Skocz do zawartości
IGNORED

EWOLUCJA, czyli, co dalej po PARADIGMACH

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

po pieciu miesiącach posiadania MONITOR 7v4 stwierdzam, ze potrzebuje kolumny które mają wokal. w paradigmach góruje bass, góra troszke czasami jest nieznośna, ale to szczegół. najbardziej jednak boli otchłań z jakiej słychac wokale, choćbym nie wiem jak kręcił gałeczkami Yamahy to i tak zawsze jest gdzies daleko. jak w studni.

mysle o przesiadce, ale NA CO>

chciałbym w porównaniu do paradigmów miec bardziej kulturalna góre, słyszec wkońcu wokale, no i troche lepszą kontrole bassu. przestrzeń, to moze pozostac na dotychczasowym poziomie, lecz jezeli jest mozliwa poprawa w tym przedziale cenowym to bedzie miło:P

kolumny nie muszą byc nowe, piszcie poprostu co mozna dostac za ok. 2500zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/30864-ewolucja-czyli-co-dalej-po-paradigmach/

denon.dcd.2560, 14 Sty 2007, 13:23

>a konkretniej:>

Spróbuj bezpośredniego następcę, czyli 7v5. Paradigm zmienił nieco filozofię dźwięku i myślę, że Ci się może spodobać. No i kasie się mieścisz, nawet przy zakupie w salonie. :)

To proste - przesiadka na serię Studio Paradigma ;-) Po Paradigmach w każdych innych kolumnach w w takim samym przedziale cenowym wkur... człowieka brak basu, dynamiki, zywiołowosci....przynajmniej mnie wkur...;-)

Popieram Snajpera

Posłuchaj Paradigm Monitor 7 v5 , albo mam jeszcze lepszą propozycje . Polpak wyprzedaje Paradigm Studio 20 v3 w niezłych cenach a to juz jeden z najlepszych monitorów na świecie w tej klasie cenowej .....

denon.dcd.2560 siema Na odp. padlo dwa razy magiczne B&W jesli chodzi o mnie to uwazam ze sa to niezaprzeczalnie najlepsze kolumny w swojej i nie tylko klasie!!!

>Ich mozliwosci znacznie przewyzszaja konkurecje!!! NIestety sa kaprysne i wrazliwe na elektroniike znaczy to jesli tawarysze sa kiepscy to one ci to pokaza.Yamaha to dobra firma jednak uwazam ze z B&W troche sie gryza (wiem bo mam-do wymiany)

>Monitory 602 s3 sa DUZE poprzez nieznaczne podkreslenie dolnego zakresu ich brzmienie jest niezwykle dynamiczne sprawiaja wrazenie wiekszych niz sa!! srednica analityczna ,czysta gora rowniez

>Monitory z nowej serii CDM1 kosztuja nowe 3000zl nowe ida juz wyzej w stone wyrafinowanego brzmienia dla koneserow marki mniesze obudowy oferuja nieco mniejsze mozliwosci rozciagniecia basu ale rekompesuja to niezwkla muzykalnoscia!

>Jesli masz uczulenie na monitory!! jak ja!! a nie dysponujesz odpowiednim pomieszczeniem to proponuje model 602.5 s3 piekna stereofonia czysta srednica analityczna ale i bardzo komunikatywne daja sie polubic bas krotki punktualny twardy -ale ja taki lubie

>no i 603 s3 juz do wiekszych pomieszczen barzdo dobrze graja z dobra elektronika a z lepsza pokaza na co je stac!! maja ptencjal szczegolnie dynamiczny przez dodatkowy aluminiowy glosnik basowy!!

.generalnie wszystkie modele maja jedna ceche wspolna-absolutnie perfekcyjne wykonanie zadnych niedorobek czy przypadkow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podaje na wszelki wypadek link dla niezorientowanych co do Paradigm Studio 20 v3 .Co do B&W to jak głosnik o tak suchym i męczocym brzmieniu moze byc lepszy od słodkiego Paradigm ????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witam! chcialem zaznaczyc, ze jakosc czy charakter dzwieku nie zalezy tylko od kolumn, ale rowniez od wzmacniacza, zrodla, jakosci nagrania, kabli:), adaptacji akustycznej pomieszczenia itp. ja pierwsze co bym zrobil to bym wywalil ta yamahe!! a nie probowal do niej podpinac wyzsze modele paradigmow , b&w, harpie czy co tam jeszcze!

nie twierdze ze paradigmy nie maja wad, ale poprzez odpowiednie ich ustawienie i dobranie elektroniki mozna uzyskac naprawde przyjemny i zrownoważony dzwiek!

He he pamietam jak siedze sobie w jednym z znanych salonów odsłuchowych i słysze jak pan który sprzedaje sprzet audio odbiera telefon.."co , jak??....aha Paradigmy...panie ja tu kolumny sprzedaje a nie Paradigmy jakies tam....no, no...nie no co pan??-to wcale nie gra!.. nawet nie bierzemy tego na sklep!!...no moge panu sprowadzić parę..ale po co?..my tu mamy B&W..."

kerikawon,

>Co do B&W to jak głosnik o tak suchym i męczocym brzmieniu moze byc lepszy od słodkiego Paradigm ????

No niestety stary jedyna wada forum jest to ze musimy liczyc sie z odmiennymi gustami innych!!!!!

>I to wcale nie oznacza ze zlymi bo czy mozna jednoznacznie powiedziec ktory gust jest lepszy!!!!

Piotrek608,

>He he pamietam jak siedze sobie w jednym z znanych salonów odsłuchowych.........

>Wyobraz sobie ze pracujesz w jednym z takich salonow i od sprzedazy produktow firmy xxx masz bonus do wyplaty nie wiem jak ty ale by je zachwalal bo do pracy chodze zeby zarobic kase!!!

>a tak troche stonniczo zle nie polecal...hi hi hi

PIONT84 no jezeli twoim zdaniem pioneer 656 gra lepiej z paradigmami niz Yamaha ax900, to chyba jestes przygłuchy lub nie miałes yamahy. pionek-zamula jeszcze bardziej ciemną srednice tych kolumn. jasna yamaha znacznie poprawia ten aspekt, jednak wciaz to nie jest to. PIONEERom dziekuje.

miałem kiedyś Paradigmy filozofia tej firmy polega malo a głośno tam są dwa dzwieki na krzyż nie tylko brak średnicy ale wysokie tony to tylko najwyższe zakresy czytaj syczenie ,a dynamika może i jest ale do techno, poszukaj coś w ofercie Audio Akademy może z drugiej ręki, Paradigmy spal w piecu i patrz czy wszytko spłoneło, fajny tytuł wątku czeka Cie dluga droga od Yamahy też uciekaj ,ale to jak zmienisz kolumny zrozumiesz

pozdro

>Do wokali to polecam B&W 602 s3. Jeżeli coś więcej to Harpia - Nicolo.

A Nikolo oczywiscie Ola tylko cena 6400!!!!!

Od siebie dodam HARPIA model PAT to wspaniale wygladajace kolumny podlogowe z naturalna okleina.Drobne dodatki takie jek logo proucenta z boku scianki frontowej czy masywne kolce na szynach daja efekt eksklusywnosci.A brzmienie patow stawia je na wyzszej polce niz wskazywala by na to niewielka cena 4000 (ciezko znalezc na rynku wtornym) ich wspaniala muzykalnosc zrekompesuje ci maly niedostatek w basie. Polecam

>>>To proste - przesiadka na serię Studio Paradigma ;-) Po Paradigmach w każdych innych kolumnach w w takim samym przedziale cenowym wkur... człowieka brak basu, dynamiki, zywiołowosci....

>Jmlab albo uzywane HGP

>JmLab.y moim zdaniem po paradigm nie jest to najlepsza propozycja bowiem modele w tym przedziale maja podbity bas i to w calym zakresie przez co srednica ( wiadomo wokale) jest dosc znacznie odchudzona

>HGP- juz barzdziej trafna propozycja slodkie przyjemne dobry partner lampy!!!!

"Uwielbiam" kurde takie uogólnienia.

Po pierwsze dźwięk Yamahy AX900 nie ma nic wspólnego z tym jak grają współczesne wzmacniacze tej firmy.Stare Yamahy są o niebo lepsze niż nowe.

Po drugie tylko Paradigmy serii Studio grają tak jak opisał Yolaos. Wyższe serie grają już bardziej normalnie. I nie ma co nimi palić w piecu, midwoofery są dość przyzwoite. Bawiłem się nimi, i w odpowiedniej aplikacji potrafią pokazać dość ciepłą i w miarę nasyconą średnicę. A estetyka skrzynek to rzecz inna. Mnie się nie podoba, ale niewykluczone że komuś przypadnie do gustu.

>Ciekawe co na to wlascicele B&W...

>Mnie osobiscie wkur... za duzo basu!!! dudniacego,rozlazlego, bez kontroli,sprawiajacy wychylenie membrany glosnika 2cm przy cieplym nastrojowym wokalu Diany Krall !!! Oczywiscie nie mowie, taki rodzaj basu swietnie sprawdza sie w TECHNO w HIP-HOPie itp.

>Ja slucham Jazzu , muzyki akustycznej troche popu i dle mnie bas powinien byc przede wszystkim- szybki,prezny kontrolowany twardy jak wybuch fajerwerka!!! powinien szybko atakowac membrany twrda reka i szybko wygasac tak aby byly gotowe do nastepnego ataku w ulamek sekundy!!! w taki sposob prowadzony bas sprawia iz perkusja brzmi niezwykle realistycznie!!! I TO JEST TO!!!!!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.