Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.06.2024 o 13:25, psychofizyk napisał:

Absolutnie tak nie uważam, temat bardzo ciekawy. Kolega "piotrek7" ma jakieś kompleksy, żale? Nie rozumiem 

zgadam się, to forum jest również po to , żeby pisać o swoich wrażeniach. Też jestem ciekaw opinii jak gra sprzęt za określoną wartość albo np czy warto wydać 200k PLN na preamp.  Może jesteśmy zbyt mało "eksluzywni" dla niektórych komentatorów pytając o "proste" sprawy 🙂

40 minut temu, PG napisał:

Też jestem ciekaw opinii jak gra sprzęt za określoną wartość albo np czy warto wydać 200k PLN na preamp.  Może jesteśmy zbyt mało "eksluzywni" dla niektórych komentatorów pytając o "proste" sprawy 🙂

Zasadniczo temat powinien zaistnieć w zakładce Hi end, tam na pewno jest więcej użytkowników którzy mogli by coś na ten temat napisać. 

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Pomiary oczywiście pomagają, ale nie muszą być panaceum na genialne rozwiązanie.

Kurde Lechu, masz czasem przeblyski niemal geniuszu 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, Lech36 napisał:

prawdopodobnie będzie znacznie lepiej niż bez dywanu.

A ktoś pisał, że nie?

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Adaptacja akustyczna to skomplikowane i delikatne zagadnienie.

Ot to, dywanik na środku i kwiatek w rogu to trochę mało by stwierdzić "adaptacja akustyczna".

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Zasadniczo temat powinien zaistnieć w zakładce Hi end, tam na pewno jest więcej użytkowników którzy mogli by coś na ten temat napisać. 

Ciekawsze są opinie tych, którzy na co dzień lo-fi lub hi-fi. O! Wątek przeniesiono? To ja uciekam.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Ot to, dywanik na środku i kwiatek w rogu to trochę mało by stwierdzić "adaptacja akustyczna".

Jesli danej akustyce /pomieszczeniu wlasnie tego tylko brakowalo do bycia idealna to tak mozna nazwac adaptacja akustyczna. Liczy sie efekt finalny a nie czy wydano na niego 10k i mamy na to fakture.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 3.06.2024 o 16:38, Piniu2906 napisał:

Miałbym pytanie do tych audiofili co słuchali zestaw za powiedzmy 1 milion PLN. Nie mogę sobie wyobrazić jak to gra. Obecnie posiadam sprzęt Hi-Fi za 10k i mam muzyczny orgazm, szczególnie wtedy gdy uruchamiam ten zestaw po kilku dniach od poprzedniego odsłuchu. Koledzy audiofile skoro zestaw audio za 10k wywołuje u mnie tak pozytywne emocje to nie wiem czy ktoś może mi opisać co się dzieje z naszą percepcją przy słuchaniu czegoś za tyle siana jak 1 million zlotych? Pytanie grzecznościowe, jestem bardzo ciekawy.

Czasem mam okazję takowego posłuchać i zapewniam, wywołuje takie same reakcje jak u Ciebie. Żadnej innej filozofii w tym nie ma. Naturalnie z nieco inaczej pokazanymi, bardzo istotnymi dla jakości dźwięku niuansami w stosunku do tańszej konfiguracji - nie będę tego roztrząsał, bo bez osobistej konfrontacji nie ma szans na zrozumienie tej kwestii, jednak mimo tego sprawia tyle samo radochy. Czy jak niektórzy twierdzą, posiadanie takowego jest snobizmem? To zależy od perspektywy z jakiej się na to patrzy. Jednak bez względu na wszystko jest jeszcze jedna istotna sprawa. Nawet taki kosztujący krocie nie ma realnych szans na bycie tym jedynym dla całej populacji audiomaniaków, gdyż każdy z nas mając taką kasę "ulepiłby" sobie coś innego. Chcesz rady? Jeśli cieszy Ciebie uzyskane brzmienie i nie chcesz mieć problemu, unikaj spotkań z muzyką w tle u kolegów. Nawet inny sposób prezentacji - nie lepszy, a inny - podświadomie powoduje, że człowieka zaczyna nosić. A to oznacza koszty.  😉

J. 

Edytowane przez umka
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Jeszcze raz, te elementy w/w stanowią część adaptacji akustycznej, zwłaszcza jak wymaga tego wyposażenie pomieszczenia. Zmieniają w sposób istotny akustykę, czy w dobrym kierunku to inna sprawa. Dywan/wykładzina dywanowa z reguły jest obowiązkowa, ale co kto woli, widziałem już bardzo różne pomieszczenia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dywan/wykładzina dywanowa z reguły jest obowiązkowa,…

…. i dlatego ja mam nawet dwa grube „na kupie“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jak znajde trzeci, jeszcze wiekszy, to tez go na nich poloze

A czy to zasluguje na miano „adaptacji akustycznej“, mam w glebokim powazaniu

Ukryta Zawartość

38 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Może dywan nie zasługuje na miano adaptacji akustycznej, bo to pojęcie odnosi się raczej do całości pomieszczenia i działa on jedynie w wąskim zakresie ale myślę, że dywan (lub coś podobnego) można spokojnie nazwać ustrojem akustycznym. Nie trzeba robić pomiarów, wystarczy zwinąć dywan i włączyć myzykę ... szybko będziemy go rozwijać spowrotem ...

Ukryta Zawartość

19 minut temu, szpakowski napisał:

Może dywan nie zasługuje na miano adaptacji akustycznej, bo to pojęcie odnosi się raczej do całości pomieszczenia i działa on jedynie w wąskim zakresie ale myślę, że dywan (lub coś podobnego) można spokojnie nazwać ustrojem akustycznym. Nie trzeba robić pomiarów, wystarczy zwinąć dywan i włączyć myzykę ... szybko będziemy go rozwijać spowrotem ...

Tak. Problemem jest, gdy ktoś po rozłożeniu dywanu i wsadzeniu w róg kwiatka mówi "mam pomieszczenie zaadoptowane akustycznie". Zasadniczo jest to element użytkowo-dekoracyjny salonu, który może korzystnie wpłynąć na akustykę, a ustrojem akustycznym stanie się dopiero, gdy rozwiniemy go celem usunięcia zidentyfikowanego problemu. Podobnie jak np widelec nie jest narzędziem zbrodni, ale stanie się nim gdy zostanie użyty w dość specyficzny sposób.

Godzinę temu, xajas napisał:

mam w glebokim powazaniu

Ukryta Zawartość

I tyle Twojej racji.

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Jeszcze raz,

Ja też mogę.

-----

Ogólnie to zmykam, bo o ile spojrzenie na hi-end z perspektywy hi-fi/lo-fi było interesujące, to z perspektywy hi-end raczej nie będzie. A że z założenia w dziale hi-end nie piszę, to nie smućcie się jak komuś nie odpowiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 godzin temu, xajas napisał:

U mnie to się nazywa wyposażenie wnętrza, ale rolę adaptacji akustycznej niewątpliwie też realizuje. Bez tego typu adaptacji brzmienie jest dużo gorsze.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

15 godzin temu, umka napisał:

Chcesz rady? Jeśli cieszy Ciebie uzyskane brzmienie i nie chcesz mieć problemu, unikaj spotkań z muzyką w tle u kolegów. Nawet inny sposób prezentacji - nie lepszy, a inny - podświadomie powoduje, że człowieka zaczyna nosić. A to oznacza koszty.  😉

@Piniu2906 siedź w domu i nigdzie nie wychodź, nawet nie podchodź do drzwi wyjściowych 😉 

11 godzin temu, szpakowski napisał:

Nie trzeba robić pomiarów, wystarczy zwinąć dywan i włączyć myzykę ... szybko będziemy go rozwijać spowrotem ...

Albo na odwrót i dywan pójdzie w siną dal...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 godziny temu, ASURA napisał:

Piniu2906 siedź w domu i nigdzie nie wychodź, nawet nie podchodź do drzwi wyjściowych 😉 

Ty się mie śmiej, bo sam tak rozwichrowałem swój niegdysiejszy pogląd na bezdyskusyjną jakość posiadanego zestawu. 😃

5 godzin temu, ASURA napisał:

Dodanie dużej płaskiej powierzchni po zwinięciu dywanu raczej korzystnie nie wpłynie na walory akustyczne ...

24 minuty temu, umka napisał:

Ty się mie śmiej, bo sam tak rozwichrowałem swój niegdysiejszy pogląd na bezdyskusyjną jakość posiadanego zestawu. 😃

Można również niechcąco popaść w audiofilię ... 😉

Godzinę temu, umka napisał:

Stojąc w miejscu cofamy się. 

.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Można również niechcąco popaść w audiofilię ... 😉

Jak sprawia komuś przyjjemnoś, czemu nie. Wszystko jest dla ludzi.   😉 

2 minuty temu, umka napisał:

Jak sprawia komuś przyjjemnoś, czemu nie. Wszystko jest dla ludzi.   😉 

Przyjemnie owszem jest, ale leczenie bywa kosztowne ... 😉

Gość

(Konto usunięte)
43 minuty temu, szpakowski napisał:

Przyjemnie owszem jest, ale leczenie bywa kosztowne ... 😉

e tam, każdy znajdzie coś na miarę swoich możliwości... 🙂

16 minut temu, slawek.xm napisał:

e tam, każdy znajdzie coś na miarę swoich możliwości... 🙂

A co zrobić jak chęci większe niż możliwości ... ? 😉

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, szpakowski napisał:

A co zrobić jak chęci większe niż możliwości ... ? 😉

sprzedać nerkę 🙂

23 minuty temu, 747 napisał:

Syn mógł być stronniczy.

możliwe ... przyzwyczaił się do dźwięku serwowanego przez ojca 🙂

31 minut temu, slawek.xm napisał:

sprzedać nerkę 🙂

Nie znam cen ale za jedną nerkę to co najwyżej dobrą sieciówlę się kupi ... 😉

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, szpakowski napisał:

Nie znam cen ale za jedną nerkę to co najwyżej dobrą sieciówlę się kupi ... 😉

"W Turcji narząd ten może kosztować w przeliczeniu jakieś 450 tysięcy złotych"

41 minut temu, slawek.xm napisał:

przyzwyczaił się do dźwięku

Mam nadzieję ze pozostaje z otwartym umysłem, gotowym przyjąć rozwiązania, typu żarzenie lamp za pomocą aktywnych elementów dyskretnych..

4 godziny temu, szpakowski napisał:
9 godzin temu, ASURA napisał:

Dodanie dużej płaskiej powierzchni po zwinięciu dywanu raczej korzystnie nie wpłynie na walory akustyczne .

Skąd wiesz, już lata temu wywaliłem dywany choć by z powodu roztoczy i wyrwy z życia na ich czyszczenie. 

Dywan w systemach z neutralną prezentacją zakłóca proporcje między poszczególnymi pasmami za tym robimy sobie taki obiektyw rybie oko z fotografii a nie o to chodzi w audio jak i dobrej fotografii

Leczenie jednej choroby systemu drugą to nie najlepszy pomysł, z czasem dojdziesz do tego ale na razie ciesz się dywanem, mnie wystarczy trawnik za oknem

ps. a co z SBIR, na suficie też masz dywan?

11 minut temu, slawek.xm napisał:

To "coś" by za to kupił ... 😉

6 minut temu, ASURA napisał:

Leczenie jednej choroby systemu drugą to nie najlepszy pomysł, z czasem dojdziesz do tego ale na razie ciesz się dywanem, mnie wystarczy trawnik za oknem

Zawsze dochodzę ...

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, 747 napisał:

Mam nadzieję ze pozostaje z otwartym umysłem, gotowym przyjąć rozwiązania, typu żarzenie lamp za pomocą aktywnych elementów dyskretnych..

tylko stab Linear Technology 🙂

jest perfekcyjny i idealny jako źródełko prądowe dla lampek większej mocy

...choć rzeczywiście do GU81 wykorzystałem początkowo mosfet IR ale ze stabem LT było znacznie lepiej 🙂

5 godzin temu, umka napisał:
10 godzin temu, ASURA napisał:

Piniu2906 siedź w domu i nigdzie nie wychodź, nawet nie podchodź do drzwi wyjściowych 😉 

Ja dla odmiany uczyłem się na błędach kolegów z wypasionymi systemami obserwując ich skakanie z sprzętu na sprzęt. Mniejszy budżet zmusza do intensywniejszego myślenia

Tak z ręką na sercu gdyby na takowy cel leżał odłożony wystarczająco wysoki stosik banknotów to kupił byś np. do swojego systemu Wadaxa?

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

No tak,ale zdrowy,a nie taki "ten świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia 🙂"

Z czym oczywiście pełna zgoda.🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi