Skocz do zawartości
IGNORED

Knosti- myjka do lp.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie za długo te 10 minut "kręcenia" płytą w myjce? Swoje płyty myję góra 2-3 minuty - boję się, że zbyt długie ich szorowanie może je uszkodzić.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Nie za długo te 10 minut "kręcenia" płytą w myjce? Swoje płyty myję góra 2-3 minuty - boję się, że zbyt długie ich szorowanie może je uszkodzić.

Nie ma obawy. Szczotki są z sierści kozy. Są bardzo miękkie. Nie martw się, nie uszkodzą się. Nie są one znów takie delikatne (płyty oczywiście). Drugi komis płytowy w Częstochowie jest w Al. NMP 3 w bramie. tylko również trzeba tam "grzebać" w płytach.

Nie ma obawy. Szczotki są z sierści kozy. Są bardzo miękkie. Nie martw się, nie uszkodzą się. Nie są one znów takie delikatne (płyty oczywiście). Drugi komis płytowy w Częstochowie jest w Al. NMP 3 w bramie. tylko również trzeba tam "grzebać" w płytach.

Dzięki. Jak wpadnę do Częstochowy to z pewnością odwiedzę te punkty.

Panowie ta myjka z linka to Knosti, czy jakaś podróbka?

Warto ją kupić chociażby ze względu na cenę czy dołożyć do tych 200zł i kupić Knosti?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Panowie ta myjka z linka to Knosti, czy jakaś podróbka?

Warto ją kupić chociażby ze względu na cenę czy dołożyć do tych 200zł i kupić Knosti?

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

To jest prawdziwa Knosti. Kupowałem swoją też w tym sklepie. Polecam.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedzi, myjka już zakupiona i dostarczona :)

Powiedzcie mi jeszcze jedną sprawę.

Czy jest jakaś procedura dodawania (mieszania) składników w płynie forumowym?

Tzn. czy należy przestrzegać jakiś chemicznych kolejności wlewania kolejnych substancji do pojemnika, w którym będą się mieszały?

Coś w stylu pamiętaj chemiku młody wlewaj zawsze kwas do wody ;) albo odwrotnie nie pamiętam już :)

I ostatnie podobno płyn zaraz po wlaniu wszystkich 3 składników mocno się pieni, chciałbym wiedzieć jak mocno?

Czy mając np. pojemnik niewiele większy pojemnościowo od 500ml, płyn podczas pienienia zacznie się wylewać ? zastosować większy pojemnik czy może to pienienie nie jest na tyle duże i płyn nie zwiększa swojej objętości tak bardzo żeby się wylał.

Pozdrawiam

Edytowane przez awatar2000

nie martw się, ja wziąłem 2L pojemnik od płytnu do spryskiwaczy do auta umyłem dokładnie, tam rozrobiłme 1L płyny wlałem wsio do środka zamieszałem i odstawiłem piana sama zniknie po jakimś czasie. Wlewam do myjki normlanie z pojemnika ale wylewam strzykawką 50ml bo nic sie nie rozlewa, tylko cza się trochę namachać, ale szybko idzie :). Oczywiście zakładam filtr org ale na ten lejek zakładam filtr od ekspresu i jest ok.

pzdr.Łukasz

• 2 tygodnie później...

Poległem:) Zakupiłem Knosti. Cena chyba bardzo dobra - 120 złotych bez płynu (stosuję od lat forumowy i przy nim zostaję:) Czy ktoś znalazł jakąś dobrze pasującą uszczelkę do krążka zasłaniającego label? Jakie filtry zakupić do ewentualnego filtrowania płynu (nie wiem czy go nie wylewać w całości, ale planuję zastosować "pranie wstępne" a dopiero później ostateczne, więc liczę że ten w drugim praniu płyn będzie można przefiltrować). Czy ktoś przed suszeniem wyciera jakimiś ściereczkami np. papierowymi ręcznikami kuchennymi płyty? Ot pytania neofity:) No proszę - taka mała rzecz, a w TYM wieku cieszy!:)))

Poległem:) Zakupiłem Knosti. Cena chyba bardzo dobra - 120 złotych bez płynu (stosuję od lat forumowy i przy nim zostaję:) Czy ktoś znalazł jakąś dobrze pasującą uszczelkę do krążka zasłaniającego label? Jakie filtry zakupić do ewentualnego filtrowania płynu (nie wiem czy go nie wylewać w całości, ale planuję zastosować "pranie wstępne" a dopiero później ostateczne, więc liczę że ten w drugim praniu płyn będzie można przefiltrować). Czy ktoś przed suszeniem wyciera jakimiś ściereczkami np. papierowymi ręcznikami kuchennymi płyty? Ot pytania neofity:) No proszę - taka mała rzecz, a w TYM wieku cieszy!:)))

w sumie bez plynu to sporo, z plynem i przesylka w conradzie bylo za ok. 130-140;)

Cieszę się, że starszego pana też coś ucieszyło :) Płytę przed myciem oczyść starannie szczotką carbonową, po umyciu w oryginalnym płynie żadne dodatkowe czyszczenia nie były już potrzebne. Porządne filtrowanie płynu to podstawa tej całej zabawy, ale jak płyn tani, to najlepiej jest po umyciu każdej płyty kierować go poprostu do kanału. No i nie ładować niepotrzebnie do płynu alkoholu, jak płyta nie jest zapaćkana paluchami (a to widać doskonale), to alkohol jest zupełnie niepotrzebny, bo na płycie nie ma tłuszczów które on miałby rozpuszczać.

Miłego kręcenia,

Pozdro,

Yul

Yul

Spróbuj umyć np szybę wewnątrz samochodu, która nie była myta od dłuższego czasu nie używając przy tym alkoholu. Mimo że nie ma na niej śladów paluszków czyli wg Ciebie brud nie zawiera tłuszczu.

Dzięki za rady. W poniedziałek powinno ustrojstwo dotrzeć kurierem. Zobaczę na próbnej płycie czy krążek jest szczelny a jak nie, to jakaś gumka... Krążki, gumki, alkohol - nawet ciekawie:)

Dzięki za rady. W poniedziałek powinno ustrojstwo dotrzeć kurierem. Zobaczę na próbnej płycie czy krążek jest szczelny a jak nie, to jakaś gumka... Krążki, gumki, alkohol - nawet ciekawie:)

Ciekawe, nawet bardzo ciekawe! Obyś nie miał po takiej mieszance nagumowanego vinyla, hehe. Bo wiesz, dobrze nagumowany to musi być tor do formuły 1, a nie vinyle :)

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul

Ciekawe, nawet bardzo ciekawe! Obyś nie miał po takiej mieszance nagumowanego vinyla, hehe. Bo wiesz, nagumowany to musi być tor do formuły 1, a nie vinyle :)

Pozdro,

Yul

:))) Miłego dnia!:)))

Ok pierwsze mycie mam za sobą :)

Płytka nie była właściwie brudna na sączku nie zaobserwowałem żadnych zanieczyszczeń, natomiast widać było przed myciem sporo włosków i kurzu.

Zastosowałem płyn forumowy z tym, że jak napisał kiedyś jeden z forumowych urzytkowników zamiast Fotonalu zastosowałem Tetenal Mirasol 2000.

Proporcje 400ml wody destylowanej, 100ml izopropanolu i 1,5 ml Tetenalu.

Ciężko się kręci płytką w myjce u was też tak jest? Czy może to kwestia nowych szczotek?

W każdym badź razie płyta umyta super, lśniąca i czyściutka, odsłuch bez szumów i pstryków czy jakiegokoliwiek smażenia ale myślę że to zasługa nie tylko myjki ale i dobrego stanu samej płyty :)

Przelewanie płynu z myjki przez lejek z sączkiem do naczynia.... tragedia, ten dziubek jest źle wyprofilowany i do pewnego stopnia kieruje strumień nawet dobrze ale potem zupełnie nie spełnia swojej roli dlatego dziękuję również komuś z forum, że wspomniał o strzykawce :)

Kończąc chciałbym wszystkim podziękować za nakierowanie mnie w stronę myjki, zadowolenie 100% :) aha i zupełnie na koniec to była moja pierwsza płyta umyta, pierwsza płyta odsłuchana na pierwszym gramofonie tak więc utrata dziewictwa kompletna zakończona totalnym orgazmem ;)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Edytowane przez awatar2000

Ok pierwsze mycie mam za sobą :)

Płytka nie była właściwie brudna na sączku nie zaobserwowałem żadnych zanieczyszczeń, natomiast widać było przed myciem sporo włosków i kurzu.

Zastosowałem płyn forumowy z tym, że jak napisał kiedyś jeden z forumowych urzytkowników zamiast Fotonalu zastosowałem Tetenal Mirasol 2000.

Proporcje 400ml wody destylowanej, 100ml izopropanolu i 1,5 ml Tetenalu.

Ciężko się kręci płytką w myjce u was też tak jest? Czy może to kwestia nowych szczotek?

W każdym badź razie płyta umyta super, lśniąca i czyściutka, odsłuch bez szumów i pstryków czy jakiegokoliwiek smażenia ale myślę że to zasługa nie tylko myjki ale i dobrego stanu samej płyty :)

Przelewanie płynu z myjki przez lejek z sączkiem do naczynia.... tragedia, ten dziubek jest źle wyprofilowany i do pewnego stopnia kieruje strumień nawet dobrze ale potem zupełnie nie spełnia swojej roli dlatego dziękuję również komuś z forum, że wspomniał o strzykawce :)

Kończąc chciałbym wszystkim podziękować za nakierowanie mnie w stronę myjki, zadowolenie 100% :) aha i zupełnie na koniec to była moja pierwsza płyta umyta, pierwsza płyta odsłuchana na pierwszym gramofonie tak więc utrata dziewictwa kompletna zakończona totalnym orgazmem ;)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Smacznego!

• 1 miesiąc później...

Najbardziej niedopracowany element tej myjki to kółko dociskowe. Mimo mocnego dokręcania mokły mi labele, a te polskie to już tragedia, płynąca czerwień z krepiny. Próbowałem uszczelek od okien, oringów, wypełniaczy. Niektóre sposoby podane w tym wątku są mocno abstrakcyjne, np. z tymi oringami od 126p. Docisk musi być dokręcony praktycznie do samej płyty, a grubszy oring uniemożliwi nam zamocowanie płyty w wanience.

Ratunek znalazłem w Ikei i na basenie. Miałem jakieś stare piankowo-gumowe podkładki pod szklanki, praktycznie idealnie weszły pod docisk - ładnie wypełniły wnętrze i ograniczyły dostawanie się płynu w głąb. Niestety krawędzie labeli dalej były mokre. Los chciał, że dziecko zdewastowało mi silikonowy czepek basenowy. I to okazało się strzałem w dziesiątkę. Wyciąłem z niego dwa kółka o średnicy nieco większej niż docisk. Zakładam te kółka pod docisk (podkładki zostawiłem, dociskają one silikon) i dokręcam. Sprawdza się to u mnie bardzo dobrze. Najlepiej to jeszcze zwilżyć w wodzie te skrawki czepka i wytrzeć do sucha przed położeniem na label. Wtedy ładnie przywiera do powierzchni i zbiera nawet kurz z labela, jak silikonowa szczotka do ubrań ;)

Jedno jest pewne ,ze plyn oryginalny Knosti jest beznadziejny i jak juz ktos pisal nadaje sie tylko do zlewu!

Kolega kupil sobie ta myjke a ja go ostrzegalem przed myciem w tym dziadostwie ,nie posluchal i teraz ma pieknie zalepiona igle ktora ledwo moglem doczyscic - masakra .

Pozyczylem od niego 3 plyty i po przesluchaniu zaledwie 2 moj Ortofon mial na igle lepiacego gluta ktorego ledwo wyczesalem !

Po umyciu plyty sa piekne i blyszczace nie smaza ale brud ktory zostaje na igle to jakas katastrofa.

Nie ma wyjscia ,musze zamieszac biedakowi miksture forumowa i umyc wszystkie plyty jeszcze raz (jedyny plus ,ze napijemy sie jak baki podczas tego procesu:) bo nie nadaja sie do uzytku.

robix

Edytowane przez robix
  • 2 tygodnie później...

Pozwoliłem sobie napisać skoncentrowany tekst o myjce Knosti na swoim audio-blogu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myjka Knosti do płyt winylowych

- świetne, superprofesjonalna strona, wiele ciekawych rzeczy !!! - gratulacje ! - dodałem do ulubionych :)pzdr.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Witam,

Przymierzam się do zakupu myjki Knosti. Do tej pory najtańszą znalazłem w sklepie conrad.pl. Cena jest naprawdę dobra ale mnie interesuje wersja bez płynu. W związku z tym czy ktoś wie gdzie mogę (w cenie poniżej 130zł) dostać tą myjkę bez płynu ?

P.S. Jeśli któryś z użytkowników ma na sprzedaż w stanie idealnym lub zbliżonym do ideału, również jestem zainteresowany.

nie żebym sabotował temat ale pro-ject wprowadził konkurencyjny produkt spin clean - co prawda dwa razy droższy, idea ta sama (oprócz zacisku na płytę) ale i szczotki zdają się dokładniejsze w czyszczeniu...

Witam,

Przymierzam się do zakupu myjki Knosti. Do tej pory najtańszą znalazłem w sklepie conrad.pl. Cena jest naprawdę dobra ale mnie interesuje wersja bez płynu. W związku z tym czy ktoś wie gdzie mogę (w cenie poniżej 130zł) dostać tą myjkę bez płynu ?

P.S. Jeśli któryś z użytkowników ma na sprzedaż w stanie idealnym lub zbliżonym do ideału, również jestem zainteresowany.

Wysłałem Ci mail na priva

ale pro-ject wprowadził konkurencyjny produkt spin clean

primo to nie produkt projecta , tylko PL dystrybutorzy re-brandują Spin-Cleany sprowadzane najprawdopodobniej z USA tu można poczytać o firmie nie ma słowa ,że to ma jakikolwiek związek z projectem

Ukryta Zawartość

secundo , spin clean nie ma ŻADNEJ :) ochrony labela

tertio tą wątek o Knosti :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

zapytaj u nich czy sprzedadzą bez płynu, bo jak do tej pory nie widziałem nigdzie oferty typu 'myjka Knosti bez płynu' :)

W Conradzie odpowiedzieli, że sprzedają tylko z płynem.

Wersja bez płynu istnieje na tej aukcji (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Szkoda tylko, że jest droższa niż wersja "z płynem" u Conrada.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi