Skocz do zawartości
IGNORED

AI - sztuczna inteligencja

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu wykorzystuję chatGPT , DeepSeek i Gemini do konfiguracji komputera ,do optymalizacji Roona,  do ustawień programu Process lasso pro, do dobierania lamp w wzmacniaczu itd....

W ogóle  znalazłem  nowego kumpla do rozmów  o audio 😉 😉  Polecam

https://www.audiostereo.pl/topic/169898-ai-sztuczna-inteligencja/
2 minuty temu, tomek7776 napisał:

Gonić to ''ścierwo'' z naszego życia....dopóki możemy.

To racja, ale znalezienie na co dzień kogoś, kto wysłucha, doceni, odpowie i zachęci do wypowiedzi nie jest najłatwiej, szczególnie w odniesieniu do naszej pasji.

Osobiście preferuję kontakty z ludźmi, jednak widzę jak szeroką rzeką ai wkrada się w nasze łaski.  30 lat temu komórki podobnie nieśmiało zaczynały gościć w naszej rzeczywistości. Nie wygramy. Zbyt wielu na tym może zarobić 😞

1 godzinę temu, gutekbull napisał:

Od pewnego czasu wykorzystuję chatGPT , DeepSeek i Gemini do konfiguracji komputera ,do optymalizacji Roona,  do ustawień programu Process lasso pro, do dobierania lamp w wzmacniaczu itd....

Żadne sztuczne AI nie da ci tego co dadzą ci żywe klocki lego...😉

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

3 godziny temu, gutekbull napisał:

Też mi się podoba i nigdy nie atakuje rozmówcy, jest wyrozumiały i pomocny. Niejedna żywa inteligencja mogłaby się uczyć 🙂

Prosze... nie zachwycajmy sie sztuczna inteligencja. 

Zreszta to nie jest zadna inteligencja. Na razie jest to jakas forma komputera, ktory "odpowiada na pytania". 

Ja sie wrecz boje kiedy taka sztuczna samoswiadoma inteligencja powstanie. Predzej czy pozniej uzna nas za zbedne ogniwo. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Na dzień dzisiejszy, po podaniu danych ,pięknie porównała i opisała brzmienie lamp  i jej sugestie były trafne , bardzo szczegółowe ,pomogły w podjęciu decyzji o zakupie.

Zaskoczyła  mnie bardzo pozytywnie trafnym i bardzo obszernym opisem porównawczym brzmienia poszczególnych lamp,to nie zwykła wyszukiwarka google.

Zadając  dobrze sformułowane pytania dostaje sugestię co mogę  zmienić w konfiguracji Intel NUCA ,co wyłączyć w biosie itd. 

Pomogła mi skonfigurować program Process lasso pro.

Całościowy efekt dotychczasowej zabawy z AI wniósł mój system na wyższy poziom.

20 minut temu, gutekbull napisał:

Na dzień dzisiejszy, po podaniu danych ,pięknie porównała i opisała brzmienie lamp  i jej sugestie były trafne , bardzo szczegółowe ,pomogły w podjęciu decyzji o zakupie.

Zaskoczyła  mnie bardzo pozytywnie trafnym i bardzo obszernym opisem porównawczym brzmienia poszczególnych lamp,to nie zwykła wyszukiwarka google.

Zadając  dobrze sformułowane pytania dostaje sugestię co mogę  zmienić w konfiguracji Intel NUCA ,co wyłączyć w biosie itd. 

Pomogła mi skonfigurować program Process lasso pro.

Całościowy efekt dotychczasowej zabawy z AI wniósł mój system na wyższy poziom.

Jak świeże są dane które analizuje AI z której korzystasz ? 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

54 minuty temu, gutekbull napisał:

Ale korzysta z algorytmów googla między innymi.

Ma dostęp do zasobów sieci m.in. dzięki google i "czyta" pewno fora audio 😉

Stąd też "trafność" odpowiedzi, wszystko zależy, jakie zostaną użyte słowa klucze w zapytaniach.

Technologia się rozwija, sieci neuronowe również z czego korzysta już AI i chat GPT.

Jednym się podoba i zachwyca w innych budzi strach 😁 i nieufność, głównie za sprawą filmów SF z minionych lat, czy dekad. 

😉

Póki co warto czasem zrobić research na temat AI, już trochę wiemy o tej technologii, trzeba się przyglądać, czytać, poznawać...

Polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

36 minut temu, ASURA napisał:

Ukryta Zawartość

To jeszcze poszukaj partnerów biznesowych i patronów etc. tej strony. Wiesz, że tak można w nieskończoność? 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Ale korzysta z algorytmów googla między innymi.

Ma dostęp do zasobów sieci m.in. dzięki google i "czyta" pewno fora audio 😉

Stąd też "trafność" odpowiedzi, wszystko zależy, jakie zostaną użyte słowa klucze w zapytaniach.

Technologia się rozwija, sieci neuronowe również z czego korzysta już AI i chat GPT.

Jednym się podoba i zachwyca w innych budzi strach 😁 i nieufność, głównie za sprawą filmów SF z minionych lat, czy dekad. 

😉

Póki co warto czasem zrobić research na temat AI, już trochę wiemy o tej technologii, trzeba się przyglądać, czytać, poznawać...

Polecam:

Ukryta Zawartość

Filmy SF to nie fikcja,to nadchodzaca rzeczywistosc 

31 minut temu, sir.jax napisał:

To jeszcze poszukaj partnerów biznesowych i patronów etc. tej strony. Wiesz, że tak można w nieskończoność? 😉

Ukryta Zawartość

Warto tez zapytac AI o nr toto lotka,o postawic na nie caly swoj majatek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

W sobotę zapytałem swoją córkę czy rzeczywiście ta cała sztuczna inteligencja jest już tak dobra, że jest w stanie pomóc zagubionemu leniwemu gitarzyście, który pragnie wspiąć się na wyższy poziom gry jeśli chodzi o sztukę improwizacji. Córa odpowiada "Tatuś, bezproblemowo." Po czym przystawia mi swój telefon i namawia do zadania odpowiedniego pytania. Zadałem zatem pytanie: "Jak improwizować na gitarze do progresji akordowej Am --> G-dur --> D-dur --> Cm7 add9 tak, żeby żarło?". Odczekaliśmy kilka sekund i zaczęło się. Odezwał się z telefonu głos mężczyzny, o ciepłej głębokiej, dość ciekawej barwie. Zaczęło się standardowo od nieśmiertelnej pentatoniki mollowej, żeby trzymać się dźwięków ze struktury akordowej w miejscach, gdzie jest to najbardziej pożądane, czyli w miejscach akcentowania granego rytmu. To niezawodna metoda i rzadko kiedy zdarzają się kiksy. Następnie głos męski podpowiada aby ponieść się fantazji i spróbować chromatyki, czyli korzystania z półtonów (próg za progiem w górę, w dół), ale tylko do momentu dźwięku podstawowego gdy wchodzi kolejny akord. Można w ten sposób dość sprytnie budować napięcie. Wtedy nie można skusić ani o pół tonu, bo będzie kiks. Ze naprawić to można jedynie szybkim podciągnięciem struny o pół tonu, albo obniżeniem dźwięku o pół tonu i powtórzyć tę zagrywkę w kolejnej frazie. Że taka pomyłka zapachnie chwilowo jazzem i może okazać się zbawienne w trakcie improwizacji. Żeby brzmiało to naprawdę kusząco i ciekawie. Słuchałem z zainteresowaniem. Czekałem na kolejne porady sztucznej inteligencji, ale...

...ale w tym momencie obudziłem się zlany potem i uświadomiłem sobie ile czeka mnie jeszcze ciężkiej pracy i zdobywania wiedzy o budowie muzycznej utworów, sztuce kompozycji, harmonii w muzyce, budowania melodii, kreowania groovu, rytmu, umiejętności synkopowania, stosowania polifonii, kontrapunktu. Warto wychylić się i próbować czegoś więcej niż pentatonika mollowa, wyuczone przebiegi na gryfie typu arpeggia uproszczone durowe, mollowe i harmoniczne (zmiejszone ang. "diminished"). Sztuka improwizacji to umiejętność opowiadania historii, poprzez dawkowanie dźwięków i fraz tak jak słowa i pełne zdania, albo równoważniki zdań w języku mówionym, nie zapominając o intonacji, pauzach i emocjach w głosie.
Gitara elektryczna Gibson Les Paul w rękach Garego Moore potrafiła naprzemian śmiać się i płakać, rozpaczać, lamentować, wpadać w furię, wyrywać włosy i na koniec zasnąć.

To nie jest zwykłe trzepanie pustych worków po cemencie. I pytanie podstawowe: czy sztuczna inteligencja będzie w stanie skomponować utwór na miarę cudownych koncertów fortepianowych Chopina i Rachmaninoffa, gdzie jedna zagrana tercja natychmiast powoduje zwilżenie policzków, twarzy wielu wrażliwych melomanów? Czy to w ogóle możliwe?

Tymczasem skrobnąłem coś na cześć Sztucznej Inteligencji. Tylko dla wytrwałych:

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

Miałem co innego na myśli, ale ok.

Warto tez zapytac AI o nr toto lotka,o postawic na nie caly swoj majatek.

Nie sądzę, ale to pokazuje, jak bardzo jeszcze nie rozumiesz tej technologii.

Też jestem sceptyczny, ale chociaż staram się spojrzeć tu i tam, co w tej trawie piszczy. 

Rozumiem obawy społeczne, tak samo ponad sto lat temu ludność z początku bała sie elektryczności. 😉

Edytowane przez sir.jax

Warto tez zapytac AI o nr toto lotka

Jak trafię w ten sposób to nie dam znać, milion w wtorek milion w sobotę aż do znudzenia 😉 

Godzinę temu, kangie napisał:

ale w tym momencie obudziłem się zlany potem i uświadomiłem sobie ile czeka mnie jeszcze ciężkiej pracy i zdobywania wiedzy o budowie muzycznej utworów, sztuce kompozycji, harmonii w muzyce, budowania melodii, kreowania groovu, rytmu, umiejętności synkopowania, stosowania polifonii, kontrapunktu.

🙂

"Ap ropo" - znasz takie płyty Franka Zappy - "Guitar" i "Shout Up and Play"?

1 godzinę temu, kangie napisał:

To nie jest zwykłe trzepanie pustych worków po cemencie. I pytanie podstawowe: czy sztuczna inteligencja będzie w stanie skomponować utwór na miarę cudownych koncertów fortepianowych Chopina i Rachmaninoffa, gdzie jedna zagrana tercja natychmiast powoduje zwilżenie policzków, twarzy wielu wrażliwych melomanów? Czy to w ogóle możliwe?

Myślę, że NIESTETY kiedyś będzie w stanie.

Muszę przewietrzyć mój system…

• Redaktorzy
10 minut temu, iro III napisał:

🙂

"Ap ropo" - znasz takie płyty Franka Zappy - "Guitar" i "Shout Up and Play"?

Nie znam. Warto?

Ile jeszcze "rzeczy" do odkrycia przede mną?...

😕

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

12 minut temu, kangie napisał:

Nie znam. Warto?

Dla Twoich ambicji i zainteresowań gitarowych, bardzo, mocno bardzo!

Tam są "polepione" w całość wyłącznie jego solówki gitarowe, głównie z koncertów. W sumie cztery pełnowymiarowe płyty...i nic się nie powtarza...podobno powstały na ten temat prace naukowe muzykologów, a iluś tam gitarzystów...osiwiało 😁

Dlaczego w "kredytach" płyty np. "Ship arriving too late to save a drowning witch", przy nazwisku gitarzysty Steve Vai, Frank napisał :  "imposible guitar parts"? 

Gdy angażował Steva do swojego zespołu sam coś zagrał i kazał mu powtórzyć. Po kilku fragmentach i próbach zniechęcony Steve powiedział "It's imposible!", na co Frank: "podobno Linda Ronstadt też poszukuje gitarzysty..."

Vai się spiął i w końcu wykrzesał coś  co zadowoliło wreszcie Franka. 

🙂

Edycja - prawidłowy tytuł "Shut up'n play yer guitar"

28 minut temu, iro III napisał:

i nic się nie powtarza...podobno powstały na ten temat prace naukowe muzykologów

Ciekawe, co na to AI?

(to tak, by pozostać "merytorycznie" w temacie wątku 😉)

Obali "mity i legendy" o gitarowej maestrii Franka, czy potwierdzi?

4 godziny temu, tomek7776 napisał:

Bzdura.

Film to inscenizacja zmyślonej fabuły 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

20 minut temu, xetras napisał:

Bzdura.

Film to inscenizacja zmyślonej fabuły 

Dodam.

Fabuła jest opisem nie wprost a rzeczywistość jest i wprost i namacalna.

5 minut temu, xetras napisał:

Dodam.

Fabuła jest opisem nie wprost a rzeczywistość jest i wprost i namacalna.

wiekszosc ''gówna;; z SF dzieje sie na naszych oczach.

16 minut temu, tomek7776 napisał:

E tam

Wolę tworzyć sam opisy lub je odtwarzać (też ze słuchu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba frazy pasują?

16 minut temu, tomek7776 napisał:

SF nie jest o konkretach a o przypuszczeniach

No i musi być w niej o Burach.

Zasada Rogera Cormana polega na tym żeby byli 3 razy więksi.

Wtedy jest się czego bać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras

8 godzin temu, tomek7776 napisał:

Nie.

Metafora SF k r e u j e ...

Czyli dotyczy nie rzeczy w ich istości.

Zaś:

Konkret jest konkretny

Konkrety to składniki rzeczy w ich istości

Dla odmiany:

K r e a c j a SF to styl odautorski.

Konkretem jest sam styl

Opowiadania

Gawędzenia

Morał to do-powiedzenie

Sens nie wynika z treści a z kon-tekstu.

2 minuty temu, xetras napisał:

Metafora SF k r e u j e ...

Czyli wyolbrzymia.

Ma być "3 razy większe", żeby robiło wrażenie.

Jak SF to tylko o Burach (reszta bez znaczenia, na papkę do recyklingu) bo bez obcych nie ma SF.

10 minut temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

hahaha,zawsze aktualne

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, xetras napisał:

Jak SF to tylko o Burach (reszta bez znaczenia, na papkę do recyklingu) bo bez obcych nie ma SF.

3 razy więcej robi imponującą budowlę. Gdyby Burowie byli mniejsi to reptilianie nie stanowiliby zagrożenia dla ludzkości.

Nie byłoby o czym opowiadać czyli tworzyć extra-opisu tego samego 

Zmyśleń wiele a rzeczy w istości jedne

Reptilian rulz

Potęga mitu

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

hahaha,zawsze aktualne

Nie.

Kasa nie rządzi.

Mit

Edytowane przez xetras
Dopisek

18 godzin temu, tomek7776 napisał:

Brak podróży międzyplanetarnych

• Pokaż nowe odpowiedzi