Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Panowie proszę o poradę.

Na ile mogę wycenić monitory beta 20 w stanie idealnym? Dzieki

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Witam szanownych użytkowników kolumn infinity , mam zamiar zmienić moje dotychczasowe paradigmy monitor 11.7 na nowe kolumny moja elektronika to wzmacniacz hybrydowy cav a 12 , dac audio Gd nfb 28 + Pioneer pd 9700 + Stream magic + gramofon pj 9.1 ortofon bronze .Pomieszczeni około 26 m słabo zaadoptowane akustycznie ,muzyka metal ostry ( dużo słabych realizacji ) kolumny chcę wymienić aby nastąpił jak największy przyrost jakości dźwięku , podobają mi się model kappa 9.2 proszę o pomoc słyszałem że kolumny infinity do tej muzyki są zacne

Witam

Żeby móc słuchać ostrego metalu na Infinity trzeba wydać sporą sumkę na bardzo mocny napęd inaczej grają dość spokojnie, łagodnie i z kulturą. Słaby wzmacniacz nie da rady zrobić na nich szybkich zmian i agresywnego dźwięku, trzeba też mieć dobre kable które otworzą górę z całą jej dostępną rozpiętością, tak by nie tłamsiły i nie maskowały wielu najwyższych wybrzmień.

Do tego kluczową rolę odgrywają wszelkie akcesoria antywibracyjne, które tę górę potrafią zrobić tak ostra jak w realu.

Długa droga przed Tobą w dostrajaniu całego systemu.

Pozdrawiam

Pygar

Witam szanownych użytkowników kolumn infinity , mam zamiar zmienić moje dotychczasowe paradigmy monitor 11.7 na nowe kolumny moja elektronika to wzmacniacz hybrydowy cav a 12 , dac audio Gd nfb 28 + Pioneer pd 9700 + Stream magic + gramofon pj 9.1 ortofon bronze .Pomieszczeni około 26 m słabo zaadoptowane akustycznie ,muzyka metal ostry ( dużo słabych realizacji ) kolumny chcę wymienić aby nastąpił jak największy przyrost jakości dźwięku , podobają mi się model kappa 9.2 proszę o pomoc słyszałem że kolumny infinity do tej muzyki są zacne

Czasami chcieć a móc nie idzie ze sobą w parze . Pomieszczenie 26 m/2 raczej nie pozwoli rozwinąć skrzydeł tym zestawom .Widok 4 głośników basowych "12" nie będzie przekładał się brzmienie .

Obok tego przeczytaj uważnie to czym pisze Pygar i większość opinii w tym wątku ( nawet gdy cześć z nich nie pokrywa się z moim doświadczeniem ) , ale niektóre modele Infinity są bardzo wymagające od wzmacniaczy .

Czyli rozumiem że wzmacniacz który teraz posiadam nie nadaje się do kolumn infinity ma za mało mocy ? czy też jest słaby jakościowo ? .Jeśli chodzi o model to 9.2 był to taki strzał tak myślałem że 26 m to dla nich trochę mało , dlatego proszę o poradę , czy system dzielony , jeśli dobre kable to jakie w przybliżeniu i najważniejsze jaki model kolumn do takiego metrażu i muzyki

Czyli rozumiem że wzmacniacz który teraz posiadam nie nadaje się do kolumn infinity ma za mało mocy ? czy też jest słaby jakościowo ? .Jeśli chodzi o model to 9.2 był to taki strzał tak myślałem że 26 m to dla nich trochę mało , dlatego proszę o poradę , czy system dzielony , jeśli dobre kable to jakie w przybliżeniu i najważniejsze jaki model kolumn do takiego metrażu i muzyki

Jaką mają efektywność? Ja kiedys infinity beta 20 ( monitory ) miałem podłączone pod słaby wzmak teaca 70 watów i grało to jak cholera.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Model 9.2 to olbrzymy i tu nie ma co nawet podłączać byle czego.

Nie znam Twojego wzmaka i nie mogę się na jego temat wypowiadać. Nie pozostaje Ci nic innego, tylko trzeba go sprawdzić pod solidnym obciążeniem.

Umów się z kimś ze swojej okolicy z Klubowiczów, przywieź piec i podepnijcie coś z wielkich Infinity, a będziesz miał prawdziwą odpowiedz, czy jest z czym startować "do gości", czy nie ma sensu pakować się w ten kierunek. Decyzja będzie dużo łatwiejsza, czy nowy wzmak, czy kolumny :-).

Będziesz miał 100% pewność i odpowiedź, co tak naprawdę jest warta konstrukcja CAV, którą posiadasz.

Pozdrawiam

Krzysiek

Edytowane przez Pygar

Chyba nikt nawet nie sprawdził nawet co to ten CAV a12 i jakie ma parametry. Ciekawe co kolega miałby niby kupić mocniejszego za normalne pieniądze, chyba już tylko estradowy wzmacniacz ? :)

Druga sprawa - Infinity Kappa x.2 same w sobie nie są łagodnie grającymi kolumnami, żadnego nadmiernego złagodzenia tam nie będzie. Poziom ostrości podobny lub trochę niższy od Paradigmów v7, tylko sama jakość wysokich tonów jest wyraźnie lepsza. Nie wiem tylko czy od razu taki przeskok na Kappy 9.2 jest konieczny, na początek można spróbować z tańszymi Kappa 8.2, które na pewno łatwiej odsprzedać bez straty w razie czego za ok 3 tys., 9.2 to już jednak kwota dwa razy większa i trudniej znaleźć chętnego na takie kolosy. 8.2 też mają świetny i potężny bas. Ale generalnie dużo zależy od pomieszczenia i ustawienia kolumn w nim, po prostu żeby się nie okazało że głośnik niskotonowy pompuje powietrze na darmo, a efekt niewiele lepszy jak z mniejszych kolumn. W odpowiednim pomieszczeniu uderzenie basu wgniata w fotel i jest przy tym szybkość i punktowość.

Don111

Nie wiem czy te są prawidłowe ale znalazłem coś takiego :

"Dane techniczne: • 2 x 200W (RMS/8O, 20Hz-20kHz) • 2 x 250W (RMS/6O, 20Hz-20kHz) • przedwzmacniacz z 2 lampy na kanał • Moc R-core • 3 wejścia, 1 RCA + XLR + iPod wejście z obciążeniem • Linia In / Line Out • Waga: 33Kg • Wymiary: 43 × 23 × 48cm"

Zwykłe Sansui AU-X911DG ma między 90 a 100W RMS przy 8 Ohm dla przedziału 20Hz-20kHz.

AU-Alpha707 130W RMS przy 8 Ohm 20Hz-20kHz.

Więc szału nie ma tylko dużo marketingowych cyferek.

Jeśli dane są prawidłowe - nie wiem bo z ogłoszenia, to wynika z nich, że ten CAV "kończy się" przy większym obciążeniu.

Zastrzegam, że dane mogą być błędne i prawdziwy wynik będzie słyszlny jak się podepnie "wredne" Infinity i zobaczy czy będą przestery i czy wzmak klęknie czy wytrwa.

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

Najlepiej byłoby gdybym powstrzymał się od takich wpisów, bo po nich ceny rynkowe po prostu szaleją, ale napiszę.

U mnie zamiana Paradigmów 9v7 na Kappy 8.2 była jedną z najbardziej odczuwalnych zmian w audio z jakimi miałem do czynienia. Przejrzałem na oczy jak mogą grać kolumny w tak podobnych kwotach (dzięki kilku Forumowiczom, a przede wszystkim Jackowi!)

Nie ma w ogóle porównania, dźwiękowo to zupełnie inna półka, praktycznie w każdym aspekcie (może ciut poza efektywnością na korzyść paradigmów).

Paradigmy łoiły wysokimi strasznie w porównaniu z Infinity, bardzo mnie ta ostrość drażniła.

Dźwięk bez spójności, bardzo ostry, słaba stereofonia, brak sceny, brak zróżnicowania basu, średnica, a właściwie jej brak... wszystko to dało się zauważyć w porównaniu do Kapp.

Nie mam odniesienia do Kapp 9.2 ale 8.2 to moim zdaniem super kolumny i naprawdę bardzo łatwe do napędzenia (mam przekrój, od 30W lampek, wzmacniaczy średnio wydajnych prądowo na końcówkach 200W/8ohm typu Nakamichi PA7 skończywszy).

Ze znanych mi wzmacniaczy kompletnie nie zgrały się z Yamaha AX900 (szorstko, płasko, bez emocji, jedynie głośno), trzeba więc sprawdzić czy dane połączenie będzie OK.

Dobrze poradził sobie z nimi ampli KD Denona, super było z Marantzem PM-75, rewelacja z HK PM665, z droższych świetnie z Accuphase E-408, lampowy Yaqin MC-100b też świetnie.

To nie są jakieś mocarne piece a żaden z nich nie miał problemu z Kappami, w odniesieniu do np. Nakamichi PA-7

Ustawienie sporo zmienia u mnie w kwestii basu, natomiast co dziwne - jakbym ich nie ustawił i nawet nie zastawił czymś z przodu do wysokości średniotonowego włącznie, po bokach - zawsze fenomenalnie budują scenę.

Co innego stara, trudna do napędzenia seria, tutaj się nie wypowiadam.

Powrót do Paradigmów na chwilę (z ciekawości, przed ich sprzedażą) był bardzo bolesny, pozbyłem się ich więc bez żalu.

Na Twoim miejscu spróbowałbym ósemek, potrafią sporo, są o połowę tańsze od dziewiątek.

Dzięki w pełni zgadzam się z oceną paradigmów monitor przy zakupie zostałem dowiedziony od kupna seri studio i teraz po pierwsze chcę zmiany jakościowej piec jeśli będzie kulał też pójdzie do wymiany ale na dzień dzisiejszy zmiana kolumn da więcej a ma wymianę obu komponentów na raz mnie nie stać

Swoją drogą, czy ktoś z Was miał okazję bezpośredniego porównania 9.2 z Re90?

Pytam ponieważ powiększył się mój pokój i zastanawiam się co mogłyby wnieść 9.2 ws moje aktualne Re90.

Witam.

Bezpośrednio porównywałem tylko Kappy 8.2 do Re90. Inny jest bas. Watkins w Re90 jest zdecydowanie łagodniejszy brzmieniowo niż niski bas w Kappach.

8.2 mają szybszy i bardziej ostry konturowo bas jak Re90. Środek już nie jest tak różny. Góra ciut inna bo i rodzaj przetwornika inny.

Z doświadczenia a miałem już trzy zestawy Kapp 8.2 i dwa zestawy Re 90 a trzeci zestaw ma mój kolega. Śmiało mogę napisać, że kolumny w tym samym rodzaju

potrafią się różnić nawet sporo pomiędzy sobą. O ile bas mniej, to środek już ewidentnie tak. Wszystko zależy od stanu przetworników.

Polidony w bardzo dobrym stanie a takie mocno już sterane i wybielałe to zupełnie inne granie.

Kapp 9 nie miałem, pokój około 28m2 więc nie ma co się wygłupiać.

Ogólnie Infinity lubię i cenię za sposób w jaki grają. Często jestem rozdarty jaki zestaw kolumn mam słuchać, bo mam też Martin Logan SL3.

Pozdrawiam

Jan

Dzięki Jan za odpowiedź. Chętnie posłuchałbym różnic, oczywiście w tych samych warunkach odsluchowych.Jakby co zapraszam jak ktoś ma ochotę podwieźć swoje kappy U mnie re90 z nowymi kondensatorami stoją, a i ax2000 da radę.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Bezpośrednio porównywałem tylko Kappy 8.2 do Re90. Inny jest bas. Watkins w Re90 jest zdecydowanie łagodniejszy brzmieniowo niż niski bas w Kappach.

8.2 mają szybszy i bardziej ostry konturowo bas jak Re90. Środek już nie jest tak różny. Góra ciut inna bo i rodzaj przetwornika inny.

Z doświadczenia a miałem już trzy zestawy Kapp 8.2 i dwa zestawy Re 90

No prosze Was , Kappa bardziej konturowy bas niż RE 90 ?

Dynamiczniej zgoda , tu pałeczka po stronie Kappy , ale kontur i precyzja , zdolność budowania sceny w głąb, to obszary gdzie 8.2 nawet się nie zbliza do RE 90.

Kappy 8.2 nie leżą w kręgu moich zainteresowań, słuchałem i podpisuję się pod tym co pisze Nakamichi.

Nie znam 9.2, wygląd budzi respekt i rodzi pytanie czy są tak mocne jak wyglądają. Bas powinien być, bo to w końcu 2 przetworniki ale czy równie dobra jest średnica i góra? W Re90 cenię to właśnie i co za tym idzie budowanie sceny.

Mam gdzie postawić Kappy, mam czym je napędzić, to nie problem, tylko czy to będzie upgrade czy downgrade...?

Nakamichi.

Nie lepiej kontrolowany a ostrzejszy, wg mnie szybszy. Bas z Re90 jest zdecydowanie inny.

Co do sceny, też inna w Re niż w Kappach. Kappy też mają ładną scenę, może Re są lepsze w budowaniu w głąb podział wielu scen.

Jak zwykle ważny też wzmacniacz.

Dartman.

Mając Re90 nie warto iść w kierunku Kapp 8, Kappy 9 mają mocniejszą podstawę basową - sam pisałeś - dwa przetworniki. W zestawie z dwma Acu

mogło by być ciekawie w dużym pomieszczeniu.

W małym pomieszczeniu nie warto kisić tego zestawu. Musi mieć rozpostarcie.

Każdy, kto chce zbudować swój zestaw, musi jednak sam się przekonać. Każdy ma inne preferencje i nie ma się co prężyć.

Każde pomieszczenie to inna akustyka i jedne kolumny się wpasowują a inne nie.

Mikellino.

Skąd jesteś ?

Pozdrawiam

Jan

Nakamichi.

Nie lepiej kontrolowany a ostrzejszy, wg mnie szybszy. Bas z Re90 jest zdecydowanie inny.

Co do sceny, też inna w Re niż w Kappach. Kappy też mają ładną scenę, może Re są lepsze w budowaniu w głąb podział wielu scen.

Dartman.

Mając Re90 nie warto iść w kierunku Kapp 8, Kappy 9 mają mocniejszą podstawę basową - sam pisałeś - dwa przetworniki. W zestawie z dwma Acu

Każdy, kto chce zbudować swój zestaw, musi jednak sam się przekonać. Każdy ma inne preferencje i nie ma się co prężyć.

Mikellino.

Skąd jesteś ?

Pozdrawiam

Jan

Gliwice

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Nakamichi.

Dartman.

Mikellino.

Skąd jesteś ?

Pozdrawiam

Jan

Każdy ma swoją wizję na granie , mało tego , te bywają zmienne w czasie .

Pisałem tu już kiedyś , RE 90 to kolumny do których powracałem dwukrotnie i raczej znam ich sposób grania . Ale każdy ma prawo do swoich preferencji , nie ma jednoznacznej recepty, typu jak masz RE to nie zawracaj sobie głowy Kappą .

Gliwice

A to Ci niespodzianka ;-))

Edytowane przez Nakamichi
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.