Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie od rozdzielni

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Seyv napisał:

Przepraszam, ale dziad o gruszce baba o pietruszce. 

Wiele z nich zostanie wytłumionych przez samą długość linii. Im dłuższy przewód tym silniej tłumi sygnały (zwłaszcza wysokiej częstotliwości). 

Tym, że np w przypadku braku zera na urządzeniach audio nie pojawi się napięcie międzyfazowe.

Kilka instalacji w życiu wykonałem i pospinałem, dziś planuje łączyć kolejną więc coś tam wiem.

Ogólnie zaleca się trzystopniową ochronę przeciwprzepięciową. Poza tym nie zawsze przepięcia przychodzą z zewnątrz, czasem mogą być wygenerowane wewnątrz. Dlatego np. odpowiednio łączy się panele PV by nie było pętli indukcyjnej. 

Osobiście nie twierdzę, że akurat ten jest lepszy. Inny z ekranem mógłby być równie dobry.

Ekranowanie jak najbardziej ale trzeba zrobic dobry projekt i wykonac z glowa. Podobnie jak w sieciach ethernetowych.

A tak na marginesie to kazde dobre urzadzenie audio powinno miec na wejsciach zebezpieczenie przed zakloceniami.

Ja nie mam oddzielnej linii tylko do audio (tzn. mam nawet trzy z oddzielnych faz ale nie uzywam bo audio stoi teraz w innym miejscu) choc oprocz audio praktycznie na niej wisza jeszcze dwie stojace lampy i projektor. Mam tak wykonana siec elektryczna w domu, ze mam chyba ze 40 niezaleznych obwodow. Oczywiscie nie ekranowanych na normalnym polskim kablu 3x2,5 miedź solid core. I zadnych innych superduper kabli w scianie czy kabli do slupa nie potrzebuję.

Podobnie w kablach zasilajacych AC. Nie mam zadnych audiofilskich wezy poniewaz w moim systemie przewodnik interconnectow i przewodnik zyly PE w kablach zasilajacych AC i w listwach … sa identyczne. I nie mam problemu dzwiekowego niezaleznie ktoredy zamknie mi sie sygnał audio.

Dlaczego tak? Bo zanim zrobilem czy kupilem to … pomyslalem. Kabli zasilajacych AC mam co najmniej kilkanascie i nie mialem zamiaru wydawac jak psu w doopę powiedzmy 100.000 zl na audiofilskie węże. Jak napisalem, nawet w listwach zyły PE zostaly wymienione na identyczne z zylami przewodnika w interconnectach.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

44 minuty temu, pmcomp napisał:

nawet w listwach zyły PE zostaly wymienione na identyczne z zylami przewodnika w interconnectach.

Edytowane 36 minut temu przez pmcomp

Mógłbyś przybliżyć? Rozumiem ideę, cel, jaki przyświeca, nie rozumiem wykonania. 

Używasz ten sam materiał przewodnika i izolator, to rozumiem. Czy także przekroje są takie same? Masz więc tak grube żyły w interkonektach, czy tak małe przekroje w zasilaniu (nie sugeruję za małe, czy za duże, powiedzmy różne od większości z nas)?

Czy wszystkie żyły zasilające są takie same, czy tylko PE? 

Jakie to są druciki? Jakiś litz? Solid core? 

Edytowane przez patefonik
58 minut temu, patefonik napisał:

Mógłbyś przybliżyć? Rozumiem ideę, cel, jaki przyświeca, nie rozumiem wykonania. 

Używasz ten sam materiał przewodnika i izolator, to rozumiem. Czy także przekroje są takie same? Masz więc tak grube żyły w interkonektach, czy tak małe przekroje w zasilaniu (nie sugeruję za małe, czy za duże, powiedzmy różne od większości z nas)?

Czy wszystkie żyły zasilające są takie same, czy tylko PE? 

Jakie to są druciki? Jakiś litz? Solid core? 

Teoria mowi, ze kable zasilajace powinny miec jak najmniejszy przekroj, a interconnecty jak najwiekszy. Wtedy sygnal audio biegnie prawie w calosci przez interconnect, a nie,przez zyle PE kabla zasilajacego AC. Mowie o srednicy zyly przewodu. Audiofile zazwyczaj robia odwrotnie. No bo maja koncowki 2x1000W. I daja przewod AC 3x1,5. Po co? Kable 3x0,75 wytrzyma 3000 kVA. I dlatego kable AC im grają bo przenosza sygnal audio.

Mam rozne srednice ale zawsze ten sam przewodnik WE16GA (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ). Miedz cynowana, 26 drucikow. W zasilajacych i glosnikowych korzystam ze srednicy 14gauge. Bo taki mialem kabel.

W zasilajacych wszystkie zyly mam z tego przewodnika ale wylacznie z powodu zeby bylo latwiej go zrobic bo ja zadnych audiofilskich oplotow i koszulek nie stosuje. Wystarczy dac zyle PE, goraca i neutral nie maja znaczenia, tamtedy sygnal audio sie nie zamyka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Dodam jeszcze, ze zyla PE jak rowniez co oczywiste zyly przewodnikow linii elektrycznej od skrzynki do gniazdka AC audio nie maja znaczenia bo zyly PE kabli i listew AC maja punkt wspolny najdalej w gniazdku audio czy na listwie. Czyli kolokwialnie sygnal audio nie wyplynie poza gniazdo AC audio. Moze sie to stac gdy korzysta sie z dwoch gniazd audio AC z dwoch roznych linii. Wtedy teoretycznie sygnał audio zamknie sie w skrzynce bezpiecznikow. I moze to miec miejsce bo 3x2,5 czy 3x4 to juz bardzo duze przekroje i mala rezystancja. A prad leci tam gdzie mu najlatwiej.

@Chicago … i to jest argument dlaczego jak sie ma trzy linie z roznych faz dociagniete do audio to trzeba z glową ten sprzet audio do tych gniazd podlaczac. Zeby nie stalo sie to co napisalem, ze zyla PE kalba z Ozarowa umieszczonego w scianie zacznie „grać”. I moze to jest wlasnie przypadek kiedy „madrym” audiofilom graja kable w scianie 🙂 .

No jak nie … przeciez graja i to slychać. Tylko zaden z nich nie wie dlaczego i zamiast wyeliminowac przyczyne lecza skutki prujac sciany, kladac nowe kable i gniazda Furutecha za taczke dzindziorów.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

13 godzin temu, pmcomp napisał:

Ja nie musze i nie przechodzę, moja wiedza mi przeszkadza. Ale ... ja już od kilku dobrych lat nie jestem audiofilem.

Pietka, abyś nie doszedł do stanu "wszech", bo już nikt Ci nie podskoczy z chłopakami z Elektrody włącznie.  😉

Ps. Tak dla rozluźnienia atmosfery, bo wątek zrobił się zbyt ambicjonalny, a to przecież zabawa.   

Stety albo niestety audio opiera sie na prądzie. A prawo Ohma, na ktorym opiera sie to o czym w tym watku dyskutujemy, jest kazdemu wkladane do glowy w chyba ósmej klasie szkoly podstawowej.

Elektroda tez sie czasem przydaje: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 😉 .

Dla mnie audiofile mogą sobie budowac dedykowane linie nawet ze zlota w stu ekranach i … żadnego wplywu na dzwiek nie bedzie. Bedzie jedynie lepsze samopoczucie. Mogą  takze kupować kable zasilajace AC za dziesiatki tysiecy PLN za sztukę, kto bogatemu zabroni? Ja robie to inaczej. Bo … nie spalem na fizyce w podstawowce 🙂 .

Wiedza nie boli. Niewiedza kosztuje.

Amen.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

44 minuty temu, pmcomp napisał:

Dla mnie audiofile mogą sobie budowac dedykowane linie nawet ze zlota w stu ekranach i …

I daj im żyć. 😉

Każdy ma swoją piaskownicę. Ja zaproponowałem zwykły drut, inny coś z ekranem, a finalnie założyciel wątku i tak zrobi co zechce. I chyba nawet wspominał, że planuje ruch wbrew Twojej wendecie, bo che i już. Życie. Jakoś będziemy musieli sobie z tym poradzić. 😀 

Jacku, piprzyć audio, pieprzyc prąd …

POL 3 - USA 2 

🏐🏐🏐

po TAKIM meczu gdzie bylo wszystko,

a potem

🥇🥇🥇

Az mi sie Montreal przypomina jak wrocilem z obozu harcerskiego i z wypiekami ogladalem pierwsza w zyciu Olimipade w TVP i … 7 zlotych medali.

Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Jacku, piprzyć audio, pieprzyc prąd …

POL 3 - USA 2 

🏐🏐🏐

po TAKIM meczu gdzie bylo wszystko,

a potem

🥇🥇🥇

Az mi sie Montreal przypomina jak wrocilem z obozu harcerskiego i z wypiekami ogladalem pierwsza w zyciu Olimipade w TVP i … 7 zlotych medali.

Nie lubię takich horrorów. Mało na zawał nie zszedłem. 😉 

13 minut temu, umka napisał:

Nie lubię takich horrorów. Mało na zawał nie zszedłem. 😉 

Dzialo się … 🙂 .

Prezesie … to jest sport … jak mawial Grundol (Mariusz Benoit) do Prezesa Czarnych (Jan Englert) w Pilkarskim pokerze 😉 

Edytowane przez pmcomp

48 minut temu, pmcomp napisał:

Dzialo się … 🙂 .

Prezesie … to jest sport … jak mawial Grundol (Mariusz Benoit) do Prezesa Czarnych (Jan Englert) w Pilkarskim pokerze 😉 

Ło matko. Jak ten film grali w kinach, byłem piękny i młody. Teraz jestem tylko piękny - inaczej 😉

6 godzin temu, pmcomp napisał:

Teoria mowi

Dzięki za wyjaśnienie.

Spotkałem się z tą teorią. W moim przypadku zmiana kabla z żyłami 2 mm średnicy, na taki sam 2.6mm średnicy, na tych samych wtykach skutkuje poprawą. Nie mam mocnej końcówki jedyne 75W na kanał. Nie wykluczam, że być może wpływa na to interkonekt, który ma niewątpliwie mniejszy przekrój. Inną realizacją tego podejścia jest zwiększanie rezystancji żyły PE, poprzez zmniejszanie jej średnicy, lub jej wydłuża nie np. w spiralne zwoje. 

Spotkałem się również z tym przewodnikiem, jako głośnikowe. Doceniam spójność i pewną magię w średnicy, ale ogólnie nie zachwycił 

W dniu 7.08.2024 o 21:24, patefonik napisał:

skutkuje poprawą

Linia zasilająca system audio, to najważniejszy element systemu, daje jakieś 80-85% jakości całości.

Wykonałem kilka linii w swoim życiu, dawno temu \ 20 lat \, - dwie osoby, nie znające się, na moje pytanie ile warta jest takowa - odpowiedziało - "nie ma takich pieniędzy", - posłużyło się takim samym zwrotem.. chyba nie przypadkowo, tylko że jest coś na rzeczy.

Polecam miedź Audioquest PSC+, - bardzo normalny dźwięk, bardzo równy, niezwykle uniwersalny, fantastycznie zoptymalizowany, trzeba zdobyć jakoś ten przewodnik i przełożyć go w teflon, zadbać o odpowiednie ukierunkowanie - wówczas zagra.

Panie doktorze … jakieś techniczne uzasadnienie, ze ten twoj superduper miedziany kabel lepiej przeniesie prad o parametrach, przebieg sinusoidalny, 230VAC, 50Hz, nateżenie powiedzmy do 20A?

Masz jakis pomiary, dowod, opracowania naukowe, publikacje w periodykach naukowych czy … tylko tak twierdzisz?

Tylo nie pisz prosze, ze „to slychać”.

BTW jakis slepy test? Zapraszam z tym twoim super kablem, porownamy z roznymi kablami i do tych „z Ozarowa”.

Wyjdziemy z tej samej skrzynki bezpiecznikowej, kable puścimy po ziemi, a nie w scianie.

Nawet jak w kasynie mozesz jakis pieniadz na tego twojego konia postawić. Ja postawie na swojego … poznamy golasa 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

13 godzin temu, 747 napisał:

dwie osoby, nie znające się, na moje pytanie ile warta jest takowa - odpowiedziało - "nie ma takich pieniędzy", - posłużyło się takim samym zwrotem..

Ciekawe, ile osób czytających na forum tą przypowieść posłużyło się niezależnie od siebie zwrotem: : "ja pier....ę" 

chyba nie przypadkowo

zdecydowanie nieprzypadkowo

Polecam miedź Audioquest PSC+,

Audioquest produkuje kable do instalacji? Nie natrafiłem w ich katalogu na takowy. Możesz wskazać konkretny produkt bo chyba nie rekomendujesz do linki do instalacji?

3 godziny temu, baltfan napisał:

Wytrzyma 3000 W (Watt) czyli 3,00 KVA (kiloVoltoAmpera).

Moj blad, oczywiscie 3000 VA czyli 3,0 kVA.

13 godzin temu, pmcomp napisał:

Masz jakis pomiary, dowod, opracowania naukowe, publikacje w periodykach naukowych czy … tylko tak twierdzisz?

A po H... komus pomiary i dowody? Jakis niespelniony naukowiec z Ciebie. To ma byc slychac. Czy wydasz 10, 100, czy 1000zl, to ma byc slychac.

Nie slychac, to nie robic PROSTE. 

Ja zrobilem odrebna linie tylko pod audio, wydalem pewnie z 1500zl. Efekt okreslam na niewielki, aczkolwiek zawsze cos do przodu, mimo tego ze spodziewalem sie wiekszego wrazenia WOW.

Jak koledzy pisza: jest zrobione, z tylu glowy spokoj, temat zamkniety. 

A ty w kazdym mozliwym aspekcie audio bijesz piane o pomiary wykresy itp. Daj spokoj to juz meczy i czytac sie nie chce twoich wypowiedzi. Masz czasami cos fajnego do powiedzenia, ale daj juz spokoj z tym mentorskim tonem. Chcesz komus cos udawadniac i pouczac, zrob magisterkę jesli nie masz i zacznij wykladac na pobliskiej uczelni.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

A po H... komus pomiary i dowody? Jakis niespelniony naukowiec z Ciebie. To ma byc slychac. Czy wydasz 10, 100, czy 1000zl, to ma byc slychac.

Nie slychac, to nie robic PROSTE. 

Ja zrobilem odrebna linie tylko pod audio, wydalem pewnie z 1500zl. Efekt okreslam na niewielki, aczkolwiek zawsze cos do przodu, mimo tego ze spodziewalem sie wiekszego wrazenia WOW.

Jak koledzy pisza: jest zrobione, z tylu glowy spokoj, temat zamkniety. 

A ty w kazdym mozliwym aspekcie audio bijesz piane o pomiary wykresy itp. Daj spokoj to juz meczy i czytac sie nie chce twoich wypowiedzi. Masz czasami cos fajnego do powiedzenia, ale daj juz spokoj z tym mentorskim tonem. Chcesz komus cos udawadniac i pouczac, zrob magisterkę jesli nie masz i zacznij wykladac na pobliskiej uczelni.

Nie ma zadnej roznicy. Prad na wejsciu twojej super linii i na wyjsciu ma takie same parametry.

Efekt niewielki bo … zerowy.

Ale dla @747 to zero jest … ogromne 🙂 . Ale jest ciagle zerem.

Nie wiem czy wiesz ale nauka i zycie polegaja na … dowodach, wszystko inne to … wiara.

Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy
4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Ty piszesz o tym uczciwie. Są jednak tacy, którzy mentorskim tonem piszą o drobiazgach w sposób taki, że niedoświadczonym wydają się wielkie a ich wpływ kluczowy przez co zajmują się tym i wydają pieniądze nie na to co powinni. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

A po H... komus pomiary i dowody?

Gdyby takowych nie było to ... dalej bysmy twierdzili, że Ziemia jest płaska.

PS. teraz pisze sie przez CH 😉 

22 godziny temu, 747 napisał:

Linia zasilająca system audio, to najważniejszy element systemu, daje jakieś 80-85% jakości całości.

2 godziny temu, Seyv napisał:

Ty piszesz o tym uczciwie. Są jednak tacy, którzy mentorskim tonem piszą o drobiazgach w sposób taki, że niedoświadczonym wydają się wielkie a ich wpływ kluczowy przez co zajmują się tym i wydają pieniądze nie na to co powinni. 

To właśnie taki wpis. Czyli bez linii zasilającej dobry system audio nie istnieje. Ciekawe jaką linię zasilającą ma doktor @747 ??? Pewnie ołów w oplocie papierowym.

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, pmcomp napisał:

PS. teraz pisze sie przez CH 😉

Mozesz sobie pisac przez CH. Mi to absolutnie nie pasuje, podobnie jak "listonoszka", "ministra" i inne lewackie kocopały.

2 godziny temu, Seyv napisał:

Ty piszesz o tym uczciwie

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Nie ma zadnej roznicy. Prad na wejsciu twojej super linii i na wyjsciu ma takie same parametry.

Tak, wszystko co pisze, pisze uczciwie i zgodnie z prawda. Linia audio ma wg mnie maly wplyw na dzwiek, ale cos tam ma. Na dzien dzisiejszy, nie majac za duzo kasy, pociagnalbym taka osobna linie, ale zwyklym kablem 3x2,5. Mysle ze efekt dalej bylby niewielki. 

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Efekt jest i nie trzeba tego udowadniac. Zreszta nie wiem jak oprocz odsluchu udowodnic tak cos. 

Duzo wiekszy efekt daje powyłaczanie wszystkich urzadzen w domu/mieszkaniu. A wiec pewnie wiekszy sens mialoby odrebne przylacze.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

A ja mam zrobione u siebie tak (dom): 

Prawie wszystkie sprzęty w domu  zasilane z jednej fazy obsługiwanej przez falownik dla którego źródłem prądu jest off gridowa instslacja PV lub magazyn energii lub jedna faza z sieci. Max obciążenie falownika 5,5Kw i wystarcza bo nie zdarza się żeby jednocześnie poszło większe obciążenie. 

Linia audio na jednym bezpieczniku 16A doprowadzona do pokoju gdzie korzystam ze sprzętu audio. Żadnych wodotrysków,  w ścianie kabel z Castoramy 3x 2,5 , zwykłe gniazdka . Różnicowka wspólna.

I o ile uważam,  że L i N do audio mam odseparowane od reszty urządzeń w domu ( nie liczę instalacji PV trójfazowej on grid) ale zwykłe słucham kiedy już ona nie pracuje, to oczywiście od sąsiada coś może przylecieć i zakłócać na tej fazie od audio. No i zostaje żyła PE. I tu zonk.

Cały system mam zasilany z kondycjonera Power Roots 6 , który ma dedykowane gniazda dla wzmacniacza ( Mój ML No333 też ciągnie 200W w trybie idle i trochę mniej w standby) , źródeł itd. 

I gniazda te nie mają bolca do żyły PE. 

Ktoś powie,  że może w takim razie sprzęt zagrożony bo nie ma ochronnej linii PE. Może I tak. Nie moja branża.  Ale myślę,  że jakby coś złego poszło po PE z kontaktu do kondycjonera , to tam zabezpieczenia nie puszczą nic dalej. Ale może się mylę.  W każdym razie Power Roots 6 istotnie poprawił wrażenia odsłuchowe, przy okazji ztabilizuje napięcie jakby były wahania , a trochę instalacji Pv w okolicy jest.

Edytowane przez carlos med
Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, carlos med napisał:

I gniazda te nie mają bolca do żyły PE. 

Nie mają bolca, bo to gniazda typu schuko.

Te dwie blaszki po bokach, to nic innego jak styk przewodu ochronnego PE.

41 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Nie mają bolca, bo to gniazda typu schuko.

Te dwie blaszki po bokach, to nic innego jak styk przewodu ochronnego PE.

I wszystko jasne , dzięki 😉 A PR6 to był strzał w 10.

W dniu 4.08.2024 o 18:15, Seyv napisał:

Zrób sobie też oddzielnie zabezpieczenie różnicowo prądowe na tę linię

Z zastrzeżeniem:

Jeżeli jest układ sieci TNC to jest przewód PEN i różnicówek w tym układzie nie stosuje się.

W dniu 6.08.2024 o 20:47, pmcomp napisał:

A gdzie sie zbiegaja te obwody od pralek, lodowek, silnikow, ladowarek laptopow czy telefonow z ta dedykowana linią audio? Łącza sie ze sobą czy nie?

Przewodem N, łączą się, bez żadnych przeszkód.

W dniu 6.08.2024 o 21:32, pmcomp napisał:

fakt, ze dyedykowana linia audio jest na innnej fazie niz reszta naszych pralek, lokowek, lodowek, zasilaczy do telefonow itp. Czescia wspolna tych linii jest jedynie zyla PE

W układzie sieci TNC, wtedy nazywa się PEN.

W każdym układzie sieci nN wspólny jest dla wszystkich faz przewód neutralny N (zwykle w niebieskim igielicie).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 6.08.2024 o 21:38, Chicago napisał:

W Stanach, do każdego domu idą trzy linie - dwie fazy i przewód zerowy

Do kamienicy gdzie mieszkam idą 3, za to SN.

Na parterze z wjazdem od zewnątrz jest i transformator.

Ukryta Zawartość

W dniu 6.08.2024 o 21:58, pmcomp napisał:

o tych kablach tu w tym watku nie dyskutujemy. Bo maja one wplyw ze wzgledu na zamykanie sygnalu audio przez zyly PE kabli zasilajacych, listw i wszelkich innych urzadzen wpietych do … gniazdka audio. Gdybys wiedzial dlaczego tak sie dzieje to moglbys zaoszczedzic troche kasy stosujac ten kabel jedynie na zyle PE w twojej listwie albo w kazdym kablu AC.

PONIEWAZ ZYLA GORACA I NEUTRALNA NIE MAJA ZADNEGO WPLYWU NA DZWIEK SYSTEMU AUDIO, OBOJETNIE GDZIE SA UMIESZCZONE, W SCIANIE, W KABLU AC, W LISTWIE ZASILAJACEJ CZY W KONDYCJONERZE !!!

Dlaczego? Bo za to odpowiada nauka zwana fizyka, gdzie dział o prądzie elektrycznym jest jego czescią.

Powyzsze proponuje wbic sobie na zawsze do glowy.

Spadam stąd 

Idę sprawdzić kierunek przepływu energii elektrycznej

(Rzeczywisty)

Nikt o tym kierunku tu nie wspomniał a już wykrzykują.

Aha, fizyka krzykliwa (albo jej autor)

No to spadam

Dziwi mnie też to:

We wpisie #39 pmcomp wykrzykuje i zadaje pytanie sam sobie. Nic z tego nie rozumiem.

W dniu 6.08.2024 o 21:58, pmcomp napisał:

PONIEWAZ ZYLA GORACA I NEUTRALNA NIE MAJA ZADNEGO WPLYWU NA DZWIEK SYSTEMU AUDIO, OBOJETNIE GDZIE SA UMIESZCZONE, W SCIANIE, W KABLU AC, W LISTWIE ZASILAJACEJ CZY W KONDYCJONERZE !!!

Dlaczego? Bo za to odpowiada nauka zwana fizyka, gdzie dział o prądzie elektrycznym jest jego czescią.

Powyzsze proponuje wbic sobie na zawsze do glowy.

Wraz z indukcją i wraz z niefizykiem Faraday'em (tak przypomnę się). Jest sporo poza fizyką widocznego dla bystrego obserwatora oraz majsterkowicza, którym też i Faraday był.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
9 godzin temu, xetras napisał:

Jeżeli jest układ sieci TNC to jest przewód PEN i różnicówek w tym układzie nie stosuje się.

Wtedy tym bardziej warto wykorzystać remont i zrobić oddzielną linie zasilania z podziałem na PE+N w skrzynce (przed różnicówką). 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

11 godzin temu, xetras napisał:

We wpisie #39 pmcomp wykrzykuje i zadaje pytanie sam sobie. Nic z tego nie rozumiem.

Nie sobie tylko oponentom. Zeby ruszyli mozgownicą.

14 minut temu, pmcomp napisał:

Nie sobie tylko oponentom. Zeby ruszyli mozgownicą.

Tak, tam cytowanie jakoś dziwnie wypadło, co dopiero później dostrzegłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi