Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Ładnie, skromnie i ze smakiem - bardzo mi się podoba !!! Zastanawia mnie tylko "troszkę" dziwne ustawienie centrala (zdaje się że to quadral, jeśli dobrze widzę) - dlaczego tak go umiejscowiłeś ? Przecież spokojnie masz miejsce żeby powiesić go idealnie pod tv !!! Pozdrawiam...

A suba nie masz?

Jeszcze nie. W planach jest do umiejscowienia. Na razie fronty spełniają rolę. Pomyśle o czymś małym.

Zastanawia mnie tylko "troszkę" dziwne ustawienie centrala (zdaje się że to quadral, jeśli dobrze widzę) - dlaczego tak go umiejscowiłeś ? Przecież spokojnie masz miejsce żeby powiesić go idealnie pod tv !!!

Tak, jemu chciałbym dorobić półkę pod TV żeby był na środku. W zasadzie była by to nakładka na szafkę utrzymująca tylko ten głośnik.

Czas na prezentację mojego kina. W końcu ukończone:...

Fikuśne te "kafelki". Co to z czego to?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Fikuśne te "kafelki". Co to, z czego to?

Przyłączę się do pytania.

Czy jest to elastyczny materiał, czy sztywny ? Może jakiś link do sklepu ?

Czy to z tego designerskiego sklepu sprzedawane na sztuki (50x50) po 60 pln. ? :)

To są panele akustyczne, dla mnie są wykonane z materiału bardzo podobnego do gąbki. Pomarańczowe mniej porowate.

Kupione w:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie przesłali mi pomiary tych pochłaniaczy, wyszły dość dobrze. tłumią odbite dźwięki zza głośnika oraz eliminują efekt gromadzenia się basu w rogu.

Te mają rozmiar 50x50 cm szare za 17 zł sztuka pomarańczowe za 27 zł sztuka.

Ukryta Zawartość

Tak, jemu chciałbym dorobić półkę pod TV żeby był na środku. W zasadzie była by to nakładka na szafkę utrzymująca tylko ten głośnik

Żeby powiesić centrala polecam - uwaga- wieszaki do mikrofalówek:) Tak dokładnie wieszaki do mikrofalówek:) Jest regulacja głębokości itp i kosztuje to grosze. Od spodu wieszaka są "motylki", popuszczając te z przodu jeśli jest taka potrzeba można pochylić głośnik np lekko do góry żeby grał wprost na nas.

Np takie 1de4b28e8e4aa399.jpg

Mam u siebie identyczne tyle że czarne. Koszt około 50 zł

Edytowane przez TRIBUL

5z0p3n fajnie sprzęt się prezentuje. Tylko faktycznie ten centralny do powieszenia. Jakoś wysoko mi się wydaje TV, ale może to kwestia ujęcia.

@TRIBUL

U mnie to nie przejdzie. faktycznie pomysł bardzo dobry, ale teraz już nie wytnę dziury w panelach.

Jakoś wysoko mi się wydaje TV, ale może to kwestia ujęcia.

Tak to kwestia ujecia. środek ekranu jest minimalnie wyzej niż moje oczy, jak siedze.

• 2 tygodnie później...

"troszkę" dziwne ustawienie centrala

Dziwne ? powiedział bym że jedno z bardziej prawidłowych . Głośnik centralny umieszczony poziomo w stosunku do głośników przednich ma odwrotną polaryzację akustyczną, do tego nie przekracza prawie na oko maksymalnej odległości 30cm wysokości między tymi kanałami. Wszystkie 3 głośniki ustawione na tej samej płaszczyźnie poziomej (tu wszystkie w pionie) , dzięki temu powstaje stała płaszczyzna odniesienia dla obrazu i specjalnych ruchomych efektów dźwiękowych. Przy dużych różnicach pomiędzy wysokościami ustawienia głośnika środkowego względem kanału/łów bocznych wrażenie optyczne poruszającego się obiektu będzie pomieszane przez co mniej realistyczne.

|Jeśli chodzi o głośnik centralny - umieszczenie głośników obok siebie w położeniu poziomym daje podwójne problemy z odtwarzaniem na boku osi głównej . Częstotliwości przy których występują zagłębienia w krzywych odtwarzania dla promieniowania w kierunku bocznym są funkcją odległości centrów akustycznych obydwu głośników niskotonowych. To wgłębienie w krzywej odtwarzania może np przy częstotliwości 1,5kHz i katą 30st z boku od osi głównej osiągać wartośc aż -25dB.

Więc marketing swoje, akustyka swoje, chociaż słuchu ludzkiego nie można porównać bezpośrednio z punktową charakterystyką nagrywania mikrofonu pomiarowego, to jednak wynikiem tego jest zabarwienie dźwięku (chociaż nie koniecznie drastyczne) przy odtwarzaniu dla wszystkich słuchaczy, którzy znajdują się z boku osi głównej.

Ja postanowiłem rozstać się ze swoim zestawem . Jest na sprzedaż . Z tyłu stoją B&W CDM1 SE , oraz Yamaha YST SW 300 . Stan zestawu idealny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Dziwne ? powiedział bym że jedno z bardziej prawidłowych . Głośnik centralny umieszczony poziomo...

Pal licho poziomo czy nie, skoro niecentralnie.

Edytowane przez wiatrak

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Poza Frontami to wszystko tu jest nie tak, żeby nie powiedzieć... dziwacznie..

Na dole w szafce jest przestrzeń w sam raz na amplituner a stoi pusta ?

Wtedy na górze mieści się na środku center, TV wtedy byłby niżej i wszystko tak jak powinno i estetycznie na swoim miejscu.

Do tego surroundy też mogły by być po bokach...

Tak mamy pionowo boczny center, TV za wysoko i surround na tylniej ścianie,

???

Przestrzeń w szafce może i jest w sam raz na ampli ale jest to niezdrowa przestrzeń. .. niestety dużo gorsze chłodzenie....

Edytowane przez Yodas

Z akustycznego punktu widzenia pionowy center to najlepsze co może być ponieważ w pionie center ma najlepsze charakterystyki kierunkowe. Powinien jedynie stać na środku a nie z boku.

Z akustycznego punktu widzenia pionowy center to najlepsze co może być ponieważ w pionie center ma najlepsze charakterystyki kierunkowe. Powinien jedynie stać na środku a nie z boku.

Dokładnie o tym mówię

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Na dole w szafce jest przestrzeń w sam raz na amplituner a stoi pusta ?

Niestety nie jest to miejsce na amplituner ani wzmacniacz. Chłodzenie w takiej pułce jest beznadziejne. Znacznie skraca żywotność amplitunera w wzmacniacz przy głośniejszym 2 godzinnym graniu się gasi. W takiej konfiguracji wszystko jest dobrze.

TV wtedy byłby niżej

Fakt jest o kilka centrymetrów za wysoko, jednak nie przez położenie centralnego, on do wycentrowania TV nie został brany pod uwagę.

Do tego surroundy też mogły by być po bokach...

Myslałem nad tym. Jednak sporo tracę na szerokości narożnika. Te magnaty sa stosunkowo spore. a w dalszej konfiguracji pokoju 60 cm na plus do naroznika moglo by być problemem.

Spróbuję to zastosować. Wiem że miałem jakiś problem z długością któregoś kabla. Ale sprawdzę to. Dziekuję wszystkim za rady :)

• 4 tygodnie później...

A tak to wygląda u mnie. Jestem świeżo po przeprowadzce do nowego domu, wiec czeka mnie tu jeszcze wiele pracy. Na razie jest surowo. Projektor świeci na szarą ścianę :)

A tu fotka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez George_Stark

projektor może świecić na szarą ścianę - ale spróbuj zniżyć obraz - jak się da najniżej -

komfort oglądania jest większy gdy środek obrazu wypada na wysokości oczu...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

A tak to wygląda u mnie. Jestem świeżo po przeprowadzce do nowego domu, wiec czeka mnie tu jeszcze wiele pracy. Na razie jest surowo. Projektor świeci na szarą ścianę :)

A tu fotka

Czy to Marantz av7005 ?

Tak :)

Robi wrażenie! :)

Ja zamówiłem slima 1605 bo nie mam tyle miejsca.

Zresztą u mnie systemy KD i stereo są odseparowane.

"Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów, nie bądźmy Pewexami!" :)

niebadzmypewksami.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Robi wrażenie! :)

Ja zamówiłem slima 1605 bo nie mam tyle miejsca.

Zresztą u mnie systemy KD i stereo są odseparowane.

Zgadza się, ale ja niestety w nowym domu nie mam osobnego pokoju na kino. Muszę łączyć system. Cały zestaw stoi w salonie.

W ilu postach zawrzesz jeszcze to cudowne przemyslenie?

W ilu postach zawrzesz jeszcze to cudowne przemyslenie?

W ilu będzie trzeba, aby do ludzkich umysłów dotarła prosta myśl, że młotek nie może być jednocześnie śrubokrętem.I żeby zagnieździła się tam raz na zawsze, implikując poczynania zakupowe.

Taka incepcja... :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi