Skocz do zawartości
IGNORED

Preamplifier

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Buber,

Diody MSR uzywam tylko w DACu. Probowalem je kiedys w GC ale MUR pasowaly mi lepiej: MSR byly troche zbyt natarczywe i meczace. Z kolei w digital preferuje je wobec MUR.

Nie proboawalem porownywac w preampie, ale kierujac sie analogia do wzmaka zdecydowalem sie tu tez uzyc MUR.

Z kolei w transporcie CD, najlepiej spisywaly sie RGP15B, lepiej od MSR860.

Molibden ~ PGA sie grzeje po dluzszej pracy ? U mnie PGA2310 pracuje prawie non stop od ponad roku bo normalnie nie wylaczam pre - jest caly czas pod napieciem :) nigdy nic mi sie z nim nie dzialo i nigdy nie czulem zeby byl zbytnio nagrzany mimo ze bez bufora wyjsciowego struje prosto GC :) Wiec jezeli sie cos grzeje to raczej kwestia blednej alikacji niz wady PGA :)

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie jak dobrać rezystory sprzężenia zwrotnego w preampie na OPA1632. Np jeśli rezystory R1, R2, R3, R4, R7, R8, R9, R10 będą miały wartość 47R, to jakie mam dobrac rezystory R5 i R6 aby wzmocnienie wynosiło np: 2V/V.

• 3 tygodnie później...

Witam,

na podstawie schematu Veterana zrobiłem płytki jak by ktoś chciał. Jest preamp jak i zasilacz.

Mają trochę większe przerwy między ścieżkami więc jest mniejsze ryzyko zwarć przy lutowniu, z którymi miałem pewne prblemy na oryginalnych.

Myślę że koszt to około 20 zł ale zależy od ilości

w

• 3 tygodnie później...

Mój preamp na OPA627 według schematu z pierwszej strony ukończony :)))) Można sobie popatrzeć na mojej stronce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pod pozycją TruePreamp

Miłego oglądania. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Sorry !!! Niebawem stronka ruszy dalej. Najpóźniej jutro. Zapomniałem opłacić na dalszy okres i limit mi się odezwał :)))))

>uwe300

Następnym razem tak zrobię. Dam je od spodu przy scalaczku.

• 4 tygodnie później...

W tej chwili nie planuje robienia tych drukow, a to z prostej przyczyny - mam plytki do przedwzmacniacza RIAA ;) Nie montujac elementow ksztaltujacych charakterystyke ( R3, R4, C1, C2) dostajemy prosty przedwzmacniacz zintegrowany z zasilaczem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roznica w wielkosci jest nieznaczna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

mam pytanie czy ktoś z was budował może buffered pasiv line stage w oparciu o BUF-03 wg projektu z tego linku

Ukryta Zawartość

projekt jest bardzo prosty a brzmi podobno rewelacyjnie i myślę o nim jako przeznaczonym do GC , który w wersji Petera ma na tyle duże wzmocnienie , że wydaje się niepotrzebnym preamp ze wzmocnieniem większym niż 1

chętnie posłucham wszelkich uwag

Ukryta Zawartość

A mnie chodzi po głowie coś innego: pasywka transformatorowa.

Koszt dobrego transformatora do takich celów (TX-102, Stevens & Billington) to ok. 400usd (cena za parę traf na drucie miedzianym), do tego potrzeba odpowiedniego przełącznika (23 pozycje) - 60usd, do tego selektor źródeł - 40usd, + gniazdka i obudowa. Niechybnie lądujemy koło 2k... trochę drogo, ale mówi się, że pasywka transformatorowa ma wszystkie dobre cechy pasywek jako takich (neutralność, brak zakolorowań, etc.) przy braku wad pasywek oporowych (spadek dynamiki, kiepski dół, etc.).

Ktoś tego próbował?

• 1 miesiąc później...

Nie chciałem zakładać nowego wątku więc napiszę tutaj:

Czy ktoś może potwierdzić, że w MBL 6010 są użyte po 2szt AD797 na kanał(dla modułu wejścia CD) lub ma fotkę środka?

Bo przypadkiem trafiłem na wątek na jakimś w "krzaczkowatymi literkami" i skontaktowałem się z pewnym użytkownikiem emailowo i przysłał mi niby schemat(moduł CD).

Wymienilem w simple pre op- ampy lm 6171 na opa 627. Jak na razie efekt jest mizerny- spore zubozenie basu, klójacy i wyostrzony dzwiek. Minelo dopiero 2 dni, jezeli dalej tak bedzie wracam do starej konfiguracji. Ma ktos doswiadczenie z jakim napieciem najlepiej pracuje 627? Na razie mam ustawione +/-12.

przypomne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cóz w moim przypadku OPA wypada blado. Kiedys jeszcze wróce do zabawy z nim, ale obecnie nie mam czasu na wygrzewanie, tylko chce sluchac po powrocie z wywczasow. Poza tym jakis nie chce mi sie wierzyc , ze wygrzanie 627 spowoduje az taka zmiane, zeby dogonil Lm. Bo ten drugi gra w moim zestawieniu fantastycznie.

Dzieki!

Pzdr

• 1 miesiąc później...

Witam, jakie wzmocnienie ma ten układ ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

To się może przydać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>panterka, dzięki

>kafka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 1 miesiąc później...

witam,

czy ktoś ma na zbyciu 2szt. płytek do przedwzmacniacza RIAA ( projektu veterana:"W tej chwili nie planuje robienia tych drukow, a to z prostej przyczyny - mam plytki do przedwzmacniacza RIAA ;) Nie montujac elementow ksztaltujacych charakterystyke ( R3, R4, C1, C2) dostajemy prosty przedwzmacniacz zintegrowany z zasilaczem") oraz 2szt OPA627?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.