Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe

Rekomendowane odpowiedzi

sly30 ...jeżeli mam paść klatą na klawiaturę... to ,,dziękuję,, za takie zdjęcia...:):)

dlatego nie zamieszczam w trosce o pompy ssąco-tłoczące forumowiczów....żartuje sobie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jest na forum kilkanaście, może kilkadziesiąt osób z klasą i bez względu co kto ma można się z nimi

porozumieć bez nienawiści i czasem nawet pospierać się w różnych kwestiach.

Tak też jest jak mówisz.

Do niedawna zaliczałem również twoją osobę do tego grona ale po ostatnich twoich (niektórych) wypowiedziach mam dylemat.

Proponuję aby każdy z was "świętych" forumowiczów walnął się w pierś i spojrzał w "lustro".

Aureoli nad głową raczej nie zobaczycie, raczej rogi - jeden większe a drugi mniejsze.

No to kolego spierd.....łeś koledze Magnepanowi humor ;(

A tak się gościu napocił i nasmarkał przy tej prezentacji.

Oj nieładnie, nieładnie......

Nie zamierzałem nikomu psuć humoru, tym bardziej, że nie wiedziałem, że to jego system.

I musze dodać gwoli szczerości, że same klocki z mojego punktu widzenia bardzo zacne i gdybym takie miał tez bym się cieszył i był dumny. Ale jednocześnie starałbym sie zapewnić im lepszą akustykę. Ot co - zero jadu, czy zawiści. Po prostu wyrażam swoje zdanie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość partick

(Konto usunięte)

W przypadku twojego systemu bardziej bałbym się o zdrowie co poniektórych forumowiczów ... jeszcze gotowi umrzeć na atak serca przed klawiaturą ;)

a mówią, że śmiech to zdrowie ;-)

Rochu, a niech tam, kit, będę malkontentem, ale gdzie tu 'najpiękniejsze' i gdzie 'odsłuchowy', czyli zrobiony bezkompromisowo pod muzykę? No proszę....

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A co to znaczy bezkompromisowo?

Że koniecznie z płytami nagrobkowymi, szafkami na solniczki, tapczanem na suficie i jednym fotelem (często elektrycznym) na środku pustego pokoju?

Ja wolę takie, które wkleja rochu - prawdziwe, naturalne, przyjemne i ciepłe.

Krótko mówiąc, preferuję pokoje do słuchania muzyki niż te do słuchania sprzętu.

zwykle tylko kot kocha swego pana szczera miłością stąd małe wzruszenie na sam widok

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Użytkownicy+

Takie sobie spokojne wnętrze.

Gramiak taki chyba sam, jak mój.

Przyjazne, NORMALNE wnętrze.

A co to znaczy bezkompromisowo?

Że koniecznie z płytami nagrobkowymi, szafkami na solniczki, tapczanem na suficie i jednym fotelem (często elektrycznym) na środku pustego pokoju?

Ja wolę takie, które wkleja rochu - prawdziwe, naturalne, przyjemne i ciepłe.

Krótko mówiąc, preferuję pokoje do słuchania muzyki niż te do słuchania sprzętu.

Masza, a gdzie ja napisałem, że z płytami nagrobkowymi, solniczkami, etc.? Chodziło mi przynajmniej o pokoje a) ładne pod względem wystroju b) z prawidłowo ustawionym sprzętem c) z prawidłowymi warunkami akustycznymi. Ot wszystko.

O gustach co wolisz Ty, a co ja nie ma sensu dyskutować.

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że przyjemny pokój odsłuchowy łączący ładny wystrój, miłą atmosferę i dobre warunki akustyczne/rozstaw kolumn da się spokojnie połączyć. I wydawało mi się, że w tym wątku chodzi o prezentację takich pomieszczeń.

NORMALNE wnętrze

Czyli przez negację, pomieszczenia gdzie bezkompromisowo ustawiono sprzęt i pokój ma tylko jedną funkcję (odsłuch) są NIENORMALNE? Kurcze, nie rouzmiem trochę tego ruchu anty... Masza w co drugim wątku pisze o tapczanach na suficie, etc. Czyli powoli na forum mamy nowe frakcje: melomani, hi-endowcy, akustycy-wyczynowcy i hi-endowcy anty akustycy... Robi się coraz ciekawiej.

To tak jak bym na wystawie najpiękniejszych samochodów zobaczył "kolegę" mojego koreańca, "koleżankę" corsy mego kolegi i "koleżankę" civica innego kolegi.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że przyjemny pokój odsłuchowy łączący ładny wystrój, miłą atmosferę i dobre warunki akustyczne/rozstaw kolumn da się spokojnie połączyć. I wydawało mi się, że w tym wątku chodzi o prezentację takich pomieszczeń.

Zapodaj zdjęcia, jestem ciekaw.

Zapodaj zdjęcia, jestem ciekaw.

Nie próbuję sie wymigać, ale w tej chwili naprawdę raczej nie będę przeszukiwał czy to forum, czy neta by kilka z nich wkleić. Nawet w tym wątku były b. sympatyczne pokoje. Problem w tym, że co się podoba jednemu, drugiemu już. nie. Swoim wpisem chciałem zwrócić uwagę, że jednak jakieś minimalne kryteria 'pokoju odsłuchowego' są. Czy on najpiękniejszy, czy nie to już kwestia gustu. Ale na pewno nie każdy pokoój, który ma miłą atmosferę może być określony mianem 'odsłuchowy'.

Poniżej, normalny a jednak pokój odsłuchowy. Przykładów możnaby wklejać wiele, natomiast w tym wątku mają byc te najpiękniejsze.

steve-room-2.jpg

Edytowane przez romekjagoda

Gość rochu

(Konto usunięte)

Wróciłem na pierwszą stronę niniejszego wątku i przeczytałem kilka pierwszych postów.

O ile dobrze odczytuję intencje założyciela wątku to chodzi tutaj bardziej o stronę estetyczną aniżeli jakąś inną jak np. dedykowanie do audio czy prawidłowość dokonanych adaptacji akustycznych.

O ile dobrze odczytuję intencje założyciela wątku to chodzi tutaj bardziej o stronę estetyczną aniżeli jakąś inną

Ryzykowna teza. Jej konsekwencją byłoby zamieszczanie w wątku fotek dowolnych wyczesanych komnat z .. boom-boxem na środku.

Tytułowy "pokój odsłuchowy" do czegoś chyba jednak zobowiązuje. Moim zdaniem, tym razem, jest to obecność w pokoju poprawnie zestawionego i ustawionego systemu audio.

"Radmor" na parapecie, trochę płyt i kot - to trochę za mało by stwierdzić, że to pokój odsłuchowy. Może to tylko pozostałości po Babci ?

Autor wątku !

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Stylowo :) Widzę cedek albo streamer Regi, wzmak Manleya, kto wie co to za kolumny?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość rochu

(Konto usunięte)

Na pewno nie jest to streamer Regi bo zdjęcie jest z 2006 r.

Raczej jest to odtwarzacz CD.

Reszta "pomieszczenia odsłuchowego" wygląda tak:

post-48-0-54620000-1354463190_thumb.jpg

Reszta "pomieszczenia odsłuchowego" wygląda tak:

Prawda jest taka, że jest to sztuka kompromisów. Bo każdy dodatkowy element ingeruje w wystrój ale poprawia akustykę. Pytanie na ile pokój ma być użytkowy a na ile odsłuchowy.

Na jednym biegunie mamy pokój który jest od A do Z przygotowany pod odsłuch i nie ma tam zbędnych elementów. Zaś po drugiej stronie mamy zwykły salon z przysłowiowym hi-fi na jakiejś komodzie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ludzie dajcie spokój z filozofowaniem bo rozpirzycie kolejny wątek.

A wątek jest o obrazkach z ładnymi pokojami do słuchania.

post-48-0-00213300-1354471727_thumb.jpg

post-48-0-07361600-1354471989_thumb.jpg

post-48-0-54683800-1354472098_thumb.jpg

Edytowane przez rochu

Stylowo :) Widzę cedek albo streamer Regi, wzmak Manleya, kto wie co to za kolumny?

Reference 3A Dulcet

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

ponizszego posta zamiescilam tu wczesniej, ale chyba nie przepuscili go moderatorzy. czemu? czy na tym forum musze myslec jak wiekszosc?

cyt: ktos napisal w tym watku: "swiatlo z Krella w polmroku jest porazajace". nie widzialam Krella w polmroku, ale intuicja mowi mi, ze wolala bym swiatlo swiecy.

imo prezentowne tu wnetrza bylyby jeszcze piekniejsze gdyby schowac gdzies te wszystkie trumny z czarnymi talerzami polaczone rurami do piecykow ze wskazowkami i sterowane z poskrecanych srubkami pudelek na walcowatych nozkach przez zlocone makarony.

a moze istnieje jakis hi-end do zabudowy?

nie podoba mi sie wszelkie “techno” i mam do tego prawo. tak urzadzilam mieszkanie (calkowicie zabudowana kuchnia, ogrzewanie podlogowe, centralna klima, opuszczany z sufitu ekran itd).

walczylam z glosnikami. jak je zakrylam zaslonami to wszystko przepada oprocz basu. slychac dobrze tylko przez polprzezroczyste firanki, ale zeby bas byl cieply/miekki glosniki musza stac metr-dwa od sciany z oknami. czyli: albo nie slychac, albo widac...

znalazlam np. takie cos: www.genelec.com tylko czy to bedzie dobrze gralo w domu?

any idea?

• Pokaż nowe odpowiedzi