Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny są wykonane dobrze, a nie tak jak Focal?

Rekomendowane odpowiedzi

Grzebniesz w nich? Zapodaj zdjęcia.

Pro jak najbardziej, tylko czemu one musza być brzydkie...znasz jakieś niebrzydkie nie kosztujące 26 tys jak pewne Psi A 25...

Edytowane przez miętowy

Genelec starszej generacji (8030B):

29 minut temu, miętowy napisał:

znasz jakieś niebrzydkie nie kosztujące 26 tys jak pewne Psi A 25...

Focal Solo 6bE (1 generacji) są ładne:

preview.jpg

Edytowane przez Kyle
2 godziny temu, miętowy napisał:

Grzebniesz w nich? Zapodaj zdjęcia.

Pro jak najbardziej, tylko czemu one musza być brzydkie...znasz jakieś niebrzydkie nie kosztujące 26 tys jak pewne Psi A 25...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a54b95d1d4cEBvN5JkWgK8wYe90N4PW7WKhVxtHL.webp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Zacznijmy od tego że jakość wykonania masowych producentów jest zawsze bardzo dobra, a na pewno poprawna. Wszystko jest przemyślane i na swoim miejscu. Jak nad projektem jakiejś konstrukcji pracuje sztab ludzi nie może być inaczej. Tylko mało kto zwraca uwagę na to, że w tych ładnie zrobionych konstrukcjach, gdzie często kosztują po parę tysięcy na zwrotnicy siedzą elementy za 20zl i za tyle samo same przetworniki. Ot taka mała uwaga. 

?👈

W dniu 6.02.2024 o 14:45, azimut napisał:

czego wykonane są skrzynie, jakość ich wykonania i uszczelnienia, czym są wygłuszone, jakich przewodów użyto wewnątrz i jak są zamocowane głośniki w skrzyniach.

Możesz więcej o Focal Aria 948?

Ciekawie to czyta się.

Lubię rozbieranki. Złożyłeś je z powrotem?

W dniu 9.02.2024 o 12:53, yayacek napisał:

Tak trochę dla rozluźnienia wrzucam tu link ze starą dyskusją na temat rzadkich polskich kolumn*. Czasem można je spotkać na aukcjach za śmieszne pieniądze. Miałem okazję poznac te kolosy - piękna budowa, waga około 40kg sztuka, solidna stolarka z Diory. Ile kosztowały jako nowe? - nie mam pojęcia.

Co do cen za nowe produkty a sposób wykonania to powiedzmy sobie szczerze, że tu jest wolna amerykanka. Producenci audio tak się zapędzili w wycenianiu produktów, że zdrowy rozsądek już dawno schował się chyba w rogu ze wstydu. 
Z tym, że producenci piwniczno-garażowi wyceniają produkty od czapy już się pogodziłem i nawet nie oglądam takich wytworów. Produkują jednostkowo więc mają koszty produkcji wysokie i wyceniają towary irracjonalnie. To tak jak ktoś chciałby zbudować od podstaw telewizor w piwnicy - koszty i nakład pracy sprawią, że ten wątpliwy jakościowo TV będzie droższy kilkanascie razy od najnowocześniejszego TV w markecie.
Ale producenci wielkoświatowi? - tu są fabryki zautomatyzowane, sterowane maszynowo i komputerowo, produkcja zunifikowana, podzespołu kupowane na kilogramy (kontenery) a nie na sztuki a cena windowana pod niebiosa. Technologii kosmicznej w tym żadnej nie ma za to masa marketingu i dziwnych określeń. I tyczy to zarówno kolumn, wzmacniaczy czy DAC.
Pytanie za sto punktów? Czemu to kosztuje 65 tyś zł? Nawet nie wiem czy sztuka czy para - YAMAHA NS-5000. Cena jest tak absurdalna, że aż śmieszna. Przecież tyle kosztuje nowe auto, które swym skomplikowaniem i ilością podzespołów bije na łeb jakieś skrzynki z głośnikami. 
O ile w przypadku produktów mających nie być użytkowymi a mającymi za zadanie podkreślać status posiadacza jestem w stanie zaakceptować kuriozalną cenę, tak w przypadku przedmiotów służących stricte do pewnych niespecjalistycznych celów nie jestem. Rozumiem, że zegarek marki XYZ może kosztowac 100 tyś zł ale żaden posiadacz takiego zegarka ani wytwórca takiego zegarka nie będzie twierdził, ze jest to super doskonały czasomierz, bo oczywistym jest że zwykły Casio na baterię będzie odmierzał godziny o wiele dokładniej. Taki zegarek natomiast świetnie pozycjonuje jego posiadacza jako osobę o pewnym statusie.
Wzmacniacz czy kolumny mają jednak grać i być eksploatowane, pralka ma prać a TV wyświetlać. I o tyle to ciekawe, że chyba tylko w dziale domowego audio takie idiotyzmy cenowe istnieją. Bo pralki za 60 tyś nie widziałem a też jest o wiele bardziej skomplikowana w produkcji niż skrzynki z głośnikami.

----------

Powtarzalność wyrobu (choćby parowanie) też kuleje.

PS.

Słucham tylko z maskownicą.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

33 minuty temu, miętowy napisał:

Oba takie sobie z wyglądu ..zejście beż szau ale tweet beryl zawsze mnie ciekawił. 

co to jest "zejście beż szau"?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Od 2 lat posiadam Vestie n2 i uważam że są to znakomite kolumny pod względem dźwięku i szczerze wisi mi co jest w nich w środku, wizualnie też są ok.

47 minut temu, radark napisał:

Od 2 lat posiadam Vestie n2 i uważam że są to znakomite kolumny pod względem dźwięku i szczerze wisi mi co jest w nich w środku, wizualnie też są ok.

Rozumiem.
Wystarczy ciepła woda w kranie.

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Rozumiem.
Wystarczy ciepła woda w kranie.

Nie wystarczy, interesuje mnie treść czyli dźwięk a nie forma czyli komponenty pozdrawiam

7 godzin temu, radark napisał:

Nie wystarczy, interesuje mnie treść czyli dźwięk a nie forma czyli komponenty pozdrawiam

Rozumiem,
Pozdrawiam.

W dniu 6.02.2024 o 14:45, azimut napisał:

Jako że jestem na etapie rozglądania się za nowymi (również używanymi) kolumnami do pokoju powyżej 30 m2 w budżecie maks. do 11 k zł, to szukam w internecie testów, opinii i tego typu informacji na temat kolumn których ceny katalogowe są na poziomie 10-20k zł. Jedną z popularniejszych marek na rynku jest Focal dlatego też dużo różnego typu informacji jest na temat tych kolumn, a opinie i testy są głównie pozytywne. Zainteresował mnie model Focal Aria 948. Cena katalogowa 18.000 zł, ale oczywiście jak się dobrze poszuka to się znajdzie w duuużo niższej cenie. Więc zacząłem już myśleć gdzie się umówić na odsłuch, jednocześnie przeglądając internety na ich temat. No i natknąłem się na taki filmik:

Ukryta Zawartość

I jestem mocno rozczarowany jakością tych kolumn i tym jaki szajs wciska Focal swoim klientom za wcale nie małe pieniądze. Pomijam kwestię użytych komponentów, takich jak głośniki, zwrotnica, twiter,i td. Może dla tej klasy kolumn takiej klasy komponentów używa większość producentów. Ale to z czego wykonane są skrzynie, jakość ich wykonania i uszczelnienia, czym są wygłuszone, jakich przewodów użyto wewnątrz i jak są zamocowane głośniki w skrzyniach. Przecież to są kpiny z klientów! Kupujesz paczki wycenione przez producenta na 18k zł i myślisz że to już wysoka średnia półka wykonania i brzmienia. Potem inwestujesz w przewody głośnikowe dobrej jakości bo przecież okablowanie powinno być odpowiedniej klasy żeby nie było wąskim gardłem wysokiej klasy sprzętu. A w rzeczywistości masz kolumny których skrzynie są wykonane z papieru, w środku trochę watoliny napchane i wszystkie połączenia wykonano najtańszymi drucikami. O jakości wykonania głośników już nie wspomnę.

Taki filmik pokazuje jak nam wciskają za grubą kasę ładnie zapakowany szajs, przekonując że to jest prawie że Hi-End, najwyższej jakości bo przecież wyprodukowane w Europie przez renomowaną firmę z tradycją, a nie w Chinach. Śmiem twierdzić że kolumny wyprodukowane w Chinach i kosztujące 18k zł będą o niebo lepiej wykonane niż te Focale wyprodukowane we Francji. Po raz kolejny się przekonuję że czasy kiedy "wyprodukowano w Europie" było znakiem jakości bezpowrotnie minęły. Mam wzmacniacz Vincent, który został wyprodukowany w Chinach i chyba powinienem się z tego cieszyć, bo gdyby został wyprodukowany w Europie to mogłoby to mu nie wyjść na dobre.

No i teraz mam dylemat, jak wybrać kolumny które będą nie tylko dobrze brzmiały, ale i porządnie wykonane. Akurat "rozbieranych" zdjęć kolumn w necie jest mało. Nie chciałbym kupić sprzęt który z zewnątrz wygląda ładnie, nawet nieźle brzmi, ale w środku jest taniocha i niechlujność. Gdyby się potem dowiedział że moje kolumny mają taki środek tu myślę że subiektywny odbiór ich brzmienia znacząco by się pogorszył. W każdym razie z Focali skutecznie się wyleczyłem. Niech księgowi Focala sobie je kupują.

Mam na oku jeszcze Polk Audio Legend 600. Czy ktoś trafił gdzieś na "rozbierane" zdjęcia albo filmik tych kolumn?

A myślisz że dlaczego trzymam się takich "prawdziwych" firm jak Monitor Audio czy po prostu jak wszyscy kupuję Bowersy ?

Ale z drugiej strony to nie jest tak że coś gra a potem nagle dowiadujesz się że w środku badziew.

Pamiętam że to właśnie na odsłuchach wyszło że Focale grają bezbarwnie i nosowo a to już kolumny dyskwalifikuje.

To że potem wychodzi czy to w jakimś teście czy jak teraz na forum że tam w środku taniocha to już tylko kwiatek na...

Pamiętaj słuchaj i czytaj....

10 godzin temu, radark napisał:

Serio tak myślisz ?

Mnie interesują tylko komponenty, jakość wykonania bo wszystko inne idzie za tym.

Nie słyszałem jeszcze o dobrym wzmaku czy kolumnach za 1000zł.

Nie słyszałem jeszcze o dobrym gramofonie czy odtwarzaczu CD za 1000zł.

Za każdym razem gdy porównam z modelem 10 razy droższym to ten droższy okazuje się lepszy i tyle.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Audroc napisał:

trzymam się takich "prawdziwych" firm jak Monitor Audio

Czy to jest wzór dobrego wykonania kolumn?
Jaki model?

W dniu 4.01.2025 o 18:40, rafal735r napisał:

Zacznijmy od tego że jakość wykonania masowych producentów jest zawsze bardzo dobra, a na pewno poprawna. Wszystko jest przemyślane i na swoim miejscu. Jak nad projektem jakiejś konstrukcji pracuje sztab ludzi nie może być inaczej. Tylko mało kto zwraca uwagę na to, że w tych ładnie zrobionych konstrukcjach, gdzie często kosztują po parę tysięcy na zwrotnicy siedzą elementy za 20zl i za tyle samo same przetworniki. Ot taka mała uwaga. 

Tak s potem na forum sami czytamy że to nie szkodzi że przetwornik za 20zł ale to specjalna wersja robiona pod producenta kolumn, a to że kondensatory w zwrotnicy pi 1,50zł za sztukę to nic bo liczy się cudowne zestrojenie przez konstruktora.

Pamiętam że słynny przecież ProAc nigdy nie doczekał się zainteresowania że strony mojej kieszeni właśnie z tego powodu. Pewnie cudownie brzmi ale strach pozostał...

50 minut temu, Audroc napisał:

A myślisz że dlaczego trzymam się takich "prawdziwych" firm jak Monitor Audio czy po prostu jak wszyscy kupuję Bowersy ?

Ale z drugiej strony to nie jest tak że coś gra a potem nagle dowiadujesz się że w środku badziew.

Pamiętam że to właśnie na odsłuchach wyszło że Focale grają bezbarwnie i nosowo a to już kolumny dyskwalifikuje.

To że potem wychodzi czy to w jakimś teście czy jak teraz na forum że tam w środku taniocha to już tylko kwiatek na...

Serio tak myślisz ?

Mnie interesują tylko komponenty, jakość wykonania bo wszystko inne idzie za tym.

Za każdym razem gdy porównam z modelem 10 razy droższym to ten droższy okazuje się lepszy i tyle.

A ja slyszalem o takich wzmacniaczach ktore dobrze graja za 1000 zl , i sam posiadam kolumny ktore lepiej zagraly od 3 krotnie drozszych … mimo ze nawet w what hifi dostaly tylko 2 gwiazdki … 

tutaj znaczenie maja :

1.gusta

2. akustyka 

3. sprarowanie komponentow

itd

W dniu 9.02.2024 o 12:53, yayacek napisał:

Tak trochę dla rozluźnienia wrzucam tu link ze starą dyskusją na temat rzadkich polskich kolumn*. Czasem można je spotkać na aukcjach za śmieszne pieniądze. Miałem okazję poznac te kolosy - piękna budowa, waga około 40kg sztuka, solidna stolarka z Diory. Ile kosztowały jako nowe? - nie mam pojęcia.

Co do cen za nowe produkty a sposób wykonania to powiedzmy sobie szczerze, że tu jest wolna amerykanka. Producenci audio tak się zapędzili w wycenianiu produktów, że zdrowy rozsądek już dawno schował się chyba w rogu ze wstydu. 
Z tym, że producenci piwniczno-garażowi wyceniają produkty od czapy już się pogodziłem i nawet nie oglądam takich wytworów. Produkują jednostkowo więc mają koszty produkcji wysokie i wyceniają towary irracjonalnie. To tak jak ktoś chciałby zbudować od podstaw telewizor w piwnicy - koszty i nakład pracy sprawią, że ten wątpliwy jakościowo TV będzie droższy kilkanascie razy od najnowocześniejszego TV w markecie.
Ale producenci wielkoświatowi? - tu są fabryki zautomatyzowane, sterowane maszynowo i komputerowo, produkcja zunifikowana, podzespołu kupowane na kilogramy (kontenery) a nie na sztuki a cena windowana pod niebiosa. Technologii kosmicznej w tym żadnej nie ma za to masa marketingu i dziwnych określeń. I tyczy to zarówno kolumn, wzmacniaczy czy DAC.
Pytanie za sto punktów? Czemu to kosztuje 65 tyś zł? Nawet nie wiem czy sztuka czy para - YAMAHA NS-5000. Cena jest tak absurdalna, że aż śmieszna. Przecież tyle kosztuje nowe auto, które swym skomplikowaniem i ilością podzespołów bije na łeb jakieś skrzynki z głośnikami. 
O ile w przypadku produktów mających nie być użytkowymi a mającymi za zadanie podkreślać status posiadacza jestem w stanie zaakceptować kuriozalną cenę, tak w przypadku przedmiotów służących stricte do pewnych niespecjalistycznych celów nie jestem. Rozumiem, że zegarek marki XYZ może kosztowac 100 tyś zł ale żaden posiadacz takiego zegarka ani wytwórca takiego zegarka nie będzie twierdził, ze jest to super doskonały czasomierz, bo oczywistym jest że zwykły Casio na baterię będzie odmierzał godziny o wiele dokładniej. Taki zegarek natomiast świetnie pozycjonuje jego posiadacza jako osobę o pewnym statusie.
Wzmacniacz czy kolumny mają jednak grać i być eksploatowane, pralka ma prać a TV wyświetlać. I o tyle to ciekawe, że chyba tylko w dziale domowego audio takie idiotyzmy cenowe istnieją. Bo pralki za 60 tyś nie widziałem a też jest o wiele bardziej skomplikowana w produkcji niż skrzynki z głośnikami.

----------

Nie masz racji i całkowicie wszystko pokręciłeś.

Akurat znam temat Yamahy zresztą był dokładnie opisywany przy okazji testu AS1000/2000/3000 kilka lat temu.

Chodzi o to że Yamaha za swoje produkty chce 20-30 czy 50 a za najdroższe 80 do 100kzł za wzmacniacz kolumny lub gramofon.

Za podobne urządzenia Accuphase chce już 20 czy 30% więcej.

Ja zamiast elektroniki Accuphase wybrałem AS2200 i CDS2100 Yamahy bo kosztowały mnie właśnie te 30% mniej. Mało tego w tej cenie dostałem lepszy spr@ęt bo całkowicie zbalansowany a za taki Accuphase chciał już 2-3 razy tyle. 

Ale to nie znaczy że Accuphase robi coś złego albo że za drogo chce. Właśnie nie po prostu wybierałem z kilku najlepszych producentów audio które robią sprzęt na dziesiątki lat za rozsądną kasę. Natomiast jak przeglądałem tzw. "wynalazki" to nie dość że kosztowały kilka razy tyle do do Japońskich arcydzieł technologii audio nie dorastały do pięt.

Gdybym w tej chwili chciał kupić najlepszy gramofon świata to oczywiście wybrałbym model 5000 Yamahy, no ewentualnie nowy JVC albo Techcicsa choć ten to już chyba przekracza 100kzł.

No ale za jakość się płaci.

1 godzinę temu, Audroc napisał:

Serio tak myślisz ?

tak to tylko wrzuce, moze porownanie nad wyraz ale cos w tym jest :DD

8 godzin temu, Audiolubny napisał:

A ja slyszalem o takich wzmacniaczach ktore dobrze graja za 1000 zl , i sam posiadam kolumny ktore lepiej zagraly od 3 krotnie drozszych … mimo ze nawet w what hifi dostaly tylko 2 gwiazdki … 

tutaj znaczenie maja :

1.gusta

2. akustyka 

3. sprarowanie komponentow

itd

Niektórzy mają jeszcze:

4. cena

5. wygląd

- wystarczy, że kolumna jest droga, ładna, to nie ważne jak gra i tak jest super 🫣

9 godzin temu, Audroc napisał:

Jakość wykonania i jakość komponentów, jest bardzo ważna, ale nawet to nie daje gwarancji, że kolumna została prawidłowo zestrojona ... niestety.

W dniu 4.01.2025 o 12:31, jurek1 napisał:

Rozbierałem swoje tanie Behringery, żeby zdjąć siatkę z kopułki, i byłem zdziwiony jakością przetworników i jakością wykonania.

Byłeś zdziwiony jakością wykonania i jakością przetworników?
Ale jak zdziwiony? Na plus? Na minus?
To jaka on była, ta jakość?
Dobra? Zła? Po czym to poznałeś? Znasz się na tym? Jak bardzo?
Jak rozebranie tych głośników i zajrzenie do środka wpłynęło na percepcję ulubionej muzyki z nich płynącą?
Wydaje ci się, że grają dzięki temu lepiej, gorzej?

16 minut temu, SimonS napisał:

Byłeś zdziwiony jakością wykonania i jakością przetworników?
Ale jak zdziwiony? Na plus? Na minus?
To jaka on była, ta jakość?
Dobra? Zła? Po czym to poznałeś? Znasz się na tym? Jak bardzo?
Jak rozebranie tych głośników i zajrzenie do środka wpłynęło na percepcję ulubionej muzyki z nich płynącą?
Wydaje ci się, że grają dzięki temu lepiej, gorzej?

Nic mi się nie wydawało.  Byłem zdziwiony na plus wszystkim co zobaczyłem i usłyszałem biorąc pod uwagę cenę produktu.

9 godzin temu, Kyle napisał:

Niektórzy mają jeszcze:

4. cena

5. wygląd

- wystarczy, że kolumna jest droga, ładna, to nie ważne jak gra i tak jest super 🫣

Jakość wykonania i jakość komponentów, jest bardzo ważna, ale nawet to nie daje gwarancji, że kolumna została prawidłowo zestrojona ... niestety.

No i oczywiście masz rację, dlatego jak wybieram z 3 czy 5 producentów z doskonałą jakością wykonania I gwarancją tejże jakości jaką daje np. Technics w gramofonie za 100kzł to wiem że jedyne co mnie ewentualnie czeka to dopieszczenie kablami i tyle.

A czasy kupowania tanich sprzętów za przysłowiowego tysiaka i potem wstawianie tam kondensatorów Munforfa za drugiego tysiaka (patrz moje zabawy w dziale DIY) to były piękne i zabawne czasy. Jednak wiem że każdy z nas i tak kiedyś kończy na sprzęcie w którym już nawet nie wypada śrubokrętem p......ć bo nie...

To tak jakby w Ferrari skrzydełka dodawać jak w tanim BMW.

10 godzin temu, Kyle napisał:

Niektórzy mają jeszcze:

4. cena

5. wygląd

- wystarczy, że kolumna jest droga, ładna, to nie ważne jak gra i tak jest super

Masz takich kolegow?

Bo ja znam takiego jednego, audio nie jest dla niego najwazniejsza pasja tylko czyms przy okazji - wystrojem wnetrza. To tzw zamozni casuale a nie melomani.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 6.01.2025 o 21:18, Audroc napisał:

Serio tak myślisz ?

Tak myślę, jeżeli dźwięk jest dla mnie świetny to znaczy że komponenty też. Więc nie ma sensu się nad nimi zastanawiać, to jest oczywiście mój punkt widzenia. Ale jeśli kogoś to interesuje z czego są kolumny zbudowane to jego wola i pasja. Nie jestem elektronikiem więc nie mnie oceniać budowę sprzętu, mogę jedynie oceniać efekt końcowy czyli brzmienie wg swoich upodobań.

Edytowane przez radark

Dobrym przykładem takie paradoksu jest także pmc. Tam nie ma specjalnie drogich przetworników. Odpowiednio zmodyfikowane seas do pracy w linii transmisyjnej. Kolumny drogie nie oszukujmy się. Można by powiedzieć za. Ale jednak mają coś w sobie unikatowego. Mi bardzo podchodzą.

Opera malibran z kolei była wyposażona w stosunkowo drogi wkład. A jednak nie ma ich obecnie w ofercie.

Przestaniemy sprowadzać focale w paczkach z Francji kto nie będą się rozlatywac

Swoją drogą widziałem klipsche rf7 w których między ściana boczna a przednia zrobiła się szpara. 

12 godzin temu, radark napisał:

Tak myślę, jeżeli dźwięk jest dla mnie świetny to znaczy że komponenty też. Więc nie ma sensu się nad nimi zastanawiać, to jest oczywiście mój punkt widzenia. Ale jeśli kogoś to interesuje z czego są kolumny zbudowane to jego wola i pasja. Nie jestem elektronikiem więc nie mnie oceniać budowę sprzętu, mogę jedynie oceniać efekt końcowy czyli brzmienie wg swoich upodobań.

McDonald smakuje większości, to znaczy że dla nich ma dobre komponenty.  Nie interesuje ich z czego i jak jest zrobiony. 

Serio?

To produkty techniczne. Zubożanie produktu to regres i oszustwo,  bowiem nie idzie za tym spadek ceny.

Edytowane przez miętowy
W dniu 6.01.2025 o 21:23, Pseudodrummer napisał:

Czy to jest wzór dobrego wykonania kolumn?
Jaki model?. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi