Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Zoller Imagination

Rekomendowane odpowiedzi

O jakie kolumny ci chodzi?

Nie słyszałem o Temptetion 2 - Temptetion były to spore wolnostojace kolumbryny.

Może chodzi ci o Imagination 2 model 2007 (monitory)

http://www.metropolis.hifi.pl/imagination2007.html

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tak dokladnie chodzi o Imagination.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wrocław. Galeria Italiana. ul. Więzienna 21 (tuż przy Rynku).

[email protected] lub tel. 601 642 692

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 3 miesiące później...

Witam Szanowne Grono,

Sorry że nie na temat i nie ten dział (ogłoszenia).

Właśnie jestem w trakcie poszukiwań kolumn Zoller Imagination oczywiście pierwsza wersja na Focalach. Ciężka sprawa, więc zwracam się z uprzejmą prośbą, jeżeli ktoś chciałby je sprzedać (choć to wątpliwe :) ) to zgłaszam swoje zainteresowanie nabyciem. Jestem również zainteresowany Focal Mini Utopia i Electra 905.

Pozdrawiam wszystkich

• 3 tygodnie później...

Kupiłem właściwie w ciemno, na podstawie recenzji i opinii i słucham ich właściwie drugi dzień. W moim systemie fajne wyrównanie pasma, gładkość i transparetność (mój system gra miękko i barwą i dokładnie tak grają). Barwa głośnika wysokotonowego oczywiście charakterystyczna dla kopułek, ale jest bardzo OK(wiadomo że Focal gra inaczej).Porównanywałem m.in. do kolumn open baffle thorensa które posiadam(też fajne). Szeroka scena, dynamika, zróżnicowana barwa i piękne oddanie charakteru nagrań.Świetny balans detal/muzykalność. U mnie grają bardzo relaksująco a zarazem dynamicznie(pokój 21m2).

Na razie osłuchuję i badam. Moje dotychczasowe spotrzeżenia są bardzo satysfakcjonujące.

Badania trwają:)

Jak wypada bas? Słuchałem wersji podłogowej i w moich uszach była to bardzo mocna strona głośników czy może systemu z którym Zollery grały.

Ten filc przy głośniku wysokotonowym jest fabryczny?

Bas wypada bardzo fajnie, nie jest może bardzo nisko rozciągnięty ale nie odczuwam niedosytu w 21m2. Można bez problemu słuchać mocnego grania (dziś słuchałem najnowszej płyty Prodigy) ale również np. dobrego nagrania organowego. Jakość basu jeszcze poprawię odpowiednią aplikacją pokoju(ustroje), lepszymi podstawkami i chyba trochę kablami. Wyjściowo jest naprawdę nieźle.

Filc jest zaaplikowany przez dystrybutora właściwie ale fabryczny nie jest.Spełnia natomiast zadanie.

• 2 tygodnie później...

Nasze stare img FOCAL mają już trochę latek.Niedawno zauważyłem,że ten resor??? -guma okalająca jeden z głośników kevlarów-nie do kupienia- pęka. Wiem od byłego serwisanta JMLabów/Zollerów tudzież,że miał niedawno takie przypadki.Teraz słucham na Mantce,ale problem do zrobienia.Polecam firmę Acoustic Wirtuale.Ten gentleman wie o co w tym wszystkim "biega".

Pozdrowienia !

• 5 miesięcy później...

Czy może miał ktoś okazję odsłuchać Zoller Imagination 2 ze wzmacniaczami o niskiej mocy, w szczególności interesują mnie rozwiązania oparte o lampy 2a3 np.yaqin ms-2a3 lub bewitch?

Pytam ponieważ słyszałem opinię (od wiarygodnej osoby), że przy wzmacniaczach na lampie 300b o mocy ok.8W nie dają sobie rady.

Miło by było jeśli mógłby się wypowiedzieć ktoś kto stosował jakieś wzmacniacze o mocy 10 do 15W z tymi kolumienkami.

^dodd

Zanim sprzedałem, podłączałem testowo moje dawne Zollery Imagination (stare, na focalach) do Suna Audio 2A3.

Wniosek: szkoda łączyć świetne kolumny ze świetnym wzmacniaczem dla dźwięku zaledwie dobrego.

Nie wiem, na ile łatwiejszym obciążeniem jest wersja 2, ale generalnie wydaje mi się, że nie tędy droga.

• 2 miesiące później...

Cisza tutaj, nic się nie dzieje :) Korzystając w okazji się dopiszę: Zoller Imagination II (2007). Nie jest to wprawdzie seria na legendarnych jedynie słusznych przetwornikach ale ja nie narzekam.

O ile początkowo byłem średnio zadowolony (brakowało mi basu, i to bardzo) o tyle po lepszym ustawieniu, osłuchaniu się i organoleptycznym przekonaniu się ile płyt jest wyjątkowo kiepsko nagranych/zrealizowanych/zmasterowanych, mój poziom zadowolenia zdecydowanie się podniósł.

Przesiadałem się z gorszego sprzętu stąd moje przyzwyczajenie do mocnego basu, przejaskrawionej góry oraz braku średnicy :) Często do dzisiaj (mam kolumny od jakichś 2 lat) jestem zdziwiony istnieniem pewnych dźwięków oraz niuansów na wielu płytach, które wydawało mi się że znam bardzo dobrze, wręcz na pamięć. A poprzednie sprzęty po prostu nigdy tych smaczków nie potrafiły przekazać.

Zdjęcia nie dam, ponieważ będąc w fazie pośredniej pomiędzy dwoma mieszkaniami, czyli w trakcie długotrwałej przeprowadzki - zmiana jednego krańca Polski na drugi :) ustawienie w chwili obecnej nie jest koszerne, właściwe ani tym bardziej słuszne. Więc daruję sobie i innym wyczytywania mądrości forumowych ekspertów od wszystkiego :)

• 5 miesięcy później...

A już myślałem. Sundial Rapidus oczarowały mnie.Już szukałem kupca na Zollery. Jednak w bezpośreniej konfrontacji kochane Zollerki pokazały swą wyższość.Cóż,są 2 razy droższe.

Ha ! Słuchałem także i tego zestawienia wczoraj. Po prostu świetnie ! Zmieniam zdanie o Baltlabie i będę go polecał każdemu niezdecydowanemu. Rzadko spotykana synergia.

• 2 miesiące później...

Witajcie Klubowicze.

Jestem szczęśliwym posiadaczem kolumn Imagination Two w wersji podłogowej. Niejako nawiązując do wcześniejszej wypowiedzi dodam, że napędza je Baltlab Epoca 1.3 i robi to wyśmienicie. Same kolumny też brzmią znakomicie, nawet mając chińskie konotacje, jednak projekt zwrotnicy i pomysły aplikacyjne to rasowy Manfred Zoller.

Wcześniej miałem Zollery Impression, małe podstawkowe kolumny, które potrafiły pokazać hektary przestrzeni. Nie były aż tak wrażliwe na ustawienie jak IMG, miały brzmienie szybkie i wyrównane, bardzo mi się podobał ten rodzaj przekazu, jednak - co naturalne - brakowało niskiego basu. Ten niedostatek, oraz fakt że nie udało mi się zdobyć IMG na Focalach z drugiej ręki sprawił, że gdy tylko przeczytałem o nowej wersji IMG - pojechałem kupić i nie żałuję.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.