Skocz do zawartości
IGNORED

Sine qua non dźwięku hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt, są duże, ale całkowicie zamierzenie.  

No, przy tym metrażu, to nawet wskazane.

A tak przy okazji, jak Ci się sprawdziły te Tannoye w tym metrażu, bo to prawie ich maksimum. Dalej to już raczej 15".

Ciekawe też byłoby porównanie do Gauder Akustik Berlina RC11 Black Edition ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Test czytałem, świadomie dałem link do zapowiedzi.

Co do akustyki. każdy ma swój gust i jest w innym miejscu w kwestii wiedzy, co i jak powinno brzmieć w zgodzie ze swoimi oczekiwaniami. Sam lata temu zaczynałem od piramidek z gąbki.   

W sumie to sam nie wiem dlaczego mnie to ominęło. A przecież za komuny, wypełniałem obudowy zamknięte watą z apteki :)

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Godzinę temu, babatular napisał:

Może każdy słyszy inaczej. Może.  Ale jednak nie rozumiem jak na pewnym( czytaj: wysokim)  poziomie audiofilskiego wtajemniczenia można nie słyszeć jak mało rozdzielczy i dynamiczny jest dźwięk z gramofonu analogowego w stosunku do cyfry.

Kawa? Zapraszam. 😉 Wiesz, że cyfrę mam na ciekawym poziomie, jednak wolę gramofon. Tylko jedna uwaga,  nie o wykresy tutaj chodzi. Niestety to nie ma szans na udowodnienie na bazie rozmów na forum. Teraz mam analogowy miszmasz, bo bawię się optyczną wkładką na moim paździerzu za kilka tysi, zaraz wjedzie poważny amerykański gramiak za 120 kołą z topowym rylcem Clearaudio za połowę jego ceny, potem polski w wersji produkcyjnej za podobną ilośc dudków co Jankes - miałem u siebie wersję przedostatnią, a teraz jest finalna i nawet po testowym włożeniu do Vivaldiego bezpiecznika za 20 koła (to nie pomyłka 😀), co wywróciło dźwięk cedeka dosłownie i w przenośni do góry nogami, analog ma to coś, co sprawia, że pewnego rodzaju techniczność brzmienia cyfry jest passe. Nie wiem, od czego to zależy, zabij mnie, ale na to nic nie poradzę. Natomiast dopuszczam możliwość, że ktoś ma całkowicie odmienne zdanie i spokojnie jestem w stanie to zrozumieć. 

19 minut temu, partick napisał:

No, przy tym metrażu, to nawet wskazane.

A tak przy okazji, jak Ci się sprawdziły te Tannoye w tym metrażu, bo to prawie ich maksimum. Dalej to już raczej 15".

Ciekawe też byłoby porównanie do Gauder Akustik Berlina RC11 Black Edition 😉

Ukryta Zawartość

Test czytałem, świadomie dałem link do zapowiedzi.

W sumie to sam nie wiem dlaczego mnie to ominęło. A przecież za komuny, wypełniałem obudowy zamknięte watą z apteki 🙂

Mówiąc dyplomatycznie dźwięk z tych Tannoy na tle dwumetrowych Niemek to przyjemne, lekkie "granko".   Miłe, fajnie, spójne, ale tylko "granko". 😉 

Ukryta Zawartość

No cóż - widać inaczej rozumiemy JAKOŚĆ .  Dla mnie gramofon  analogowy  oznacza beznadziejne brzmienie XIX wiecznego nośnika. Ale - bez spiny - przynajmniej wiem. że Twoje recenzje są dla mnie zupełnie bezwartościowe. 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Cóż że jest rozdzielczy jak nie organiczny....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, babatular napisał:

No cóż - widać inaczej rozumiemy JAKOŚĆ .  Dla mnie gramofon  analogowy  oznacza beznadziejne brzmienie XIX wiecznego nośnika. Ale - bez spiny - przynajmniej wiem. że Twoje recenzje są dla mnie zupełnie bezwartościowe. 

Luzik, po prostu kolejna dusza na długiej liście.  Zresztą chyba zawsze tak było, tak więc tym bardziej no problemo. 😉

Edytowane przez umka
Mówiąc dyplomatycznie dźwięk z tych Tannoy na tle dwumetrowych Niemek to przyjemne, lekkie "granko".   Miłe, fajnie, spójne, ale tylko "granko".  
Dlatego zapytałem o głośność w miejscu odsłuchu.

5118d9eb414fbb15348791408644ccf0.jpg

103 decybele to ustrzeliłem w maju z tłumika samochodu na mazurskim zlocie audiofilów. 😃 Ale niestety przegrałem, bo znajomy pyknął 121 dB, czyli więcej niż przelatujący odrzutowiec. Mój wynik okazał się być zwykłym poziomem hałasu na świetlicy w szkole podstawowej bodajże w Sosnowcu. 😉

20 godzin temu, umka napisał:

Cóż, można i tak tłumaczyć swoją niechęć do gramofonu. 😉

Ale tasmie raczej nie da rady?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

12 godzin temu, umka napisał:

103 decybele to ustrzeliłem w maju z tłumika samochodu na mazurskim zlocie audiofilów. 😃 Ale niestety przegrałem, bo znajomy pyknął 121 dB, czyli więcej niż przelatujący odrzutowiec. Mój wynik okazał się być zwykłym poziomem hałasu na świetlicy w szkole podstawowej bodajże w Sosnowcu. 😉

Ja 2021 roku doszedłem do 121dB podczas nagrywania, dźwięk w moim pomieszczeniu był czytelny co mnie niezmiernie ucieszyło ale mikrofon w telefonie nie wydalał z realizacją stąd nagranie zrobiłem tylko 111,6dB w peaku przy średnim poziomie 86,8dB 

Warto posłuchać na dobrych słuchawkach co by jakieś sensowny pogląd osiągnąć

Obecnie kolumny (na razie weszły w wersję modułową) mocno ewoluowały o bardzo dobre przetworniki ale do precyzyjnego dostrojenia muszą doczekać do jesieni bo na razie inne zajęcia i ogród sporo czasu pochłaniają

Ja 2021 roku doszedłem do 121dB podczas nagrywania, dźwięk w moim pomieszczeniu był czytelny co mnie niezmiernie ucieszyło ale mikrofon w telefonie nie wydalał z realizacją stąd nagranie zrobiłem tylko 111,6dB w peaku przy średnim poziomie 86,8dB 
Warto posłuchać na dobrych słuchawkach co by jakieś sensowny pogląd osiągnąć

Umka pisze poziomie glosnosci odtwarzania, a ty zakresie dynamiki nagrania. To nie to samo.
Nie sadze, by te twoje Tonsile przezyly 121dB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, xajas napisał:

Umka pisze poziomie glosnosci odtwarzania, a ty zakresie dynamiki nagrania. To nie to samo.
Nie sadze, by te twoje Tonsile przezyly 121dB

Ukryta Zawartość

IMG_4904.thumb.jpg.a9e7b47a3418be6efd495c3e4ff0875e.jpg

Muszę Cię zmartwić ale wtedy kolumny efektywność 96dB przetworniki kierunek Made in Japan, Dannmark,...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, xajas napisał:

Nie rozumiem

Wysoka efektywnosc nie jest gwarancja wysokiego SPLmax

Dlaczego mialo by to mnie martwic? To nie sa moje zestawy

Bo coś bredzisz bez sensu, nie wiem po kiego grzyba ten Twój wpis: 

Umka tak w ogóle pisze o dźwięku z rury wydechowej  😛

Nie, to ty bredzisz.
Najpierw Umka pisal o glosnsci rury wydechowej, na ktora ty sam sie powolujesz i cytujesz, a jako komentarz do tego podajesz dB twojego nagrania
Juz sam nie wiesz co piszesz. To jest bez sensu

11 minut temu, xajas napisał:

Nie, to ty bredzisz.
Najpierw Umka pisal o glosnsci rury wydechowej, na ktora ty sam sie powolujesz i cytujesz, a jako komentarz do tego podajesz dB twojego nagrania

Ukryta Zawartość

Juz sam nie wiesz co piszesz. To jest bez sensu

Pisałem do @umka a nie do Ciebie, było się odzywać?

Ukryta Zawartość

Strzyżone, golone

Nie dyskutuję z tobą zaśmiecasz wątek... wszystkie twoje posty można by od mojego do @umka usunąć w kosmos bo nie są na temat tylko stekiem jakiś insynuacji co ja wtedy miałem i na czym słuchałem 🤦‍♂️

103 decybele to ustrzeliłem w maju z tłumika samochodu na mazurskim zlocie audiofilów.  Ale niestety przegrałem, bo znajomy pyknął 121 dB, czyli więcej niż przelatujący odrzutowiec. Mój wynik okazał się być zwykłym poziomem hałasu na świetlicy w szkole podstawowej bodajże w Sosnowcu. 
Najśmieszniejsze, że pomiar dokonany dużo wcześniej, okazał się zgodny z jakimś tam kalkulatorem :)

A grało głośno ale czysto.

Stąd też były moje pytania o metraż itp.

PS. Z tego co pamiętam, to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle zmierzył na koncercie Watersa.

1d42910018206b15e4b4e08bcce4cc19.jpg

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
2 minuty temu, partick napisał:

Najśmieszniejsze, że pomiar dokonany dużo wcześniej, okazał się zgodny z jakimś tam kalkulatorem 🙂

Przy pomiarach muzyki lepiej używać krzywej dBC a nie dBA, która nie mierzy niskich częstotliwości. Przy większości nagrań wskazania dBC są i 10dB wyższe niż dBA.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Dzisiaj widzę masz fazę, zaraziłeś się od buma?

2 minuty temu, xajas napisał:

Czy on mierzyl tlumik czy glosniki?

Nie ja mierzyłem, tylko mi zmierzyli i oczywiście wydech. Przyjechałem bogu ducha winny na zlot audio-maniaków, a oni kazali przełączyć tryb  pracy silnika na najmocniejszą opcję  Sport i postrzelać. 😃 To jedyny pomiar decybeli jaki miałem przyjemność w swojej obecności zaliczyć,. Jak wspominałem, niestety przegrałem sprowokowany pojedynek. Ale kolega wydech miał mocno dłubnięty, a ja fabryczny. 😉   

Nie ja mierzyłem, tylko mi zmierzyli i oczywiście wydech. ….
To jedyny pomiar decybeli jaki miałem przyjemność w swojej obecności zaliczyć

Tyle na temat przytaczanych kalkulatorow glosnosci glosnikow, typu miernikow sygnalu muzycznego i poziomu dynamiki nagran
Przy pomiarach muzyki lepiej używać krzywej dBC a nie dBA, która nie mierzy niskich częstotliwości. Przy większości nagrań wskazania dBC są i 10dB wyższe niż dBA.
To na filmie Motorhead było chyba z C. 123 dB.
A że bywałem, to powiem, że fakt, było dość głośno ;)
Mówiąc dyplomatycznie dźwięk z tych Tannoy na tle dwumetrowych Niemek to przyjemne, lekkie "granko".   Miłe, fajnie, spójne, ale tylko "granko".  
Przepraszam, że wracam do tego testu, ale przypomniałem sobie, że testowałeś te Tannoye na lampie 32W.

To jedyny pomiar decybeli jaki miałem przyjemność w swojej obecności zaliczyć,.

No ale akurat ten miernik, to chyba nawet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) polecał jako dobry standard do amatorskich pomiarów.

A kosztuje grosze, fakt.

Ukryta Zawartość

Takie parametry podają.

d335ea18e2c57124b709fb030ea616ee.jpg

30 minut temu, Ajothe napisał:

To teraz audiofile mierzą wydechy? 😂

Dźwięk? Dźwięk. To chyba się łapie do naszego hobby. Nieprawdaż. 😀

Godzinę temu, partick napisał:

PS. Z tego co pamiętam, to @Lech36 tyle zmierzył na koncercie Watersa.

Na tym w/w koncercie w głośnym porywie, aplikacja której użyłem pokazała 110-112dB SPL. W domu też jestem w stanie zbliżyć się do tego wyniku, no może 2dB mniej bez dyskomfortu związanego z nadmiernymi zniekształceniami. Jeszcze raz podkreślę-w porywach, czyli krótkich fragmentach utworu, ale nie chodzi o "peak-i" tylko parosekundowe fragment, to tak dla porządku bo widzę że już tworzone są legendy o tym co Lechu napisał 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi