Skocz do zawartości
IGNORED

EFEKT WYLEWANIA się dźwięku z kolumn - jakie przetworniki? Zakupy rozciągnięte w czasie.

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Art113 napisał:
11 godzin temu, Grzegorz7 napisał:
12 godzin temu, Art113 napisał:

Dlaczego uważasz, że powinienem użyć niskotonowego 30 cm? To wręcz BYDLĘ

Dlaczego? Bo wszyscy tu mamy w domach po 40cm (15cali). Lepsi z nas mają 18cali.

To by się zgadzało, bo Alllegro jest zalane "chudymi Bolkami", których nikt już nie chce słuchać a które to, podobno świetnie grają.

Nie wiem na ile zalezy Ci na dobrej jakosci zakresu niskotonowego, no i - co rownie bardzo wazne - jego zejsciu, bo te aspekty maja zasadniczy wplyw na nasze odczuwanie przyjemnoci zwiazane z niskimi tonami. W zwiazku z tym, ze jest to bardzo wazne, moge Ci pomoc w tym zakresie na tyle, ze mozesz sie nausznie przekonac, co to znaczy dobry - nisko schodzacy - bas z 15-to calowych (ok. 40 cm) glosnikow, przyjezdzajac do mnie aby posluchac. Przy okazji obejrzysz sobie tez parke takich samych glosnikow, ale 18 to calowych (ok. 45 cm), bo taka nowa parka tez sobie lezy i czeka w kartonach :-) Co do roznych elementow dotyczacych samego projektowania zespolow glosnikowych, to Ci nie pomoge, bo sam sie nie znam.       

Ja jeszcze odnośnie skrzynek basowych, jaka to ma być obudowa: zamknięta, B-R, pasmowo-przepustowa, linia transmisyjna, czy tuba?

7 godzin temu, audioburak napisał:

Ale żeby uzyskać pewną spójność i choćby zbliżenie do pojedynczego głośnika,

jak we wspomnianym radyjku już dawno wymyślono dwie metody:

Szerokopasmowy głośnik wspomagany wooferem, albo

oversize - spory woofer 8' - 10" plus wysokotonówka sięgająca nisko.

Jedna i druga nie wymaga specjalnych przewodów doktorskich, ale oczywiście

odpadają, jeśli mają służyć do imprez czy też potrzebujemy infradźwięków.

Świetny komentarz!

---

Generalnie, dziękuję wszystkim za konstruktywną krytykę ... jest to prawdziwie zasadnicza kwestia, sprowadzająca entuzjazm na optymalną ścieżkę tzw. środka.

Pomijam złośliwości oraz zamierzone, "zaminowane", sarkastyczne, ironiczne uwagi i porady ... pamiętajcie, że ja wiem, że wy wiecie, że ja wiem  😀

---

Zasadniczą kwestią, jaką rozważałem i rozważam to typ obudowy w sensie zamknięta,  czy otwarta.

Bardzo ciążył mi ten wybór aż wreszcie trochę mnie olśniło. Postanowiłem, że będzie to obudowa zamknięta, ale z membraną bierną lub membranami biernymi.

Najważniejsze są początkowe, podstawowe decyzje i plan, bo często można kupić nowe, zapakowane fabrycznie głośniki, właśnie z niezrealizowanych lub porzuconych projektów.

Nie da się pominąć fizycznych aspektów i wpływów, jakie niesie za sobą fizyczna praca membran.
Przetwornik to tłok, pompka, wytwarza ciśnienie - podciśnienie i również z takiej perspektywy, chyba należałoby do tego podejść.
Zasadniczą kwestią, jeśli miałaby to być obudowa zamknięta, byłaby tu jej szczelność.
Membrany bierne, niemal całkowicie rozwiązują ten problem. To po prostu genialne rozwiązanie.

---

Chciałbym was jeszcze zapytać o program Monacor CAAD-4.2 ... czy ktoś go używał? Nie jest aż taki drogi, jest na bieżąco aktualizowany itd.
Wiem, że są darmowe i najpierw skorzystam, właśnie z nich.

4 godziny temu, meloV8 napisał:

Każde forum ma swojego głośnikowego Elona Muska...

... dziękuję 😍

3 minuty temu, meloV8 napisał:
18 minut temu, Art113 napisał:

... dziękuję 😍

Jaki kraj, taki Elon Musk.

I odpowiedź błyskawiczna:

Jeśli wydźwięk jest negatywny to mogłoby bardzo źle o Tobie, jako Polaku świadczyć. Przecież mieszkasz w tym kraju ... 😀
Zakładam jednak, że to komplement 🥰

Ja lubię Polaków, Rosjan, Greków, Rumunów, Kanadyjczyków, Amerykanów, Pigmejów, Australijczyków, Chińczyków, Francuzów, Koreańczyków, Niemców, Japończyków itd. ... w dowolnej kolejności 🙂

2 minuty temu, Art113 napisał:

I odpowiedź błyskawiczna:

Jeśli wydźwięk jest negatywny to mogłoby bardzo źle o Tobie, jako Polaku świadczyć. Przecież mieszkasz w tym kraju ... 😀
Zakładam jednak, że to komplement 🥰

Ja lubię Polaków, Rosjan, Greków, Rumunów, Kanadyjczyków, Amerykanów, Pigmejów, Australijczyków, Chińczyków, Francuzów, Koreańczyków, Niemców, Japończyków itd. ... w dowolnej kolejności 🙂

Na komplementy trzeba jednak sobie zapracować.

W dniu 25.02.2024 o 21:58, Art113 napisał:

Zastanawiam się jeszcze, czy kupować parami

tylko i wyłącznie

52 minuty temu, Art113 napisał:

Postanowiłem, że będzie to obudowa zamknięta, ale z membraną bierną lub membranami biernymi.

Toś dał dupy, tylko i wyłącznie TL

30 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Z tymi Rosjanami to kuźwa przesadziłeś...

Absolutnie NIE !!!

Najgorsze, co możecie sobie ZAFUNDOWAĆ  to  złość  i  NIENAWIŚĆ !!!

Jakkolwiek by to nie wyglądało, to złość, nienawiść, zazdrość itd., są tym, co zaburza nasze normalne postrzeganie rzeczywistości i właściwą postawę.

Wyobraź sobie przykładowo, ojca oraz jego dzieci, nad którymi ktoś się jawnie znęca latami i śmieje mu się w twarz.

Co powinien zrobić według Ciebie? Wziąć kija bejzbolowego i połamać komuś ręce, i nogi? Przecież później zostałby oskarżony o napaść i trafił do więzienia? Co wtedy z dziećmi?
A może powinien wnieść sprawę do sądu i przegrać, tym samym pogorszyć jeszcze bardziej sytuację?
Jest sam i za plecami ma swoje dzieci, wszyscy z niego drwią, szydzą itd. Postaw się w sytuacji, gdy jeden błąd rujnuje wszystko.

Można tylko łagodzić skutki i robić wszystko, by zapewnić dzieciom bezpieczeństwo.  Bardzo często,  tylko TYLE,  tak naprawdę można zrobić.
To co siejesz i zasiejesz w sercu oraz umyśle, zawsze zbierze swoje ŻNIWO!

19 minut temu, witek_z napisał:

... mógłbyś to rozwinąć?

Edytowane przez Art113
Poprawa błędów.
15 minutes ago, Art113 said:

Wyobraź sobie przykładowo, ojca oraz jego dzieci, nad którymi ktoś się jawnie znęca latami i śmieje mu się w twarz.

Musk mniej wiecej tak powstal ;]

Kolega Melo zapewne mial na mysli kolego Twoj autorytarny/mesjanski sposob wyslawiania sie. Musk zreszta tez czesto to robi ale on udawadnia ze jest na pozycji ze moze a Ty bujasz w marzeniach (i to jest wlasnie ten "fun part" naszego spoleczenstwa bardzo typowy).

Polecam tez wysluchac przemowienia Einsteina z 1933/Londyn. Miloscia do agresji to mozna sobie...

Edytowane przez Daniel_68412
Godzinę temu, Art113 napisał:

To co siejesz i zasiejesz w sercu oraz umyśle, zawsze zbierze swoje ŻNIWO!

Chrzescijanie juz w pierwszym wieku o tym wiedzielii. Piszac do Galatow ap. Pawel napisal:

"...co człowiek sieje, to będzie też żąć; "    Galatów 6 : 7

Edytowane przez Lutek

Powstało 7 stron, a żadnych postępów w realizacji, ani nawet w planowaniu. Autor powinien chyba zacząć od przestudiowania zagadnień z zarządzania projektami. Czeski film.

Z krasomówstwa nie powstanie tutaj zaden projekt.

Edytowane przez jamess8
16 minutes ago, jamess8 said:

a żadnych postępów w realizacji, ani nawet w planowaniu

nie zgodzę się, powoli zostaje nakreślona potrzeba wyboru typu obudowy - podejrzewam, że z 10-15 stron i juz bedziemy przy wniosku, ze typ obudowy implikuje jakie przetworniki wybrac :]

37 minut temu, Lutek napisał:

"...co człowiek sieje, to będzie też żąć; "    Galatów 6 : 7

Mógłbyś rozwinąć w odniesieniu do tych ruskich, od których się to zaczęło...?

Edytowane przez Grzegorz7

Jak dla Mnie:
Autorem tematu jest jakiś Biedny Pan który niekoniecznie ma "łatwo w głowie" i faktycznie teza że po prostu szuka atencji może być prawdą. Są ciekawsze fora gdzie można Sobie pogadac z każdym o sensie zyciu - tutaj te długie wywody o niczym po prostu sa kuriozalne

lub 
Autorem tematu jest jakiś "Czarodziej"  może znany moze dopiero raczkujacy w branży który w ten sposób chce poszerzyć swoja wiedzę. Pytania o osprzęt i oprogramowanie i powstarzane w kółko prosba polecenia głośników, rozwiązania, systemy. Nie odpowiada konkretnie na żadne konkretne pytanie. I te zagadkowe wspomnienie na początku ze ma projektanta z jednoosobowa działalnością który mu to zrobi.

Edytowane przez zapacoustics
15 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Mógłbyś rozwinąć w odniesieniu do tych ruskich, od których się to zaczęło...?

Chyba zle zrozumiales ten cytat biblijny. On wlasnie idealnie pasuje do ruskich, bo to co sieja (rozpetanie wojny), to i żąć beda.  Juz maja nalozone nastepne sankcje.

P.S. Ty Grzesiu lepiej wsiadaj w samochod, albo pociag i wpadaj posluchac, jak teraz graja odgrody po pewnych moich zmianach, ulozeniu sie nowych glosnikow, oraz wyminie wzmacniacza na tranzystor.

Edytowane przez Lutek
28 minut temu, jamess8 napisał:

Powstało 7 stron, a żadnych postępów w realizacji, ani nawet w planowaniu. Autor powinien chyba zacząć od przestudiowania zagadnień z zarządzania projektami. Czeski film.

Z krasomówstwa nie powstanie tutaj zaden projekt.

Dobrze napisane, ale ma się nijak do części tytułu wątku: "zakupy rozciągnięte w czasie" i nie tylko do niego.

Zadałem wiele pytań m.in. o impedancję, czy są jakieś bardziej lub mniej udane przetworniki, jakie moglibyście polecić, co w kwestii obciążenia wzmacniacza itd.

To jakie mógłbyś polecić @jamess8 ?

W zasadzie to na żadne pytanie nie otrzymałem odpowiedzi. Pomaga mi tutaj niewiele osób. Rozumiem też tajemnice zawodowe itd. a propos wyciągania informacji, tej cennej wiedzy.

2 minutes ago, Art113 said:

zasadzie to na żadne pytanie nie otrzymałem odpowiedzi.

Odpowiedzi otrzymałeś kolego kompletne tylko nic z nich nie zrozumiałeś.

5 minut temu, Lutek napisał:

oraz wyminie wzmacniacza na tranzystor.

Lutek!

Bóg Cię opuścił.  

Porzuciłeś lampę!?

7 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Lutek!

Bóg Cię opuścił.  

Porzuciłeś lampę!?

Nie czuje aby Bog mnie opuscil - tymbardziej z tego powodu :-)

Juz nie mam zdrowia na dzwiganie tak ciezkiego wzmacniacza - ja go nawet nie dawalem rady przesunac. Poza tym - co bylo z tym zwiazane - regulacje biasu (pradu spoczynkowego), czy wymiana lamp.  Kiedys nie moglem dostac u nas kwadry i sprowadzilem ze Stanow - laczne koszty:  2500 zl !!!

2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Twoj autorytarny/mesjanski sposob wyslawiania sie

Dam kciuka w górę za wysublimowany styl nazwania obserwowanej narracji 👍

spacer.png

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Nie narzekajcie.

Autor jeszcze nie zaczął o kwintesencji budowy kolumn głośnikowych. 

Zapewne jak zacznie o kondensatorach, drutach, tudzież o rodowaniu konfekcji to przestanie być śmiesznie a wielu włączy się na poważnie do dyskusji... Jak usłyszy różnicę miedzy Mundorf Supreme a MCap Evo... zyska poważanie...

W dniu 19.02.2024 o 23:07, Art113 napisał:

Najprawdopodobniej zdam się na doświadczoną, jednoosobową firmę z którą mam kontakt

OK

W dniu 19.02.2024 o 23:07, Art113 napisał:

Chciałem tylko praktycznej porady w kwestii PRZETWORNIKÓW i ogólnie konceptu

OK

Czyli-zostaw tę robotę fachowcowi, który zestroi obudowę (z elektroniką wewnątrz) do pomieszczenia odsłuchowego aby było spójnie, w fazie i zgodne efektywnie* (przy tak dużej ilości podziałów pasma akustycznego na zwrotnicy to spore wyzwanie)

*Efficiency - liczone w %

Sensitivity (czułość w dB/W/m)

[Jedno i drugie to nie to samo, a k a ż d y głośnik ma inne]

Jak dla mnie to "Efekt WYLEWANIA się dźwięku z kolumn" łatwiej wykonać na możliwie najmniejszej ilości parametrów do zgrania ze sobą.

(Dobry efekt wymaga wielu podejść i prób)

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 godzin temu, witek_z napisał:
7 godzin temu, Art113 napisał:

Postanowiłem, że będzie to obudowa zamknięta, ale z membraną bierną lub membranami biernymi.

Teraz rozumiem. Pozostanę przy obudowie otwartej. Zniekształcenia mniejsze, ale trzeba więcej się pomęczyć.
To, co opisałem wcześniej, dałoby odwrotny efekt, bo sama siła bezwładności i sprężystość membrany biernej, jeszcze bardziej zwiększyłaby wychylenia membran na przetwornikach a tym samym zwiększyła ich zniekształcenia.

Już nie będę czytał tych magicznych blogów 😀

56 minut temu, witek_z napisał:

Co to znaczy?

Bardzo mi pomogłeś tym opracowaniem. Wszystko jest ok., ale teraz dopiero widzę, że to wszystko już dawno zostało ładnie i rzeczowo opisane. Jutro wybiorę sobie wirtualnie jakieś przetworniki i zasymuluję obudowę oraz sprawdzę dokładnie projekty gotowych.

Obudowa zamknięta, musiałaby być szczelna, jak akwarium od góry w dół. Po za tym odpadają zniekształcenia nieliniowe a im mniej zniekształceń własnych w obudowie, tym lepiej - teoretycznie tak się wydaje ... chociaż Nautilius wydaje się być obudową zamkniętą.

Edytowane przez Art113
Poprawa błędów.
46 minut temu, Art113 napisał:

Obudowa zamknięta, musiałaby być szczelna,

to mit, ponieważ gdyby faktycznie obudowa zamknięta była szczelna na 100%, zmiana ciśnienia atmosferycznego powodowałaby przesuniecie membrany zależne od tego ciśnienia.

Należy w obudowach zamkniętych w miejscu niewidocznym wywiercić otwór wiertłem 1 mm w celu wyrównania ciśnienia wewnątrz i na zawnątrz.

Nadal nie odpowiedziałeś co to jest obudowa otwarta?

Edytowane przez witek_z
11 godzin temu, zapacoustics napisał:

Jak dla Mnie:
Autorem tematu jest jakiś Biedny Pan który niekoniecznie ma "łatwo w głowie" i faktycznie teza że po prostu szuka atencji może być prawdą. Są ciekawsze fora gdzie można Sobie pogadac z każdym o sensie zyciu - tutaj te długie wywody o niczym po prostu sa kuriozalne

lub 
Autorem tematu jest jakiś "Czarodziej"  może znany moze dopiero raczkujacy w branży który w ten sposób chce poszerzyć swoja wiedzę. Pytania o osprzęt i oprogramowanie i powstarzane w kółko prosba polecenia głośników, rozwiązania, systemy. Nie odpowiada konkretnie na żadne konkretne pytanie. I te zagadkowe wspomnienie na początku ze ma projektanta z jednoosobowa działalnością który mu to zrobi.

Czy my tutaj z AI nie rozmawiamy?

Moze tylko z A ale bez 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 godzin temu, Buzzer napisał:

Czy my tutaj z AI nie rozmawiamy?

Dobre pytanie. Ktoś testuje na AudioStero wytrzymałośc uczestników.  😀

• Pokaż nowe odpowiedzi