Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 40W o małych zniekszt. TIM

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Wlodek74 napisał:

Twoje sugestie nt jakości zasilacza SMPS) uznałem że wykonanie dobrej jakości zasilacza liniowego jest bardziej w moim zasięgu. I tyle

To prawda, budowa we własnym zakresie to tylko zasilacz klasyczny, impulsowy musi pochodzić z renomowanej firmy jeżeli ma mieć wysoką jakość. Podobno największym problemem jest transformator, ale to wiem tylko z opinii na forum, sam nie budowałem nigdy takich konstrukcji, choć oczywiście takich używam. Dlatego się interesowałem ich jakością i stąd takie a nie inne moje zdanie na ich temat oparte o często o pomiary np. na ASR. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

15 minut temu, Krzych 2 napisał:

Inaczej temat Ugody jest już stary i półprzewodniki rekomendowane przez autora to teraz można sobie "narysować"

9 minut temu, Wlodek74 napisał:

Wiem że układ zadziała prawidłowo pod względem, nazwijmy to, technicznym. Ale w świetle tego co piszesz to uzyskam efekt którego NIE chcę czyli agresywność brzmienia. Czy w takim razie parę 2SA1859/2SC4883 można uznać za bardziej "bezpieczną" pod względem brzmieniowym ?

PS. Na oryginały Toshiba to nawet nie liczę 🙂 Nawet jak będzie miał napis Toshiba to nie uwierzę (no chyba że kupię w sklepie przy fabryce) 🙂 🙂 

Tak tylko moim zdaniem coś dopiszę. Poszukaj współczesnych odpowiedników zaręczam Ci , że takie są produkowane. Noty katalogowe w dłoń i szukaj porównuj , a na pewno znajdziesz. Jest na pewno większa szansa na trafienie z właściwym tranzystorem we właściwe miejsce niż kupowanie po oznaczeniach uznanych marek. Bo to co krąży na rynku to 90% fake

no aktualnie toshiba w tym zakresie do audio ma chyba parę: TTA004B/TTC004B

tanie jak barszcz... 100szt w mouser troche ponad 100pln

No i dokładnie o to mi chodzi. Chinole podrabiają raczej stare serie, te nowe ogólnie dostępne są dla nich nieopłacalne i tu jest pole do popisu.

31 minut temu, Wlodek74 napisał:

Interesuje mnie. Tylko w inny sposób niż Ty to widzisz

Inny to znaczy jaki? Dla mnie ważna jest jakość zasilania, czyli jego czystość a ta jest ewidentnie lepsza po stronie zasilania impulsowego. Oczywiście dobrego zasilania impulsowego bo różnice w jakości potrafią być dosyć duże pomiędzy różnymi produktami z tej dziedziny. Do komputera taż zawsze staram się kupować lepszy/droższy zasilacz niż taki najtańszy. To daje efekt w czasie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

no aktualnie toshiba w tym zakresie do audio ma chyba parę: TTA004B/TTC004B

tanie jak barszcz... 100szt w mouser troche ponad 100pln

Próbowałeś ich? Patrząc na parametry - świetne. Tylko jak w realu ? 🙂 

Edytowane przez Wlodek74
20 godzin temu, Wlodek74 napisał:

Po pierwsze organicznie nie znoszę ogromnych traf i gigantycznych baterii kondensatorów

Tylko wtrącenie co do tych "baterii kondensatorów" w zasilaniu.

Nawet w przypadku większości zasilaczy impulsowych bateria kondensatorów w zasilaczu to podstawa; rezerwuar dynamiki wzmacniacza... A więc wskazana odpowiednio duża pojemność i napięcie zasilania, mała rezystancja i indukcyjność wewnętrzna, oraz duża objętość (sic)...

W przypadku zasilaczy impulsowych muszą one mieć wysoką dynamikę pętli stabilizacji co nie jest oczywiste w zasilaczach imp. powszechnego użytku.

Witam.  Widzę że wątek ożył, to dodam swoje 2 grosze , w postaci PCB. Pozdrawiam Bodo_z

PS. Trzeba zrobić mirror obrazka Bottom Layer do prasowanki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bodo_z
dodatkowa informacja

Wzmacniacz bardzo fajnie grający ale zrobiony w układzie mostkowym, gra dźwiękiem bardzo dobrej jakości. Tutaj bardzo ważne jest zasilacz, IMHO najlepiej na szybkich diodach i duża bateria kondensatorów, do tego dwa trafa jakieś 400-500W lub jedno odpowiednio duże. Wzmak warty zrobienia, w mostku jest trochę roboty z zestrojeniem. Dźwięk selektywny, holograficzny i przestrzenny. Zaskakująco zupełnie inaczej grający niż w normalnym wykonaniu zgodnie z Klapczyńską. Oczywiście do tego potrzebne są 4 końcówki i najlepiej 4 oddzielne zasilacze, 2 prądowe i 2 napięciowe.

Czy ktoś z Was używał np. SSM2210 / MAT01 jako tranzystory różnicowe na wejściu? I czy takie dobre sparowanie i kompensacja temp. ma tu sens?

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Matching characteristics include offset voltage of 40 μV, temperature drift of 0.15 μV/°C, and hFE matching of 0.7%. hFE linearity from 10 nA to 10 mA.

To MAT, SSM były jeszcze lepsze.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Nie, jak ktoś ma schomikowane na trudne czasy 🙂. Może ktoś zastosował, proszę o refleksje i wrażenia.

Edytowane przez terminus

Jak masz schomikowane to ja szukam. Dam dobrą cenę...

Od razu dodam, że te wyższe wersje są stosowane w bardziej szlachetnych zastosowaniach a nie w jakimś audio... 😉

SSM2210 praktycznie niedostępne, ale SSM 2212, które można wykorzystać są tu 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda, że tylko smd. Czy napięcie CE SSM będzie wystarczające do tytułowego wzmacniacza? Ktoś ma na chodzie, może by w wolnej chwili zmierzył potencjał tam panujący, Bodo_z? 🙂  Mój w rozsypce, dlatego pytam.

Edytowane przez terminus

Zapomniałem zamieścić schematu do  płytki która jest wyżej w wątku. Pozdraawwiaam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

58 minut temu, bodo_z napisał:

zamieścić schematu do  płytki

A mógłbyś jeszcze raz, tylko bez kolorów, bo... 🙂

13 minut temu, terminus napisał:

A to nie można zeskanować i wydrukować na czarno biało?

26 minut temu, terminus napisał:

Wojtku, na życzenie dla tych co nie widzą w kolorze ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, jar1 napisał:

A to nie można zeskanować i wydrukować na czarno biało?

To na poważnie? Jako minimalista nie posiadam owych urządzeń. Zaraz.. skaner jest, ale działa na Win98 i poniżej. A, można w sumie wirtualnie wydrukować. Dzięki.

Przyjrzałem się i muszę dać erratę do tranzystorów bo schemat jest ok  ale do pcb które miało powstać, a tak to trzeba będzie kręcić nogami tranzystorów. 

Q1,Q2 bc5550, Q3 bc546 Q4,Q5,Q6 bc556 Q7bc560 lub 556, Q8bc556 lub bc307,
Q9 npn  na schemacie omyłkowo Q8 bc546, Q10 bc546 lub bc237. Q12może być bc237 a Q16 bc307 można też wstawić odpowiednio BC556 i BC546 lecz to są różnice w brzmieniu .Pozdrawiam.

Zamiast emiterowych 0,22 Ω można dać 0,47 Ω - 0,68 Ω. Zmniejszy to minimalnie moc maksymalną (bez znaczenia przy podniesieniu  do +- 35 V),

ale lepiej zniweluje niedopasowanie β tranzystorów końcowych.

I nie mogą to być najtańsze rezystory ceramiczne, tylko bezindukcyjne, dzisiaj jest wybór lepszy, niż był 40 lat temu.

Rezystor 1 szt. ok. 15 zł ♫ w Mouser.

Edytowane przez terminus

W dniu 28.12.2021 o 16:43, bodo_z napisał:

Widzę że wątek ożył, to dodam swoje 2 grosze , w postaci PCB. Pozdrawiam Bodo_z

szkoda, ze to wciąż "przeróbki" Pani Klapczyńskiej, a nie oryginalny schemat (mój post #347), jakoś nikt nie ma odwagi zmierzyć się z wejściem odwracającym, no tak, mała impedancja wejściowa, no i jakoś tak inaczej wygląda schemat niż w 99,9% innych wzmacniaczy 😉.

Edytowane przez namor
Godzinę temu, bodo_z napisał:

Przyjrzałem się i muszę dać erratę do tranzystorów bo schemat jest ok  ale do pcb które miało powstać, a tak to trzeba będzie kręcić nogami tranzystorów. 

Q1,Q2 bc5550, Q3 bc546 Q4,Q5,Q6 bc556 Q7bc560 lub 556, Q8bc556 lub bc307,
Q9 npn  na schemacie omyłkowo Q8 bc546, Q10 bc546 lub bc237. Q12może być bc237 a Q16 bc307 można też wstawić odpowiednio BC556 i BC546 lecz to są różnice w brzmieniu .Pozdrawiam.

@bodo_z prawdę mówiąc czekałem z utęsknieniem aż się odezwiesz 🙂 Dziękuje i bardzo się cieszę. Kilka pytań:

1/. Co przemawia za zastosowaniem jako Q3 BC546 zamiast BC550 (tak się to najczęściej widzi w innych implementacjach "Klapczyńskiej"? Czy to wynik Twoich prób porównawczych i ustaliłeś że tak gra lepiej?

2/. Co przemawia za zastosowaniem jako Q4, Q5, Q6 BC556 podczas gdy znowu - najczęściej widzi się tam w innych realizacjach BC560? Ponownie - czy to wynik prób porównawczych?

3/ Czy mógłbyś proszę rozwinąć zdanie "Q12może być bc237 a Q16 bc307 można też wstawić odpowiednio BC556 i BC546 lecz to są różnice w brzmieniu" Planowałem zrobić BC546/BC556 ale teraz już nie wiem - różnice są na korzyść kombinacji BC237/BC307 czy BC546/BC556? 

BC546 ma wyższe napięcie CE, ale też większe szumy - niż BC550. Różnicy w brzmieniu nie ma. Wiem, pytanie było nie do mnie.

Edytowane przez terminus

2 minuty temu, terminus napisał:

BC546 ma wyższe napięcie CE, ale też większe szumy - niż BC550. Różnicy w brzmieniu nie ma. Wiem, pytanie było nie do mnie.

Dziękuje za informację 🙂 A jakie ma znaczenie Uce - i tak jesteśmy daleko od wartości granicznej dla BC550/560 jak i jeszcze dalej od BC546/556 ?

• Pokaż nowe odpowiedzi