Skocz do zawartości
IGNORED

Knosti- myjka do lp.

Rekomendowane odpowiedzi

Ale kto mial czas na stosowanie wody destylowanej? Jest taki 'patent' ktory moze znasz.

no, ja się dopiero 7 lat temu nauczyłem porządnie obrabiać materiały BW tak aby spełniały wymogi Museum Art czy jakoś tak...

Po plukaniu, wyjmujesz film z koreksu i szpuli, wieszasz z obciazeniem i delikatnie przeciagasz pomiedzy dwoma palcami od gory do dolu co usuwa wiekszosc wody i nie zostawia praktycznie plam.

super, tylko powstają mikro uszkodzenia emulsji...

to byl totalny chlam. Pierwsza 'dobra' rzecz to byl film (HL) ale to na licencjii Ilforda bylo no i do originalu to sie nie umywal.

tu się zgadzam, dopiero później pojawiły się normalne materiały. Mój faworyt to FUJI i Tetenal ;-)

Kiedyś płyty po prostu były i się ich nie doceniało. A teraz dociera do nas jak wiele straciliśmy już nie tylko na samej jakości ale na masteringu.

Pozdr, Krzysiek

- mam pytanie - fotonalu trzeba dawać 5 ml - ja dałem pół nakrętki - opakowanie 250 ml - nie wiem czy nie za dużo ? Umyłem właśnie 7 płyt w płynie forumowym, zobaczymy jakie będą efekty.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Do tej pory używałem fotonalu,ale wiem,że są inne specyfiki o podobnym działaniu m.in. tetenal,który podobno jest lepszy. Stąd moje pytanie, próbował ktos na innych środkach tego typu np. wymieniony tetenal ?

Do tej pory używałem fotonalu,ale wiem,że są inne specyfiki o podobnym działaniu m.in. tetenal,który podobno jest lepszy. Stąd moje pytanie, próbował ktos na innych środkach tego typu np. wymieniony tetenal ?

wpisz w wyszukiwarkę forum - tetenal

Pozdr, Krzysiek

- mam pytanie - fotonalu trzeba dawać 5 ml - ja dałem pół nakrętki - opakowanie 250 ml - nie wiem czy nie za dużo ? Umyłem właśnie 7 płyt w płynie forumowym, zobaczymy jakie będą efekty.

Ja stosuję taką zasadę:jeśli płyn ścieka mi "przez" label to daję mniej fotonalu do momentu aż ściekający płyn będzie "omijać" label.

MUSIC NON STOP

Jesli powstaja mikrouszkodzenia to ja ich nigdy nie widzialem nawet jak robilem powiekszenia 40x50 czy nawet wiecej. O wiele czestsze byly przypadki porysowania przez 'filc' w otworze kasety a takze podczas procesu powiekszania przez szybki w powiekszalniku. Jak kazde medium analogowe bardzo narazone na mech. uszkodzenia (tak jak winyl). Co do Fuji to robili swietnie B&W (niedoceniane jak Kodak czy swietne Ilfordy). Jedenz nielicznych niskoczulych ktory mi lezal to Neopan 100.

Pzdr

Co do Fuji to robili swietnie B&W (niedoceniane jak Kodak czy swietne Ilfordy). Jedenz nielicznych niskoczulych ktory mi lezal to Neopan 100.

Dokładnie ACROS 100 o człości EI50-64 ;-) 40x50 z małego obrazka czy ze średniego formatu? Powiększenie aby zachowało jakość nie może być większe niż 6 razy format negatywu. Dla małego obrazka zostaje więc 216mm na dłuższym brzegu (18x24max). Średni format max 40x40cm. Ja nie robię większych niż 20x20 i 30x30.

Pozdr, Krzysiek

Tutaj jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w dobrej cenie. Zwilżacz zmniejszający napięcie powierzchniowe wody plus antystatyk. Rozcieńczanie w stosunku 1:400, czyli na 1 litr roztworu dajemy 2,5 ml Mirasolu. Można nawet mniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- po drugiej sesji mycia na wodzie marketowej, stwierdzam że rezultaty są lepsze niż na wodzie aptecznej, więc po co przepłacać ?

excelvinyl winylmania blog szukaj

święconą polecam do mycia klasyki oraz muzyki organowej

natomiast muzykę rockową należy wymoczyć w dobrym Whisky :)

także używam w. demineralizowanej z marketu i nie narzekam

audiokarma.org

o dziś, 09:07

Wyjątkiem jest święcona przez ks. Natanka, tzw. szatańska. Jak puścisz płytę po umyciu to wiesz, że coś się dzieje :).

hehehe, musze zaczac myc taka, bo duzo metalu slucham;)

kolego - jest izopropanol i izopropanol-2. Ten pierwszy jest do picia za rogiem i do płynu do wycieraczek, a ten drugi jest laboratoryjny i jest droższy. Różnią się czystością. Niżej masz namiary.

PS. Więcej na ten temat dowiesz się w sklepie chemicznym albo na elektroda.pl

Przepraszam, Kolego ale chyba jednak izopropanol i izopropanol-2 to ta sama nazwa dla tego samego alhoholu izopropylowego (inaczej też propan-1-ol) o wzorze CH3-CH(-OH)-CH3, gdzie w nazwie izopropanol-2 ta dwójka określa położenie grupy hydroksylowej przy drugim węglu trójwęglowego łańcucha, czyli innymi słowy - inaczej nie da się podstawić tej grupy -OH jak tylko przy drugim węglu. Bo przy pierwszym (lub trzecim) węglu to będzie już alhohol propylowy, czyli propanol-1, a to zupełnie inna substancja chemiczna.

PS. skończyłem farmację i analitykę kliniczną :)

Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

PS. skończyłem farmację i analitykę kliniczną :)

ja nie skończyłem ale ten drugi (jak zapewnia Chemia) jest laboratoryjny, znaczy czyściejszy. A tu biega o to aby po wymyciu płyn praktycznie nic nie zostawił po sobie. Więc jak możesz to skup się na tym i pomóż nam zrozumieć wpływ jednego i drugiego na jakość dźwięku z winyla ;-)

Pozdr, Krzysiek

Eee, pewnie jakiś pracownik Chemii nieco koloryzował, bo ta informacja nijak ma się do podręcznika chemii :)

Kupiłem, jak pisałem wcześniej, izopropanol cz.d.a., czyli czysty do analizy. Po kąpieli moich LP jest super. Muzyka super gra!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

a propos czyszczenia starych winyli... więc za czasów komuny były takie myjki obszyte aksamitem, do których przez dwa koreczki wlewało się płyn czyszczący do zwilżenia. I pięknie ładnie ale z czasem klej użyty do połączenia tej gąbki z plastikowym uchwytem się rozpuszczał i lądował na płycie... która później nadawała się na alledrogo ;-)

Pozdr, Krzysiek

panowie czyścicie zatem skutecznie tylko czymś takim ? czy jeszcze z czymś to rozrabiacie ?

Ukryta Zawartość

W myjce KNOSTI która przyszła oryginalny płyn zostawia białe zacieki trzeba dokładnie wycierać płytę po umyciu .

Ukryta Zawartość

panowie czyścicie zatem skutecznie tylko czymś takim ? czy jeszcze z czymś to rozrabiacie ?

Ukryta Zawartość

W myjce KNOSTI która przyszła oryginalny płyn zostawia białe zacieki trzeba dokładnie wycierać płytę po umyciu .

Pewnie że rozrabiamy. Po wypiciu nierozrobionego rozrabiamy jeszcze bardziej ;).

A tak całkiem serio to receptura płynu forumowego jest następująca:

1/5 objętości - izopropanol

4/5 objętości - woda destylowana lub demineralizowana

1-2% objętości - fotonal lub tentanol (z antystatykiem)

Ukryta Zawartość

tetenal, taki błąd i najczęściej widziałem proporcje 1/3 albo 1/4, 1/5 rzadko kto.

No pewnie że TETENAL.

Co do proporcji też chciałem napisać że od 1/5 do 1/4 izopropanolu. Ja mieszam 100 ml izopropanolu z 400 ml wody demineralizowanej i do tego 1,5 ml Tetenal Mirasol 2000 (taki jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Fotonalu trzeba dać tak ze 2 razy więcej no i nie występuje w nim efekt antystatyczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomant

dzięki panowie to zabieram się do pędzenia ;)

A czym potraktować syf który nie zszedł ani płynem knosti ani ludwikiem , spirytusem ?

Czyli co mocno zadziała z brudem tylko żeby płyty nie zniszczyć przy tym .

to może nie zwykły brud a miejsca gdzie przykleiła się folia od koperty wew, a ten rodzaj zabrudzeń raczej nie schodzi niestety

Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

Ja mam na jednej płycie ślady z jakiegoś kleju, naszczęscie już na konću, gdzie nie ma rowków, nie da się tego usunąć. Myśle że na mocny brud można spróbować zostawić płyte na dłużej w myjce, na jakieś 5 minut, może się rozmoczy. Ew.dać więcej izopropanolu, chociaż nie wiem czy to coś da.

• Pokaż nowe odpowiedzi