Skocz do zawartości
IGNORED

Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu audio*

Moje Audio-Moje Stereo  

174 użytkowników zagłosowało

1. 1. Moje Audio

• Jestem zadowolony
      118
    • Jestem niezadowolony
      1
    • Jeszcze szukam
      20
    • Wystarczy byle co-ważna jest muzyka
      7
    • Żona nie pozwala
      2
    • Nigdy nie będę zadowolony-audio to układanka o nieskończonej liczbie kombinacji
      19
    • I tak wymyślę pytanie-którego nie ma w ankiecie
      2
    • Pytania są trywialne i nie obejmują sedna zagadnienia.
      1
    • Z tą ankietą to wiesz co możesz zrobić....
      4

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Piotr__2 napisał:

twqt

pytałem,bo mam te obudowy,aplikowałem w nie różne fullrange ale żaden nie grał dobrze bez korekcji,jeżeli ten isophon gra dobrze saute,to ok,myślę,że w pewnych przypadkach to możliwe,poszukam tego głośnika

3 godziny temu, szpotek73 napisał:

pytałem,bo mam te obudowy,aplikowałem w nie różne fullrange ale żaden nie grał dobrze bez korekcji,jeżeli ten isophon gra dobrze saute,to ok,myślę,że w pewnych przypadkach to możliwe,poszukam tego głośnika

A co to za obudowa?
Pytam,bo rozglądam się za jakimis pomysłami na szerokopasmowe kolumny

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

A co to za obudowa?

tapered qarter vave tube,rodzaj linii transmisyjnej

Teraz, szpotek73 napisał:

tapered qarter vave tube,rodzaj linii transmisyjnej

Ok,czyli to rodzaj obudowy.
Dziękuję.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

A co to za obudowa?
Pytam,bo rozglądam się za jakimis pomysłami na szerokopasmowe kolumny

Mam jednocześnie i saby/isophony/siemensy z lat 50 i węgierskie współczesne sonido i wspomnianego  isophona z lat 80. To zupełnie różne głośniki: te stare dobre są do OB, ale  musi być tam bardzo łatwy do napędzenia, wysoko efekywny i szybki dół -  dodatkowo podbity na wzmaku - jak ktoś pisze że współczesne 2a3 czy 300b bez podbicia to ciągną to hmm....  Te estradowe niskotonowe grzmoty od fikusa zestawione ze zbyt lekką średnicą vintage, totalnie tego nie spełniały. Najlepszym głośnikiem do OB okazał się.... nasz największy eliptyczny stary tonsil w wersji rzadszej 8 omowej - to gra muzykę, choć teoretycy zgrzytają zębami na samą myśł o takim hi-prl-endzie. Vintage siedzi w radiach często wiszących miesiącami na aukcjach po 100-400zł lub stojących na szrotach w pajęczynach. Dół to elephan ear - w polsce drogie, na świecie przez spore gabaryty nie chciane i opychane po 100-300 euro. Ciekawe że współczesny hihi-end uwielbia odgrody i ustala sobie za nie ceny w cenie samochodu.

Sonido czeka na obudowę kilku-komorową jaką polecił mi Istvan, ale na razie jest w kartonowym rezo z rozbudowanymi rozpraszaczami - fajna choć drewniany korektor fazy aż się prosi o większe ciśnienie a więc te tubowe komory. Sonido oczywiście kupujemy wprost od Istvana ja mam parę za 1000zł. Sorry ale 10.000 za gotowe hihi-endy robione u nas i nie tylko nigdy nie miałem.

Isophon 130bpsx to dziwny szeokopasmowiec - gumowe zawieszenie, niska efektywność, parametry wcale nie zachęcają do twqt co ważniejsze niby mały ale jary, w twqt bas jest imponujący wręcz mruczący, można go naturalnie przycinać wytłumieniem,  zarazem przestrzeń zdumiewa, dobrze zastosowany nie drze ryja jak inne gołe szerokopasmowce, nieco braków w barwie w stosunku do sonido czy mikrodetali w stosunku do sab, w niczym nie przeszkadza - w tej obudowie  to najciekawszy dźwięk do muzyki akustycznej jaki było mi dane usłyszeć. Wiadomo do rocka (mimo sporego basu) potrzeba co innego. Niestety dużo daje tu odpowiedni lampowy wzmacniacz.

twqt przykładowo: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale dawno dawno temu robiono taką obudowę którą można umownie nazwać dziedkiem twqt:

Co do elephant ear yamahy to styropian :) z lat 1960-75. Można naturalnie prościeji taniej:

Mniej kumatym dodam że oczywiście nia ma nic takiego jak najlepsze głośniki na świecie, no ale zabawa z wykonaniem tego jest przednia :) jeśli oczywiście młodzi jesteśmy i nam się jeszcze chce 😉

No to miłej zabawy.

nie wiem czy załączyło linki więc podam analogowo: youtube kanał Tech Ingredients

World's Second Best Speakers!

World’s Best Speakers! i Second

zabawne też jest to o bzyczkach: może efekt dużo gorszy od poprzednich, ale zabawa równie pozytywna i niedroga.

Fantastic DIY Speakers for less than $30!

Ukryta Zawartość

a czy ten isophon gra dobrze - nie wiem :))))

nie wiem pewnie przez to że jestem zadowolony ze swojego audio :) (pesymista przeczyta: " taki z zakładu dla uśmiechniętych") 😉

w każdym razie nie mam wcześniej skupionych za grosze 100 sztuk tych głośników na sprzedaż po dzisiejszej niezamierzonej reklamie na forum, myślę że znacznie łatwiej jest kupić też bardzo ciekawy psl130, ale ten bez wysokiego nie da rady bo chodzi "tylko" do 5000hz

44 minuty temu, szpotek73 napisał:

szerokopasmowce,wszędzie widzę,stare i nowe🙂

Ukryta Zawartość

oo ktoś tu też nie lubi gwizdków, co to za "onkenowata" konstrukcja ta z lewej? masz namiar na projekt? pewnie z tyłu jest mocne wytłumienie i rozpraszanie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr__2
45 minut temu, Piotr__2 napisał:

masz namiar na projekt?

Ukryta Zawartość

46 minut temu, Piotr__2 napisał:

pewnie z tyłu jest mocne wytłumienie i rozpraszanie?

nima🙂

Ukryta Zawartość

Tak więc podsumuję swoje 3 grosze w tym wątku i ustąpię pola do dalszej dyskusji innym:

Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu to tacy, którzy dobrze wiedzą czego chcą, bo są tego świadomi i mogą sobie sprzęt zbudować, albo budują im znajomi. 

Tacy co nie wnikają w porównywana się z innymi, rankingi, opinie jakiś frustratów i inne bzdety.

Tacy co dużą kasę przeznaczają na koncerty, a nie na katalogowe gadgety bo im kapitalizm mózgu jeszcze nie wyssał - liczy się zastosowana odpowiednio do swoich potrzeb i warunków (co podkreślę) technologia i materiały, nie marketingowo stworzona marka. Naturalnie jak ktoś nie chce się grzebać to płaci krocie za gotowe i jest to ok, tylko niech sam będzie przy tym ok, czyli niech się trochę wysili wpierw by wiedzieć potem czego naprawdę chce. A to że jeden chce się pokazać, inny porównać, innemu podoba się kolor zielony to już nie moja sprawa 🙂 czasem jest zabawnie gdy zapomni się w tych "priorytetach" o słuchaniu muzyki.

W końcu zadowoleni są właśnie tacy co lubią słuchać muzykę tak by im samym to sprawiało maksimum przyjemności (ale do tego są potrzebne różne doświadczenia i skrajnie różna nieraz będąca ze sobą w opozycji wiedza, które trzeba zdobywać i rozwijać) i gówno ich obchodzi czy felusiowi z naprzeciwka to będzie imponować czy to wyśmieje bo nic innego do powiedzenia mieć nie będzie. Znacznie przyjemniej się uczyć od tych z siebie zadowolonych.

Jakby ktoś chciał pogadać o audio, poradzić się, posłuchać i wymienić swoje doświadczenia to chętnie - jestem z warszawy. Warunek że musi być to osoba którą jakoś skojarzę z wcześniejszych postów z forum. Miłego dnia.

Edytowane przez Piotr__2
W dniu 17.10.2024 o 08:26, Piotr__2 napisał:

Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu to tacy, którzy dobrze wiedzą czego chcą, bo są tego świadomi i mogą sobie sprzęt zbudować, albo budują im znajomi. 

Tacy co nie wnikają w porównywana się z innymi, rankingi, opinie jakiś frustratów i inne bzdety.

Tacy co dużą kasę przeznaczają na koncerty, a nie na katalogowe gadgety bo im kapitalizm mózgu jeszcze nie wyssał - liczy się zastosowana odpowiednio do swoich potrzeb i warunków (co podkreślę) technologia i materiały, nie marketingowo stworzona marka. Naturalnie jak ktoś nie chce się grzebać to płaci krocie za gotowe i jest to ok, tylko niech sam będzie przy tym ok, czyli niech się trochę wysili wpierw by wiedzieć potem czego naprawdę chce.

Akurat ja kupuję gotowce, ale egzotyczne. Niektóre po fabryce poprawiam, ale już teraz nie.

(Emotiva TA2 to jest to).

To, co konieczne dla komfortu uśredniłem sobie po wielu przesłuchaniach. Wyszło mi że trzeba mi mnogości transjentów, najkrócej nazywając pożądaną cechę dobrego dla mnie brzmienia.

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 17.10.2024 o 08:26, Piotr__2 napisał:

akurat porównania z innymi to bym chciał. to buduje wiedzę. ale porównania wśród znajomych gdzie można sobie usiąść ze szklaneczką w dłoni i nikt nikogo nie wygoni. niestety nie mam kolegów którzy by mieli jakiś sprzęt warty posłuchania...

na dzień dzisiejszy jestem zadowolony ze swojego sprzętu. no troszkę w ostatnich latach zainwestowałem. ale pewien "szkielet" był budowany latami.

chyba widziałem tu wątki typu "największa wpadka..." raczej nie widziałem "najlepszy zakup...". akurat mam taki kamień milowy, decyzja która sprawiła mi najwięcej frajdy - dawno temu przejście z amplitunera av na system dzielony, używany sprzęt za w sumie niewielkie pieniądze.

i tak sobie zatoczyłem koło, dawno temu pierwsze "hifi" to szpulowy magnetofon plus radio amator stereo z "kolumnami". później wiele zmian, ciągle w okolicach diory i tonsilu. pierwszy technics... więcej sprzętu z zagranicy. pierwszy zestaw 5.1 kd. tylko to były czasy gdy bardzo uważnie oglądało się każdą złotówkę, teraz łatwiej.

no i to że jestem zadowolony nie wyklucza nowych zakupów, coś w głowie jest. mam tor i do kina i czyste stereo... ale to tylko ciekawość a nie chęć radykalnej zmiany brzmienia.

28 minut temu, ro35 napisał:

raczej nie widziałem "najlepszy zakup...". akurat mam taki kamień milowy,

Mój drugi kamień milowy to zakup subwoofer-a do stereo, a pierwszy to zaprzestanie wiary w audio-voodoo i nie zakup a pozbycie się zbędnego badziewia.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Mój drugi kamień milowy to zakup subwoofer-a do stereo, a pierwszy to zaprzestanie wiary w audio-voodoo i nie zakup a pozbycie się zbędnego badziewia.

A pierwszy kamień to ??? 

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Drugiego doświadczyłem, ale chyba był zbyt niskiej jakości dla moich R3 i sprzedałem. Z pierwszym zgadzam się w 100%.

3 minuty temu, Aprox napisał:

A pierwszy kamień to ??? 

Kolega napisał, czytać do końca.

Kolega napisał, czytać do końca.

A tak, zgadza się ...już nie ten sokoli wzrok co kiedyś 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

W dniu 13.10.2024 o 21:51, Pseudodrummer napisał:

Mówienie o sprzęcie audio "zaawansowany technologicznie"-jesli sie przyjrzeć innym dziedzinon-jest,wybacz,ale naduzyciem.

Technicznie nie technologicznie, poza tym prawda.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

24 minuty temu, Aprox napisał:

A pierwszy kamień to ??? 

Pierwszy także opisałem w zdaniu, które zacytowałeś.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, Misio38 napisał:

Technicznie nie technologicznie, poza tym prawda.

Tak,przepraszam.
Masz rację.

W dniu 21.10.2024 o 15:46, szymon1977 napisał:

Mój drugi kamień milowy to zakup subwoofer-a

Ja mam kilka kamieni większość na nerce.. a tak na poważnie Szymek sub w moim systemie naprawdę dużo wniósł. Także polecam

• 3 miesiące później...

No i powrót do AB po niecałym roku. NAD C368 w kl. D jednak pozostanie, jako że każdy wzmacniacz ma pewne cechy, których nie posiada ten drugi. W ogólnym rozrachunku M5si oczywiście wyżej, natomiast w przeciwieństwie do analogu C356, NAD C368 stanowi już solidną konkurencję dla MF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do niedawna byłem zadowolony ze swojego sprzętu. Aż padł mi DAC i (nie wiem, po jaką cholerę) zmieniłem kolumny.

Bo te nowe były ładniusie.

W rezultacie: do dźwięku nowych paczek wciąż się przyzwyczajam (poprzednie grały u mnie jakieś 10 lat) i nawet nie wiem, po co się przyzwyczajam, bo DAC jeszcze nie wrócił z naprawy (gram na zapasowym o innym brzmieniu).

A gdy naprawiony DAC wróci, to będę musiał w końcu zadecydować, czy jestem zadowolony, czy wracają stare kolumny i... szukam dalej! 🙂 

To się nigdy nie skończy. I bardzo dobrze.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 godziny temu, il Dottore napisał:

Z pierwszym zdaniem się zgodzę, z drugim już niekoniecznie 😀

10 godzin temu, il Dottore napisał:

Do niedawna byłem zadowolony ze swojego sprzętu. Aż padł mi DAC i (nie wiem, po jaką cholerę) zmieniłem kolumny.

Bo te nowe były ładniusie.

W rezultacie: do dźwięku nowych paczek wciąż się przyzwyczajam (poprzednie grały u mnie jakieś 10 lat) i nawet nie wiem, po co się przyzwyczajam, bo DAC jeszcze nie wrócił z naprawy (gram na zapasowym o innym brzmieniu).

A gdy naprawiony DAC wróci, to będę musiał w końcu zadecydować, czy jestem zadowolony, czy wracają stare kolumny i... szukam dalej! 🙂 

Ale byłes z tych nowych zadowolony przecież...

7 godzin temu, paww napisał:

Z pierwszym zdaniem się zgodzę, z drugim już niekoniecznie 😀

Zabawa w gonienie nie polega na zlapaniu 😜

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Ale byłes z tych nowych zadowolony przecież...

Bo są ładniusie. 🙂 Żona też je uwielbia.

Mają jednak swoje właściwości -zupełnie inne od dotychczasowych PMC. Zamiast kopułki jedwabnej - teraz metalowa, zamiast celulozy - polipropylen. Zupełnie inna dyspersja i propagacja dźwięku. To wymaga przyzwyczajenia po 10 latach na PMC. To tak jakbyś się przesiadł z dostawczaka na mały samochodzik i jechał tą samą trasą. Niby identycznie - a jednak zupełnie inaczej.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

51 minut temu, il Dottore napisał:

Bo są ładniusie. 🙂 Żona też je uwielbia.

Mają jednak swoje właściwości -zupełnie inne od dotychczasowych PMC. Zamiast kopułki jedwabnej - teraz metalowa, zamiast celulozy - polipropylen. Zupełnie inna dyspersja i propagacja dźwięku. To wymaga przyzwyczajenia po 10 latach na PMC. To tak jakbyś się przesiadł z dostawczaka na mały samochodzik i jechał tą samą trasą. Niby identycznie - a jednak zupełnie inaczej.

Cóż,rozumiem.
Nie ma co walczyć na próżno.
Przygarnę za połowę,jedną trzecia ceny (bo używane już) ,ale tylko ze względu na sympatie dla Ciebie.
Trzeba pomóc,rozumiem...

😉

😉

Edytowane przez Pseudodrummer

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Przygarnę za połowę,jedną trzecia ceny (bo używane już) ,ale tylko ze względu na sympatie dla Ciebie.
Trzeba pomóc,rozumiem...

Z ew. sprzedażą Harbethów bym nie miał żadnego problemu.

Myślę że drożej mogę je w IRL sprzedać, niż w UK kupiłem. 🙂 

Ale może córce dam a sprzedam w końcu Sonusy? Albo Sonusy pójdą do córki ze starym Sugdenem a ja sobie zrobię 2 systemy?

Jeszcze nie wiem. Plan się dotychczas nie sprecyzował.

Edytowane przez il Dottore

7 minut temu, il Dottore napisał:

Z ew. sprzedażą Harbethów bym nie miał żadnego problemu.

Myślę że drożej mogę je w IRL sprzedać, niż w UK kupiłem. 🙂 

Ale może córce dam a sprzedam w końcu Sonusy? Albo Sonusy pójdą do córki ze starym Sugdenem a ja sobie zrobię 2 systemy?

Jeszcze nie wiem. Plan się dotychczas nie sprecyzował.

Ehh...😞

• Pokaż nowe odpowiedzi