Skocz do zawartości
IGNORED

10 najczęstszych błędów w doborze sprzętu audio

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, paww napisał:

Na fora to trafia chyba niewielka część osób i to tych bardziej świadomych bądź sfrustrowanych, zadających sobie pytanie: "czemu wydając tyle kasy nie jestem zadowolony?".

Łatwo wtedy wpaść w żonglerkę kablami w poszukiwanie tego, co inni piszą, że kablami osiągnęli: spadający koc, czarne tło, scena, plankton (?), bas jak z subwoofera... trzeba być twardym by w rozczarowaniu nie pier.nąć tym wszystkim, a zacząć od zera i postarać się zrozumieć.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, rafa napisał:

Masz jakieś mierzalne dane na ten temat czy tylko se gdybasz i opiniujesz?

Wystarczą własne doświadczenia z wieloma "salonami" audio, w tym z tymi bardzo "uznanymi".

15 godzin temu, Nil napisał:

Pytanie, czy aby na pewno te dostepne w internecie "pomiary", wykonywane bardzo często w sponsorowanych testach i recenzjach, są prawidłowe i prawdziwe?

Tak samo jak testy samochodów (osiągi, spalanie itp.). Co jest dziwnego w tym, ze ktoś pyta na forum np. o to, czy dany wzmacniacz uciągnie jego kolumny? Ma kupować czy wypożyczać i tracić czas? 

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

że kablami osiągnęli: spadający koc, czarne tło, scena, plankton (?), bas jak z subwoofera..

Ja osiągnąłem 🙂 

W temacie: "10 najczęstszych błędów w doborze sprzętu audio" - najważniejszy, to pewien błąd myślowy....

W dniu 13.05.2024 o 21:50, yayacek napisał:

Poznałem kiedyś dyrygenta (dość znanego) i okazało się, że on słucha na zwykłym bumboksie. Nie potrzeba mu było nic więcej bo jakość była mu obojętna w przeciwieństwie do zawartości emocjonalnej w kompozycji. On po prostu odczuwał muzykę i grała mu ona w głowie a nie w uszach.

W dniu 15.05.2024 o 09:01, szymon1977 napisał:

Na udział procentowy muzyki i hifi w kreowaniu emocji.

Powyżej to ESENCJA tego wątku. 

/ Słuchane 3 lata temu z TV na monitorach za 2000zł i używanym wzmaku za 300zł /

Koncert Chopinowski - 3 lata temu. Wszyscy grali "prawie" to samo. Polacy wypadli podle! A wygrał jakiś "żółtek" z "Made in China". Jaja?! Paradoks? Ktoś z Was, to rozumie? Jest tu ktoś, z kim można o tym porozmawiać? 

....a Wy tu dalej pitolicie o cyferkach, cyferkach i cyferkach - HAHAHA 😄 

Ileż z tych pieniędzy wydanych na Hi-End można byłoby przeznaczyć na koncerty na żywo??? Czy głupcem jest ten, który żeby poprawić brzmienie o zaledwie 5%, to traci na to fortunę i czas?

Mam lat 40+, a zachowałem się jak 60+, wydając kupę szmalu na nowe HiFi. Czy wobec powyższego było to warte czasu i pieniędzy?

-Nie było warte. I czy jestem głupcem?...

"Głupiec, który zrozumiał, że jest głupcem, już nim nie jest." - Fiodor Dostojewski

W dniu 15.05.2024 o 09:27, Tal napisał:

To jak napisać że jazda Porsche nie wywołuje żadnych emocji bo przecież te emocje są we mnie. Bzdura bo gdyby tak było to życie nie miałoby sensu i bylibyśmy pod tym względem samowystarczalni. 

- 100 x większe emocje są z robienia "Altonenów" starym Polonezem, aniżeli jazda po torze pseudo Lamborghini (teraz to już też koncern VieśWagen). 

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

W dniu 15.05.2024 o 08:48, szymon1977 napisał:

u mnie większe emocje budzi Danzig z boomboxa niż "Kind Of Blue" z hifi,

Tak rzadko słyszę o tym wykonawcy w tym "kraju", że specjalnie dla Ciebie fota, bo akurat parę dni temu dostałem w prezencie płytę M.Davisa (znajdź na fotce i porównaj wielkość) 😄 👍

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez AutoPirat

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

2 godziny temu, AutoPirat napisał:

Ileż z tych pieniędzy wydanych na Hi-End można byłoby przeznaczyć na koncerty na żywo??? Czy głupcem jest ten, który żeby poprawić brzmienie o zaledwie 5%, to traci na to fortunę i czas?

Jeżeli kogoś na prawdę stać na prawdziwy Hiend (nowy sprzęt a nie starocia sprzed 20tu lat) to stać go również na bilet na koncert "na żywo" ... nawet jeżeli o2 koncert odbywa się w Londynie czy Nowym Yorku ... 

Moja refleksja jest taka, ze o ile Hi-Fi zwykle zagra lepiej od Budget to Hi-End niekoniecznie zagra lepiej od Hi-Fi. Oczywiscie mozna sie czepiac co to "hifi", "hiend", "lepiej" i "zagrac" ale wniosek jest taki, ze od pewnego poziomu za pieniedzmi nie podaza zadowolenie ze sprzetu, a raczej zadowolenie z zaspokojenia ego.

W dniu 15.05.2024 o 17:03, Ajothe napisał:

O, a to jakaś butikowa samodziełka? 

Kolejna "butikowa samodziełka" w wersji mk2 - 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ampman
30 minut temu, ampman napisał:

Kolejna "butikowa samodziełka" w wersji mk2 - 

Ukryta Zawartość

I polecam z pełnym przekonaniem.
Wspaniały mały wzmacniacz,który daje radę.
Małe dzieło sztuki.
PASJA.
❤️

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Dzięki za poparcie, to kolejny zadowolony klient.... u mnie wszystko widać jak na dłoni, bez ściemy i popleczników by tylko wcisnąć towar. Sprawa jest prosta... robię to nie dla kasy a z pasji. Oglądał ktoś?:) Dopiero po naszej śmierci przedmioty nabierają wartości, niestety.

Edytowane przez ampman
4 minuty temu, ampman napisał:

Dzięki za poparcie, to kolejny zadowolony klient.... u mnie wszystko widać jak na dłoni, bez ściemy i popleczników by tylko wcisnąć towar. Sprawa jest prosta... robię to nie dla kasy a z pasji. Oglądał ktoś?:) Dopiero po naszej śmierci przedmioty nabierają wartości, niestety.

tak,ja jestem zadowolony.
Widać pasję,
Widac spokój i harmonię.
I brzmią dobrze.

Ukryta Zawartość

IMG_20240515_165838.jpg-800x600.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 13.05.2024 o 11:56, julius-6 napisał:

Może uda się nam podjąć jakąś bezaferową wymianę poglądów dla odmiany, zgadzacie się z moim tekstem?

Pierwszy i najważniejszy błąd - czytanie forum 😆

?👈

12 minut temu, rafal735r napisał:

Pierwszy i najważniejszy błąd - czytanie forum 😆

I z tego trzeba się leczyć 😄 

Zapraszamy:

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

6 godzin temu, julius-6 napisał:

Pozostałe 5 🙂

Ukryta Zawartość

A nie może napisać posta na forum a nie jakieś linki?

Ukryta Zawartość

55 minut temu, MCHammer2022 napisał:

A nie może napisać posta na forum a nie jakieś linki?

a nie możne otworzyć link i przeczytać, zamiast jakieś posty produkować ?

12 minut temu, Zbi_Rek napisał:

a nie możne otworzyć link i przeczytać, zamiast jakieś posty produkować ?

Nie może. Na forum jest lepsza czcionka i jasne tło i lepiej się czyta.

2 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

czcionka, no to  masz problem 😱

rozumiem, może poproś kogoś o przeczytanie na głos ? 🤔

9 minut temu, Zbi_Rek napisał:

może poproś kogoś o przeczytanie na głos ? 🤔

Jestem w pracy i wszyscy zajęci. 😜

1 minutę temu, MCHammer2022 napisał:

Jestem w pracy i wszyscy zajęci. 😜

poproś kogoś innego, kto ma czas w tym momencie...

• Moderatorzy
7 godzin temu, julius-6 napisał:

Pozostałe 5 🙂

I punkt 8 to jest błąd. Lampa małej mocy może się podobać z niskoefektywnymi kolumnami do momentu aż nie posłucha się jej z wysokoskutecznymi. Okaże się, że można słuchać wtedy i rocka i metalu i symfoniki.

Padło tu też kilka razy zdanie, że błędem jest czytanie forum. Jeśli forum jest otwarte i daje możliwość wypowiedzi ludziom z różnym doświadczeniem to nie uważam tego za błąd. Dużo bardziej "szkodliwe" są blogi i zamknięte fora gdzie prezentuje się tylko poglądy przez pryzmat jednostronnych doświadczeń.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

masz ikonkę słoneczka i robi sie wówczas białe tło i czarny tekst. ale nie jest już wieczorowo 🙂

4 minuty temu, Seyv napisał:

I punkt 8 to jest błąd. Lampa małej mocy może się podobać z niskoefektywnymi kolumnami do momentu aż nie posłucha się jej z wysokoskutecznymi. Okaże się, że można słuchać wtedy i rocka i metalu i symfoniki.

Padło tu też kilka razy zdanie, że błędem jest czytanie forum. Jeśli forum jest otwarte i daje możliwość wypowiedzi ludziom z różnym doświadczeniem to nie uważam tego za błąd. Dużo bardziej "szkodliwe" są blogi i zamknięte fora gdzie prezentuje się tylko poglądy przez pryzmat jednostronnych doświadczeń.

Słabych lamp słuchałem i z kolumnami ok 90-100db (Klipsch La Scala, Forte, Audio Phase Cannabis, szerokopasmówki na Audio Nirvanie, Sonido, tubowe DIY, Tannoy, Cabasse - z pierwszych co przychodza mi na myśl) i z żadnymi z w/w lampa 300B (miałem z 10 wzmaków) nie nadają sie do rocka, czy metalu.

Tzn przepraszam - nadają się, ale dużo lepszy efekt jest na Pushpullu i np. lampie EL34, czy KT. 

Szerokopasmówki do takiej muzyki kompletnie sie nie nadają, a duże przetworniki nie są np. zwinne, a co za tym idzie szybkie szybkie, albo brakuje im mięcha, albo się drą - zawsze jakiś kompromis musi być 

Oczywiście mówię tutaj o słuchaniu muzyki, a nie wyciskaniu 120% z nagrania. 

Co do czytania for.
Rozwinąłem wątek - z zasady uważam, ze warto to robić, podobnie jak czytanie recenzji, ale trzeba robić to uważnie. W necie głos osoby, która miała 3 wzmacniacze i 2 źródła jest tak samo mocny jak osoby, która miała 100 klocków i zrobiła 1000 konfiguracji w róznych miejscach. Przez to... osobom, które mają doswiadczenie np. duzo większe od mojego nie chce się dzielić swoimi obserwacjami i wiedzą, bo po co mają się trudzić z przekonywaniem osób, które beda tam gdzie oni za 5 lat albo nigdy... w wyniku tego często autorytetami stają się osoby, które mało wiedzą, a duzo piszą... 

Cytat

Zawsze warto posłuchać zestawu po zmianach dłużej – czy ta pozornie lepsza zmiana nie męczy na dłuższą metę? 

Początkujący audiofil raczej nie będzie w stanie stwierdzić, czy zestaw, którego słucha jest męczący czy nie, niezależnie od długości odsłuchu. Do takich refleksji potrzebne jest już doświadczenie. Ogólnie odcinek 2 jest skierowany do osób w jakiejś mierze osłuchanych.

19 minutes ago, julius-6 said:

która miała 100 klocków i zrobiła 1000 konfiguracji w róznych miejscach

Problem w tym, że mimo takiego olbrzymiego doświadczenia osoby te z uporem maniaka powielają zupełnie podstawowe błędy, powtarzając utarte stereotypy i wypisując rzeczy sprzeczne z wiedzą na poziomie podstawówki.

Audio to nie jest czarna magia, ani też dziedzina wymagająca potencjału noblisty. Jest to działalność inżynierska z dobrze określonymi i sprawdzonymi od dawna metodami.

Tylko panowie zaangażowani materialnie w sprzedaż oraz promocję takiego sprzętu poddają takie twierdzenie w wątpliwość z oczywistych powodów.

• Moderatorzy
32 minuty temu, julius-6 napisał:

Słabych lamp słuchałem i z kolumnami ok 90-100db (Klipsch La Scala, Forte, Audio Phase Cannabis, szerokopasmówki na Audio Nirvanie, Sonido, tubowe DIY, Tannoy, Cabasse - z pierwszych co przychodza mi na myśl) i z żadnymi z w/w lampa 300B (miałem z 10 wzmaków) nie nadają sie do rocka, czy metalu.

Z w/w kolumn słuchałem i robiłem zwrotnice do Audio Nirvany - może nie jest to głośnik stretcie do rocka czy metalu ale tragedii by nie było o ile mają dobrą obudowę i zwrotnicę. Sam mam kolumny tubowe 97 i 94 dB i z klonem AN 300B @Tomek 1685'a taka muzyka brzmiała bardzo bobrze na obu, co zresztą sam może potwierdzić. 

41 minut temu, julius-6 napisał:

Szerokopasmówki do takiej muzyki kompletnie sie nie nadają, a duże przetworniki nie są np. zwinne, a co za tym idzie szybkie szybkie, albo brakuje im mięcha, albo się drą - zawsze jakiś kompromis musi być 

Bo panuje błędny pogląd, że głośnik szerokopasmowy nie wymaga zwrotnicy i wystarczy tylko podłączyć kable. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

18 minut temu, Seyv napisał:

Bo panuje błędny pogląd, że głośnik szerokopasmowy nie wymaga zwrotnicy i wystarczy tylko podłączyć kable. 

A nie jest tak? np Sibelius na Mark Audio. 

A jak jest kilka głośników w zespole to zwrotka aktywna za pomocą gotowych modułów. 

57 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Początkujący audiofil raczej nie będzie w stanie stwierdzić, czy zestaw, którego słucha jest męczący czy nie, niezależnie od długości odsłuchu. Do takich refleksji potrzebne jest już doświadczenie. Ogólnie odcinek 2 jest skierowany do osób w jakiejś mierze osłuchanych.

Zależy od człowieka, są ludzie bardzo wrażliwi, którzy po kilkunastu minutach mogą mieć ból głowy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi