Skocz do zawartości
IGNORED

Czy slychac wplyw bezpiecznika na dzwiek w audio?

Czy w audio slychać bezpieczniki?  

130 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy slyszysz wplyw bezpiecznika na dzwiek w audio?

Rekomendowane odpowiedzi

Sporzadzilem ankiete bo zarzucono mi w watku o bezpiecznikach, ze nie mozna oszacowac liczby uzytkowników forum AS, ktorzy slysza wplyw bezpicznika.

Zobaczmy.

Edytowane przez Seyv

Muszę przewietrzyć mój system…

Zrobilem błąd. Nie mam doswiadczeń jak Gazeta.pl gdzie na wszystko jest ankieta.

Powinny być jeszcze dwa pytania:

- Nie wiem, nie probowalem(am)

- Nie obchodzi mnie to

Czy moderacja moze to poprawić?

Dzieki

Edytowane przez pmcomp

Miało być tak wielu wyznawców bezpieczników, kolejka się miała ustawiać, a tu mamy tylko jednego 😳.

No to ilu ich jest na forum i ile jest w Polsce?

Poczekajmy ... z miesiąc.

No to mamy juz 7-u ujawnionych wyznawców bezpieczników.

Ciekawe ilu i dlaczego sie nie ujawnia?

2 godziny temu, pmcomp napisał:

ujawnionych wyznawców bezpieczników

A może użytkowników ? Ujawnionych ... kosmici jacyś ? Gdzie jest Scully i Mulder ! ?

2 godziny temu, pmcomp napisał:

dlaczego sie nie ujawnia?

Jest wiele osób,które niestety nie bywają na tego typu forach i nie potrzebują konwersacji jakie my uprawiamy. Te osoby słuchają sobie muzyki :) 

10 minut temu, baltfan napisał:

A może użytkowników ? Ujawnionych ... kosmici jacyś ? Gdzie jest Scully i Mulder ! ?

Jest wiele osób,które niestety nie bywają na tego typu forach i nie potrzebują konwersacji jakie my uprawiamy. Te osoby słuchają sobie muzyki 🙂

Może są tu tacy co się w tej ankiecie nie chcą ujawniać? Ich wola, ich prawo.

Ta ankieta jest przeznaczona jedynie dla zarejestrowanych users AS, a jest ich chyba ze 100.000.

Proponuję dalej pisać w wątku o bezpiecznikach, a nie tutaj.

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

dla zarejestrowanych users AS,

Wiele osób omija szerokim łukiem takie jałowe dyskusje i audio Jatki :)

Uwierz mi,mają kolesie bezpieczniki takie ,że ja sam nawet nie wiedziałem,że takie są :)

16 minut temu, baltfan napisał:

Wiele osób omija szerokim łukiem takie jałowe dyskusje i audio Jatki 🙂

Uwierz mi,mają kolesie bezpieczniki takie ,że ja sam nawet nie wiedziałem,że takie są 🙂

Mógłbym oddać głos ,ale po co żeby gościa nakręcać? Wpadł w jakiś amok..

W dniu 14.11.2024 o 18:48, pmcomp napisał:

Czy moderacja moze to poprawić?

Dzieki

Nie

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Myślę,że podchodzicie do tematu nie z tej strony.
😇

Cytat

Czy slychac wplyw bezpiecznika na dzwiek w audio?

Tak,ale zalezy u kogo.

U sprzedającego/producenta/naganiacza-jak najbardziej.
Ze bezpieczniki,które sprzedaje z 10 000% narzutem w stosunku do kosztów "produkcji" może sobie kupić lepszy sprzęt audio,zwłaszcza te elementy,które mają wpływ:
kolumny>wzmacniacz>żródło i td.
I wtedy różnica jest ewidentna.
Jest tez bardziej zadowolony,ma poczucie spełnienia,rodzina odczuwa pozytywnie jego zarobki i wszyscy sie cieszą,co ma tez wpływ na pozytywny odbiór dzięku.Wzrasta tez pewność siebie-zatem z biegiem czasu legenda opowiadana w celu sprzedazy wzbogacana jest o coraz to nowe,nieraz całkiem zabawne wątki.
Po pewnym czasie sprzedający traktuje to jako rodzaj gry,w której jest jedynym wygranym-i to wciaga jak hazard,ciągle chce sie więcej i więcej....

U kupującego-nie.
Tu efekt nie przynosi oczekiwanych zmian,zaś wydane kwoty powodują potrzebę dalszego szukania i objaw misjonarski-nie dają bowiem satysfakcji.
Tu często z pomocą przychodzi umysł,który pomaga uzasadnić,nieraz w sposób karkołomny-że jednak jest ok,bo musi być ok,bo przecież...i tak dalej...
Osoby inteligentne umieją wymyślic bardzo rozbudowane i ciekawe  uzasadnienia-i tu nie raz nalezy im się słowo uznania.
jednak nawet to nie działa,nie daje satysfakcji.
Osoba kupująca próbując zrzucić stres dzieli się nim na wszelkie sposoby,facebook,forum,itp
Narastająca nerwica powoduje zaś agresję do osób wypowiadających się niezgodnie z jej oczekiwaniami,lub mających po prostu inne zdanie

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 14.11.2024 o 20:24, pmcomp napisał:

Miało być tak wielu wyznawców bezpieczników, kolejka się miała ustawiać, a tu mamy tylko jednego 😳.

No to ilu ich jest na forum i ile jest w Polsce?

Poczekajmy ... z miesiąc.

Sprecyzuj lub popraw, bo tak jak pisałem, o kant dooopy ta ankieta.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

😇

Tak,ale zalezy u kogo.

Ze bezpieczniki,które sprzedaje z 10 000% narzutem w stosunku do kosztów "produkcji" może sobie kupić lepszy sprzęt audio,zwłaszcza te elementy,które mają wpływ:
Jest tez bardziej zadowolony,ma poczucie spełnienia,rodzina odczuwa pozytywnie jego zarobki i wszyscy sie cieszą,co ma tez wpływ na pozytywny odbiór dzięku.Wzrasta tez pewność siebie-zatem z biegiem czasu legenda opowiadana w celu sprzedazy wzbogacana jest o coraz to nowe,nieraz całkiem zabawne wątki.
Po pewnym czasie sprzedający traktuje to jako rodzaj gry,w której jest jedynym wygranym-i to wciaga jak hazard,ciągle chce sie więcej i więcej....

U kupującego-nie.
Tu efekt nie przynosi oczekiwanych zmian,zaś wydane kwoty powodują potrzebę dalszego szukania i objaw misjonarski-nie dają bowiem satysfakcji.
Tu często z pomocą przychodzi umysł,który pomaga uzasadnić,nieraz w sposób karkołomny-że jednak jest ok,bo musi być ok,bo przecież...i tak dalej...
Osoby inteligentne umieją wymyślic bardzo rozbudowane i ciekawe  uzasadnienia-i tu nie raz nalezy im się słowo uznania.
Osoba kupująca próbując zrzucić stres dzieli się nim na wszelkie sposoby,facebook,forum,itp
Narastająca nerwica powoduje zaś agresję do osób wypowiadających się niezgodnie z jej oczekiwaniami,lub mających po prostu inne zdanie

Dlaczego akurat bezpiecznika ? A w innej domenie audio ,jakie są przebitki cenowe ? A z kolejnych dziedzin użytkowych ,produkty ekskluzywne? YRZEBA MYSLEC PRZY KAZDYM ZAKUPIE! W w w przypadku znalazł się troll  który nie ma ,tego elementu !  a usiłuje zdeprecjonować wpływ  I jeśli ankieta ,pokaże że nieaja wpływu ,co zrobi zakaże kupowania ,skasuje wątek ? Proszę się zastanowić .

5 godzin temu, tedi02 napisał:

Dlaczego akurat bezpiecznika ? A w innej domenie audio ,jakie są przebitki cenowe ? A z kolejnych dziedzin użytkowych ,produkty ekskluzywne? YRZEBA MYSLEC PRZY KAZDYM ZAKUPIE! W w w przypadku znalazł się troll  który nie ma ,tego elementu !  a usiłuje zdeprecjonować wpływ  I jeśli ankieta ,pokaże że nieaja wpływu ,co zrobi zakaże kupowania ,skasuje wątek ? Proszę się zastanowić .

Dlatego,ze taki temat wątka.
Nie trol,tylko ktoś,kto ma inne zdanie.
A niech sobie deprecjonuje-wątek nie jest obowiązkowy.
Jeśli ankieta coś wykaże-to tylko zdanie głosujących-nie ma w tym nic złego.
Nie zakaże,bo nie ma takiej możliwości.
A twórca wątka może go chyba zamknąć

Wątek nie jest obowiązkowy,pisanie również.
Pomysł "zakazywania" kupowania takich bezpieczników jest równie sensowny,jak próba "kneblowania" wypowiedzi osób,które podważaja wpływ bezpieczników.

To dyskusja,czyli wymiana zdań.
Jeden ma takie,drugi inne.
Z tym,ze nie ma to wpływu na fakty.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 15.11.2024 o 16:47, baltfan napisał:

Jest wiele osób,które niestety nie bywają na tego typu forach i nie potrzebują konwersacji jakie my uprawiamy. Te osoby słuchają sobie muzyki 🙂

To są osoby które nie są obarczone ciężarem wyznawanych przez siebie poglądów. Kupują sobie kabelek żeby grało trochę jaśniej, jak mają zbyt ciemny system lub odwrotnie.

Natomiast każdą opinia kogoś z naszego Forum już ma w sobie tą część dodaną, która powoduje, że jest mało wiarygodna

Tu porównanie z polityką jest słuszne

Czy ma jakiekolwiek znaczenie opinia na jakikolwiek temat wyznawcy Trumpa ?

Oczywiście że nie, każdy wyznawca Trumpa w ciemno popiera wszystko co ten wymyśli, podobnie jak na Białorusi zwolennicy Łukaszenki lub u nas zwolennicy Kaczyńskiego.

W dniu 16.11.2024 o 01:18, Pseudodrummer napisał:

😇

Tak,ale zalezy u kogo.

U kupującego-nie.

Tu jest w Twoim rozumowaniu 1 błąd.

Mając jakikolwiek sprzęt nie wykorzystujemy w 100% jego możliwości brzmieniowych. Mało tego używając złych kabli możemy, czego byłem wielokrotnie świadkiem, możemy sprowadzić brzmienie zestawu za 100kzł do poziomu 5kzł.

Owszem bezpiecznikiem są skrajnym przypadkiem, ja sam jestem za zakazem ich ruszania że względów bezpieczeństwa, biorąc pod uwagę poziom naszego Forum, ale to już tylko moje zdanie

W dniu 15.11.2024 o 16:57, pmcomp napisał:

Może są tu tacy co się w tej ankiecie nie chcą ujawniać? Ich wola, ich prawo.

Ta ankieta jest przeznaczona jedynie dla zarejestrowanych users AS, a jest ich chyba ze 100.000.

Proponuję dalej pisać w wątku o bezpiecznikach, a nie tutaj.

Przesadziłeś.

Bardzo mało ludzi Tu zagląda, wpisy są ciągle od tych samych użytkowników, najwięcej jest tych negatywnych, albo od naciągaczy, że to niby szukają odtwarzacza CD do 100kzł. 

Kto dziś szuka odtwarzacza CD ?

4 godziny temu, Audroc napisał:

Kto dziś szuka odtwarzacza CD ?

Ja.

5 godzin temu, Audroc napisał:

Czy ma jakiekolwiek znaczenie opinia na jakikolwiek temat wyznawcy Trumpa ?

Oczywiście że nie, każdy wyznawca Trumpa w ciemno popiera wszystko co ten wymyśli, podobnie jak na Białorusi zwolennicy Łukaszenki lub u nas zwolennicy Kaczyńskiego.

Pan tak na poważnie? W zakładce Hi-End i w temacie o bezpiecznikach? Czy jest na sali lekarz? 🤣😂😅

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

W dniu 15.11.2024 o 14:34, pmcomp napisał:

No to mamy juz 7-u ujawnionych wyznawców bezpieczników.

Ciekawe ilu i dlaczego sie nie ujawnia?

Chlop zrobił ankietę i po niecałych 24h, przed weekendem, już dyskutował o wynikach. rotfl xddd

Edytowane przez J4Z

.

1

Czy zakładamy z góry w zabawie że termik wpięty w szereg w uzwojeniu trafo sieciowego jest nienaruszalny?

2

Czy plebiscyt dotyczy założeń a priori?

3

Przedmiotem ankiety jest odczucie?

4

Domniemywa się w kwestii teorii obwodów?

O ile tak, to raczej trioda lub elektroda byłaby właściwszym forum do uzyskania popularniejszego wyniku. 

13 godzin temu, Audroc napisał:

jestem za zakazem ich ruszania że względów bezpieczeństwa, biorąc pod uwagę poziom naszego Forum,

Chyba przyznam Ci rację, bo ignorantów jest multum.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Coś mało tych słyszących biorąc pod uwagę liczbę zarejestrowanych userów forum. Trzeba poczekać kilka miesięcy ale w tym tempie nie wróżę sukcesu. Zakładając nawet, że z tych 100 tyś tylko 5% coś słyszy, czyli 5 tysięcy, to 24 z 5000 to dalej jakoś mało.

Widocznie mało kogo obchodzi Twoja ankieta, ale wyniki i tak mówią same za siebie, także...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1 minutę temu, J4Z napisał:

także...

Nad czy chcesz się tu rozwodzić? Troszkę potrollować słyszących? xD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.

5 minut temu, J4Z napisał:

wyniki i tak mówią same za siebie, także...

No, i co takiego "mówią" te wyniki?

Ankieta jest w złej zakładce, do tego hajendu niektórzy boją się zaglądać.

Jak ktoś ma wątpliwości wystarczy obejrzeć sobie na oscyloskopie jak wygląda sinusoida napięcia zasilajacego przed i za bezpiecznikiem.

Cokolwiek tam nie wstawić, zwykły, audio voodoo, kawałek miedzi, srebra, złota, innego przewodnika, czy nawet nadprzewodnika - wynik przed i po będzie identyczny.

Jak wiec "to" może kreować dźwięk wyjściowy z systemu audio?

Podobno nawet taki hajend jak Vitus ostatnio został "wykreowany" na nowo przez dwa oklejone na niebiesko...to taki słaby ten Vitus wyszedł od producenta? To producent hajenda nie wiedział do końca co jeszcze można?

Pewien naganiacz-branżysta właśnie "kreuje" w odpowiednim wątku... popyt kreuje. Teraz napaleni będą wymieniać wszystkie bezpieczniki jakie napotkają. Właśnie co po niektórzy dowiedzieli się, że bywa "tam" ich więcej niż jeden...już sprawdzają swoje "zdolności kredytowe" w pobliskich bankach...

Jeszcze "teoria", jakoby wypełnienie piaskiem kwarcowym miało za zadanie...(oczywiście, że nie gaszenie łuku w przypadku przepalenia, to zbyt trywialne dla haj voodoo) ...eliminację wibracji i ...efektu mikrofonowania...

Sam bezpiecznik to mało, obecnie są "badacze" jego "kierunkowości".

Pamiętam doskonale od kiedy "kierunkowość" bezpieczników oklejonych różnymi kolorkami stała się modna. Któraś "firma" (oklejająca dla niepoznaki zwykłe bezpieczniki) walnęla na oklejce swoje dumne logo, czyli fragment schematu ideowego, gdzie widnieje symbol diody, ktoś uznał to za "kierunek obowiązujacy" i od tamtej pory się zaczęło...tak w cudowny sposób bezpiecznik nabył cech półprzewodnika.

Ja tylko jedno krótkie pytanie: skoro te bezpieczniki tak słychać, że np. jednemu wypadł i jak zmienił kierunek to mało seppuku nie zrobił, tu na wszelki wypadek instrukcja:

09xrkgng51mz.jpg

to dlaczego ŻADEN Z TYCH, jak pisze powyżej @J4Z SŁYSZĄCYCH, nie chce tego zweryfikować w ślepym teście, a najlepiej w świetle kamer YT? A ja chciałem stawiać nawet swoją kasę.

Ot ... odwieczne pytanie w tej zakładce. 

Niedługo chyba czas zmieniać w urządzeniach wszystkie druciki, te częste komputerowe tasiemki. Ja bym na wszelki wypadek zmienił też laminat. Tylko ... na tym branża raczej nie zarobi bo tam potrzeba fachowca, a w bezpiecznikach, switchach, kabelkach LAN, kabelkach DC itp. wystarczy jedynie wydać kasę i czuć się wyjątkowym i ...

gallery_1711272535_300434.jpg

Ten wabik to ten bezpiecznik za 40.000 zł. Przy nim te po tysiaku to okazja, która zaraz się skończy.

A audiofile mają duuuuże koszyki:

gallery_1711272535_337280.jpg

Edytowane przez pmcomp

7 minut temu, pmcomp napisał:

to dlaczego ŻADEN Z TYCH, jak pisze powyżej @J4Z SŁYSZĄCYCH, nie chce tego zweryfikować w ślepym teście, a najlepiej w świetle kamer YT?

Też nie wiem. Ja to mam gdzieś te Wasze kłótnie.

.

Mnie naprawdę nie interesuje co, kto sobie myśli i co wypisuję w odpowiednim do tego miejscu. Irytuje mnie niszczenie wątków, ale też już coraz mniej. Dostosowuje się. :)

Edytowane przez J4Z

.

7 godzin temu, J4Z napisał:

Mnie naprawdę nie interesuje co, kto sobie myśli i co wypisuję w odpowiednim do tego miejscu. Irytuje mnie niszczenie wątków, ale też już coraz mniej. Dostosowuje się. 🙂

Akurat ten watek zalozylem ja i to jest odpowiednie miejsce. I nikt ciebie nie zmusza zeby tutaj cos pisać. Ale pisz jak chcesz … wolnosć. Przeciez możesz pisac w drugim wątku. Albo zalozyć swoj.

Edytowane przez pmcomp

Napisałem sobie tutaj. 

30 minut temu, pmcomp napisał:

Akurat ten watek zalozylem ja i to jest odpowiednie miejsce.

Tak jest. 👍

Edytowane przez J4Z

.

• Moderatorzy
16 godzin temu, iro III napisał:

Jak ktoś ma wątpliwości wystarczy obejrzeć sobie na oscyloskopie jak wygląda sinusoida napięcia zasilajacego przed i za bezpiecznikiem.

Sinusoida wygląda tak samo za i przed wzmacniaczem (piszę o sygnale audio). Aby wyglądała inaczej wzmacniacz musi zniekształcać co najmniej kilka, kilkanaście procent a to już bardzo dużo - dlatego często używa się innych przebiegów niż sinusoidalne. Jasne jest, że bezpiecznik nie może wpływać na prąd o częstotliwości 50 Hz jakim zasilane jest urządzenie (swoją drogą żadne urządzenie nie jest zasilane bezpośrednio tym prądem, który płynie przez bezpiecznik). Jeśli bezpiecznik miałby mieć jakikolwiek wpływ to upatrywał bym go tylko w jego różnej impedancji co skutkowało by innym tłumieniem zakłóceń wysokoczęstotliwościowych co w części urządzeń audio może być zauważalne ale raczej na dość niskim poziomie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

47 minut temu, Seyv napisał:

Sinusoida wygląda tak samo za i przed wzmacniaczem (piszę o sygnale audio). Aby wyglądała inaczej wzmacniacz musi zniekształcać co najmniej kilka, kilkanaście procent a to już bardzo dużo - dlatego często używa się innych przebiegów niż sinusoidalne. Jasne jest, że bezpiecznik nie może wpływać na prąd o częstotliwości 50 Hz jakim zasilane jest urządzenie (swoją drogą żadne urządzenie nie jest zasilane bezpośrednio tym prądem, który płynie przez bezpiecznik). Jeśli bezpiecznik miałby mieć jakikolwiek wpływ to upatrywał bym go tylko w jego różnej impedancji co skutkowało by innym tłumieniem zakłóceń wysokoczęstotliwościowych co w części urządzeń audio może być zauważalne ale raczej na dość niskim poziomie.

Na tą chwilę najbardziej podobał mi się dylemat kogoś, kto się zastanawiał nad zastąpieniem bezpiecznika kawałkiem przewodu głośnikowego, no bo przecież to pows,echna praktyka. Jakby ktoś wstawił fotkę takiego rozwiązania to ja leżę...

PS- przypominam wszystko ma swoje granice. Nie bawcie się bezpiecznikami. Jak byłem mały, jeszcze zanim zostałem elektronikiem, to pierwsze rozdziewiczenie prądem miałem właśnie wyjmując bezpiecznik. Chyba wszyscy się domyślają że nie wyjąłem wtyczki z gniazdka.

No ale ja miałem wtedy 5 lat, a Wy...

• Pokaż nowe odpowiedzi