Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, chciałem coś na początek w zamian za 12AX7 Psvane do Yaqina MS-90B.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy to faktycznie NOSy, warte to coś?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, kramyeu napisał:

Drogo, z olxa, niepewny pomiar na niepewnym sprzęcie

Ale aukcja nie traktuje nic o pomiarach i sprzęcie pomiarowym 😱

RFT z lat 80 to dość nowe lampy, i jeśli z tych lat by były oraz skoro nie ma pomiaru, szanse na trafienie pary w balasnie 5% są dość duże czyli z 10-20%. Skoro lubisz tracić pieniądze kup - moim zdaniem cena jest zawyżona.

Uznaję pomiary tylko cyfrowymi miernikami jak avt5229, u-tracer, Roe test i inne lub metodą techniczną (w układzie). Nie dam się drugi raz "nabić w konia" na pomiar jakimś archaiczym analogiem, choćby był stabilizowany i trele morele (legandarne "justowanie" haha) na ebayu, a kupno lamp RFT ecc83 za bagatela prawie 120zł/sztuka to słabo - a jak bez pomiaru to już w ogóle cena odjechana.

Z drugiej strony znam pomiary analogami u kilku sprzedawców ebay, wiem o ile ich mierniki zawyżają i jestem coś w stanie przeliczyć to na 'normalne' czyli realne pomiary.

Nie dałbym 180zł nawet za parę, chociaż nie znam brzmienia ecc83 RFT, za to znam dość dobre ecc82 i kiepskie ecc81 tego producenta lamp.

Edytowane przez kramyeu
W dniu 22.10.2023 o 10:42, StachMuszel napisał:

Dodam tylko, że chciałbym dodać trochę blasku górze pasma.

Panowie, nikt nie podpowie? Obecnie są 12AX7 PSVANE standard.

W dniu 22.10.2023 o 10:42, StachMuszel napisał:

Dodam tylko, że chciałbym dodać trochę blasku górze pasma.

jako fan JJ polecam JJ ECC803 Gold , góra detaliczna na wysokim poziomie, serio jest skok w stosunku do standardowych ecc83. 

8 godzin temu, adazz napisał:

jako fan JJ polecam JJ ECC803 Gold , góra detaliczna na wysokim poziomie, serio jest skok w stosunku do standardowych ecc83. 

Dziękuję za info. Ja jakoś zawsze JJ kojarzyłem z przygaszoną bułą.

Kolega podpowiedział mi, że EH Gold mogą się też sprawdzić. Co myślicie?

10 minut temu, StachMuszel napisał:

Dziękuję za info. Ja jakoś zawsze JJ kojarzyłem z przygaszoną bułą.

Kolega podpowiedział mi, że EH Gold mogą się też sprawdzić. Co myślicie?

Hmm, wprawdzie mam inny wzmacniacz, ale mój Haiku Bright MK5 gra na JJ wiecej niz dobrze i tak mi się tłucze po głowie, ze moze jednak warto spróbować tych ECC803 Gold.

W tej chwili gram na ECC83 MG Gold JJ i jest ok.

Natomiast wg mnie Gold Lion i Psvane akurat u mnie niekoniecznie sie sprawdziły.

Nie wszystko złoto co sie świeci.

Napiszę tak, jedni chwalą starą produkcję, bo mają je na zbyciu ze "melony" a inni wolą współczesną produkcję... a wyjściem z sytuacji jest pospolita 6n2p. Nie ma co się krzywić, że to ruski wytwór, ale wytworzony za czasów, gdy nie obowiązywała ekologia. Lampy ze współczesnej produkcji nigdy nie dościgną lampy ze złotej ery lata 50-60-70-te.

Edytowane przez ampman

Szanowni,

Zapomniałem dodać ważnej lampy która gra także wybitnie górą tj TUNG SOL ECC83 GOLD, jest wybitnie grająca górnym środkiem i górą.

Natomiast przewaga JJ ECC803 GOLD jest taka że posiada też fajny punch w dole, i w średnim paśmie. 

miłego dnia. 

Mnie np. przeszkadza przełom średnicy i góry(podbitym) 🤷🏿‍♂️

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 godzin temu, ampman napisał:

Napiszę tak, jedni chwalą starą produkcję, bo mają je na zbyciu ze "melony" a inni wolą współczesną produkcję... a wyjściem z sytuacji jest pospolita 6n2p. Nie ma co się krzywić, że to ruski wytwór, ale wytworzony za czasów, gdy nie obowiązywała ekologia. Lampy ze współczesnej produkcji nigdy nie dościgną lampy ze złotej ery lata 50-60-70-te.

Tak tak.

Wysłałem na próbę koledze lampy, które miałem pod ręką, takie z tych bardziej Popularnych.

GE.

Nic odjąć, nic ująć.

😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez qqrydza
19 godzin temu, ampman napisał:

Tylko tu trzeba chyba jakiś adapter 6n2p <-> 12ax7?

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Tylko tu trzeba chyba jakiś adapter 6n2p <-> 12ax7?

Ano trzeba, sam takie robiłem i nie są takie drogie. Co do PSVANE, lampy zagrają rewelacyjnie, ale krótko. Takie są realia lamp współczesnych... klient ma pobiec po kolejne lampy by interes się kręcił. To nie są czasy by lampa służyła jak najdłużej a sprzęt działał wiele dekad. Postarzanie produktu mówi Wam to coś?

Edytowane przez ampman
2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Po rozmowie z Panią z lampyelektronowe.pl kupiłem PSVANE 12AX7 S Gold. Posłuchamy, zobaczymy 😉

Będziesz z brzmienia zadowolony 👍

Ale krótko jak pisałem, max 2 lata. Jedynie Chińczycy nie ograniczają się co do "chemikalii" zakazanych w UE, więc lampa gra ładnie, dlatego "słono" kosztuje, ale mimo to krótko. Skopiowanie lampy pod względem wykonania z minionego okresu jest prawie niemożliwe, bo nikomu nie zależy by ona długo działała (biznes) no i wymusza to ochrona środowiska (zakazy).

PS. Cytat ze sklepu: "Niestety pod względem technicznym lampa jest bardziej awaryjna i mniej żywotna od produkcji europejskiej." 

I wszystko w temacie. Dziękuję za uwagę.

Edytowane przez ampman
14 minut temu, ampman napisał:

Ale krótko jak pisałem, max 2 lata. Jedynie Chińczycy nie ograniczają się co do "chemikalii" zakazanych w UE, więc lampa gra ładnie, dlatego "słono" kosztuje, ale mimo to krótko. Skopiowanie lampy pod względem wykonania z minionego okresu jest prawie niemożliwe, bo nikomu nie zależy by ona długo działała (biznes) no i wymusza to ochrona środowiska (zakazy).

PS. Cytat ze sklepu: "Niestety pod względem technicznym lampa jest bardziej awaryjna i mniej żywotna od produkcji europejskiej." 

Być może masz rację, trudno. Przy mojej intensywności czyli jakieś 4h na tydzień trochę pogra.

Wspomniany cytat przytoczyłem Pani ze sklepu. Kobieta ma dużą wiedzę nt. lamp, ich brzmienia i konfiguracji. Powiedziała, że napisali to kilka lat temu, trochę aby klienci byli świadomi i aby chronić się przed reklamacjami, których jak twierdzi ... nie miała. Ale słyszała o takich przypadkach, kilka lat temu, że lampy te padały po krótkim czasie użytkowania. Być może Chińczycy przez te lata poprawili technologię. Zobaczymy.

Ja też taką rozmowę z tą Panią miałem. Zakupiłem podstawki lampowe, których nie mieli na stanie - oddzwoniła. Rzeczywiście miły i seksowny głos, ale niestety nie należy on do Polki a do Ukrainki.

Edytowane przez ampman
50 minut temu, ampman napisał:

Ja też taką rozmowę z tą Panią miałem. Zakupiłem podstawki lampowe, których nie mieli na stanie - oddzwoniła. Rzeczywiście miły i seksowny głos, ale niestety nie należy on do Polki a do Ukrainki.

Ja rozmawiałem na pewno z Polką. A gdyby nawet była to Ukrainka, to co ma to do rzeczy?! Nie za bardzo rozumiem.

W dniu 26.10.2023 o 21:13, ampman napisał:

U mnie grają szósty rok. Tyle w temacie.

W dniu 26.10.2023 o 21:36, StachMuszel napisał:

Przy mojej intensywności czyli jakieś 4h na tydzień trochę pogra.

Jest szansa, że pogra trochę 😉 Te lampki mają dobrą opinię i dźwięk też. 

W dniu 26.10.2023 o 21:36, StachMuszel napisał:

przytoczyłem Pani ze sklepu. Kobieta ma dużą wiedzę

Ta Pani ma ogromną wiedzę!

W dniu 26.10.2023 o 21:43, ampman napisał:

Ja też taką rozmowę z tą Panią miałem

To z inną a nie z tą. Żona Pana Romana nie jest Ukrainką i nie jest to tajemnica 🙂

W dniu 26.10.2023 o 21:43, ampman napisał:

ale niestety nie należy on do Polki a do Ukrainki.

To fajnie, może następnym razem trafię na ową Ukrainkę 🙂

57 minut temu, Mickey6 napisał:

U mnie grają szósty rok. Tyle w temacie.

To fajnie, może następnym razem trafię na ową Ukrainkę 🙂

To znaczy, że wzmacniacz jest dobrze zaprojektowany a nie "wyżyłowany".

Polecam trafić:)

W dniu 28.10.2023 o 22:30, ampman napisał:

To znaczy, że wzmacniacz jest dobrze zaprojektowany a nie "wyżyłowany".

Polecam trafić:)

Przyznam, że nie przekonałeś mnie tą wypowiedzią. Co to znaczy, że "wzmacniacz jest dobrze zaprojektowany a nie "wyżyłowany""? Szczególnie w stosunku do lamp małej mocy, takiej jak 12AX7.

36 minut temu, andrzej andrzej napisał:

Panowie, ile moze byc warta para Telefunken ECC803s goldpin, ceny na ebaju to od 5k zl do 14k zl. Czy to są realne ceny ?

Może być warta tyle, ile ktoś zapłaci. 

Obrzydliwe jest to nachalne i ciągłe zadawanie pytań przez usera @andrzej andrzej o sprzedaż lamp, za ile można je sprzedać, co są warte.

To nie jest forum handlarzy bazarowych ale entuzjastów dobrego brzmienia i pasjonatów lamp.

Czasem ktoś coś kupuje, czasami coś sprowadzi ze świata i zamieszcza piękne zdjęcia ale bez takiego nachalnego handlu.

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Panowie, kupiłem nową "dobraną parę" lamp PSVANE 12AX7 Art Gold w sklepie z lampami. Jedna z pary wygląda tak jak na zdjęciu. Co sądzicie o tym? Używana, czy ktoś nieumiejętnie obchodził się z nią np. podczas pomiarów?

Chodzi mi oczywiście o pogięte piny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi