC 5 Signature 470k PLN brutto. 

ANK w najlepszej możliwej konfiguracji to 5,5k$ czyli powiedzmy ze liczę po dobrym kursie plus podatek to +/- 27k PLN brutto. 

Dane z dziś. 

Więc nawet jakbym chciał sobie to wypożyczyć i posłuchać to bym musiał dom zastawić 😄 

Dlatego dopytuje o ANK. Mam świadomość że traf robią tu różnicę, ale żeby aż tak?

Nieźle ... pomiędzy ćwierć, a pół bani. Od dawna twierdzę, że świat audio zwariował 😉 .

W ANK nie płacisz za marketing, PR, marżę dystrybucji i "kochanki wszystkich prezesów" po drodze 🙂 . Ten przykład pokazuje naocznie jak audiofile są z uśmiechem na ustach ... "dymani". I jeszcze to lubią i kochają 😉 ... bez wazeliny.

Odsyłam do wątku "kolumny vintage hi-end". Właśnie skończyłem zwrotnicę CC (1 szt) ... niedługo premiera JBL4343 w nowej odsłonie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

W dniu 13.03.2024 o 18:09, pmcomp napisał:

Tu masz o AN DAC 5:

Ukryta Zawartość

191104-dac5-special-review-10.jpg?w=600

Tu o ANK DAC 5:

Ukryta Zawartość

vqsjrPWGO7hYuDu5lF9H_cpA8r9TnFoQehIXN3dk

Mamy AN DAC 5 Spec v2: 

Ukryta Zawartość

Osobiście obawiam się, że w ANK są jednak "nie te same" transformatory, a to one będą tu robić dźwięk. Tu wersji bez transformatorów nie ma.

BTW z moich doświadczeń wynika, że jest ogromna przepaść jakościowa pomiędzy transformatorami wyjściowymi vintage powiedzmy z lat 50/60, a tymi współcześnie produkowanymi. Wszyscy podniecają się Lundahlami bo ... innych dobrych nima 🙂 . Zapewne nigdy nie słyszeli staroci, szczególnie z rynku japońskiego. Np. Tamura, Partridge, Tango. Do tego jeszcze Western Electric czy Hammond. Nawet produkty niemieckie.

Sam wywaliłem Lundahle i wsadziłem Partridge. Różnica kolosalna.

Dlatego też wzmaki lampowe vintage tak dobrze brzmią i są nie do podrobienia.

@sly30 pisał kiedyś, że testował DAC 5, nie m=pamiętam czy An czy ANK ... nie podpasował mu.

Pewny jesteś ze nie ma dobrych traf ? Ludzie wymieniają trafa Tamury na polskiego producenta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, tedi02 napisał:

Pewny jesteś ze nie ma dobrych traf ? Ludzie wymieniają trafa Tamury na polskiego producenta.

Czyli na jakie?

12 minut temu, tedi02 napisał:

Jakieś szczegóły? Kto to są ludzie? Dlaczego wymieniają? Na jakie?

???

Tamura robi trafa i dzisiaj: 

Ukryta Zawartość

Na ich temat się nie wypowiadam bo ich nie znam. Ale stare trafa Tamury to ... klejnoty audio.

Np.:

s-l400.jpg

s-l1600.jpg

Także Tango:

s-l1600.jpg

s-l1600.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Znam, mam, uzywam. Jego wzmak lampowy. Gra znakomicie ale … jeden fuckup był. Jedno trafo wyjsciowe  „padlo”. Zwarte zwoje. Wiem … zdarza sie najlepszym.

Jednak slawa Tamury czy Tanga (i ich starych produktow) i IDHOSa to jednak nie jest ta sama liga.

To tak jakbys porownał wzmaki Strussa do starych Krelli czy ML.

🙂 .

8 godzin temu, pmcomp napisał:

Znam, mam, uzywam. Jego wzmak lampowy. Gra znakomicie ale … jeden fuckup był. Jedno trafo wyjsciowe  „padlo”. Zwarte zwoje. Wiem … zdarza sie najlepszym.

Jednak slawa Tamury czy Tanga (i ich starych produktow) i IDHOSa to jednak nie jest ta sama liga.

To tak jakbys porownał wzmaki Strussa do starych Krelli czy ML.

🙂 .

Sława ... To było i się nie wróci , Głowiński cały czas swoje ulepsza.

On 1/23/2024 at 11:17 AM, RCD said:

Bo tak jest bardziej muzykalnie, chińczyk twierdzi że 1704 nie da się ustawić na 4x, i ustawiają na 8x, ja ustawiłem na 4 i tak już zostało 

Kupiłem tu gdzie wkleiłem link, nie sprawdzałem wszystkich sprzedawców 

Przepraszam, przejrzałem cały wątek i nie rozumiem jak DF1704 ma grać bardziej muzykalnie w trybie x4, skoro on nie obsługuje tego trybu. Pin 21 odpowiedzialny za wybór x4/x8 jest używany tylko w DF1706. W DF1704 jest on nie podpięty, więc niezależnie od pozycji przełącznika filtr zawsze pracuje w trybie x8. To taka informacja dla potomnych, by nie dali sobie kitu wciskać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, suchy69 napisał:

Przepraszam, przejrzałem cały wątek i nie rozumiem jak DF1704 ma grać bardziej muzykalnie w trybie x4, skoro on nie obsługuje tego trybu. Pin 21 odpowiedzialny za wybór x4/x8 jest używany tylko w DF1706. W DF1704 jest on nie podpięty, więc niezależnie od pozycji przełącznika filtr zawsze pracuje w trybie x8. To taka informacja dla potomnych, by nie dali sobie kitu wciskać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, suchy69 napisał:

Ukryta Zawartość

Tu jest „oryginał” tej informacji w tym watku o x4: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, suchy69 napisał:

Ukryta Zawartość

Bzdura

Potwierdzam to ja gość z najlepszeodtwarzacze oraz dwóch moich znajomych którzy kupili ten DAC, po zmianie fpinu na 4x DAC gra inaczej.

Rozumiem że Ty to sprawdziłaeś u siebie? 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, suchy69 napisał:

Ukryta Zawartość

Coś może być na rzeczy bo tam gdzie kupiłem swój DF1704 też mnie zastanowiła informacja, że x4 działa tylko w DF1706

Ale ponieważ DF1704 u mnie nie zadziałał nie sprawdziłem na własne uszy 

Screenshot_20240203_184424_Chrome.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med

A mój sprzedawca twierdził że najlepiej gra DF1704 ustawiony na 4x?

Najlepsza brzmieniowo wersja to nie NOS, jakby ktoś się spodziewał, lecz DF1704 z 4x oversamplingiem. Wersje NOS mają martwe brzmienie, podobnie 8x oversampling skupia się raczej na pogrubionym brzmieniu, ale życia jest mniej niż po ustawieniu jumperów w filtrze cyfrowym DF1704 na 4x OS. Filtr należy też ustawić na wejście I2S oraz 20bitów.

Ukryta Zawartość

Ps

Idąc tym tokiem rozumowania DAC po przestawieniu zworki na 4x nie powinien grać, wrzucałem zdjęcia mojego DF1704 że zworką na 4x...

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, RCD napisał:

A mój sprzedawca twierdził że najlepiej gra DF1704 ustawiony na 4x?

Najlepsza brzmieniowo wersja to nie NOS, jakby ktoś się spodziewał, lecz DF1704 z 4x oversamplingiem. Wersje NOS mają martwe brzmienie, podobnie 8x oversampling skupia się raczej na pogrubionym brzmieniu, ale życia jest mniej niż po ustawieniu jumperów w filtrze cyfrowym DF1704 na 4x OS. Filtr należy też ustawić na wejście I2S oraz 20bitów.

Ukryta Zawartość

Ps

Idąc tym tokiem rozumowania DAC po przestawieniu zworki na 4x nie powinien grać, wrzucałem zdjęcia mojego DF1704 że zworką na 4x...

A skąd wiesz co robi ta zworka?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi