Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

pawcio,

poszperałem trochę w necie, ciekawy ten patent z e-cap :)

Koniecznie muszę to przetestować.

Pisałeś że były jakieś problemy z basem w związku z tym rozwiązaniem. Możesz napisać coś więcej?

Problemy z BG w katodzie miałem zawsze. Po prostu nigdy mi się nie sprawdzał, spowalniał dźwięk itp. Jedyna katoda w której zagrał przez duże "Z" to lampka DHT w preampie.

• 2 tygodnie później...

Cześć,

mam pytanie, czasem na schematach popularnych układów jak SRPP, WK-WA .. jest kondensator na wejściu na siatkę w torze (mimo ze nie blokuje on zasilania lampy, jedynie stałe ze źródła.).. czemu to służy?

• 2 tygodnie później...

Prośba o podpowiedź . Buduje preampik na jednej ecc88 . Mam transformator 12V który chciałbym zastosowac do żarzenia ale nie wiem czy da odpowiednią ilośc prądu poniewaz nie znam jego parametrów . Jak to sprawdzić ?

...there is no spoon...

jeszcze do poczytania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hej,

Mam pytanko o prawidłowy sposób filtrowania napięcia B+ dla lamp mocy we wzmacniaczach typu intergra.

Idealnym rozwiązaniem jest budowania rozdzielnego zasilania dla każdego z kanałów.

Z racji budżetowych lub miejsca ogranicza się to bardzo często do zwykłego filtra CLC lub CRC. Z ostatniego konda podajemy napięcie na lewy i prawy kanał.

Zastanawiam się czy w takim wypadku troszeczkę lepszym rozwiązaniem było by dodanie dodatkowego filtra RC dla każdego z kanałów.

Zastanawiam się czy w takim wypadku nie uzyskujemy lepszej separacji kanałów, natomiast nie wiem czy nie pojawiają się jakieś niepożądane zjawiska.

Druga sprawa to pojemność kondensatorów w zasilaniu w wypadku użycia filtra CRC. Czy w takim wypadku można stosować duże pojemności typu 1000uF? Stosowanie małych kondensatorów wczasach świetności lampy było podyktowane ich jakością oraz pojemnościami czy w tej chwili faktycznie należny się wystrzegać dużych pojemności na rzecz filtrowania CLC ?

Artur

Rozdzielenie zasilaczy nie wplywa praktycznie na poziom przesluchow. Co innego poprawnosc polaczen, masy, rozmieszczenie elementow.

Oczywiscie mozna rozdzielic na koncu czlony filtrujace RC na poszczegolne kanały.

Witam,

Mam problem z zasilaczem opartym o prostownik lampowy na 6X5, obciążenie pobiera 20mA, napięcie zasilania jak na schemacie 180V na anodę. Napięcie dochodzi do lampy, ale od strony katody nie mam nic żadnego prądu ani napięcia obwód działa bez problemowo przy mostku półprzewodnikowym i identycznym filtrze. Sprawdzałem kilka lamp i na każdej to samo. Co to może być?? To moje pierwsze podejście do lampy w filtrze zasilania :), aha według noty katalogowej i PSU Designera lampa spokojnie ciągnie już od 150V na anodę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Basill, jak nie masz środkowego odczepu to zrób taki manewr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pawcio,

raczej taki;-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to teraz ja z pytaniem.

jaki stabilizator (ultra?) "low noise" możecie polecić do takiej aplikacji?

za akumulatorem 6V do grzania DHT 1,25V.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o diodach nie zapomniałem porostu nie dorysowałem ich bo to chyba oczywiste :). Ale będzie dla innych jak by szukali :). Preamp śmiga jak trzeba z takim zasilaczykiem :), a problemem było to co napisałem wyżej podstawka mimo, że nowa miała wyłamany pin także zawsze radze posprawdzać podstawki czy wszystko kontaktuje :)

Obudowa wzmacniacza lampowego to często wielkie wyzwanie... ale nie dla niemieckiego konstruktora!

O walorach użytkowych można napisać wiele, jednym z nich jest łatwość przemieszczania się w celu porównań w "obcym systemie".

Po drugie, jeśli kobieta ma już dość twojego hobby to najważniejszą walizkę masz już spakowaną...

;-)))

.

Ukryta Zawartość

post-4217-100009034 1238510457_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

• 4 tygodnie później...

Wczoraj odebrałem trafa wyjściowe do nowego preampu na 5676 (DHT).

Chociaż znając życie cholera wie na jakich lampkach się skończy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to za lampa w tej walizce ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 2 tygodnie później...

Solid core to to nie jest ale poza tym bardzo dobry kabel, izolacja do 1.5kv

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lutuje sie jak kady inny normalny kabel, bez zadnych problemow, a sam kabel jest naprawde niesamowitej jakosci. Za te 70zł masz kabla na zawsze, kupisz 15m jakiegos innego teflona czy mylara (bo raczej tylko takie sie trafiaja na te napiecia, oczywiscie w rozsadnych grubosciach) po 5 czy 6zl za metr i masz te same pieniadze tylko kabla 10x mniej ....

• 1 miesiąc później...

W nocie aplikacyjnej lampy prostowniczej 5c3s jest napisane ze ,napięcie anodowe wynosi 75V. Czy w takim razie trafo powinno mieć wyprowadzenie 75-0-75? Czy wystarczy pojedyncze uzwojenie wtórne 75V?

albo pomyliłeś lampy albo masz złą notę

5C3S to odpowiednik 5U4G

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.