Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przekrój kabla zasilającego?

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, xajas napisał:

Tak, bagatelizuje istote, bo jej wplyw jes smiechu warty i „konia z rzedem“ temu, kto to wyslyszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To teraz bedzie uslyszy 🙂.

Przy okazji dam zrzut ekranu przebiegu prądu w okresie , dla wzmacniacza .

Ukryta Zawartość

A ja usłyszę te 30 cm na przykład na swoim sprzęcie no i ?.

Jak to co?
To jestes na tym forum w najlepszym towarzystwie
Mamy tutaj wielu takich forumowiczow, ktorzy twierdza, ze slysza nawet jak trawa rosnie.

Przy okazji dam zrzut ekranu przebiegu prądu w okresie , dla wzmacniacza .

Nie zapomnij pokazac i wytlumaczyc, jak ten „przebieg prądu w okresie“ zmienia sie wraz przekrojem i dlugoscia sieciowki. Bo bez tej korelacji takie zrzuty maja taka sama wartosc poznaniowa, jak przebiegi fazy ksiezyca albo przyplywu/odplywu morza
10 godzin temu, xajas napisał:

Nie zapomnij pokazac i wytlumaczyc, jak ten „przebieg prądu w okresie“ zmienia sie wraz przekrojem i dlugoscia sieciowki. Bo bez tej korelacji takie zrzuty maja taka sama wartosc poznaniowa, jak przebiegi fazy ksiezyca albo przyplywu/odplywu morza

Ukryta Zawartość

Tu odpowiedz padła wczoraj

W przypadku 30 cm można sobie nie zawracać głowy

Ukryta Zawartość

Panowie, nie powielajcie bredni, że taki a taki przekrój może przesłać x Amperów. Owszem, ale to zależy od długości i oczekiwanego spadku napięcia.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

3 godziny temu, xajas napisał:

Ale coz ci pozostaje. Tak jesli chodzi o krytyczne podejscie do domnieman, to jestem upierdliwy, BARDZO UPIERDLIWY.
I nie zamierzam tego zmienic.

Brawo.
Brednie trzeba punktować.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Panowie, nie powielajcie bredni, że taki a taki przekrój może przesłać x Amperów. Owszem, ale to zależy od długości i oczekiwanego spadku napięcia.

Nastepny ekspert od spadkow napiecia i od przekrojow. Znowu bede upierdliwy i zapytam co masz na mysli - gdzie te brednie i jakie spadki, konkretnie

Tak czytam i wynika mi z tego że oponenci na farelce do ogrzewania pomieszczenia mocno przećwiczyli temat...

Bardzo mnie to cieszy ale jednak farelka to tak +1,5mm2 w górę kable lubi nie grzać dla odmiany przy zwarciu farelki i dłuższym kablu cieńszym lub równym 0,5 mmbez kwadratu bezpiecznik w ścianie się nie wyłącza i pożar jak nic od tego kabla leżącego na podłodze działającego wtedy jak drut grzewczy

To tak odnośnie kabli zasilających

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Takie sensacyjne wypowiedzi maja sie nijak do temat

Po pierwsze Farelka zre 2000W i to ciagle, a nie 400W i to w impulsie jak typowy wzmacniacz
Po drugie kazde ustrojstwo w zwarciu wylaczy bezpieczniki w scianie, jesli ich przekroj jest wystarczajacy do uzytych bezpiecznikow
A jesli kabelki sa za cienkie a ustrojstwo nie posiada wlasnych bezpiecznikow dopasowanych do tych kabelkow, to sie przepalaja

I to objetnie, czy te kable mialy 30cm czy 5m

Ale zwiazek powyzszych problemow z dyskutowanym tematem jest ZEROWY

Tak to odnosnie kabli zasilajacych

Pożar od Farelki wybuchnie najpewniej, nie od za cienkiego kabla, lecz od złych styków na zaciskach, wtykach, gniazdach,...

Duża rezystancja przejścia, niemożność odprowadzenia ciepła (zalane masami plastycznymi elementy wtyczek, gniazd,...) powoduje silne nagrzewania. 

Wystarczy przy znacznym poborze mocy podotykać wtyczek, gniazd. Tam gdzie są wyraźnie gorące... są do wymiany. Tak powstają pożary.

Czy same kable mogą się ogrzewać? Oczywiście. W wątku "Warsztat elektronika" pokazywałem to w termowizji (gniazda, wtyki i kable) przy prądach zaledwie kilku-kilkunastu amperów. 

Jakie moce nagrzewają takli kabel? Otóż 1 metr takiego jakiegoś kabla staje się ciepły przy prądzie np. 10A wydzielając około 1W mocy cieplnej. Oznacza to spadek napięcia na kablu na poziomie około 0,1V. 

Tu dochodzimy do clou dyskusji. Spadki napięcia fluktuują na poziomie ułamka wolta, podczas gdy dobowa zmienność napięcia sieci (obciążenia, fotowoltaika,...) wynosi kilkanaście woltów! 

Dalej, w urządzeniach jest zasilacz z potężnymi bateriami kondensatorów co z "przewoltowaniem" (napięcia zasilania są wyższe niż potrzeba do uzyskania mocy nominalnej urządzeń)* czyni  rezerwę energetyczną zasilania. W urządzeniach sa również stabilizatory,...

Krótko mówiąc nie ma żadnego wpływu wahań napięcia sieci na parametry urządzenia chyba, że jest ono źle skonstruowane!

Jakie moce nagrzewają takli kabel? Otóż 1 metr takiego jakiegoś kabla staje się ciepły przy prądzie np. 10A wydzielając około 1W mocy cieplnej. Oznacza to spadek napięcia na kablu na poziomie około 0,1V. 
Tu dochodzimy do clou dyskusji. Spadki napięcia fluktuują na poziomie ułamka wolta, podczas gdy dobowa zmienność napięcia sieci (obciążenia, fotowoltaika,...) wynosi kilkanaście woltów! 
Dalej, w urządzeniach jest zasilacz z potężnymi bateriami kondensatorów co z "przewoltowaniem" (napięcia zasilania są wyższe niż potrzeba do uzyskania mocy nominalnej urządzeń)* czyni  rezerwę energetyczną zasilania. W urządzeniach sa również stabilizatory,...
Krótko mówiąc nie ma żadnego wpływu wahań napięcia sieci na parametry urządzenia chyba, że jest ono źle skonstruowane!

To sa konkrety, a te wspomniane 10A to 2300W!

To co piszesz to elektrotechnika, która w przypadku audio nie ma zastosowania bo w audio jeszcze wielu zjawisk nie wyjaśniono.

Ps. Oczywiście to żart z mojej strony.

10 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Pożar od Farelki wybuchnie najpewniej, nie od za cienkiego kabla, lecz od złych styków na zaciskach, wtykach, gniazdach,...

Duża rezystancja przejścia, niemożność odprowadzenia ciepła (zalane masami plastycznymi elementy wtyczek, gniazd,...) powoduje silne nagrzewania. 

Wystarczy przy znacznym poborze mocy podotykać wtyczek, gniazd. Tam gdzie są wyraźnie gorące... są do wymiany. Tak powstają pożary.

Dla przykładu opowiem historię sprzed ok. 4 lat. Od jakichś 5 lat mam auto elektryczne wyposażone seryjnie w kabel (EVSE) do ładowania prądem  AC (z gniazdka) 10A z tym że auto jako takie może ładować się prądem 16A, więc pomyślałem czemu tego nie wykorzystać. Kupiłem u majfriendów kabel 16A i w pewną sobotę podłączyłem auto do ładowania i poszedłem do ogrodu ogarnąć to i owo. W garażu mam przyzwoitą instalację z osprzętem firmy Ospel, niezła jakość z przyzwoitej cenie, tak mi się wtedy wydawało. Po ok. 4 godzinach wróciłem do garażu, odłączyłem kabel najpierw od auta, potem podszedłem do wtyczki i wyciągawszy ją z gniazdka wyszła mi razem z "pinami" i kablami przyczepionymi/przygrzanymi do wtyczki, plastik gniazdka cały stopiony.  Szczęśliwie nic się nie stało, gniazdko "niby" opisane 16A ale chyba w piku 😞 , potem wszystkie gniazda w garażu, ogrodzie itp. o większym poborze prądu przerobiłem na typ kamperowy.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

W dniu 21.02.2025 o 20:58, xajas napisał:

Nastepny ekspert od spadkow napiecia i od przekrojow. Znowu bede upierdliwy i zapytam co masz na mysli - gdzie te brednie i jakie spadki, konkretnie

Ukryta Zawartość

Prawo Oma.

11 godzin temu, przmor napisał:

To co piszesz to elektrotechnika, która w przypadku audio nie ma zastosowania

🙂

Debeściaki jesteście.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Elektrotechnika, tak słyszałem, że istnieje ale to nie tu. Elektrony w kablu jak się zorientują, że mają do czynienia z techniką audio co chwila zmieniają stan kwantowy pod wpływem obserwacji i zamiast płynąć w przewodzie zaczynają rozważać sens swoich działań - pomaga nalepka na kablu: farelka 2000W 😉

Gniazd sieciowych (takich w ścianie) nigdy nie obciążę bez nadzoru prądem większym niż 12A - podobnie zresztą jak XLRów - też 12A (ich max. to 16A). Najlepsze banany 4mm. wyrabiają do 30 paru amperów.

Tak trochę obok tematu: do prądów mniejszych bardzo mi podpasowała kombinacja: wtyk banan 4mm. / gniazdo od XT90. Super kultura rozłączania do częstych manipulacji. Minus to 2,5 mOhma rezystancji takiego złącza ale j.w. - to przy ograniczonym prądzie.

Przekrój kabla sieciowego - byle się nie grzał i nie był za blisko kabli z sygnałami audio. Jeśli jest długi nie powinien być zwinięty w cewkę, a najlepiej długość dobrać by nie zwisał niepotrzebnie.

A czy ten kabelek sieciowy będzie miał ekranowanie?

12 minut temu, audiostyk napisał:

Elektrotechnika, tak słyszałem, że istnieje ale to nie tu. Elektrony w kablu jak się zorientują, że mają do czynienia z techniką audio co chwila zmieniają stan kwantowy pod wpływem obserwacji i zamiast płynąć w przewodzie zaczynają rozważać sens swoich działań - pomaga nalepka na kablu: farelka 2000W 😉

Rozumiem, że to był żart.

12 minut temu, audiostyk napisał:

A czy ten kabelek sieciowy będzie miał ekranowanie?

Nie zaszkodzi, to fakt. Testowałem fazerem. Ekranowanie bez dyskusji robi swoje. A obok z reguły mamy kłębek z przetwornic.

Edytowane przez terminus

41 minut temu, audiostyk napisał:

nie powinien być zwinięty w cewkę

Marek. Zapomniałeś, że będzie to zwojnica bifilarna...

Można zwijać jak najbardziej .

Nie, nie można. Tnz. nie należy tak robić.

Masz jakiś dysonans poznawczy?

Jedynym argumentem przeciw zwijaniu kabli są kwestie mechaniczne (minimalny promień zgięcia) i przede wszystkim termiczne (gorsze chłodzenie).

Ale nie o tych kwestiach chyba rozmawiamy?

Zwinięcie spiralne kabla w niczym nie przeszkadza a może pomóc w redukcji zakłóceń wspólnych (inaczej asymetrycznych - common mode noise) z sieci energetycznej. Podobną rolę pełnią namiętnie niegdyś zakładane na wszelkie kable koraliki ferrytowe...

W dniu 19.02.2025 o 18:08, ASURA napisał:

Z geometrią Nordosta był by to najszybszy kabel EVER

Szybszy powiadasz....

Czyli da się nim zakręcić młyńca nad głową przekraczając prędkość dźwięku 😄

Oto do czego prowadzi wiara w audiofilskie idiotycznie sformułowane "parametry"

Czymże jest ta "szybkość"?

Iluzją wydumaną po lekturze milionów wersów z recenzji Pacuły 😄

Tylko czekałem, kiedy pojawi się w wątku nazwisko proroka audiovoodoo. 😁

A może ewangelisty? 🤔

A wracając do tematu, moim zdaniem, 1,5mm2 to optymalny przekrój sieciówki w audio. Jest w stanie przepuścić prąd potrzebny dla absolutnie każdego urządzenia domowego, a przekrój pozwala na w pełni komfortowe podłączenie. Oczywiście dla urządzeń o niskim poborze mocy wystarcza o wiele mniejszy przekrój, ale i w tych przypadkach nigdy nie schodzę poniżej 0,75mm2, bo nie lubię konfekcjonować cienizny, a i jej wytrzymałość mechaniczna bywa problemem.

A co do wzmacniacza i poboru mocy- firma może pisać szczera prawdę o wzmacniaczu 2x 400W, którego pobór mocy jest na poziomie 550W. Należy tylko dodać, że to POBÓR UŚREDNIONY podczas eksploatacji w ustandaryzowanych warunkach domowych.

Coś a'la zużycie energii wg procedury C.I.P.A dla aparatów fotograficznych. 

(Musiałem powstawać kropki, bo automatyczny cenzor wyciął literkę z nazwy organizacji 😁)

Edytowane przez porlick
6 godzin temu, porlick napisał:

C.I.P.A

Jest ok, podoba mnie się.

Ale mam wrażenie i doświadczenie, że podaje się na tabliczkach znamionowych maksymalny możliwy pobór.

Edytowane przez terminus

6 godzin temu, bum1234 napisał:

Czymże jest ta "szybkość"?

jak to,nie wiesz?
w kablu wyprodukowanym za pomoca technologii kwantowych szybciej te elektrony płyną,i sa lepsze ogólnie-lepiej dzwięk przenoszą,a to dlatego,że technologie kwantowe oczyszczaja elektrony,które sa czystsze i tworza bardziej czarne tło.

czego nie rozumiesz?
nie słyszysz tego?
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

nie słyszysz tego?

A ty być może ogłuchłeś od walenia w bębny 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

To było nie na miejscu.

3 godziny temu, terminus napisał:

Jest ok, podoba mnie się.

Jak każdemu facetowi. 😉👍

C-amera

I-nternational

P-roducer

A-sociacion

Czy jakoś podobnie. 🤔😁

Dla TV też były kiedyś różnie podawane pobory mocy. Inaczej dla LED, inaczej dla plazmy. Ta ostatnia zawsze miała wartość uśrednioną dla std obrazu, bo jakby podać max ( 100% czasu biel w pełnej jasności, to tv żarłby prąd niemożliwie. A i dla LCD nie podaje się zwykle z maksymalnym podświetleniem. 

A co do wzmacniaczy, to producenci często nadmiernie oszczędzają na wydajności zasilacza, wiedząc, że sygnał muzyczny nie pobiera non stop pełnej mocy, a kondensatory są tańsze od transformatora, więc bardziej opłaca się dać większe C, a zmniejszyć TR. Będzie zapas zmagazynowany na impuls, a jak ona kanały pociągną dłużej dużo energii, nie starczy mocy z zasilacza dla obu- stąd spadki mocy dla pomiaru wysterowania na obu kanałach. A moc wzmacniacza producent podaje dla jednego kanału wysterowanego, bo tak lepiej to wygląda na papierze. 😁

54 minuty temu, porlick napisał:

Dla TV też były kiedyś różnie podawane pobory mocy. Inaczej dla LED, inaczej dla plazmy. Ta ostatnia zawsze miała wartość uśrednioną dla std obrazu, bo jakby podać max ( 100% czasu biel w pełnej jasności, to tv żarłby prąd niemożliwie. A i dla LCD nie podaje się zwykle z maksymalnym podświetleniem. 

To jakieś stare normy,które nie obowiązują-od kiedy Asura wynalazł kabel,który poprawia obraz i jeszcze oddaje część prądu.
Było o tym na forum.

5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

To jakieś stare normy,które nie obowiązują-od kiedy Asura wynalazł kabel,który poprawia obraz i jeszcze oddaje część prądu.
Było o tym na forum.

Często się zastanawiam, czy w audio jeszcze obowiązują prawa fizyki, bo można znaleźć w sieci "dowody" na to, że audio, to jakiś świat równoległy- pełen magii i innych cudów. 🤔

• Pokaż nowe odpowiedzi