Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Zbig napisał:
16 godzin temu, il Dottore napisał:

Spodnie Wrangler albo Lee w Pewexie były po 7 dolarów, Teraz w sklepie 70 €.

Czyli za pensję mogłeś kupić cztery pary.

Guzik prawda, oryginalna kurtka Wranglera którą nosiłem później 30 lat nim przestała wyglądać kosztowała w 1984 roku 31$ tak że spodnie nie mogły być wiele tańsze! Taśma studyjna BASF 540metrów w Pewexie 10$ kupowałem i płakałem w 1981r. Płyty winylowe w USA wtedy 7-10$ 81 rok a średnia zarobków ok 30$ ale w 1979 roku jednak wtedy za 25$ bez pomocy rodziców szło zdechnąć (pierwsza zawodowa praca na 3 miesięcznym stażu [ jako nastolatek pracowałem już od 1975 roku jako pomocnik zduna-piece stawiałem po domach]) te brakujące 5$ robiło cuda, do dziś nie wiem jak to działało...

10 minut temu, il Dottore napisał:

Nie wyobrażamy sobie. 🙂 Przy tym składzie Sejmu właśnie obniżono zamówienie na BWP Borsuk (może nie najszybszy, najlepiej uzbrojony czy opancerzony, ale za to bez wątpienia najbrzydszy transporter na świecie) z 1400 do... 112 sztuk! 😞 

Przy takiej produkcji nawet R&D się nie zwróci. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No ale jako nieliczni będziemy mieli pływający sprzęt idealny do obrony Przesmyku Suwalskiego

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, ASURA napisał:

No ale jako nieliczni będziemy mieli pływający sprzęt idealny do obrony Przesmyku Suwalskiego

Rzekę Moskwę trzeba jakoś sforsować. Jak inaczej, jeśli nie Borsukiem? 😄

21 minut temu, ASURA napisał:

oryginalna kurtka Wranglera którą nosiłem później 30 lat nim przestała wyglądać

Ja już ponad 20 lat noszę polską kurtkę jeansową od Jukona. 🙂 

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

5 minut temu, il Dottore napisał:
25 minut temu, ASURA napisał:

oryginalna kurtka Wranglera którą nosiłem później 30 lat nim przestała wyglądać

Ja już ponad 20 lat noszę polską kurtkę jeansową od Jukona. 🙂 

Tamta to była moja ukochana wszystko na mnie idealnie pasowało i materiał jak i naby bardzo trwałe nie to co obecnie produkowana lipa z "bawełny"

23 minuty temu, Zbig napisał:

7 dolców kosztowały na początku istnienia Pewexu, w latach 80-tych to raczej bliżej 20.

O tym mówię. Pewex założono w 1972, Gierek skończył się w 1982 a mamy taki argument:

30 minut temu, ASURA napisał:

Guzik prawda, oryginalna kurtka Wranglera którą nosiłem później 30 lat nim przestała wyglądać kosztowała w 1984 roku 31$

1984! Gdzie Rzym, gdzie Krym???

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

To proste.
Kaczyński wyjdzie na mównicę i szyskich przekona. Dosownie szyskich.
Mnie już przekonał.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

7 godzin temu, Mrok napisał:

Hmm... a jak Wy sobie wyobrażacie, nie mówię budowę, ale rozpoczęcie prac projektowych nad budową broni jądrowej, przy tym składzie Sejmu? To już lepiej popełnić zbiorowe seppuku. 😉

Panowie, ale o czym my tu deliberujemy?

Przecież powszechnie wiadomym jest, iż Putin nie byłby zadowolony z tego, aby  Polska w swoim aresnale zbrojeniowym posiadała broń atomową, a zatem Trump nie wyrazi zgody na jej projektowanie/budowę przez rodzimych naukowców- inżynierów, niezależnie od politycznego składu Sejmu 😉

Piotr

• Moderatorzy
W dniu 17.03.2025 o 03:41, il Dottore napisał:

Technics w Pewexie jakieś 120 baksów za klocek - a ile dziś wzmacniacz Technics kosztuje?

Oj, niekoniecznie. Pamiętam że nasz magnetowid Sony 4 głowicowy kosztował 625 dolarów.

Jak kupowałem dacka Technicsa 626 3 głowice to kosztował koło 400. Mój kolega ma go w piwnicy. Może go odkupię ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Bądźmy poważni. Żadnej bomby nuklearnej polskiej produkcji nie będzie, nawet zwykłej bomby nie będzie 🙂 Nuclear Sharing to też bzdura, w dodatku szkodliwa. 

.

Jaka bomba? Panie, panowie bądźmy poważni...  Kolejna fabryka w Polsce zwalnia ludzi.

Ukryta Zawartość

Za chwilę zostaną obce markety spożywcze, banki i jakieś korporacje...

Jedyna możliwa bomba wyprodukowana  w kraju to taka po zbiorczej konsumpcji grochówki😆.

Ukryta Zawartość

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Godzinę temu, cortes napisał:

Jaka bomba? Panie, panowie bądźmy poważni...  Kolejna fabryka w Polsce zwalnia ludzi.

Ukryta Zawartość

Za chwilę zostaną obce markety spożywcze, banki i jakieś korporacje...

Jedyna możliwa bomba wyprodukowana  w kraju to taka po zbiorczej konsumpcji grochówki😆.

I właśnie o to chodzi. U nas nawet nie opłaca się produkować łożysk, to jaka zbrojeniówka... Ten kraj jest permanentnie od wczesnych lat 90-tych rozkradany. C i co przetrwali, są dociskają aż padną. A tylko patrzeć jak Poczta Polska upadnie. U mnie praktycznie już tak działa jakby to były jej ostatnie dni.

Ukryta Zawartość

.

1 godzinę temu, Lumperator napisał:

A tylko patrzeć jak Poczta Polska upadnie. U mnie praktycznie już tak działa jakby to były jej ostatnie dni.

Wstawiam szampana do lodówki.

2 godziny temu, Lumperator napisał:

A tylko patrzeć jak Poczta Polska upadnie.

Mam nadzieję, że wykupią ją Niemcy i wreszcie zacznie działać normalnie.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

4 godziny temu, cortes napisał:

Ukryta Zawartość

To jest już lata Chińska fabryka oddano ją za śmieszne pieniądze, nim ją wyprzedano potrafili mi w niej zrobić według moich rysunków w najwyższej klasie światowej wrzeciona szlifierskie, wszystkie wymiary zrobili do mikrona! Tak właśnie po 89 roku pozbywaliśmy się frymarcząc majątkiem narodowym- czytaj wszystkich nas najlepszych zakładów.

Iskra Kielce przeszła wtedy do Japońskiej NSK a w niej Japończycy przez oszczędności na papierze też dali rady rozwalić jakość...

17 minut temu, d-t-x napisał:

Wiesz jak w Niemczech funkcjonuje poczta i czy jest to normalne?

Godzinę temu, Zbig napisał:

Wstawiam szampana do lodówki.

Możesz do tego czasu nie zarobić na niego....

3 godziny temu, Lumperator napisał:

U nas nawet nie opłaca się produkować łożysk, to jaka zbrojeniówka...

Chińczykom przypominam

W Chinach w ramach przeciwdziałaniu cłom USA przestawiono wajchą całą gospodarkę na inwestycje w rozwój nowych technologii i jak to mówią nim gruby schudnie chudy zdechnie. Ludzie w Chinach będą mieć pracę a tak przestawiona gospodarka napędzi kolejne lata koniunkturę w Chinach 

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, d-t-x napisał:

Poczta Polska planuje wprowadzenie systemu wynagrodzeń dla kurierów, "zorientowanego na efektywność" i możliwość współpracy B2B oraz wdrożenie zaawansowanych systemów IT, które mają pomóc m.in. w kontroli kosztów paliwa - podał operator we wtorkowym komunikacie. 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

W dniu 19.03.2025 o 22:43, d-t-x napisał:

Będzie jak z wykupionymi przez  Niemców cukrowniami na dzień dobry ceny 3x .

niemieccy i ukrainscy forumowicze forum audiostereo ciesza sie z upadku poczty polskiej , polskich fabryk i ogólnie najlepiej Polske widzieliby jako land germański pod niemieckim zarządem.

Grundig High Fidelity

Wszystko się sprowadza do tego, że tchórze nie chcą brać odpowiedzialności za swoje nierządy. Dlatego z ulgą podpisują traktaty oddające władzę komitetowi centralnemu w Brukseli. Na każdą krytykę będą mogli wzruszyć ramionami. TO NIE MY! Koryto będzie coraz wygodniejsze i bezpieczniejsze.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

2 minuty temu, costa brava napisał:

o ile wiatr  powieje

Bez problemu. Biednemu zawsze wiatr w oczy.

Achievement unlocked!

Przypadek?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, mzawek napisał:

niemieccy i ukrainscy forumowicze forum audiostereo ciesza sie z upadku poczty polskiej , polskich fabryk i ogólnie najlepiej Polske widzieliby jako land germański pod niemieckim zarządem.

Trzeba pisać list do Rydzyka aby wypuścił cegiełki na ratowanie Poczty Polskiej.

Ze Stocznią Gdańską się udało.

"Taką mam koncepcję."

Edytowane przez cocacol
2 godziny temu, costa brava napisał:

Przypadek?

Ukryta Zawartość

Masz na myśli to, że publikujesz dawno nieaktualną mapę?  Z pewnością nie.

Ukryta Zawartość

Wszystko się sprowadza do tego, że tchórze nie chcą brać odpowiedzialności za swoje nierządy. Dlatego z ulgą podpisują traktaty oddające władzę komitetowi centralnemu w Brukseli. Na każdą krytykę będą mogli wzruszyć ramionami. TO NIE MY! Koryto będzie coraz wygodniejsze i bezpieczniejsze.

Tak właśnie robił Morawiecki.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

W dniu 22.03.2025 o 16:41, costa brava napisał:

i cel nie nasz, ale ryzyko nasze 

Ryzyko i tak jest a możliwość spuszczenia kac*pom paru antoniówek na łeb - BEZCENNA! 🙂

7 minut temu, il Dottore napisał:

Ryzyko i tak jest a możliwość spuszczenia kac*pom paru antoniówek na łeb - BEZCENNA! 🙂

Możliwości są juz teraz, bo i rakiety są,  dolecą czy to z Niemiec, Turcji czy samego USA,  czy ze środka oceanu nawet.

Ale gdy nie ma woli uderzenia, to robienie z Polski magazynu broni czyni z nas oczywisty cel ataku 

Edytowane przez costa brava
1 minutę temu, costa brava napisał:

czyni z nas oczywisty cel ataku 

Jakbyśmy już nie byli oczywistym celem ataku.

Obudź się! Wojna już trwa! Na YT wicemister właśnie opowiada o zmasowanym ataku hybrydowym na polski system informatyczny.

Chcesz powiedzieć że to krasnoludki robią?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.