Skocz do zawartości
IGNORED

Czy można zmierzyć wpływ kondensatora na brzmienie?

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, ASURA napisał:

Przy lepszej kontroli głośnika harmonicznych jest mniej!

Zatem bez trudu można to zmierzyć. Zmierzyłem i MDL miał większe zniekształcenia. 

26 minut temu, jar1 napisał:

To po co mierzysz, jak ślepy test ci  wystarcza i jest git? 

W ramach poszerzania swojego doświadczenia, na różnych płaszczyznach. 

13 godzin temu, quatross napisał:

Oba grają inaczej i obydwa są kiepskie 

twoim zdaniem kolego, to tylko opinia - bez potwierdzenia w faktach

@tedi02 pozwol ze tradycyjnie bede cie edukowal, moze kiedys przyniesie to jakis skutek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

druga rzecz zauwaz ze napisalem "pewno" wiec nie bylo to stwierdzenie a przypuszczenie - jezyk polski trudna rzecz, ja Ci ta ksiazke chetnie wysle, zapodaj prosze adres na prv

Ukryta Zawartość

A może wreszcie coś na temat: można zmierzyć, czy nie można ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 minut temu, Nakamichi napisał:

Zmierzyć można , w aspektach które są mierzalne .

czyli dogmaty, @rafa widzisz jednak nie wszystko jest czescia fali akustycznej

Ukryta Zawartość

[dorzucam dla tediego]

Ukryta Zawartość

Na YT jest filmik omawiający wpływ kondków na brzmienie. Autor żmudnie wymieniał je opisując efekt. Znalazł nawet takie, które miały dziurę w pewnych czestotliwosciach, i to nie były najtańsze.

18 minut temu, JK49 napisał:

Na YT jest filmik omawiający wpływ kondków na brzmienie. Autor żmudnie wymieniał je opisując efekt. Znalazł nawet takie, które miały dziurę w pewnych czestotliwosciach, i to nie były najtańsze.

no wiele jest opinii, niestety milion opinii nie czyni argumentu

Podobnie, jak dziesiątki wpisów zupełnie nie na temat ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

Podobnie, jak dziesiątki wpisów zupełnie nie na temat ...

musialem wyprostowac kolegi wpis dla jasnosci dyskusji a twoj wpis co wniosl?

4 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

@tedi02 pozwol ze tradycyjnie bede cie edukowal, moze kiedys przyniesie to jakis skutek:

Ukryta Zawartość

druga rzecz zauwaz ze napisalem "pewno" wiec nie bylo to stwierdzenie a przypuszczenie - jezyk polski trudna rzecz, ja Ci ta ksiazke chetnie wysle, zapodaj prosze adres na prv

Zacznij od swojej edukacji 👍 i skoro zadajesz pytania na odpowiedźi nie reagujesz  ,nie traktuj wybiórczo   ,twoją misja na forum to wklejanie linków ,pisanie ,twoim zadaniem ,bez tego każdy sobie da radę .Nudzi ci się ? Podlub sobie w nosie ,nie trolluj wątku .pytałeś wysmiewales mnie ,🤣 że z tda wyprowadzając sygnał przez transformatory o przełożeniu 1;25 i rezystor konwersji nie będzie dźwięku 🤣 następne osiągnięcie :  nie rozumiałes  jaki wpływ będzie miał rezystor 390R na wejściu DATA przetwornika 🤣 

Recenzja platformy ASURA ,nie ma wpływu ,bo nie może mieć 

Doucz się a następnie możesz próbować kogoś edukować trollu.

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

musialem wyprostowac kolegi wpis dla jasnosci dyskusji a twoj wpis co wniosl?

Jesteś laikiem ,a chcesz prostować czyjś wpis  .Żenada 

Panowie czy warto z trollem wchodzić w polemikę ? Nauki żadnej ,szkoda czasu ,po prostu traktować jak powietrze .

Ukryta Zawartość

@tedi02 ja to Ci zadam jedno zasadnicze pytanie - czy na tym forum jest jakikolwiek twoj wpis ktory cokolwiek wnosi ponad kwieciste opinie o wyzszoscy jednego kondensatora/kabla/cokolwiek nad drugim? oczywiscie nie liczac atakow na osoby ktore maja inne zdanie niz ty chlopie

10 minut temu, tedi02 napisał:

że z tda wyprowadzając sygnał przez transformatory o przełożeniu 1;25 i rezystor konwersji nie będzie dźwięku

moglbys przytoczyc kiedy ja cos takiego powiedzialem? w tamtym watku wszyscy ci tlumaczyli ze podpiecie trafa sygnalowego na wyjscie tda1541 na ktorym jest maciupki sygnal rzedu mikro woltow (za Rk) po prostu z tego sygnalu zrobi sieczke bo trafo ma za niska impedancje zeby ten sygnal mogl je napedzic - podeslij mi to trafo, tda1541 mam to Ci pokaze jak wyglada przebieg na wyjsciu - wtedy Ci sie zrobi smutno i moze zaczniesz choc troche myslec zamiast wierzyc slepo swojemu guru

11 minut temu, tedi02 napisał:

Recenzja platformy ASURA ,nie ma wpływu ,bo nie może mieć 

litosci, przeciez ASURA uwaza ze muszki owocowki sie teleportuja - sa tacy ludzie ktorzy pozniej sa powodem do zartow w kuluarach naukowych i niestety to moze byc ten przypadek

Edytowane przez Daniel_68412
Godzinę temu, JK49 napisał:

Podrzuć link.

Z ciekawości obejrzałem.

Autor z przyczyn oczywistych robi skróty myślowe. Nie chcę myśleć, że nie wie o czym mówi. W szczególności wywody o "RIPPLE CURRENT" i współczynnikach tegoż zdradzają niewiedzę. W każdym razie z żadnymi dziurami w paśmie nie mają związku...

Wiedza Panowie, wiedza,...

3 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

@tedi02 ja to Ci zadam jedno zasadnicze pytanie - czy na tym forum jest jakikolwiek twoj wpis ktory cokolwiek wnosi ponad kwieciste opinie o wyzszoscy jednego kondensatora/kabla/cokolwiek nad drugim? oczywiscie nie liczac atakow na osoby ktore maja inne zdanie niz ty chlopie

moglbys przytoczyc kiedy ja cos takiego powiedzialem? w tamtym watku wszyscy ci tlumaczyli ze podpiecie trafa sygnalowego na wyjscie tda1541 na ktorym jest maciupki sygnal rzedu mikro woltow (za Rk) po prostu z tego sygnalu zrobi sieczke bo trafo ma za niska impedancje zeby ten sygnal mogl je napedzic - podeslij mi to trafo, tda1541 mam to Ci pokaze jak wyglada przebieg na wyjsciu - wtedy Ci sie zrobi smutno i moze zaczniesz choc troche myslec zamiast wierzyc slepo swojemu guru

litosci, przeciez ASURA uwaza ze muszki owocowki sie teleportuja - sa tacy ludzie ktorzy pozniej sa powodem do zartow w kuluarach naukowych i niestety to moze byc ten przypadek

🤣🤣🤣Tyle i aż tyle 🤣

2 godziny temu, JK49 napisał:

Dziury w pasmie, znikający wokal - w tle komputer z interfejsem a prostego pomiaru pasma brak. No jakżeby inaczej, przecież byłoby widać. 

nagrywamy.com

3 godziny temu, JK49 napisał:

Dziękuję za link. Niestety to nieco inna sytuacja pracy kondensatorów, szczególnie elektrolitycznych. Nie podejmuje się oceny działania autora, metody pomiarowej, bo to nie jest moje koło zainteresowań. Moje pomiary dotyczą jednak nieco innej dziedziny. Przede wszystkim są to pomiary akustyczne głośnika filtrowanego przez kondensator. Jak mogłeś zobaczyć, pomiary wskazały różnice w działaniu popularnego kondensatora elektrolitycznego, względem kondensatora foliowego.

Zadzwonił do mnie czytacz... w związku z zamieszczonym filmikiem o dziurach w paśmie kondensatorów...

Wyjaśniam:

Poniżej tabela tego co nazywa się w katalogach np: STANDARD SIZE, RATED RIPPLE CURRENT (rozmiar standardowy, znamionowy prąd tętniący)

Ukryta Zawartość

Celowo zrobiłem zrzut z tabelki z dołu karty katalogowej bo jak wół producent opisał co jest w rubryczkach. A jest tam obok podanych rozmiarów obudowy kondensatora podany znamionowy prąd tętniący płynący przez kondensator.

Widać zależność tego prądu od wielkości (objętości) kondensatora. Dlaczego? Bo większa objętość (tu raczej powierzchnia zewnętrzna) to lepsze odprowadzanie ciepła, bo to mniejsza szeregowa rezystancja,...

Dla prądu tętnień  na poziomie 5Arms i ESR około powiedzmy 0,05 oma wydzieli się w kondensatorze co najmniej moc 1,25W. Co najmniej bo będą również inne czynniki. A ponad wat podgrzeje już każdy kondensator. A skąd taki duży prąd tętnień? A bo takie prądy płyną przez układy prostownicze i filtrujące. To na osobny wątek.

Poniże to z czym autor filmiku miał problem czyli "niezdolność oddawania  prądu" jak stwierdził... Trochę w prostszej formie:

C2.thumb.JPG.33fedb72a657463d741a267feabad4b7.JPG

Tabelka po prawej podaje współczynnik zależny od częstotliwości owego STANDARD SIZE, RATED RIPPLE CURRENT. I co widzimy? Ano ze wzrostem częstotliwości rośnie. Dlaczego? Puchar dla tego kto odgadnie. Dodam, że jest to oczywisty efekt. Wartość 1 współczynnika ustalono tu dla częstotliwości sieciowej 60Hz (prostowanie dwupołówkowe 120Hz) co jest oczywiste. Dlatego w dół "maleje". I takie lemingi kojarzą to z gorszym przenoszeniem basów. Otóż nie ma to żadnego z tym związku. 

Taki współczynnik korekcyjny istnieje jak widać również dla temperatury (tabelka z lewej) i również jest absolutnie logiczna. Im mniejsza temperatura tym bardziej może się nagrzewać kondensator. 

Ogólnie, żadne to gusła lecz czysta fizyka. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seyv
13 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ano ze wzrostem częstotliwości rośnie. Dlaczego?

Bo wraz ze wzrostem częstotliwości maleje reaktancja Xc liczona jako 1/(2PIfC) dzięki czemu kondensator może "przenieść" większy prąd. Dla kondensatorów elektrolitycznych zmniejsza się też ESR, więc zmniejsza się moc tracona na kondensatorze na ciepło.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Przebrnąłem cały wątek, łatwe to nie było. Generalnie wygląda to tak jak zawsze...

1) Logiczne i poukładane podejście nie zadowala wszyskich

2) Ci którzy chcieliby oprzeć się na pomiarach, ustrukturyzowanym podejściu, wykazują sie otwartością i mówią:
"Pomiary nie wykazują róznic, ale ok... możemy się mylić, możemy gorzej słyszeć, może są inne aspekty, których dzis nie jesteśmy jeszcze w stanie pomierzyć. Skoro "słyszący" mówią, że słyszą to zróbmy test, który nie bedzie skażony przekonaniami...zróbmy ślepy test, pokażcie nam, że to my entuzjaści pomiarów mylimy się"

3) "Słyszący" mówią"
"Nie nie bedziemy robić ślepych tesów, macie przyjąc na słowo to co Wam mówimy i kropka. A w ogóle to mi żona powiedziała że to gra lepiej"

4) "Pomiarowcy" nawinie nie poddają sie i brną w idiotyczne dyskujsje, nie rozumiejąc, że są kompletnie na innej orbicie i że nie ma szansy na znalezienie wspólnej płaszczyzny porozumienia, bo druga stronie nie chce tej płaszczyzny znaleźć, co wiecej unika znalezienia tej płaszczyzny, bo to wywróciłoby ich świat audio do góry nogami. Przewrotnie to właśnie "słyszący" słuchają oczami a nie uszami. Musza widzieć pięknie oplecione kable, złote napisy na kondensatorach itd.

5) Panowie "Pomiarowcy", nie szkoda wam czasu? Aby dyskusja miała jakiś poziomi to obydwie strony muszą ten poziom zachować...
Wy uzborjeni w wiedze, narzędzia pomiarowe, logikę, uważacie, że druga strona ma dokładnie takie samo nastawienie mentalne do dyskusji, a tak niestety nie jest. Zamiast marnować czas na tego typu bezcelowe przekonywania lepiej iść z dzieckiem na spacer, posłuchać muzuki albo chociaż skarpetki wyprać. Szanujcie swój czas.

Ja nie jestem alfą i omegą i nie dam sobie ręki uciąć, że jakis element toru gra albo nie. Przykładam do tego jakieś prawdopodobieństwo opierajac się na doświadczeniach, pomiarach itd, ale jeśli mam możliwość sprawdzenia czegoś w ślepym teście to bardzo chętnie to zrobię, żeby budować swoją świadomość i samoświadomość, bo tak po ludzku po prostu mogę się myslić.
Powiem wiecej, kupuję zazwyczaj droższe kondensatory, nie mając pewności, że wnoszą one coś do dzwięku, po prostu jak mogę sobie pozwolić do dalczego nie (np. Miflexy KPCU czy KPAL, jakies jantzenty silver czy czerwone), ale nigdy nie śmiałbym bez sprawdzenia, wmawiać komuś, że jedne grają lepiej od drugich. Jesli już coś takiego się mowi to trzeba mieć odwagę chociaż być gotowym i spróbować to udowodnić (tak przynajmniej ja postrzegam bycie honorowym człowiekiem).

Na całą dyskusję warto też nałożyć filtr efektu Krugera-Dunninga, bo wiedza dyskutantów jest po prostu różna, a na forum wygląda to tak jakby każdy miał taką samą... przynajmniej czytając wpisy części forumowiczów 😉

W dniu 1.03.2025 o 12:02, sebasbox napisał:

4) "Pomiarowcy" nawinie nie poddają sie i brną w idiotyczne dyskujsje, nie rozumiejąc, że są kompletnie na innej orbicie i że nie ma szansy na znalezienie wspólnej płaszczyzny porozumienia, bo druga stronie nie chce tej płaszczyzny znaleźć, co wiecej unika znalezienia tej płaszczyzny, bo to wywróciłoby ich świat audio do góry nogami. Przewrotnie to właśnie "słyszący" słuchają oczami a nie uszami. Musza widzieć pięknie oplecione kable, złote napisy na kondensatorach itd.

5) Panowie "Pomiarowcy", nie szkoda wam czasu? Aby dyskusja miała jakiś poziomi to obydwie strony muszą ten poziom zachować...
Wy uzborjeni w wiedze, narzędzia pomiarowe, logikę, uważacie, że druga strona ma dokładnie takie samo nastawienie mentalne do dyskusji, a tak niestety nie jest. Zamiast marnować czas na tego typu bezcelowe przekonywania lepiej iść z dzieckiem na spacer, posłuchać muzuki albo chociaż skarpetki wyprać. Szanujcie swój czas.

to nie tak i nie nie szkoda ale po kolei:

Dyskusja sie toczyla toczy i toczyc bedzie, bierze w niej staly sklad osob ale czyta znacznie wiecej - osobiscie nie przeszkadza mi to ze zwolennicy sluchania kabli czy kondensatorow pozostana na swoich pozycjach - wiecej - moze lepiej ze tak jest bo po 20-30latach dysonans poznawczy moglby byc bolesny. Budowanie systemu audio i sluchanie muzyki to swietna zabawa i bardzo fajnie jak za 10-20lat ten rynek wroci do tego czym byc powinien. Moim skromnym zdaniem idzie to we wlasciwym kierunku - jeszcze 10-20lat temu swiadomosc byla zupelnie rozna od obecnej (bywalo wtedy ze "zloty" kabel robil na kims wrazenie, dzis jest powodem do zartow). W tamtych czasach budowanie hi-fi nie bylo tak trywialne jak teraz. Grunt ze czytajacy ma dostep do roznych punktow widzenia a co wybierze to juz jego sprawa.

W temacie czasu - dla mnie forum jest zwykla rozrywka gdzie spedzam czas za ktory i tak mam placone (taka specyfika pracy) i stanowi przerywnik (jeden z wielu zreszta). Natomiast od zawsze uwazam ze oportunizm jest wygodny ale bardzo nudny no i niczego nie tlumaczy. Te dyskusje daly mi bardzo wiele za co jestem bardzo wdzieczny wszystkim interlokutorom. Mam takie przeczucie ze dzieki tym dyskusjom zaoszczedzilem znacznie wiecej czasu ktory zmarnowalbym (w moim odczuciu) na zonglerke elementami zamiast moc po prostu sluchac muzyki przez kolejne lata zycia.

30 minut temu, Daniel_68412 napisał:

i bardzo fajnie jak za 10-20lat ten rynek wroci do tego czym byc powinien. Moim skromnym zdaniem idzie to we wlasciwym kierunku - jeszcze 10-20lat temu swiadomosc byla zupelnie rozna od obecnej

Mam inne zdanie .Zmienił się rynek . Jakieś 20 lat temu ( a pracowałem wonczas w branży audio) przyzwoite stereo było obecne w naprawdę wielu domach . Bylo takim " must have" .. Krolowala płyta CD. Kazdy miał odtwarzacz..

Od lat kilku role dobrego stereo przejął media center - TV , sound-bar , kino domowe  , smartfon , urządzenia bluetooth 

Stereo stało się teraz wybitnie niszowe - o wiele bardziej niż było to jakieś 20-30 lat temu.... i rynek klasycznego stereo strasznie się skurczył

Aha -20lat temu  "zloty kabel " tez był powodem do żartów .

30 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Mam takie przeczucie ze dzieki tym dyskusjom zaoszczedzilem znacznie wiecej czasu ktory zmarnowalbym (w moim odczuciu) na zonglerke elementami zamiast moc po prostu sluchac muzyki przez kolejne lata zycia.

MI akurat ( a sadze ze nie jestem sam) żonglerka elementami wcale nie przeszkadza w słuchaniu muzyki 

Wręcz przeciwnie....

Edytowane przez Scott L.F.

Zabawne są wyniki tego eksperymentu . Grupa fachowców nie umie zmierzyć zjawiska fizycznego więc stwierdza , że to zjawisko nie istnieje . Pouczające . 

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi