Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, pantagruel napisał:

"wszystkie mają jakieś tam pasmo przenoszenia i coś tam w dB, różne średnice i różne gabaryty" - żenujące.

zastanawiam się tylko po co te wszystkie liczby zwykłemu użytkownikowi domowemu, skoro wybierając brzmienie i tak możemy sobie je do d... wsadzić, (za wyjątkiem faktycznie w szczególnych przypadkach dopasowania)

Edytowane przez AutoPirat

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

13 minut temu, AutoPirat napisał:

zastanawiam się tylko po co te wszystkie liczby zwykłemu użytkownikowi domowemu, skoro wybierając brzmienie i tak możemy sobie je

Im więcej chcesz się z liczb dowiedzieć - tym głębiej musisz grzebać w parametrach technicznych. Myślę, że dla zwykłego użytkownika optymalne jest frequency response: górki i dołki na rysunku po prostu widać, a nie trzeba specjalistycznej wiedzy by odgadnąć na co w dźwięku wpływają. Szybkie zerknięcie na wykres pozwoli wstępnie i bardzo ogólnie wyobrazić sobie jaki charakter brzmienia będą miały kolumny, a porównanie dwóch wykresów, co się zmieni jeśli posiadane kolumny zastąpimy tymi z katalogu.

Oczywiście nic odsłuchu nie zastąpi, ale przykładowo: jakby się recenzent nie zachwycał nad moimi B&W606, to 5 sekund patrzenia na wykres wystarczy aby mieć pewność, że jeśli szukasz miękkiego i głębokiego basu, ciepłych wokali czy spokojnej góry, to tu ich nie znajdziesz:

54550-monitory-bowers-and-wilkins606-aud

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście nic odsłuchu nie zastąpi,

W 100% prawda.

Po wielu i już ostatnim dzisiejszym odsłuchu, i to dzięki pomocy kuzyna, który to przypadkowo wpadł (nie audiofil) jednoznacznie wygrały brzmieniowo najmniejsze monitorki. I to też w konfrontacji do głośników podłogowych innej marki. Co też nie oznacza, że nie wezmę podłogowych z serii tych małych monitorów.

Przepraszam za wpisy które wadziły co poniektórym, ale brak zrozumienia nie tłumaczy brak okazywanego szacunku przez niektórych forumowiczów, ich zajadłości oraz przemądrzałości. Życzę więcej życzliwości! Zniechęciło mnie to na tyle, że żegnam się z tym wątkiem. Pozostałym bardzo dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość. W szczególności:

@szymon1977, @xetras, @xajas, @Ajothe, @brrumm, @Misio38, @BlueDot

Na koniec dodam, że rynek audio po wielu latach zmienił się bardzo na niekorzyść słuchacza. I cieszę się, że udało się dobrnąć do końca w moich poszukiwaniach. Teraz w końcu czas na zakupy.

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

Koniecznie podziel się nabytkiem i wrażeniami. Sam jest na etapie zastanawiania się nad kolumnami do drugiego pokoju do wzmacniacza MF A2 😁

46 minut temu, Ajothe napisał:

MF A2

A2 MF?

może refleksyjny z PCV?

Zaleta: cenowo oraz w cichym brzmieniu bezkonkurencyjny.

Wada: wolniejszy bas refleks

Ale do tego pociągnięcie z "Dynki", robi robotę 😉

W temacie to z podłogowymi i podstawkowcami + sub wygrały... - monitorki bez suba.

9 godzin temu, AutoPirat napisał:

Na koniec dodam, że rynek audio po wielu latach zmienił się bardzo na niekorzyść słuchacza.

Tak, bo wmawiają, że podłogowe lub opcja podstawkowiec + sub są lepsze niż sam monitor.

! ! !

9 minut temu, Wuelem napisał:

W temacie to z podłogowymi i podstawkowcami + sub wygrały... - monitorki bez suba.

Jakie?

10 godzin temu, AutoPirat napisał:

jednoznacznie wygrały brzmieniowo najmniejsze monitorki.

10 godzin temu, AutoPirat napisał:

I to też w konfrontacji do głośników podłogowych innej marki.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Może wróćmy do tematu: @BlueDot jak postępy?

Siedze dalej w delegacji, nic jeszcze nie zrobilem.

Godzinę temu, Wuelem napisał:

Tak, bo wmawiają, że podłogowe lub opcja podstawkowiec + sub są lepsze niż sam monitor.

! ! !

Moze zalezy do jakich zastosowan, muzyki?

16 minut temu, BlueDot napisał:

Bardziej zależy do jakich kolumn podłogowych i jakiego wzmacniacza. 

15 minut temu, szpakowski napisał:

Ale co?

Sub?

10 minut temu, BlueDot napisał:

Ale co?

Sub?

Tak. Przy dużych, dobrych, nisko schodzących kolumnach podłogowych i dobrym wzmacniaczu sub, tym bardziej aktywny jest nieporozumieniem. 

34 minuty temu, szpakowski napisał:

Jak podłogówki mają zejście jak sub a wzmacniacz moc jak ten zintegrowany z subem, to sub staje się zbędne... ale założyć można, że nie mają.

Ale załóżmy, ze jednak mają, to ulżenie kolumnom z potrzeby odtwarzania najniższych częstotliwości, pozytywnie wpłynie na jakość odtwarzania tych nieco wyższych. A jak już zejdziemy na ziemię to okaże się, że podłogowe BW603 kosztują 1,5x drożej niż BW606+608, więc nie jest to bezpośrednia konkurencja, bo za podobną kwotę można kupić o klasę wyższe BW707+608, itd, itp...

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Przy dużych, dobrych, nisko schodzących kolumnach podłogowych i dobrym wzmacniaczu sub, tym bardziej aktywny jest nieporozumieniem. 

Jak sobie podłączysz te duże kolumny w bi-ampingu, to Twoja racja sprowadzona zostanie do skojarzeń z plastikowym KD z Biedronki.

Edytowane przez szymon1977

51 minut temu, BlueDot napisał:

Monitory będą lepsze tylko w dwóch przypadkach:

a) nie masz miejsca na większe kolumny,
b) słuchasz muzyki cicho.

Reszta to efekty błędów lub nieporozumień (jak to kolega wyżej zechciał określać).

* * *

Rodzaj muzyki nie ma nic do rzeczy - z powodów oczywistych.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

ale założyć można, że nie mają.

Załóż chociaż przez chwilę, że twoje założenia nie we wszystkich przypadkach się sprawdzają ... 

Owszem, na poziomie budżetowego stereo nawet się z tobą zgodzę, że rozwiązanie sub + kolumny ma jakiś tam sens. Jednak jeżeli mamy wzmacniacz lepszej jakości niż ten wbudowany w suba to szkoda żeby bas tracił na jakości przy takim rozwiązaniu ...

Godzinę temu, Wuelem napisał:

W moim przypadku podlogowe zajmuja tyle samo miejsca co podstawkowe. Przy niskich poziomach glosnosci z podlogowych mam pelniejszy dzwiek.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Tak.

1 godzinę temu, Wuelem napisał:

Monitory będą lepsze tylko w dwóch przypadkach:

Reszta to efekty błędów lub nieporozumień (jak to kolega wyżej zechciał określać).

* * *

Rodzaj muzyki nie ma nic do rzeczy - z powodów oczywistych.

To jest bzdura

3 godziny temu, Wuelem napisał:

czemu nie,mozna słyszec połowe dzwięków i byc zadowolonym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cover.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Dlatego były "półkowe" zanim stały się monitorami (co wprowadza w błąd).

Monitorki do cichego słuchania pod tym kątem się "lepiej" sprawdzają, że głośno grać nie potrafią.
Mniej kosztują, a swój cel realizują.

chyba że na kurzej stópce , a wtedy widać na aukcjach ,tu róg obity i tam i tu jeszcze trochę , u mnie podstawkowe nieduże zajmują dużo miejsca :) 

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

byc zadowolonym.

Najpierw piszesz "bzdura", a potem potwierdzasz.

Jak się zdecydujesz, napisz jeszcze raz : -)

Teraz, Wuelem napisał:

Najpierw piszesz "bzdura", a potem potwierdzasz.

Jak się zdecydujesz, napisz jeszcze raz : -)

jeszcze raz przeczytaj*

*

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Ahhh, to forum, to jak narkotyk 😄

Widzę, że wzbudziło zainteresowanie, to:

Odsłuch na 3 różnych wzmacniaczach - wszystkie klasowe, flagowe i uznane. Bardzo podobne i przyzwoicie brzmiące.

- Stary Pioneer (już powoli nie domaga)

- Onkyo A-1VL (tymczasowo zastąpi powyższego Pioneera, bo ma co potrzebuję i stan igła. Selektor dźwięku trochę nie domaga, bo nie używany. Od początku ustawiony był tylko na CD)

- Atoll IN200 (za późno wypożyczony, mógłby być nr1, ale za krótki odsłuch, bo z czasem różne kwiatki wychodzą).

Co do głośników, to w ostanim czasie odsłuchałem wiele: Focale, Bowersy, Elac, Pylon, Monitor Audio, Dynaudio, Dynavoice.

Z różnych przyczyn, niekoniecznie brzmieniowych, bo i też estetycznych ostały się 2 marki. 

Ze względu na brzmienie wygrały te małe monitorki. Natomiast biorę cały komplet 5 głośników. I wiem, że podłogowe brzmią identycznie, ale dadzą więcej dołu. WOW, już się nie mogę doczekać, aż zagrają 🙂

Moje zdanie co do suba do monitorów, to: 

- przeprowadzka do większego pokoju i SUB je wspomógł, to był wtedy dobry pomysł, szczególnie do "ekstra filmów" np. ze startującą rakietą

- po roku odłączyłem ten sub, bo miałem już go dość z różnych względów ustawienia różne dla różnej głośności słuchania, etc., i już nie chciało się go włączać nawet do filmów

20 minut temu, Wuelem napisał:

że głośno grać nie potrafią

Jakież moje zdziwienie było, kiedy na odsłuchu u audio pasjonata, po połączeniu wg jego konfiguracji, to potrafiły naprawdę "huknąć". Po dwóch dekadach użytkowania, taka gruba niespodzianka! Sam ten pasjonat miał niefrasobliwą minę, co potrafią.

20 minut temu, Wuelem napisał:

Dlatego były "półkowe" zanim stały się monitorami

Dokładnie, do małego pokoju, na półce, szafce, to są właśnie do tego przeznaczone. Teraz, to dziękuję losowi, że nie było mnie wtedy stać na podłogowe, bo by były w tej cenie znacznie gorsze brzmieniowo i tarabaniłbym się z nimi przez pół życia, to tu, to tam 😄

11 minut temu, AutoPirat napisał:

Z różnych przyczyn, niekoniecznie brzmieniowych, bo i też estetycznych ostały się 2 marki. 

Ze względu na brzmienie wygrały te małe monitorki. Natomiast biorę cały komplet 5 głośników. I wiem, że podłogowe brzmią identycznie, ale dadzą więcej dołu. Wow, już się nie mogę doczekać, aż zagrają u mnie 🙂

MA silver?

7 minut temu, Ajothe napisał:

MA silver?

W tym szalonym wyścigu (jakość/brzmienie/estetyka), zaczęły wyprzedać wszystkie o parę długości, ale czarny koń na ostatniej prostej wyprzedził je o dwie długości 🙂

Jakbym nie miał porównania, to tak, padło by na MA Silver, ale na mecie prawie 2 x droższe wygrały 😕 Niestety i stety, ale to już tłumaczę sobie, że do końca życia - mojego.

5 minut temu, Ajothe napisał:

Ale jakie? 

Ale co? 😄

...pisałem wcześniej między wierszami w odpowiedzi do Twojej wypowiedzi - domyśl się! 😉  

(Specjalnie omijam nazwy marek, bo szanuję też niestety czasem ciężką pracę handlowców, bo muszą wciskać świadomie lub nieświadomie "zajebiste i najlepsze na świecie" produkty)

• Pokaż nowe odpowiedzi