Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze podstawkowe do 15 tys zł

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Jak w tytule… Szukam najlepszych kolumn podstawkowych z najlepszym i najbardziej wiernym brzmieniem do pokoju 15m2… Muzyka odtwarzana z Winylu, gramofon już mam Technics SL-1200mk7 bez przedwzmacniacza i innej wkładki niż montowana… ale od czegoś trzeba zacząć… 

Co polecacie?

ps. b&w,dynaudio,kef, monitor audio, spendor podziękuję

Edytowane przez Stary200
Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, J4Z napisał:

Jakbyś napisał dlaczego, pomogłoby w podpowiedziach.

Chodzi Ci o to jak grały i z czym czy o co? Wszystkie marki miałem wolnostojące więc podstawki mogą grać inaczej… domniemam 🤔

5 minut temu, quatross napisał:

Kup STXy. Serio, super .

Żartujesz sobie…??? Jeżeli serio to Ci kolego podziękuję!

Był już taki temat bardzo podobny budżet i także monitory i także znakomita treść tytułu "najlepsze".

Kompletnie nic z tego tematu nie wyszło. 

Na wstępie skreśliłeś już nie wiem czemu ale sporą grupę faktycznie propozycji w tym pułapie cenowym i dogodnych propozycji. Dlaczego?

Może ich słuchałeś A może masz już swój typ wybrany tylko oczekujesz aby dostać na niego aprobatę z forum. To się bardzo często zdarza. 

W takim razie przyspieszmy nieco ten temat i powiedz o jakim modelu czy modelach myślisz i my będziemy wtórować przy tej propozycji i koniec tematu 🙂

Cześć, nie ma jednych i najlepszych kolumn podstawkowych do 15k 🙂

Na pewno warto sprawdzić Vienna Acoustics Haydn SE Signature, Buchardt S400 II, Audiovector R1 Signature, ATC SCM19, Amphion Argon 3s. Opcji trochę jest, dużo zależy od elektroniki i preferencji brzmieniowych 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Żeby poleciały kolejne propozycje które tylko nie są filtrem według ceny musimy wiedzieć czy kolega już był na jakimś odsłuchu i ewentualnie dlaczego odrzucił część marek na wstępie

17 godzin temu, Stary200 napisał:

Jak w tytule… Szukam najlepszych kolumn podstawkowych z najlepszym i najbardziej wiernym brzmieniem do pokoju 15m2… Muzyka odtwarzana z Winylu, gramofon już mam Technics SL-1200mk7 bez przedwzmacniacza i innej wkładki niż montowana… ale od czegoś trzeba zacząć… 

Co polecacie?

ps. b&w,dynaudio,kef, monitor audio, spendor podziękuję

Ja bym zerknął na ELAC VELA 404. Dużo się mówi o modelu mniejszym 403, ale ten ma większy garnek na basie.

• Gość
    (Konto usunięte) zablokował(a) ten temat
  • Gość
    (Konto usunięte) odblokował(a) ten temat
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 11.04.2024 o 06:57, Piotr Sonido napisał:

Na wstępie skreśliłeś już nie wiem czemu ale sporą grupę faktycznie propozycji w tym pułapie cenowym i dogodnych propozycji. Dlaczego?

Bo obecne modele tych firm są produkowane pod streaming czyli brzmienie cyfrowe. 

Może ich słuchałeś A może masz już swój typ wybrany tylko oczekujesz aby dostać na niego aprobatę z forum. To się bardzo często zdarza. 

Z nowych słuchałem B&W i Monitor Audio i to nie jest to granie… np wolę swoje stare DM601s1 niż te najnowsze

W takim razie przyspieszmy nieco ten temat i powiedz o jakim modelu czy modelach myślisz i my będziemy wtórować przy tej propozycji i koniec tematu 🙂

Nie ma takich, jest tego zbyt dużo by wybrać chociaż 10 par 

3 minuty temu, Stary200 napisał:

Bo obecne modele tych firm są produkowane pod streaming czyli brzmienie cyfrowe. 

Ale bzdury 😉 Zastanawia mnie jak można mieć tak idiotyczne przekonania ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 11.04.2024 o 15:46, Tonnii99 napisał:

Ja bym zerknął na ELAC VELA 404. Dużo się mówi o modelu mniejszym 403, ale ten ma większy garnek na basie.

Słuchałem, wstęga robi robotę w strefie przestrzeni i w scenie 3D natomiast głośnik nisko-średniotonowy ma niezły wychył i też b.dobre brzmienie… ogólnie brzmienie perfekt ale ten wygląd i konstrukcja… bleee😛

2 minuty temu, Piopio napisał:

Ale bzdury 😉 Zastanawia mnie jak można mieć tak idiotyczne przekonania ...

To posłuchaj sobie brzmienia B&W 805 Nautilus a D4 to się dowiesz i nie jest to bzdura, bliżej mi do tych z przed ponad 20 lat niż tych nowych… jest to całkowicie inny charakter brzmienia

Miałem bana za głupi wpis dlatego zablokowałem temat by nie było śmieciowej bzdury… 

6 minut temu, Stary200 napisał:

To posłuchaj sobie brzmienia B&W 805 Nautilus a D4 to się dowiesz i nie jest to bzdura

Słuchałem. Dobre lecz drogie kolumny. Oczywiście, że kiedyś kolumny były inne - nie było takiej techniki jak teraz. Ale nikt nie projektuje świadomie kolumn pod dany rodzaj źródła. To nie ma żadnego sensu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Piopio napisał:

Słuchałem

Ale słuchałeś je obok siebie? Ja tak, i szukam obecnie 805 nautilus ale w odpowiednim kolorze i cenie. Przestrzeń wow, bas mimo to że to 15cm to niezły, barwa bliżej analogowego brzmienia ciepłego niż te nowe… no i cena… korci mnie by w cenie 15 tys zł kupić dwie różne pary używanych 

3 minuty temu, Stary200 napisał:

barwa bliżej analogowego brzmienia ciepłego niż te nowe

Nowe są po prostu bardziej szczegółowe i dokładne. Grają bez koca. 

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Piopio napisał:

Nowe są po prostu bardziej szczegółowe i dokładne. Grają bez koca. 

Porównam je do grania dzisiejszej Yamahy, góra szczegółowa, środek nijaki, wycofany, bas słaby, punktowy… bez korekcji to nie gra( bez użycia potencjometrów regulacji brzmienia { bas/treble } ) która rzekomo gra neutralnie, predzej udaje że tak gra… dobre połączenie dla kluchowatych kolumn, przewalonych basem oraz górą zza koca… 

18 godzin temu, Stary200 napisał:

Aha no dobra ciekawe podejście A skąd te wnioski? 

No a wracając już w takim razie do tematu bo najpierw go zablokowałeś minęło trochę czasu odblokowałeś go. 

Co się przez ten czas stało co odsłuchałeś?

11 godzin temu, Stary200 napisał:

Nikt Ci nie broni😉

Zdecyduj się stary co chcesz kupić, bo tematy ładujesz jak karabin maszynowy. Nie słuchasz innych i chyba sam nie wiesz co chcesz tak naprawdę osiągnąć? 

?👈

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, rafal735r napisał:

bo tematy ładujesz jak karabin maszynowy

Serio? Mi się wydaje że jest ich parę tylko.. Był o gramofonie— temat zamknięty bo tak jak pisałem kupiłem Technicsa SL1200mk7, był o zestawie do 25 tys zł ale ten temat to dno i po nim założyłem ten. Zacznę najpierw od kolumn by dobrać do nich później wzmacniacz. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

co odsłuchałeś

Tylko to co napisałem czyli bezpośrednie porównanie 805Nautilius vs 805D4 u kumpla… 

1600€ za 805 Nautilius, pierwszy właściciel… 

Neumann KH 150, Eve Audio 2070, Canton Smart Vento S3, Cabasse Rialto, Econik Six, Buchardt A500, KEF LS50 WIreless etc. 

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Godzinę temu, kichanadeta napisał:

Buchardt A500

Jak już to A10.

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, kichanadeta napisał:

Neumann KH 150, Eve Audio 2070, Canton Smart Vento S3, Cabasse Rialto, Econik Six, Buchardt A500, KEF LS50 WIreless etc. 

Sorry kolego ale mnie aktywne kolumny nie interesują 😂

Jeśli chodzi za Tobą B&W - te Triangle mogą być OK.

Można dopisać do listy Proac'a SM 100 czy Legend L200.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.