Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ocieplić brzmienie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.  Moje pytanie brzmi jak w temacie.  W pomieszczeniu 5x5x2,8m. brzmienie jest rozjaśnione i na dłuższą metę męczące. Jedną ścianę całą wyłożyłem wełną 10cm bez ko.ory powietrznej. Zmiana nastąpiła jedynie w odbiorze wokali. Wyraźniej je słychać.  Bardzo dokładnie każde słowo wyśpiewane.  Chciałem ocieplić brzmienie, dodać basu, ograniczyć wyższą średnicę i sopran. Mój sprzęt zawiozłem nawet do salonu żeby zobaczyć czy tam zagra inaczej. Zagrał fajnie. Nie to co u mnie. Jak to ugryźć? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/168542-jak-ociepli%C4%87-brzmienie/

Może powrót do korzeni, a nie audiofilskie pitu pitu. Ciepły starszy wzmacniacz z gałeczkami od basu i góry i po problemie.  Chyba że honor audiofila nie pozwala na takie bezeceństwa

37 minut temu, kreatur napisał:

Mój sprzęt zawiozłem nawet do salonu żeby zobaczyć czy tam zagra inaczej. Zagrał fajnie. Nie to co u mnie. Jak to ugryźć? 

1. Wymienić sprzęt na taki, który w salonie zagra tak sobie, a u Ciebie fajnie.

2. DSP i cyfrowa korekta akustyki.

3. Akustyka... ale to nie tu, a w dziale "akustyka".

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Kolumny chario constelation delphinus.  Cd i AMP to music hall 35.2

W salonie niedawno odsłuchiwałem jeden zastaw. Podobało mi się to granie. Melodyjne i przyjemne. Fajny mruczący bas i wszystkie inne pasma dobrze zbilansowane. Wpłaciłem kasę i zabrałem do domu. Niestety w moim salonie to grało tragicznie. Mój w porównaniu z tym z salonu to hi-end. A tam mi się podobało.  🥲

Mikrofon w dłoń i sprawdzić co się dzieje w pomieszczeniu. 

To pierwsze co powinien zrobić każdy, któremu coś w graniu nie pasuje. 

A nie forumowe pierdololo, każdego inne, zmień to na tamto, to na to....

A nikt nie wie jak gra u Ciebie i czego chcesz. 

.

2 godziny temu, kreatur napisał:

Witam serdecznie.  Moje pytanie brzmi jak w temacie.  W pomieszczeniu 5x5x2,8m. brzmienie jest rozjaśnione i na dłuższą metę męczące. Jedną ścianę całą wyłożyłem wełną 10cm bez ko.ory powietrznej. Zmiana nastąpiła jedynie w odbiorze wokali. Wyraźniej je słychać.  Bardzo dokładnie każde słowo wyśpiewane.  Chciałem ocieplić brzmienie, dodać basu, ograniczyć wyższą średnicę i sopran. Mój sprzęt zawiozłem nawet do salonu żeby zobaczyć czy tam zagra inaczej. Zagrał fajnie. Nie to co u mnie. Jak to ugryźć? 

Jakiej wielkości było pomieszczenie odsłuchowe w salonie? I jakiej wysokości?
Zaraz będą głosy sprzeciwu, ale jak dla mnie, to wszystko się zgadza.
Bazując na moich obserwacjach i moim [podkreślam moim!] doświadczeniu, to te Delphinusy zagrały u Ciebie dokładnie tak jak powinny zagrać, czyli cienko. W życiu bym ich nie wstawił do pomieszczenia 25 m2.
Miałem identyczny efekt z Operami Prima po przeniesieniu z pomieszczenia 9 m2 do pomieszczenia ponad 18 m2.

Ja bym sugerował zamianę na Pegasusy... 🙂

Teraz pytanie, czy to efekt przyzwyczajenia (słuchanie latami z podbitym basem i wyciętą górą), czy faktycznie coś w zestawie nie tak. Jednak jak w salonie zagrało dobrze, a w domu gra ten sam sprzęt źle, to pozostaje pokryć większą powierzchnię w domu wytłumieniem i do góry pasma nawet nie trzeba "10 cm wełny", tylko wystarczy kilka cm pianki akustycznej.

Edytowane przez Kyle
Teraz pytanie, czy to efekt przyzwyczajenia (słuchanie latami z podbitym basem i wyciętą górą), czy faktycznie coś w zestawie nie tak.

Ani jedno ani drugie
To kwestja
1. Akustyki pomieszczenia
- ktore czestotliwosci rezonuja (to zalezy od rozmiarow pomieszczenia)
- ktore czestotliwosci sa pochlaniane (krore odbicia sa eliminiowane albo rozpraszane)
2. Miejsca siedzeniia (odleglosc fotela od tylnej sciany decydujaca o tym, ktore czestotliwosci w miejscu siedzenia sie nakladaja i „wygaszają“)

Cudowanie z cieplymi wzmakami, kablami i innymi zestawami glosnikowymi tego nie zmieni.

Twoje problemy leza raczej ponizej 100-150Hz, a wszelkie pianki i welny dzialaja powyzej

Masz typowe problemy z dziurami w basie ponizej 100 Hz, z ktorymi walczy 80% Kowalskich

Patrz przyklad

Ukryta Zawartość

Pomieszczenie 5x5x...czyli kwadrat, czyli problem akustyki.

Przy 5x4 albo 5x3 tez bedzie mial te problemy, tylko troche insczej rozlozone. Czyli to nie tylko kwadrat

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, kreatur napisał:

Jak to ugryźć?

Najłatwiej napisać: wymienić zestaw i dopracować akustykę. I to będzie najbliższe rozwiązaniu optymalnemu. Możesz władować do pokoju kilka bel wełny mineralnej, dołożyć dyfuzory i inne pierdoły eliminując niemal do zera pogłos i odbicia i pewnie będzie jeszcze gorzej bo "udusisz" dźwięk. To tak w dużym uproszczeniu. Jak to ugryźć zależy od kwoty, którą chcesz wydać. Elektronika Primaluny pewnie załatwiłaby w dużej mierze sprawę. A reszta w rękach akustyki

Wszędzie podkreśla się, że wyboru systemu dokonuje się na podst. odsłuchu we własnym pomieszczeniu, a tu dostosowuje się pomieszczenie, do systemu wybranego na podst. odsłuchanego w salonie - ciekawe. Ale racja, pomieszczenie może mieć takie górki i dołki, w których żaden system nie zagra ciepło.

Edytowane przez szymon1977

17 minut temu, szymon1977 napisał:

a tu dostosowuje się pomieszczenie, do systemu wybranego na podst. odsłuchanego w salonie - ciekawe.

Po pomiarze dostosowuje sie pomieszczenie do odsluchu muzyki.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 godzin temu, kreatur napisał:

Kolumny chario constelation delphinus.

One maja drącą się wyższą średnicę / górę.

Można je modyfikować i to poprawić. Na innym forum gdzieś o tym pisałem jak to zrobić

Gruby dywan na podłogę, grube zasłony, firana szeroka i mocno marszczona. Jak najwięcej gratów w tym pokoju.

Kable RCA VDH First, ten pierwszy na białych wtyczkach też może pomóc.

23 minuty temu, rafa napisał:

Po pomiarze dostosowuje sie pomieszczenie do odsluchu muzyki.

Przeczytaj jeszcze raz uważnie co tu się robi, a co się pomija.

26 minut temu, muda44 napisał:

Od kolumn trzeba zacząć 🙂

Godzinę temu, muda44 napisał:

Chario Delphinus? 

Na jakim szrocie ich słuchałeś? 

Delphinusy nie mają wyeksponowanej góry, jeżeli już to niektórym tej góry wręcz brakowało ... 

Sądzę, że winę za taki stan rzeczy ponosi akustyka, ewentualnie można spróbować wymienić kable ic oraz głośnikowe, może pomoże jeżeli teraz są jakieś ostre ...

Co kraj, to obyczaj 😉 

Ukryta Zawartość

Jednak jeśli autor posiada słuchawki, to nie wadziło by sprawdzić co się wydostaje

ze wzmacniacza w zestawieniu ze źródłem. Czy jest 1 : 1 czy nie.

Postawić monitory na czymś solidnym i możliwie na krótszej ścianie.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gora zza koca nie przeszkadza gornej srednicy byc drazniaca..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Wszędzie podkreśla się, że wyboru systemu dokonuje się na podst. odsłuchu we własnym pomieszczeniu, a tu dostosowuje się pomieszczenie, do systemu wybranego na podst. odsłuchanego w salonie - ciekawe. Ale racja, pomieszczenie może mieć takie górki i dołki, w których żaden system nie zagra ciepło.

System był dobrany dawno do innego pomieszczenia. Prostokąta 3x5. Zupełnie inaczej grało i to bez żadnych adaptacji. 

25 minut temu, szpakowski napisał:

Chario Delphinus? 

Na jakim szrocie ich słuchałeś? 

Accuphase E-408, E-600, Gryphon Atilla, Leben 300F. Z Gryphonem było najgorzej, najlepiej z Lebenem.

Źródła np Accuphase DP-400, 510, Reimyo DAP-999EX i reszta adekwatnej klasy.

Delphinusy mają specyficzną górę i obcięty niski bas. Dosłownie odcięty.

Miałem je 3x w pewnych odstępach czasu z oryginalnymi podstawkami.

Wizualnie bajka, jak stare, dobre Sonusy ale brzmieniem to już nie moja bajka.

Edytowane przez muda44
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Przeczytaj jeszcze raz uważnie co tu się robi, a co się pomija.

Od kolumn trzeba zacząć 🙂

Dodam że używam też kolumn zbudowanych przeze mnie. Podłogówki.  Za tony wysokie odpowiada sens tylko teraz nie pamiętam konkretnego modelu. Na pewno z kopułką jedwabną.  Parametry gdzieś kiedyś w jakimś zeszycie miałem.  Dawno go nie widziałem. Ale to zupełnie inne kolumny a problem podobny występuje.  

Miałem już w domu inne wzmacniacze( atoll, marantz, NAD) i inne kolumny ( radmor lector, proac, pmc ). Ciągle ten sam problem , więc na razie postawiłem na adaptację pomieszczenia.  Za kolumnami są też panele z wełny 70mm. 30mm powietrza. Dodam że kable głośnikowe to melodika brown sugar. 

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i podzielenie się wiedzą.  Przeczytałem wszystkie odpowiedzi i jest to bardzo ciekawe. Pomiary, DSP, zmiany sprzętu i ustawień.  Będę w miarę możliwości próbował po kolei zastosować się do porad. 

To zajrzyj na priv - jest inna wersja - może łatwiejsza do przyjęcia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

To zajrzyj na priv

To jakaś tajemnica?

-----

1 godzinę temu, kreatur napisał:

Dodam że używam też kolumn zbudowanych przeze mnie. Podłogówki.  Za tony wysokie odpowiada sens tylko teraz nie pamiętam konkretnego modelu. Na pewno z kopułką jedwabną.  Parametry gdzieś kiedyś w jakimś zeszycie miałem.  Dawno go nie widziałem. Ale to zupełnie inne kolumny a problem podobny występuje.  

Od pierwszego wpisu wiadomo, że tym co negatywnie wpłynęło na brzmienie jest inna akustyka. Ale problem może być poniżej zakresu tweetera.

1 godzinę temu, kreatur napisał:

Pomiary, DSP, zmiany sprzętu i ustawień.  Będę w miarę możliwości próbował po kolei zastosować się do porad. 

Inne kolumny jak będzie okazja to warto spróbować. Niezależnie od tego zacząłbym od pomiaru, bo tylko to pozwoli zdefiniować problem i go rozwiązać.

2 godziny temu, kreatur napisał:

System był dobrany dawno do innego pomieszczenia.

No właśnie...

------

2 godziny temu, audioburak napisał:

Jednak jeśli autor posiada słuchawki, to nie wadziło by sprawdzić co się wydostaje

ze wzmacniacza w zestawieniu ze źródłem. Czy jest 1 : 1 czy nie.

Co ma niby pokazać porównanie brzmienia słuchawek, z brzmieniem kolumn w akustyce?

-----

2 godziny temu, szpakowski napisał:

kable

Jak to było z tymi pretensjami, że w wątku o kablach ktoś zaproponował racjonalne rozwiązanie problemu? Ale w racjonalnej dyskusji magia musi być!

Edytowane przez szymon1977

Widze ze towarzystwo nadal nie pokapowalo, ze wszelkie dyskusje o sprzecie (wzmacniacze, glosniki) jako rozwiazanie problemu sa bez sensu.

Tutaj dwa przyklady

1. pomieszczenie 5,75 x 4,55

DUZE glosniki (18“) vs male (6,5“)

Ukryta Zawartość

Schemat dziur i peakow jest ten sam! A dla MALYCH jeszcze gorszy!

IMG_0626.thumb.jpg.3f4c5da0c03144bf370f183fe1f653b3.jpg

2. pomieszczenie 6 x 3,5

Bowersy 801 D4 vs 802 D4 vs 702s3

Znowu te same schematy peakow (A, B) dziur C i nerwowej podbitej srednicy D

BW_Vergleich.thumb.jpg.633a8094ced271237ae2960707a814c9.jpg

Masz olbrzymie topowe glosniki (801), a nie masz basu!
I to tego najwazniejszego 35-80Hz

Tak dziala „akustyka“. Mozesz wstawic sprzet za pierdylion Euro, jak sie nie zabierzesz za ustawienie, za DSP i za „akustyke“, to nic z tego nie bedzie.

A „ocieplanie“ kabelkami, wzmakami, DACami i lampkami to absurd
Te dziury i peaki to po czesci +/- 15dB!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, iro III napisał:

Pomieszczenie 5x5x...czyli kwadrat, czyli problem akustyki.

To się zgadza, ale to raczej byłby albo dudniący bas przy braku wygłuszenia albo bas w jakimś narożniku, jeśli pomieszczenie wygłuszone. A tu nie ma takich efektów, bo moim zdaniem pomieszczenie za duże na te kolumienki.

4 godziny temu, szpakowski napisał:

Sądzę, że winę za taki stan rzeczy ponosi akustyka, ewentualnie można spróbować wymienić kable ic oraz głośnikowe, może pomoże jeżeli teraz są jakieś ostre ...

Na pewno kable cudownie uzdrowią i pojawi się bas, ciepło i wszystko, czego nie ma. Na pewno.
Nawet jak ktoś wierzy, czy też z doświadczenia wie, że kable mają wpływ, to ma chyba jednocześnie na tyle tej wiedzy i wyobraźni, że nie aż taki. W związku z tym jaki jest sens wpuszczać kogoś w dodatkowe koszty, które nie zmienią sytuacji autora wątku?

4 godziny temu, audioburak napisał:

Postawić monitory na czymś solidnym i możliwie na krótszej ścianie.

Która to jest krótsza ściana w pomieszczeniu 5 x 5 x 2,8? Że w pionie je zamontować? 😄

3 godziny temu, kreatur napisał:

System był dobrany dawno do innego pomieszczenia. Prostokąta 3x5. Zupełnie inaczej grało i to bez żadnych adaptacji. 

15 m2 vs. 25 m2. 🙂

3 godziny temu, xajas napisał:

Widze ze towarzystwo nadal nie pokapowalo, ze wszelkie dyskusje o sprzecie (wzmacniacze, glosniki) jako rozwiazanie problemu sa bez sensu.

Dla jasności: ja nie pisałem, że zmiana kolumn rozwiąże problem, ale że od wyboru najlepiej pasujących do kaprysu kolumn W DOCELOWEJ AKUSTYCE wypadałoby zacząć.

16 godzin temu, don111 napisał:

Ciepły starszy wzmacniacz z gałeczkami od basu i góry i po problemie. 

Miałem taki. Idealnie by się nadawał. 🙂 Luxman L-3. Faktycznie - grał ciepło, jak na Luxmana przystało.  Najciekawsze że regulacja basów i sopranów była osobna dla prawego i lewego kanału! 🙂 Druga ciekawostka - wejścia RCA były... od spodu! Nie żartuję! 😄 Od tyłu były tylko złącza do kabli głośnikowych.  

s-l1200.jpg

LuxmanL3_6-1.jpg

luxman-l-3-02.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi