Skocz do zawartości
IGNORED

moja audio porażka

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Lipa Schmeltzer napisał:

nie wiem. wzmacniacz ma 2 lata , zakładam że jest wygrzany.

To trudno ocenic. Znam goscia ktory slucha 2h tygodniowo 🙂

Dla pewnosci mozesz bardzo cicho puscic jaka muzyke w petli na tydzien i zobaczyc czy bedzie jakas roznica.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

@Lipa Schmeltzer taki jest charakter grania Luxmana L-505uxII i moje doświadczenia z tym wzmacniaczem niejako pokrywają się z Twoimi odczuciami. Więcej swego czasu napisałem na ten temat w klubie B&W, więc możesz poszukać na forum.

Pojawiła się sugestia, że sparowanie z Dynaudio lub Sonus Faber może coś tutaj zmienić. Być może na tle jaśniej grających kolumn tak, ale w ogólnym ujęciu wciąż wysokie tony będą mocno zaznaczone. Ja słuchałem tego wzmacniacza z Dynaudio Evoke 50 i wybrałem inny sprzęt właśnie ze względu na zbyt absorbującą górę. Aktualnie dostępne kolumny ze stajni Sonus Faber są z reguły konstrukcjami grającymi odważniej na wysokich tonach niż Dynaudio, więc też nie sądzę, że będą rozwiązaniem w tej sytuacji.

Lista sprzętów, które moim skromnym zdaniem mogłyby pomóc w okiełznaniu charakteru Luxmana w kolejności od dających największe efekty:

1) DAC: Sonnet Audio Morpheus - gra niesamowicie gęsto, z wyraźnym naciskiem na średnicę i dół, góra zaś jest złagodzona. Myśle, że to może być dobry partner dla tego konkretnego Luxmana. Absolutnie odmienne granie od tego, co preznetują inne przetworniki dostępne na rynku (mi kompletnie nie podszedł, bo Dynaudio i McIntosh potrzebują raczej dziarskiego DAC, ale Luxman to inna historia).

2) Interkonekt Zavfino Fusion MK II - przedziwny interkonekt, który wprowadził największe zmiany spośród wszyskich kabli, jakie kiedykolwiek miałem szansę podpinać do mojego systemu. Ponownie, w moim systemie się nie sprawdził, ale w parze z Luxmanem może zrobić rewolucję. Cechy podobne jak w przypadku opisanego DAC (choć w nie aż tak wielkiej skali- jednak wpływ Morpheusa będzie większy).

3) kable głośnikowe QED Supremus - tutaj wpływ jest już delikatniejszy. Wysokie tony złagodzone, brzmienie ogólnie uspokojone, nieco spowolnione, z naciskiem na niską średnicę. Nie będzie to rewolucja, ale na tle np. QED XT40i czy DALI SC RM230ST różnica jest wyraźna.

Tak jak pisalem, tu nie chodzi o sama "jasnosc" tego Luxmana tylko charakter pewnego zakresu wysokich. Po ang to sie nazywa "leading edge" i jest mocno akcentowana w Luxmanie i to jest trudno okielznac.

Jest wiele podobnie jasnych wzmacniaczy ktore jednak grajac lagodna krawedzia sa lepiej odbierane przez sluchaczy i latwiej sie paruja z reszta sprzetu.

Ponoc koncowki mocy i pre Luxmana to inna bajka 😉 

Teraz, rafa napisał:

Albo te w klasie A.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Redaktorzy
37 minut temu, rafa napisał:

Tak jak pisalem, tu nie chodzi o sama "jasnosc" tego Luxmana tylko charakter pewnego zakresu wysokich. Po ang to sie nazywa "leading edge" i jest mocno akcentowana w Luxmanie i to jest trudno okielznac.

Jest wiele podobnie jasnych wzmacniaczy ktore jednak grajac lagodna krawedzia sa lepiej odbierane przez sluchaczy i latwiej sie paruja z reszta sprzetu.

Oj tak. Bawiłem się 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i oba sety grały niezwykle wysyconym i pozbawionym jakichkolwiek oznak ofensywności góry dźwiękiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

W dniu 18.06.2024 o 14:47, Lipa Schmeltzer napisał:

dac został , kable zostały , źródło to bluesound node streamer

z Caspianem wszystko grało ok

"źródło to bluesound node streamer" - to jest High End? Luxman gra ok z: Magico / Legacy / JBL / Dynaudio / B&W
Ale nie jest wybitny, muzykalność liga B i scena liga B.

Nawet nie wiecie że macie w Polsce raj dla audio. To że możesz np kupić sprzęt w sklepie z możliwością zwrotu, ogromna ilosc ludzi zaangażowanych czy interesujących się audio. Duży rynek używek. Odsłuchy przy zakupie.

Diyowa rada, niezalecana. Zmniejszyć o rząd kondensator na wysokotonowy w elacach. Jak są fabrycznie rozjaśnione to trochę filtr się położy góra.

zmiana kondensatora spowoduje rozjechanie charakterystyki i dziurę w miejscu podziału,przepraszam,ale to nie jest dobra rada,lepiej wymienić,l-pad jeśli jest,albo pojedynczy rezystor przed tweeterem na większy

Dobre rady, ale jedyna zmiana to wzmacniacz. Ja bym go nie kurował monitorami, ale mimo wszystko szukał źródła problemu. Jeśli tylko gra zbyt jasno, to można coś poprawić. Gorzej, jeśli zniekształca górę pasma, bo lepiej chyba wtedy myśleć o wymianie. Ale bez diagnozy to wróżenie z fusów. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Konkluzja jest tego rodzaju - rozejrzeć się za dostępnymi monitoram, ale może i wzmacniaczami, bo mam obawy, że na inne ruchy autora raczej trudno liczyć. Bo jeśli chcesz zostawić wzmacniacz, to musisz mieć pewność, że znów jak nie z żeńskimi wokalami to w innej muzyce zawieść nie powinien.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Najlepszym rozwiązaniem jak pisałem wcześniej (#4) nie wiedząc że nie mieszkasz w kraju jest sprawdzić Luxmana z innymi kolumnami .Nie piszesz gdzie mieszkasz? Twoja sprawa .Ja zapytał bym na forum : czy nie ma kogoś w okolicy kto by pozwolił u siebie posłuchać wzmacniacz . Może tak może nie ? Zrób jakiś krok wtedy łatwiej będzie Ci pomóc .

Pozdrawiam 

18 godzin temu, piotrek7 napisał:

Przetestuj ten wzmacniacz z Herbatnikami

Tak, znam sklep w którym mają ten model luxmana i herbatniki. To może być  dobry kierunek. 

18 godzin temu, audioburak napisał:

Gorzej, jeśli zniekształca

Raczej nie, w weekend słuchałem z koleżanką i ona niesłyszała tego syczenia które mnie wyraźnie przeszkadza. 

W dniu 21.06.2024 o 17:45, rafa napisał:

charakter pewnego zakresu wysokich

Dokładnie. Będę szukał kolumn z lekko wycofanymi wysokimi. Herbatniki i starsze modele Dynaudio. Dynki trzeba będzie kupować w ciemno, nie ma szans na odsłuch używanych.

A myślałem, że to ma się Tobie podobać a już na pewno nie drażnić. Dynaudio to dobry kierunek, ale też 100% pewności jednak nie ma. 

22 godziny temu, piotrek7 napisał:

Przetestuj ten wzmacniacz z Herbatnikami bo może się okazać, że niechcący złapałeś boga za nogi 

W klubie Harbeth jest użytkownik, który ma/miał ten wzmacniacz z siódemkami i bardzo chwalił to połączenie.

5 godzin temu, Lipa Schmeltzer napisał:

Tak, znam sklep w którym mają ten model luxmana i herbatniki. To może być  dobry kierunek. 

Jestem w stanie się o to założyć. 

35 minut temu, juro napisał:

W klubie Harbeth jest użytkownik, który ma/miał ten wzmacniacz z siódemkami i bardzo chwalił to połączenie.

Jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi. Luxman nie gra jasno tylko jest strojony "po japońsku i z myślą o japońskim nabywcy (tak jak Yamaha czy wkładki AT) . W przeciwieństwie do Accu, który jest strojony tak, aby odpowiadał gustom Europejczyków i Amerykanów. Obserwując fora zagraniczne czy strony audio często można zobaczyć te wzmacniacze połączone z angielskimi głośnikami. Właśnie Herbatniczkami ale także ATC, Rogers czy Graham Audio. Czyli głośnikami, które może nie tyle mają wycofaną górę tylko nie akcentują jej. Niedawno ktoś z forum sprzedawał Spendory 2/3. Taki zestaw brałbym w ciemno

Edytowane przez piotrek7
6 godzin temu, piotrek7 napisał:

Luxman nie gra jasno tylko jest strojony "po japońsku

Dokładnie tak. Jest to trochę trudno opisać. Średnica jest za lekką mgiełką, nie jest jasna. Średni bas lekko wycofany. Góra trochę rozjaśniona- tu jest problem.

Przeciwieństwo tzw szkoły angielskiej gdzie jest mniej wysokich i często średni bass lekko podbity.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 18.06.2024 o 12:04, Lipa Schmeltzer napisał:

Elac vela 403

to nie są drogie kolumny i do tego na AMT

daj je do przestrojenia pod Twój gust i luxmana którego masz i to będzie najlepsze wyjście z sytuacji

np Witek Albecki , Adam Zapotoczny, Piotrek Machnik to chłopaki , którzy spokojnie dopasują zwrotkę pod Twoje upodobania

• Moderatorzy
W dniu 23.06.2024 o 15:29, szpotek73 napisał:

jest,albo pojedynczy rezystor przed tweeterem na większy

Zmiana rezystora na większy zmieni impedancję a więc i częstotliwość filtrowania co spowoduje 

W dniu 23.06.2024 o 15:29, szpotek73 napisał:

rozjechanie charakterystyki

Jeśli pojedynczy rezystor to przed filtrem.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

A trzeba by pamiętać o paru innych monitorach, choćby Usher, Sonus, czy nawet Polk. Można oczywiście uznać wiele modeli za mezalians, ale ważne, co komu leży do ucha. 

Tu chodzi nie tylko o poziom góry pasma, ale charakter, który psuje się również przy lekkim gaszeniu gałką treble. Więc nie tędy droga ... 

6 godzin temu, Seyv napisał:

Jeśli pojedynczy rezystor to przed filtrem

no to miałem na myśli,oczywiście przed filtrem twittera,nieprecyzyjnie się wyraziłem

Jesli filrowanie jest np 1 rzedu to nie ma znaczenia gdzie jest ulokowany.

Zalezy od konkretnego filtrowania i wielkosci tej zmiany. Zmiana po filtrze moze byc nawet bardziej korzystna. Wszystko zalezy od konktretnego przypadku.

W dniu 19.06.2024 o 08:01, Fr@ntz napisał:

Luxman + Elac to wyzwanie, ale po kolei. Luxman ma delikatnie wyeksponowaną górę a ponadto jest niezwykle czuły zarówno na okablowanie, jak  i to gdzie i na czym stoi. W związku z powyższym "cywilizowanie góry" polecam przeprowadzić na drodze ustawienia delikwenta na stopkach IsoAcoustics Orea (model dobrać uwzględniając wagę wzmacniacza) i zaaplikować mu "gęsto" grający przewód zasilający w stylu Acoustic Zen Gargantua II / Cardas Audio Clear Reflection Power / Ricable Invictus Power Reference / Vermouth Audio Reference i utrzymane w tym samym stylu XLR-y (gra po nich lepiej niż po RCA)

Nie no kocham takie wpisy.

Do kolumn za 10k proponujesz przewody z półki 5-10k i podstawki antywibracyjne.
Jako streamer masz przeciętnego bluesounda i Aresa.

Szczerze?

Wolałbym wypieprzyć te elaki na śmietnik, kupić sobie inne (pasujące do luxa) kolumny i nie obwieszać brzydkiej panny drogą biżuterią. Wyszłoby taniej i lepiej. 

Edytowane przez julius-6
  • Redaktorzy
21 minut temu, julius-6 napisał:

Wolałbym wypieprzyć te elaki na śmietnik, kupić sobie inne (pasujące do luxa) kolumny i nie obwieszać brzydkiej panny drogą biżuterią. Wyszłoby taniej i lepiej. 

Za mało. Wina za mało. Zdecydowanie. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy
1 godzinę temu, julius-6 napisał:

Nie no kocham takie wpisy.

Do kolumn za 10k proponujesz przewody z półki 5-10k i podstawki antywibracyjne.
Jako streamer masz przeciętnego bluesounda i Aresa.

Szczerze?

Zwróć uwagę, że zainteresowany porusza się głównie po rynku SH, a na nim ww. przewody pojawiają się w dość przystępnych cenach 😉

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

W dniu 25.06.2024 o 02:00, piotrek7 napisał:

Graham Audio

Są do kupienia Grahamy ls6f

Nie będą za jasne do luxmana l505?

chyba herbatniki byłyby bezpieczniejszym wyborem?

16 godzin temu, julius-6 napisał:

wypieprzyć te elaki na śmietnik

racja ale co proponujesz?

4 godziny temu, Lipa Schmeltzer napisał:

Są do kupienia Grahamy ls6f

Nie będą za jasne do luxmana l505?

Sam nie słyszałem tego połączenia. Jedynie znalazłem wpisy, że te sprzęty potrafią zagrać razem. Grahamy idą w kierunku naturalności przekazu więc raczej same z siebie nic nie namieszają ale cała reszta to kwestia gustu . I akustyki pomieszczenia. Jeśli jest możliwość przetestowania przed zakupem, chyba warto poświęcić czas

Harbeth M30 czy SHL5 to w zasadzie pewniaki 

6 godzin temu, Lipa Schmeltzer napisał:

To na pewno bo sa dosc ciemne ze zmiekczona gora. Grahama nie pamietam jak gra ale z tego co kojarze to tez raczej miekkie granie.

W dniu 27.06.2024 o 03:14, Lipa Schmeltzer napisał:

racja ale co proponujesz?

Jeśli lepiej gra z Roksanem to opyl Luxmana.
Jeśli chcesz koniecznie Luxmana to szukaj kolumn pod Luxmana, ale jego sznyt i tak zostanie (choc w niektorych konfigach będzie OK) 
W cenie luxmana poszukałbym AN P1 lub P2, albo Lebena jesli lubisz nieco głosniejszy odsłuch. Te klocki zawsze sprzedasz, a gra to po prostu przyjemniej i bardziej kompletnie niż podstawowy tranzystor od japończyków 🙂

Cześć. Też zmieniałem kilka razy Caspiana na inny wzmacniacz, teoretycznie lepszy, droższy, był też lampowy, ale zawsze po jakimś czasie krótszym bądź dłuższym wracałem do Caspiana ze stwierdzeniem że Roksan gra lepiej. Ma w sobie coś. Można go słuchać godzinami i bardzo dobrze przenosi emocje z wokali, są bardzo realne. Ma też świetną dynamikę potrafi zadziwić i łupnąć wtedy kiedy trzeba. To naprawdę bardzo dobry wzmacniacz - myślę że lepszy od luxmana, którego też miałam. Ale co komu pasuje. 

• Pokaż nowe odpowiedzi