Skocz do zawartości
IGNORED

czy kupiłem zepsute B&W - pomóżcie !!!

kret

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj dostałem wreszcie swoje upragnione B&W 604S3. Rozpakowałem, podłączyłem odczekałem z godzinkę i... kicha

co do wysokich i średnich tonów - jest OK, tak jak było na odsłuchach w sklepie ale basu NIE MA jak dla mnie prawie w ogóle - a na odsłuchach z moim apmli !!! był taki jak trzeba odczuwalny aż w nogawkach bez podbicia (direct) a tutaj bez podbicia stuka jak subik od komputera a z podbiciem max +12db też nie to ...

kombinowałem z kablami (zwykłe za 7zł/m) pojedyczne i biwire i nic..

w ampli sub wyłączony i wszystko na Large, bass LFE+Main czyli dobrze, resetowałem już nawet ampli...

zauważyłem też coś dziwnego nie wiem czy tak ma być - po wyjęciu zwór powinny grać sekcje LF i HF oddzielnie czy tylko razem ? bo gdy podpinam kabel tylko do LF nic nie słychać tak samo gdy tylko HF też nic ... dopiero razem słychać (no i ze zworą oczywiście) ????

ma ktoś jakieś doświadczenia ?? proszę o pomoc bo to dla mnie kupa kasy...

a ustaiwnie prawie nic nie pomaga - już stały nawet 15 cm od ścian i basu dalej nie mam ...

czy głośniki są zepsute ????

jeszcze jedno dziwne - gdy puszczam sygnał testowy z cd - najniższy jaki mam 48hz prawie do nie słychać i nie czuć a one przenoszą do 39 przy -3db a do 30 przy -6db ?????????????/

kret - jezeli kupiles kolumny nowe to daj im troche czasu - mialem podobne doswiadczenia ze swoimi - one musza popracowac troche sie popocic tam wszystko jest jeszcze ,,zastygle'' musi popracowac rozruszac sie. Badz dobrej mysli. A moze dopiero teraz widzisz ze masz kiepsko nagrane plyty i spodziewasz sie basu tam gdzie go NIE MA. To jest problem kiedy kupi sie troche lepciejsze kolumny.

pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

ale bas był tam gdzie go oczekuję - woziłem swoje płyty i swój ampli na odsłuchy i był tam ... a teraz go nie ma ...

a tylko dlatego wywaliłem tyle kasy na 604 żeby starczyło basu na moje metry (42m2 salon , razem przestrzeń otwarta 65 m2)

a co z tymi gniazdami - powinno grać bez zwór gdy tylko jedna sekcja jest podłączona ? bo nie gra ? gra tylko jak wepnę jednocześnie 2 kabelki pod LF i pod HF ?

• Redaktorzy

Po pierwsze - jeśli nie stosujesz Bi-wiringu zwory muszą być. a po drugie - już zostało w tym wątku napisane, że kolumny muszą się "dotrzeć" - sztywne zawieszenie basowca potrzebuje czasu na rozruszanie

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

- stosuję biwiring i dziwi mnie dlaczego nie działają "pojedynczo" sekcje ? dla testów podłączałem i nic ...

- co do dotarcia - ile ono zazwyczaj trwa - i czy nastapi taka poprawa bo musiałaby ona być "kolosalna", ogromna nie jakaś tam lekka...

kret => zostaw tylko sekcję nikotonową , znajdź płytę z nagranym basem i będziesz wiedział -myślę ,że to dobry sposób.

Nowe kolumny mogą być niewygrzane ,ale nie mogą nie grać ;-)

Bardzo częsty błąd to doszukiwanie się basu tam gdzie go nie ma ;-)

Sekcje musza grac samodzielnie bez zwor - inaczej BiAmping bylby niemozliwy. Jezeli niegraja, napewno z kolumnami cos nietak. Spotkalem sie juz z B7W sprowadzanymy z Niemiec stosunkowo tanio - w ktorych zworka od srodka byla odpadnieta itp....

sekcje nie grają oddzielnie bez zwór - tez myslę że coś n ie tak ...

grają ze zworami jednym kablem

grają w biwiringu dwoma kablami

nie grają bez zwór pojedynczo sekcjami

co robić ??

Moim zdaniem należy zwrócić uwagę na akustykę pomieszczenia. Sam jezdziłem ze swoim sprzetem na rozmaite odsłuchy i za każdym razem system brzmiał inaczej......pewnego dnia zabrałem swoje klocki do znajomego do nowo wybudowanego domu. Odsłuchiwaliśmy w jego pokoju na poddaszu. Co się okazało?? W tym pomieszczeniu basu nie było w ogóle!!!! Był tak szczupły, że prawie w ogóle nieodczuwalny. ( zaznaczam, że mowa tu o pomieszczeniach stosunkowo małych od 10-15m2 przystosowanych do monitorów )

Swoją drogą mit "wygrzewania" urasta do przesadzonych rozmiarów..........

Jeśli kolumny były kupione w salonie reklamować. Z tego co piszesz wynika że jest jakiś błąd w połączeniu wewnętrznym w zwrotnicy. Jeśli odzielnie bez zwory nie grają wszystkie sekce wygląda to na brak podłączenia sekcji basowej.

Panowie myślę że to nie kwestia wygrzania nie dajmy się zwariować kolumny powinny grać i tyle, jeśli nie ma wcale basu to niemożliwe jest, że to wina nierozruszanych zawieszeń głośnika :) po wygrzaniu on się nie pojawi jeśli go wogóle nie ma.

Można zrobić tzw. test dotykowy :) jeśli przy nagraniu z niskim basem nie wyczujesz drgań głośnika niskotonowego to znaczy że masz uszkodzony sprzęt (na ucho tez powinieneś się zorientować).

Dziwne jest tylko to, że z tego co zrozumiałem obie kolumny nie mają basu.

Pozdrawiam

Tytus

A ja sugeruje test wzrokowy! Puścić sygnał testowy np 40Hz i zobaczyć czy membrana się rusza - to widać.

A bas z kolumn tej wielkości w sporej kubaturze (bo nie przypuszczam żeby nad tymi 65m^2 było tylko 2.5 metra do sufitu!) może zanikać! Do takiego pomieszczenia to by trzeba było włądować coś wielkości WO2, żeby bas był odpowiedni.

A testowales te kolumny z tym ampli w sklepie ? Moze po prostu te B&W sa za bardzo wymagajace w stosunku do tego wzmaka AV ? Zobacz jeszcze w konfiguracji wzmaka, czy przypadkiem nie pusciles calego basu na subwoofer z wysoko ustawiona czestotliwoscia odciecia.

Przeciwfaza istotnie znosi bas, ale nie ma wpływu na ruch membran - test wzrokowy lub dotykowy rozwieje wątpliwości. Dziwna to usterka (jeżeli usterka), bo dotyczy w identyczny sposób obu kolumn.

z B&W wszystko jest mozliwe... swego czasu (jkaies 10 lat temu) pracujac w jednym z wroclawskich sklepow ze sprzetem audio ze sprzetm przyszla jenda z pierwszych parii 602.. pierwsza para miala dwa bass refleksy.. ktos zapomnial zamontowac w obu kolumnach glosnika wysokotonowego ;) a wracajac do tego przypdku.. jesli faktycznie amplituner nie odcina niskich tonow ani nie sa kolumny podlaczone w przeciwfazie to nie ma sie czym przejmowac tylko reklamowc

P

Pojedyńcze sekcje MUSZĄ grać osobno. Jak nie grają to złóż reklamację na te kolumny. Zaś "wygrzewanie się" kolumn występuje w mózgach właścicieli i wpływ na rzeczywisty dźwięk jest znikomy.

Ustaw kolumny na chwilę w innym pomieszczeniu i sprawdź czy będzie bas, może to akustyka pomieszczenia tak psuje wszystko?

krzylo => jakie by nie było wielkie to pomieszczenie to bezpośrednio z uchem przy głośniku powinien słyszeć bas ;-),albo być widoczny ruch membrany - nie dajmy się zwariować ;-)

Kazda sekcja osobno zasilana powinna grać - tak jest u mnie i chyba u wszystkich ;-)

No tak, jak basowiec zamarł to reklamacja. Mam nadzieję, że ją przyjmą i nie powiedzą, że to użytkownik popsuł kolumny, bo w sklepie grały przecież...ciężka sprawa :-(

Jeżeli sekcje nie grają osobno to na 100% kolumny są uszkodzone. Najprawdopodobniej błąd w lutowaniu zwrotnicy. Wycieczka do sklepu Cię nie ominie, pewnie już tam jesteś:)

posprawdzam jeszcze dzisiaj po pracy wszystko dokładnie - juz ałatwiłem zamienny wzmak i końcówkę mocy do testów :)

nie jest tak że basowiec się nie rusza - on się rusza (w zasadzie one bo są dwa) ale bas jest baaardzo płytki i po przystawieniu ucha do głośnika ma może ze 70Hz jest baaardzo płytki i prawie go nie słychać

ale sekcje nie grają osobno co mnie dziwi najbardziej - biorę kabel i podłączam do sekcji LF - cisza, biorę kabel i podpinam do sekcji HF - cisza, biorę oba do HF i do LF i gra ale prawie bezbasowo :( :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.