Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Lavardin-Francja

qman

Rekomendowane odpowiedzi

ABs, 16 Cze 2010, 18:51

>Miałem przyjemność posluchać dużego Lavardina

W drodze uzupełnienia, na razie jest 5:2 dla Lavardina.

Porównując tych, którym się podobał do osób nastawionych sceptycznie.

Jak widać nic, nie jest jednoznaczne :).

>mamel

Air Tight z takimi kolumnami jak ma SA, w niedzielę zagrał u mnie bardzo dobrze.

U SA pomieszczenie było zdecydowanie najsłabszym ogniwem, choć dziwne, ze aż tak - bo te kolumny zagrały całkowicie inaczej. Chciałbym kiedyś posłuchać Twoich monobloków u siebie:). Nie bądź taki skromny, ostatnio zdeklasowały wszystko, łącznie z Mac'iem.

uściślając temat to ja porównywalem i pisałem o najlepszej integrze Lavardina modelu IT, a z tego co pisaliscie to Wy sluchaliscie podstawowego modelu IS także dalej jestesmy w d... ;-))

Panowie nie powolujcie zadnych komisji co do ocen,bo to jest bez sensu,chociaz te 5:2 to jest

jest ladny wynik dla NAS,bo dla WAS to nawet moze byc 5:0,bo te dwa to MY wspolnie z mamelem

jestesmy-a za rok jak bozia da to bedziemy miec wspolnie 120 lat,wiec starosc=gluchota.

krotki wniosek-oczywiscie wierszem.

Czy tego chce,czy nie chce-

-niech zyje lavardeeeeeeee

Koncze wiec w watku pisanie-

Bo jest to legendy dorabianie!!

stary audiofil, 17 Cze 2010, 13:51

Możesz być spokojny o swój słuch. Mówimy o całkowicie innym wzmacniaczu.

Słuchałeć IS, a to jest model IT. O mniejszym napisałem już co myślę, a wiekszy gra zdecydowanie lepiej, choć nie do końca po mojemu.

Jeżeli ktoś z Katowic i okolic chce się "własnousznie" przekonać jak brzmią wzmacniacze Lavardin z monitorami Avalanche - zapraszam do Audio Stylu na prezentacje w piątek i w sobotę. Jeżeli ktoś sie nie wyrobi nie ma problemu - Avalanche postoją tam jeszcze jakieś 2 tygodnie.

Słuchałem zestawu Lavardin Model C62 + Model AP150 + Focal Diablo Utopia + Mark Levinson SACD jakiś.

No nie powiem że grało to źle ;-)

Przejrzystość zjawiskowa. Jak dla mnie za mało było basu. Tak ociupinkę biorąc pod uwagę, że Focale to monitorki ;-) Dźwięk był nasycony, wokal naturalny, piękne barwy i wybrzmienia. Świetna przestrzeń. Wszystko co piszą w recenzjach Lavardina to prawda.

Polecam odsłuch. W/w zestaw to drugi najlepszy jaki słyszałem w Audiostylu po Focal UTOPIA SCALA z Unison Research ABSOLUTE 845 SE + CD Reymio. Ale mają dużo nowego sprzętu więc pewnie znajdzie się coś lepszego ;-)

Na pewno Lavardin jest kapryśny - z byle czym nie zagra. Raczej do kolumn o efektywności powyżej 90 dB. Wtedy będzie zjawiskowo. Inaczej może rozczarować ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wątek moderatorów? Za tydzień okaże się że najlepirj Lavardin gra z Xavianem. Bo to piekne kolumny, skromne na mało efektywnych przetwornikach ale razem gra powalająco. A najlepiej z gramofonem...

Piopio

Nie jest dziwne, poprzedni dystrybutor udanie łączył Lavardina IT z JmLab. Mozna było takiego połączenia słuchać na AS 1999-2000 ;). Zresztą kapitalne połączenie z mini i mezzo Utopiami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8986-100000082 1276895367_thumb.jpg

post-8986-100000083 1276895367_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Użytkownicy+

Piopio

>Na pewno Lavardin jest kapryśny - z byle czym nie zagra. Raczej do kolumn o efektywności powyżej 90

>dB. Wtedy będzie zjawiskowo. Inaczej może rozczarować ...

Pamiętaj tylko, że u Lutka ponad 90 dB i wszystko gra tak samo :-)))

Grało przemiennie i równie genialnie. Szczerze mówiąc Concentra grała z lepszą dynamiką.

Który wypadł lepiej?

Oba chętnie używalbym w domu na przemian ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

lavardin nigdy nie zagra z xavian. pomimo ze to sa dwie genialne firmy nigdy sie to nie zdarzy. pomimo ze to ten sam dystrybutor gwarantuje wam ze zaden PR nie zrobi lavardin z xavian jednego systemu. nie mozna tego porównywać bo nie ma podstaw fizycznych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

prosze o wiecej opini o tej prezentacji, ciekawi mnie jak to wypadło z innymi kolumnami niż moje.

• 8 miesięcy później...

Wyjaśnienie "efektu pamięci"- dla tych co lubią analizować schematy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

okazuję się, że i na schemacie Lavardina pościerane są nazwy elementów, no i nie jest on na mosfetach jak się domyślał Stary Audiofil a na darlingtonach TIP147+142. Układ ciekawy szczególnie wejście:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.