Skocz do zawartości
IGNORED

Knosti- myjka do lp.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pamiętam modelu. Musiałbym rozebrać myjkę, aby znaleźć jakieś oznaczenie, bo wszystko co było na zewnątrz zostało usunięte, lub zamalowane. Silnik jest na 12V i podłączyłem go pod zwykły zasilacz sieciowy 12V 1000, albo 2000 mA, też musiałbym sprawdzić wewnątrz.

Myjki używam z powodzeniem od ponad roku, wewnętrzne szczotki wciąż dają radę, zamiast płynu polecanego przez producenta używam alkoholu izoproylowego. Co tu dużo mówić, tańszy i lepszy, szybko odparowuje i nawej jeśli nasiąkną labelsy, to nie pozostaje śled (wyjątkiem są białe lebalsy na kredowym papierze, żółknie). Poza tym używam szczotki antystatycznej, ale nie bardzo się sprawdza, bardzo często po prostu rozmazuje kurz po płycie (nie należała do najdroższych może to dlatego:) ), obecnie nabyłem wałek czyszczący firmy pixall jeszcze nie dotarł więc nie wiem jak się sprawuje, posiadam rónież cacko z lat 70 tych, odkurzacz do winyli, w sumie to jeszcze się kręci, ale działać to już nie bardzo. Chociaż jak płyta jest lekko zakurzona to ładnie ściaga. poza tym, najlepszym sposobem, moim własnym jets używanie ściereczki do kurzu mojej żony :D Namaczam ją i daję do rpzeschnięcia, ledwo wilgotną przeciągam po winylu bez żadnego nacisku, po prostu pięknie zbiera wszelkie paprochy, kurz, kłaczki i co tam jescze, nie pozostawia śladów i wydaje się najbezpieczniejsza dla płyty (oczywiście mowa o lekkich zabrudzeniach) w ciężkich przypadkach myjka i izopropyl dają najlepsze efekty.

pozdrawiam

Tomasz Olszewski

Mam pytanie odnośnie mikstury forumowej. Czy zamiast izopropanolu, można użyc spirytusu 95%. Pytam bo byłem w aptece i pani farmaceutka powiedziała mi, że oni do leków używają właśnie takiego alkoholu z monopolowego 90-95%:)

Dziękuję za link, w międzyczasie poszukałem sobie na allegro. Po prostu w mniejszych miastach trudno dostać izopropanol, dlatego ostatecznie użyłbym chyba spirytusiku, ale widzę że na różnych stronach jest on sprzedawany.

Szanowny kolego - spirytusik można użyć też w akustyce - pity w różnych postaciach poprawia percepcję słuchową :). W moim przypadku ma wpływ też na scenę dźwiękową :)

Szanowny kolego - spirytusik można użyć też w akustyce - pity w różnych postaciach poprawia percepcję słuchową :). W moim przypadku ma wpływ też na scenę dźwiękową :)

Święta prawda, już to praktykowałem i pamiętam, że odsłuch był pełen emocji :D

Ostatnio rozbawiło mnie coś takiego - wpiszcie w tłumacza Google nazwę znanej myjki gramofonowej: Nitty Gritty, a zobaczycie kto sponsoruje w/w firmę :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W końcu i ja zakupiłem myjkę Disco Antistat by Knosti. Jestem krótko po umyciu ok 20 płyt i..... rewelacja. Okazuje się że większość zakłóceń na płytach LP to niedomyty brud. Dotychczas stosowałem metodę ręczną, dwuetapową (nie będę jej opisywał bo szkoda mi czasu) w każdym razie już nigdy do niej nie wrócę. W myjce zastosowałem oryginalny płyn ale filtrowałem go przez zwykłe filtry od ekspresu do kawy, bo te dołączone do zestawu są za małe (jak już słusznie zauważył kiedyś kolega Yul). Mam już w domu izopropanol oraz wodę destylowaną, jutro przyjdzie pocztą fotonal i wówczas wypróbuję miksturę forumową.

Nie zauważyłem zbytniego bałaganu podczas mycia, poza trochę rozlanym płynem podczas filtracji, ale od czego są ręczniki papierowe:). Reasumując, jeśli będzie czytał ten wątek ktoś kto rozpoczyna przygodę z analogiem, to proszę wziąć pod uwagę fakt, że myjka jest niezbędnym elementem toru "preanalogowego". pozdrawiam- Czyścioch:)

Mam jeszcze pytanie do Forumowiczów, czy nowe płyty też zawsze traktujecie myjką?

Zależy z jakiego wydawnictwa - te lepsze nie wymagają czyszczenia, chociaż czasem przyciągają kilogramy kurzu. Tańsze, np.reedycje bluenote/prestige/universal można umyć, ale nie jest to konieczne. Kryspin - każdy izopropanol ma taką samą czystość, to jest środek o większej czystości niż etanol i jest przeznaczone do czyszczenia optyki (chociaż mogę się mylić - nie jestem chemikiem)pzdr

Mam jeszcze pytanie do Forumowiczów, czy nowe płyty też zawsze traktujecie myjką?

Zasadniczo tak. Szczególnie jeśli są w papierowych okładkach wewnętrznych, to prawdziwa masakra, magnes na kurz. Jak wyciągniesz taką płytę z papierowej okładki to jest tak naładowana, że postawi Ci włosy do góry ;) Po myciu wkładam w okładkę poly-paper albo Nagaokę.

Kryspin - każdy izopropanol ma taką samą czystość,

Chyba nie, bo mi się nie chciało czekać na przesyłkę z allegro i kupiłem sobie w hurtowni chemicznej izopropanol cz.d.a (czysty do analizy) - jest znacznie droższy od tego z allegro. Czy lepszy do naszych celów, nie wiem.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witam.

W moim przypadku myjka i izopropyl sprawdza się rewelacyjnie. Kupiłem ją w UK, ale myślę, że ta w PL nie rózni się niczym. Czy macie może pojęcie dlaczego płyta po umyciu, nawet taka, która wyglada na NM, strzela? Czy to możliwe, że jeśli jest naelektryzowana, to to może powodować niemiłe dla ucha trzaski, bo rys na płycie nie widać, ani poprzecznych ani wzdłużnych.

Wystąpił u mnie dziwny efekt "spoconych płyt" następnego dnia po umyciu w knosti. Płyty były suszone na suszarce dobrą godzinę po umyciu i włożone do foliowych półokrągłych kopert z allegro (dotąd używałem ich bez problemu). Na drugi dzień koperta jakby się poprzyklejała w niektórych miejscach i widac spod folii wilgotne miejsca i dzięki temu wzorki. Czy może to być wina płynu który zachodzi w reakcje z tego typu folią? Już zamówiłem wczoraj koperty papierowe z folią w środku od radamusa polecane na forum. Czy ktoś spotkał się z tym zjawiskiem "zaparowanych" płyt?

U mnie umyte płyty nie strzelają, nie pocą się, ani nie kleją. Płyn robię: 100 ml izopropanolu, 400 ml wody, 2,5 ml fotonalu. Koperty od radamusa albo Nagaoka.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

U mnie umyte płyty nie strzelają, nie pocą się, ani nie kleją. Płyn robię: 100 ml izopropanolu, 400 ml wody, 2,5 ml fotonalu. Koperty od radamusa albo Nagaoka.

Wczoraj zabawiłem się w alchemika:) i zrobiłem mieszankę forumową, fotonalu dałem cała nakrętkę (czy nie za dużo na pół litra płynu?). Płyn trochę śmierdzi podczas kąpania ale dałem radę. A tak pół żartem pół serio, czy można prowadzić auto nie narażając się na wysokość promili w wydechu po np. umyciu 20-30 płyt i wdychania tych oparów?:) Pierwsza pozytywna sprawa to krótszy czas odparowywania płynu i schnięcia. Koperty od radamusa jeszcze nie przyszły więc włożyłem do półokrągłej wspomnianej przeze mnie wcześniej i jak na razie efektu spocenia płyty nie widać:)Płynu knosti juz nie użyję.

pozdrawiam.

Trza było nie kupować plynu, zaoszczędziłbyś 70 zł:)Myśle że promili raczej się nie uzbiera od oparów, natomiast czytałem że izopropanol jest rakotwórczy:P wiadomo że w takich ilościach jest nie groźny, ale gdyby ktoś codziennie mył płyty to radze używać maski:)

Winylowo - też mam kilka płyt, które wyglądają na NM,a słychać trzaski, raczej nie jest to kwestia naelektryzowania, wydaje mi się że taka płytaa była traktowana wkładką z potężnym naciskiem. Z reguły bas jest lekko trzeszczący,wysokie tony mają przesterowania, niestety nie da się nic z tym zrobić...(ew. napisać na allegro - płyta w stanie mint,oceniam wzrokowo, nie daje gwarancji:P - żart)

Trza było nie kupować plynu, zaoszczędziłbyś 70 zł:)

Kupiłem myjkę w conradzie za 150 zł z przesyłką, czyli bez płynu zapłaciłbym 80:)wyszła tym samym realna cena myjki, to nawet kupując na części na allegro wyjdzie drożej. Ech Polak mądry po szkodzie.

Kupiłem myjkę w conradzie za 150 zł z przesyłką, czyli bez płynu zapłaciłbym 80:)wyszła tym samym realna cena myjki, to nawet kupując na części na allegro wyjdzie drożej. Ech Polak mądry po szkodzie.

A gdzież to takie oferty są?

• 2 tygodnie później...

Jak to zwykle bywa, nagła potrzeba rodzi odkrycia. Właśnie musiałem przygotowac nową porcję płynu do kąpieli płyt i stwierdziłem brak "fotonalu". Zastosowałem płyn nabłyszczajacy do zmywarek. Efekt doskonały, lepiej nadaje się ze wzgledu na całkowity brak efektu spieniania płynu niż płyn do mycia naczyń. Lepszy jest także efekt ociekania z płyt niż z "fotonalem". Polecam.

Wie ktoś gdzie w trójmieście można zlecić usługe umycia płyt na bardzo dobrej myjce?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Ja nie wiem. Jak nie miałem knosti, umyłem kilka w Muzycznej Piwnicy w knosti, ale tam nie myj, bo ich mikstura zostawia biały syf na igle. Mam natomiast trochę barwiących polskich labeli, które się nie nadają do knosti i sam chętnie bym je umył jakimś odkurzaczem.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 2 tygodnie później...

Jak to zwykle bywa, nagła potrzeba rodzi odkrycia. Właśnie musiałem przygotowac nową porcję płynu do kąpieli płyt i stwierdziłem brak "fotonalu". Zastosowałem płyn nabłyszczajacy do zmywarek. Efekt doskonały, lepiej nadaje się ze wzgledu na całkowity brak efektu spieniania płynu niż płyn do mycia naczyń. Lepszy jest także efekt ociekania z płyt niż z "fotonalem". Polecam.

Ile użyłeś tego błyszczyka, podobnie jak fotonalu?

Ile użyłeś tego błyszczyka, podobnie jak fotonalu?

Ja dałem 2ml do 500ml forumowego roztworu. Przechowywane w vinylowych koszulkach długo się nie elektryzują. Być może to moje złudzenie, muszę specjalnie wykonać próby w tym kierunku. Wydaje mi się, że obniżył się szum pustego rowka w stopniu zauważalnym na często słuchanych płytach.

Także dołączyłem do grona posiadaczy myjki Knosti. Kupiłem tą z serwisu aukcyjnego na literę "A". Co ciekawe, polski sprzedawca wysyła ją kurierem z ...Niemiec. Przesyłka idzie 3 dni. Ta na eBay jest niestety dwa razy droższa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Szlam po umyciu około 20 LP w Knosti.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MUSIC NON STOP

do vlado

Przetestowałem, faktycznie efekt bardzo zbliżony o ile nie identyczny na płycie brak zacieków, początkowo myślalem że w rowkach może coś pozostać ale po przesłuchaniu wszystko ok. igła bez osadu, zrobiłem jeszcze większe rozcieńczenie ok 1ml/litr wody, przy okazji napiszę że odstąpiłem od znanego roztworu a zastosowałem w myjce wodę z kroplą płynu dish drops (do naczyń) a w osobnej misce spora ilość wody własnie z nabłyszczaczem do płukania po myciu. Nie stosowałem żadnej filtracji płynów i było b.dobrze.

Edytowane przez Benzen

do vlado

Przetestowałem, faktycznie efekt bardzo zbliżony o ile nie identyczny na płycie brak zacieków, początkowo myślalem że w rowkach może coś pozostać ale po przesłuchaniu wszystko ok. igła bez osadu,

Nie musiałeś się obawiac, podałem pomysł po sprawdzeniu na własnych płytach.

• Pokaż nowe odpowiedzi