Skocz do zawartości
IGNORED

Najgorszy audio-gruz jaki mieliście?

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

nie wiem,nie miałem LARa,a Haiku mam el34,a nie SOL

Na tych lampach miałem Unison Simple Italy - zniechęcił mnie do lamp chyba na zawsze 😁
Strasznie dychawiczny z fatalnym miękkim jak głaskanie królika basem. Jakość wykonania... była, ale nie wyższa od tego co w tańszych sprzętach. Najbardziej podobał mi się selektor źródeł i gałki. 

W dniu 2.09.2024 o 13:00, don111 napisał:

Jedyny taki totalny szit jaki pamiętam bardzo dobrze, który wybił się najbardziej i  który grał totalnie plastikowo, do czego by nie był podłaczony, to kolumny Mordaunt Short MS20 Pearl Edition , chwalone na angielskich forach.

Mam większe, jeszcze nie na półce w regale. Jestem wielce zadowolony. Wzmacniacz 90-120 Wat na 8Ω i będą hulać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Np. przy produkcjach Earthbound Studios

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 minuty temu, xetras napisał:

Mam większe, jeszcze nie na półce w regale. Jestem wielce zadowolony. Wzmacniacz 90-120 Wat na 8Ω i będą hulać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli te kolumny stoją na półce w regale to gra razem z nimi cały regał. 

Pobrzękiwanie talerzy dodaje głębi, a podskakujące sztućce poprawiają czytelność wysokich tonów. Rezonans szafek oczywiście wzmacnia wyższy bas.

Nie eksperymentuj już z kablami. Po prostu przełóż skarpetki do wyższej szuflady 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spoko, w regale nie będą. Szkoda ich tam, będą na komodach 80 cm wysokości (kiedyś inżynier Andrzej Kisiel namówił mnie do zakupu tych monitorów i ponownie kupiłem parę z tego modelu, ale modowanych)

PS.

Do klasyki to może i nie bardzo nadają się albo do operowych nagrań, ale takich to rzadko słucham.

32 minuty temu, Gargan napisał:

Jeśli te kolumny stoją na półce w regale to gra razem z nimi cały regał. 

Pobrzękiwanie talerzy dodaje głębi, a podskakujące sztućce poprawiają czytelność wysokich tonów. Rezonans szafek oczywiście wzmacnia wyższy bas.

Nie eksperymentuj już z kablami. Po prostu przełóż skarpetki do wyższej szuflady 😄

@Gargan niepotrzebna szydera. Nie każde kolumny zagrają z repertuarem jaki preferujemy.

1 gniazda głośnikowe DIN

Przerobiłem z tego powodu WG900 dokładając gniazdo Jack do zasilania słuchawek

2 RMS303 Viking

Z powodu wady mechaniki od razu w sklepie po ujawnieniu wady wymieniony na inny typ

3 Altusy 

(na szczęście tylko u znajomych)

Nie nadające się do pomieszczeń zamkniętych. 12"papierzak  nijak nie ogarnięty.

8 minut temu, xetras napisał:

Nie nadające się do pomieszczeń zamkniętych. 12"papierzak  nijak nie ogarnięty.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4

Stockowe douszne pchełki smartfonów

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

W tym Koncercie prędkośc 4.76 cm/s jest zbędna.

W dniu 2.09.2024 o 21:33, Gargan napisał:

Niby fajny, mały samograj - Cambridge Minx XI

Brzmi odważnie jakby faktycznie to było Hi-Fi. 

Nieważne, że obudowa rysuje się od patrzenia na nią...

Najgorsze, że te mądrale z Cambridge Audio bardzo szybko porzucili wsparcie i z dnia na dzień zabawka przestała grać muzykę z internetu. Jeszcze na gwarancji skończyło się wsparcie! 🤦

Ukryta Zawartość

Dlatego nie kupuje się kambodży. Dziwię się tym co to polecają.

Co do gruzu. Miałem kiedyś kambodżę 640a mk2. Grało to nawet, ale... Nawet gdy sprzęt był wyłączony, trafo potrafiło tak drgać, że słychać to było w całym mieszkaniu. Zacząłem się bać tego sprzętu i za połowę ceny sklepowej pogoniłem razem z cd. Od tej pory z tą marką nie chcę mieć nic wspólnego.

A tak uogólniając, brytyjskie firemki poza Cyrusem to koszmarna jakość po prostu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

Powyższy wpis generalnie dotyczy elektroniki. Z brytyjskimi kolumnami głośnikowymi da się żyć. Choć teorie niektórych firm, że obudowa ma grać są dla mnie nieakceptowalne. Słabo to gra, słabo jest wykonane, a cieszy się wielką estymą audiofilskiej braci, której oczy cieszą widoczne od frontu wkręty do karton gipsu.

Edytowane przez Misio38

Nie wiem co ty jesteś cięty tak na tą angielską elektronikę wiele osób czy to z tego forum czy z forum obok jest bardzo zadowolona ze swoich klamotów różnych marek. 

Czy zmiana na Yamahę ? Dobrze pamiętam? Faktycznie tak ci siadła? Bo z tego co pamiętam to zmieniłeś raczej na niski model. 

Jesteś jedyną osobą która przyszła taki proces i w ten sposób ocenia poszczególne wzmacniacze. Natomiast to twoja opinia i oczywiście masz do niej prawo. 

Ciekawi mnie natomiast sama idea tego tematu bo spodziewałem się że faktycznie będą tutaj rzeczy które są szrotem. Ale na razie wygląda na to że każdy z tych przedmiotów albo przynajmniej większość odnajduje się u innego użytkownika. 

Jeden pisze fuj drugi mniam.

Więc zdaje się że w audio nie ma produktów słabych. Taki wniosek z tych kilku stron

14 godzin temu, xetras napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To inny model z tej linii, niekoniecznie musi grać podobnie, tym bardziej że ja piszę o Pearl Edition,  to jakaś niby ulepszona wersja, może coś przekombinowali bo grało to beznadziejnie. Przede wszystkim jakoś nienaturalnie nosowo, nijako, niespójnie. Mordaunt Short to dobra marka i za mniejsze pieniądze da się kupić inne modele grające 2 klasy lepiej np MS 25Ti albo MS 3.30, lub inne z tych linii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Dlatego nie kupuje się kambodży. Dziwię się tym co to polecają.

Co do gruzu. Miałem kiedyś kambodżę 640a mk2. Grało to nawet, ale... Nawet gdy sprzęt był wyłączony, trafo potrafiło tak drgać, że słychać to było w całym mieszkaniu. Zacząłem się bać tego sprzętu i za połowę ceny sklepowej pogoniłem razem z cd. Od tej pory z tą marką nie chcę mieć nic wspólnego.

A tak uogólniając, brytyjskie firemki poza Cyrusem to koszmarna jakość po prostu.

Miałem różne Cambridge Audio, nigdy się nie spotkałem aby trafo drgało czy brzęczało, ale w sumie to się może zdażyć w każdej marce (trafiło mi się nieraz, ale nie w CA). Do tego aby przy wyłączonym wzmaku coś się działo w środku ? Miałeś po prostu pecha i wadliwy egzemplarz, przez to mylnie postrzegasz CA do dzisiaj. 

Modele CXA są bardzo dobrze wykonane i grają też nieźle, prawie nowa używka za 2k to bardzo dobry wybór na start moim zdaniem - ale jak zawsze - zależy od zgrania z kolumnami. CA nie zagra dobrze z jasnymi, twardo grającymi kolumnami bo sam gra bardziej w ten sposób. Taka ciekawostka - sprzedałem kiedyś używkę CXA 60 gościowi co miał .... Altusy 300 albo 200 (jedne z tych najnowszych) i pytał się czy by nie mógł zwrócić z małą dopłatą, tak tragicznie mu to grało. Trochę go uświadomiłem że poza łomotem nic z tych kolumn nie wyciągnie, a nawet do łomotu można wybrać lepiej. Jak się skończyła historia - tego już nie wiem ;)

@don111 Cambridge uświadomił gościa jakie ma tak naprawdę kolumny 😀

Myślę, że podobny efekt uzyskałby z większością nowej elektroniki. 

Pewnym rozwiązaniem byłby korektor graficzny. Dziwne, że miłośnik Altusów o tym nie pomyślał 🤔 Przecież w czasach świetności Tonsil EQ był podstawowym elementem szanującego się zestawu audio.

Ciekawe kiedy producenci wrócą do pomysłu kształtowania brzmienia na życzenie użytkownika Equalizer'em? W końcu rozwiązałoby to mnóstwo problemów z dostosowaniem elementów zestawu i pomieszczeniem gdzie słuchamy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koncert "przewija" (odtwarzając) w różnych kierunkach.

Bo tam jest kilka silników, co warto znać. 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, don111 napisał:

może coś przekombinowali bo grało to beznadziejnie. Przede wszystkim jakoś nienaturalnie nosowo, nijako, niespójnie. Mordaunt Short to dobra marka i za mniejsze pieniądze da się kupić inne modele grające 2 klasy lepiej

A to się zgadza.

Wtedy (przed wejściem w kino domowe) ta firma to mocno kombinowała i jakieś wpadki przy dużej serii zapewne też zaliczyli (w tej serii [tzw. 'Music Series'] było kilka modeli z różnymi wielkościami przetworników). A w 21. wieku to już domowe kino stało się atrakcyjniejsze, obecnie firma M&S to raczej historia.

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, Misio38 napisał:

tak uogólniając, brytyjskie firemki poza Cyrusem to koszmarna jakość po prostu.

E tam, oni robią wyroby osobliwe.

Ekscentrycy ekscentrykom.

Kiedy wystartował na YT kanał o nazwie: Ruch Oporu Elektryk w UK to pocieszyłem się, że u nas z tą całą jakością jest całkiem przyzwoicie (względem brytyjskich standardów).

(Jakoś im ta ich elektryka [i ich stolarka budowlana] funkcjonuje)

Kreatywności Brytyjczykom nie można odmówić, są biegli w technicznej pomysłowości. A we wciskaniu kitu, gdzie się da, również.

W dniu 2.09.2024 o 20:08, Gargan napisał:

Przede wszystkim, stare HiFi było projektowane do użytku w zwykłych pomieszczeniach mieszkalnych. Nikogo nie dziwiła regulacja zwrotnic, czy EQ z suwakami na wiele pasm. Teraz projektuje się sprzęt do sal odsłuchowych 🤦

Ilu audiofilów może sobie pozwolić na przeznaczenie całego pokoju tylko do odsłuchu muzyki. A poza tym, ja chcę się cieszyć muzyką z bliskimi, a nie odgrodzić się w audio-bunkrze od świata. To ma stać w salonie i plumpać cały dzień 😀

Nie ma problemu ..nikt nie tego zabrania. Dlaczego tylu ludzi  projektuje  wroga,  "audiofila" z audiobunkra \, co złym człowiekiem jest? Jak ktoś słucha wyrafinowanej muzyki jak kwartety smyczkowe, muzyka atonalna... to staje się jak czytanie. Wymaga to skupienia, własnego kąta. może analizy intelektualnej. Sprzęt jest poważnym narzędziem poznawczym i do tej funkcji najlepiej się nadaje. 

1 minutę temu, macson napisał:

wyrafinowanej muzyki jak kwartety smyczkowe, muzyka atonalna

Ale i porównanie-kwartety smyczkowe i muzyka atonalna....
Litości....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Ale i porównanie-kwartety smyczkowe i muzyka atonalna....
Litości....

Patrzcie Państwo ... skandal (!)  Jak ktoś kiedyś był wykształcony (tak to się kiedyś nazywało) nikt nie miał z takim zestawieniem problemu.   

8 godzin temu, xetras napisał:

E tam, oni robią wyroby osobliwe.

Może osobliwe, ale się nie psują.

6 godzin temu, macson napisał:

Patrzcie Państwo ... skandal (!)  Jak ktoś kiedyś był wykształcony (tak to się kiedyś nazywało) nikt nie miał z takim zestawieniem problemu.   

Ale także się tym nie chwalił. Tylko słuchał sobie tej swojej jakże wyrafinowanej muzyki.

Edytowane przez Misio38

20 godzin temu, don111 napisał:

Miałem różne Cambridge Audio, nigdy się nie spotkałem aby trafo drgało czy brzęczało, ale w sumie to się może zdażyć w każdej marce (trafiło mi się nieraz, ale nie w CA). Do tego aby przy wyłączonym wzmaku coś się działo w środku ? Miałeś po prostu pecha i wadliwy egzemplarz, przez to mylnie postrzegasz CA do dzisiaj. 

Modele CXA są bardzo dobrze wykonane i grają też nieźle, prawie nowa używka za 2k to bardzo dobry wybór na start moim zdaniem - ale jak zawsze - zależy od zgrania z kolumnami. CA nie zagra dobrze z jasnymi, twardo grającymi kolumnami bo sam gra bardziej w ten sposób. Taka ciekawostka - sprzedałem kiedyś używkę CXA 60 gościowi co miał .... Altusy 300 albo 200 (jedne z tych najnowszych) i pytał się czy by nie mógł zwrócić z małą dopłatą, tak tragicznie mu to grało. Trochę go uświadomiłem że poza łomotem nic z tych kolumn nie wyciągnie, a nawet do łomotu można wybrać lepiej. Jak się skończyła historia - tego już nie wiem 😉

U mnie to samo.i w salonie i purytanie leżały u mnie i grały i cichutko było.

51 minut temu, quatross napisał:

Pioneer Hi-Fi. Nie DJ .

W sensie że są fuj?

Ale wszystkie?

A prism Onyx? Nikt ich nie miał czy że fajne ?:)

49 minut temu, Piotr Sonido napisał:

U mnie to samo.i w salonie i purytanie leżały u mnie i grały i cichutko było.

W sensie że są fuj?

Ale wszystkie?

A prism Onyx? Nikt ich nie miał czy że fajne ?:)

Onyx? Wiesz, ciężko mieć oczekiwania do zestawu kolumn 5.0 za 999,- PLN. Co innego kiedy sprzedawany jest nam audio-złom w cenie samochodu i sypie się w rękach lub gra jakby producent zainwestował w niego całe 5 dolarów brutto 😄

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Roksan Caspian M2 i K3,  REL T9X, PMC Twenty 23. To najgorsze gnioty jakie mialem przez ostatnich 27 lat.

Nie polecam.

Wszystkie te miałem i wszystkie te uwielbiam :):)

31 minut temu, Gargan napisał:

Onyx? Wiesz, ciężko mieć oczekiwania do zestawu kolumn 5.0 za 999,- PLN. Co innego kiedy sprzedawany jest nam audio-złom w cenie samochodu i sypie się w rękach lub gra jakby producent zainwestował w niego całe 5 dolarów brutto 😄

Ale nie miały/mają zwrotnic 🙂

45 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wszystkie te miałem i wszystkie te uwielbiam :):)

Ale nie miały/mają zwrotnic 🙂

Po co im zwrotnice, przecież to tylko głuchy kupi 🤷

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Roksan Caspian M2 i K3,  REL T9X, PMC Twenty 23. To najgorsze gnioty jakie mialem przez ostatnich 27 lat.

Nie polecam.

A co posiadasz teraz? 

9 godzin temu, macson napisał:

Dlaczego tylu ludzi  projektuje  wroga,  "audiofila" z audiobunkra \, co złym człowiekiem jest?

Zazwyczaj na forach jest to samo: gdy Komuś kończą się argumenty, to zaczyna się dowcipkowanie, podśmiechujki, zaczepki... ogólnie ataki personalne. Wtedy ten Ktoś sam przeistacza się we wroga, z własnej woli. Nie czyni Go wrogiem reszta społeczności. Reszta społeczności po prostu się broni.

-----

A wracając do tematu, to chyba nigdy żaden bubel mi się nie trafił. Owszem, zdarzały się nietrafione zakupy, ake to wynik raczej zbytniego zaufania w porady internetowych mądrali, niż niskiej jakości zakupionego sprzętu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zazwyczaj na forach jest to samo: gdy Komuś kończą się argumenty, to zaczyna się dowcipkowanie, podśmiechujki, zaczepki... ogólnie ataki personalne. Wtedy ten Ktoś sam przeistacza się we wroga, z własnej woli. Nie czyni Go wrogiem reszta społeczności. Reszta społeczności po prostu się broni. 

Sam kreujesz sie na taka osobe , bo jedyne argumenty ktore sa dla ciebie wlasciwe to tylko te twoje , stad taki kwas wokol twojej persony .

• Pokaż nowe odpowiedzi