Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Physic Virgo 2 - KLON

kubedes

Rekomendowane odpowiedzi

dj_zibi, 1 Wrz 2006, 20:05

>teraz pytanie gdzie i za ile kupiłes ten ładny fornir.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena 36PLN/m2

Ukryta Zawartość

burza, 1 Wrz 2006, 18:33

>Jestem zachwycony

>teorią ustawiania kolumn wg Gerharda. Postaraj się ustawić je wg firmowego przepisu a gwarantuję

>niesamowite przeżycia sceny.

Właśnie wg jego przepisu będę ustawiał kolumny do kluczowych odłsuchów.

Za 2-3 tygodnie przewiduję pierwsze forumowe spotkania.

Wcześniej dogadam się z Arturem na pomiary.

Jak już magazynier pisał wcześniej, chłopaki deklarują się przywieźć trochę klocków (Aleph 5, Drakula) a ja może do tego czasu odpalę symasyma - 4 głośniki w kolumnie potrzebują trochę prądu. No i posłuchamy.

Potem na pewno powstaną jakieś recenzje. Cierpliowści :-)

> Pisz jak to gra

>szczególnie w repertuarze jazzowym.

He, he. Recenzji kolumn to ze mnie nie wyciśniecie ;).

Nie znam się na alikwotach, sybilantach, tajmingu i reszcie. Coś mi się podoba albo mi się nie podoba.

Gra, albo nie gra.

Mnie się podoba, żonie się podoba i to chyba najważniejsze.

Jeszcze w temacie samej konstrukcji.

Konsultowałem się m.in. z misiomorem w sprawie basowców - zastanawiałem się nad Peerlesami HDS stosowanymi obecnie przez AP.

misiomora zdaniem zastosowane przeze mnie woofery (Vifa M18WO) to stara konstrukcja mająca sporo wad i wprowadzająca podbarwienia określane czasem jako "ciepłe brzmienie". Pewnie ma rację.

Świadomie jednak wszedłem w Vify mając taką świadomość.

Nawet jeśli podbarwia to tak ma być. Mnie się takie brzmienie podoba.

Słuchałem oryginałów dawno temu i ten dźwięk "chodził za mną". Ostatnio przypomniałem sobie jak to gra u Riccardo (jeszcze raz dziękuję za możliwość odsłuchów) i grało to super.

Poza tym moje pewnie zagrają lepiej od oryginałów bo ja nic nie grzebałem w przetwornikach, a Gerhard podobno coś tam psuł ;P

jeszcze fota z etapu klejenia gdzie widać wnętrze obudowy i porównanie z Gale 3040.

Ukryta Zawartość

post-4291-100006820 1170299379_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

misiomor, 1 Wrz 2006, 22:32

>Jedna rzecz - czy nie boisz się sprzężeń indukcyjnych między cewkami widocznymi na zdjęciu?

misiomor czujny jak zwykle.

nie zauważyłem tego ;/

sugerujesz położyć tą mniejszą (tor tweetera - 0,18mH)?

i rysunek, coś za szybko poszło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i przekrój wnętrza, najlepsza fotka jaką udało mi się zdobyć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehe,

oczywiście gratuluję konstrukcji...ale właśnie jestem świeżo po odsłuchach "dwójek" (a raczej wzmaków towarzyszących)...nic a nic mi się wygląd tych kolumn nie podoba (mam na myśli oryginały).

Z drugiej strony- ktoś gdzieś pisał, że VirgoII grają z każdą lampą...jedno jest pewne; z Pliniusem 9200 to gra, ale z tanimi (choc mocnymi) lampami jest fatalnie.

Leszek B, 2 Wrz 2006, 09:59

>>kubedes

>Bardzo ładne.Gratuluję.Jeśli się nie mylę to okablowałeś je w środku Cordialem lub podobnym ?

Cordial.

mikrofonowy do tweetera i głóśnikowe: 1,5mm (midbas) i 2,5mm (woofery).

Kurde, kubedes!

Ja też dwóch lewych rąk nie mam, ale wydłubać takie cacuszka na stole w kuchni, to już nie w kij dmuchał!

Duuży szacun się należy.

Jeśli grają, jak wyglądają, to ta druga połowa forum życzy Ci pożaru, powodzi i rażenia piorunem ;)))

Kubedes:

Ja bym przekrecił tą małą cewkę i ustawił ją ukosem, tak żeby jej oś była równoległa do fragmentów zwojów dużej cewki leżących najbliżej. Nie wiem gdzie jest trzecia cewka zwrotki, ale też należałoby zadbać o jej właściwe ustawienie. No chyba że całość już ładnie gra - wtedy nie przejmuj się technicznym ględzeniem tylko po prostu słuchaj.

W moich zamieżeniach jest zbudowanie sobie w przyszłości nowych zestawów głośnikowych , i patrząc na te zbudowane przez ciebie jestem pełen uznania ,Kubedes gratuluję stolarka i montaz super dzwięk podejżewam ze też nie odbiega od całości. Pozdrawiam pełen podziwu.{:o)} Bodo.

Pisząz ze w przyszłości będę chciał popełnić własne głośniki z tylko jednego powodu , Na dniach pojawi się na świecie mój wspulny projekt. DIY z małżonką - a ze mój wkład w ten projekt był mizerny.( to ona przez 9 miesięcy zmagała się z nim) :o) to teraz ja będę musiał jej w tym pomuc.

misiomor, 2 Wrz 2006, 11:18

>Kubedes:

>

>Ja bym przekrecił tą małą cewkę i ustawił ją ukosem, tak żeby jej oś była równoległa do fragmentów

>zwojów dużej cewki leżących najbliżej.

Tak zrobię, ale najpierw niech trochę pograją.

>Nie wiem gdzie jest trzecia cewka zwrotki, ale też należałoby

>zadbać o jej właściwe ustawienie.

Załączam zdjęcie. Teraz widać wszystkie cewki.

Na dolnej płytce od lewej: 0,30mH, 9,3mH, 0,18mH.

Schemat powyżej.

Na dolnej płytce starałem się ustawić zgodnie z zasadami stąd:

Ukryta Zawartość

Załaćzam też zdjęcie oryginalnej zwrotki.

post-4291-100006802 1170299407_thumb.jpg

post-4291-100006803 1170299405_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kubedes:

No więc widzisz że cewki powietrzne 0.3mH i 2.5mH są ustawione w stylu pomiędzy "bad" a "never do this". Nie jestem do końca pewny jak jest ustawiona trzecia cewka (0.18mH).

Natomiast co do cewki rdzeniowej - nie wiem jak będzie oddziaływała ona na cewkę 2.5mH. Ja w swoich kolumnach unikam stosowania nawet stalowych wkrętów w pobliżu cewek - przepłacam za mosiężne. Co prawda nie mierzyłem nigdy jak wpływa kawałek stali w pobliżu dużej cewki powietrznej na jej indukcyjność - ale jestem ostrożny tak "na wsiakij pożarnyj słuczaj". A w Twoim przypadku ten kawałek stali jest duży i masywny. Ja bym tą cewkę rdzeniową wywalił jak najdalej od cewek powietrznych.

Jeszcze parę rzeczy dot. układu RLC kompensującego rezonans średniotonowca:

- Po pierwsze, cewkę 9mH 1.9ohm powietrzną, drut 1mm można dostać w Polinku za 34PLN - a może nawet zrobiliby na zamówienie nawijaną drutem 0.7mm, więc nie wiem po jaką anielkę dawać tu rdzeniową, przecież rezystancja szeregowa ma być łącznie 6.5ohm (4.3 + 2.2 na schemacie).

- Po drugie - byłbym mocno zdziwiony gdyby rezonans średniego w obudowie był dokładnie tam gdzie rezonans kompensacji na schemacie (117Hz). Możesz to przeliczyć z katalogu, ale jak będziesz u Artura P - zmierzyłbym z ciekawości gdzie jest rezonans średniaka w jego obudowie (krzywa impedancji samego głośnika bez filtru ale w obudowie) i czy kompensacja jest w niego dobrze wycelowana (krzywa impedancji samego średniaka w obudowie, ale z jego filtrem, tyle że z kondem 102.2uF zwartym drutem). Przedtem może wygrzałbym trochę głośnik - rezonans powinien nieco się obnizyć.

Ian, 2 Wrz 2006, 13:13

>kurde , Piotrek - patrząc na zdjęcia z "produkcji" to...

zdjęcia z produkcji są z okresu kiedy żona była na urlopie ;-)

wykładzina to tzw - remontowa chroniąca parkiet. po wyczyszczeniu leży nadal bo czeka mnie remont łazienki (wymiana pionów w budynku).

misiomor, 2 Wrz 2006, 12:54

>No więc widzisz że cewki powietrzne 0.3mH i 2.5mH są ustawione w stylu pomiędzy "bad" a "never do

>this".

>Nie jestem do końca pewny jak jest ustawiona trzecia cewka (0.18mH).

Oś trzeciej (0.18mH) jest równoległa do osi tej dużej (2.5mH)

Postawię tą 2.5mH do pionu to coś zaradzę. Niebardzo mam miejsce na wywalenie jej gdzieś dalej.

>Natomiast co do cewki rdzeniowej - nie wiem jak będzie oddziaływała ona na cewkę 2.5mH.

> A w Twoim przypadku ten

>kawałek stali jest duży i masywny. Ja bym tą cewkę rdzeniową wywalił jak najdalej od cewek

>powietrznych.

Mało miejsca. 9mH z drutu 1mm będzie ogromna - jak pisałem wyżej mało miejsca. Ten dystans wymienię na drewniany, albo wywalę całkiem.

>- Po drugie - byłbym mocno zdziwiony gdyby rezonans średniego w obudowie był dokładnie tam gdzie

>rezonans kompensacji na schemacie (117Hz). Możesz to przeliczyć z katalogu, ale jak będziesz u

>Artura P - zmierzyłbym z ciekawości gdzie jest rezonans średniaka w jego obudowie (krzywa impedancji

>samego głośnika bez filtru ale w obudowie) i czy kompensacja jest w niego dobrze wycelowana (krzywa

>impedancji samego średniaka w obudowie, ale z jego filtrem, tyle że z kondem 102.2uF zwartym

>drutem).

Sprawdzimy to na pomiarach u mnie.

Dzieki za rady.

Pozdrawiam

Wiem ,że się czepiam ( ;p ) ale miałem kiedyć cordiala ,tego grubego o przekroju 2,5mm i niestety zaciemniał i zamykał średnicę - grał naprawdę słabo i wiem ,że popsuje ci wiele w tych kolumnach . Na basie był zaskakująco dobry - dawał bas masywny , zwarty i mięsisty ale nie średnica i góra . Na góre tez dałbym coś lepszego niz mikrofonowy . 1 metr kabla ma b. duzy wpływ na dźwięk . Szczególnie kabel od gniazd do zwrotnicy - co było dla mnie dużym zaskoczeniem bo to zwykle krótkie odcinki .

Jesli ma byc tanio to np IXOS - taki biały pleciony jak warkocz z trzech żył w tym jedna to sam izolator ( nie pamietam nazwy ) po kilkanaście PLN/mb. Otwarta i soczysta średnica i błyszcząca góra .

...there is no spoon...

>arturp, 2 Wrz 2006, 16:40

>1 metr kabla ma b. duzy wpływ na dźwięk . Szczególnie

>kabel od gniazd do zwrotnicy - co było dla mnie dużym zaskoczeniem bo to zwykle krótkie odcinki .

Słuchu zazdroszczę!

To może zwrotnicę przy gniazdach i od niej optymalne kabelki do poszczególnych głośników?

Czyż tak nie byłoby najlepiej? Jeżeli nie, to proszę o argumenty.

Jestem Europejczykiem.

Zdecydowanie najlepiej połączyc gniazda ze zwrotnica ale to techniczne prawie niewykonalne w domowych warunkach ( no chyba ,że płytka zwrotnicy jest jednocześnie terminalem ). A co do dedykowanych kabli do poszczególnych głosników w kolumnie to wszyscy tak robia , nie ma w tym nic dziwnego . Ja wkładam do środka zawsze inne kable na bas , średnice i górę . I zawsze są to kable takie same od gniazd do zwrotnicy i dalej od zwrotnicy do głośników . No chyba ,że robie testowa zwrotnice , to wtedy przylutuję co wpadnie pod ręke ;p

No i ja to słyszę . Kiedys wymieniłem okablowanie w Kodach znajomego , w oryginale były druty takie jak w cienkim przewodzie zasilającym - naprawde inna muzyka wyszła. Srednica i góra sie otworzyły a bas dostał masy i konturów . Cały mod kosztował 40 PLN bo zastosowałem tanie Sonic Link 75 ( Black Rhodium )

...there is no spoon...

czy mogliby mnie koledzy oświecić jaka jest częstotliwość podziału pomiędzy średnio a niskotonowcem

- 102uF jak dobrze rozumiem wskazywałaby na coś powyżej 200hz

- rozumiem też że 2,5mH z kompensacją impedancji to elektrycznie pierwszy rząd a akustyczny ?

nie znam parametrów M18WO ale czy aby to jest OK ?

dodo, 4 Wrz 2006, 08:15

Z pomiaru jaki zamiescił lancaster wynika ,że podział między sekcja niskotonowa a głośnikiem średniotonowym to około 380Hz.

Jaki to rząd akustyczny to również łatwo określić na podstawie tego wykresu/pomiaru.

6dB na oktawe to pochyłość zbocza charakterystyki przenoszenia głośnika dla 1 rzędu , 12 na oktawe to drugi rząd , 18 ... itd

Oktawa to zakres częstotliwości od X do 2xX czyli np 400 - 800 Hz , 1200-2400Hz

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.