Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.12.2023 o 17:12, .:Gerard:. napisał:

Tylko bierz ze złotymi pinami (ale szkoda czasu na nie), chyba Tesla i Philips zagrały lekko podbitym dźwiękiem,
wyobraź sobie Siemens graja jakbyś przyciszył subbass, podkręcił bas na +2 a wysokie tony zmniejszył na -2, -3 .
Tesla i Philips graja pełnym dźwiękiem ale podbitym na skrajach, jedne trochę więcej drugie trochę mniej, problem ze nie pamiętam które więcej :-(

To jedyne lampy które mogę polecić

Philips
śmiało możesz kupić takie Philips zawsze odsprzedasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tesla chyba te miałem
u nich możesz parki zamówić

Ukryta Zawartość

Te tesle tez polecam przetestować, nie jestem pewny, chyba były bardziej muzykalniejsze  ale nie jestem pewny, Tesla i Philips byly moimi faworytami dlatego te wie polecam przetestować

Twoja propozycja dotyczy lamp e83cc, które nie mają nic wspólnego z lampą ecc83. A może się mylę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, miro67 napisał:

które nie mają nic wspólnego

może zamiast z góry zakładać tezę co do której nie jest się pewnym warto sprawdzić?

abstrahując od dźwięku ...technicznie to te lampy są w 100% zamiennikami

E83CC.pdf ECC83.pdf

2 godziny temu, miro67 napisał:

Twoja propozycja dotyczy lamp e83cc, które nie mają nic wspólnego z lampą ecc83. A może się mylę?

Rozpowszechniane ze e83cc są lepsze, trwalsze

Bo są! Widać, że z ciebie żółtodziób w sprawie lamp. Przeprosiny przyjęte, ale doradzam najpierw sprawdzić temat a potem się wypowiadać. 

Edytowane przez ampman
W dniu 1.01.2024 o 17:28, ampman napisał:

Bo są! Widać, że z ciebie żółtodziób w sprawie lamp. Przeprosiny przyjęte, ale doradzam najpierw sprawdzić temat a potem się wypowiadać. 

Ja jestem "żółtodziób w sprawie lamp", więc Panowie wytłumaczcie mi tą różnicę, bo zamieszaliście trochę. Zawsze wiedziałem, że E83CC to militarna wersja lampy ECC83. Czy tak jest w istocie? Czy one różnią się tylko żywotnością (2000 vs 10000h pracy), czy również brzmieniem? A może niczym się nie różnią?

e83cc - lampa nie tyle militarna, co do zastosowań profesjonalnych (zastosowanie militarne jest także zastosowaniem profesjonalnym a nie amatorskim), tak jest to lampa o przedłużonej żywotności (10.000h) w stosunku do "zwykłych" ecc83. 

Przy okazji raz i na wieki (dotyczy to lamp oryginalnych a nie fałszowanych):

1. Ecc803s Telefunken i Tesla E83CC to jedyne lampy z tego typu o konstrukcji frame grid.

2. Tesla ECC803S to ~ekwiwalent konstrukcji ECC83 Telefunkena (choć różne brzmieniowo)  i to nie są lampy o konstrukcji frame grid.

Lampy JJ ECC803S  i inne JJ które mają dowolne bzdurne oznaczenia nadrukowane na bańce są zwykłymi i to niespecjalnej jakości i trwałości lampami i są brzmieniowo mało ciekawe i dlatego nie kosztują tyle co naprawdę dobre lampy ecc83 ze starej produkcji.

Brzmieniem różnią się mniej lub bardziej wszystkie lampy czasem nawet te pochodzące z jednej serii produkcyjnej (i to nie że z definicji  same z siebie tylko włożone do układu zapracują w innym punkcie i będą współtworzyć inną charakterystykę łącznie z innymi komponentami i lampami = gra całość!)

Największą szkodą dla świata lampowego (oprócz braku możliwości powtórzenia na nowo produkcji najlepszych starych lamp) jest uzurpowanie sobie starych uznanych nazw (niestety legalne choć w sposób nieetyczny) lub stosowanie podobnych - vide: Mullard, Tung-Sol, Genalex o zgrozo również Telefunken przez nowych producentów, wożenie się na plecach dawnych wielkich...jechanie na ich renomie...i wprowadzenie przez to wielkiej konfuzji u nowych użytkowników lamp przez takie właśnie brandowanie i oznaczenia. Jest myślenie w stylu "hmm nie stać mnie na oryginalnego Telefunkena Ecc803s, cena kosmos.. lub jest nigdzie nie do dostania, a jak sie natne na fejka? - to kupię sobie jjEcc803s i będzie pewnie "prawie" to samo, w końcu producent napisał ecc803s, no chyba wie co pisze i nie może się mylić..?".

To "prawie".. to jest przepaść.. 

@Airmike a czy e83cc SQ Amperexa to nie jest także Frame Grid?

Bo e88cc z w.w. fabryki - raczej tak. Są jakieś broszury w sieci na ten temat. Ciekawe czy inne typy też 

Edytowane przez kramyeu

Amperex 6922 i 7308 są na pewno frame grid. możliwe więc że e88cc też. Ale czy e83cc amprexa to nie wiem, nigdy nie rozbijałem 😉

chodzą plotki że JJ zrobił lampę e83cc frame grid ale sprawa jest na tyle nowa że takiej lampy tez jeszcze nie zniszczyłem a kupować po to żeby niszczyć jakoś mi się nie chce 😉 może jak się komuś skończy to zrobi update tematu.

Amperex wg mnie nigdy nie oznaczał lamp z typu ecc83 jako "e83cc", poźniejszy Philips owszem e83cc SQ (ale pod wieloma tak nadrukowanymi lampami kryły się wykonania Siemensa) a pod brandem Amperexa specjalne wykonania były oznaczane jako PQ (6922 itd, ale nie e83cc PQ/SQ).

Nie mniej jednak zwróćmy uwagę ,że audiofile na całym świecie nie cenią najbardziej pod względem brzmienia tych lamp e83cc triple mica (Siemensa, Philipsa SQ) itd a jednak starsze wykonania z foliowymi D- Disc- Square- getterami i długimi anodami, które były prosto oznakowane ecc83/12ax7. Zbiorowa halucynacja w środowisku rozproszonym ? 😉

Racja, miałem w myśli Siemensa e83cc w labelu Philips SQ. Czyli wciąż Siemensa - leżą mi takie, czekają na jakiś sprzęt 

Edytowane przez kramyeu

"1. Ecc803s Telefunken i Tesla E83CC to jedyne lampy z tego typu o konstrukcji frame grid."

Jednocześnie Tesla produkowała też lampę Tesla ECC803S, która jak wspomniano powyżej nie ma nic wspólnego jeżeli chodzi o budowę z lampą Telefunken ECC803S, której odpowiednikiem jest Tesla E83CC, natomiast jest to także  lampa o przedłużonej żywotności i bardzo ciekawa brzmieniowo. Korzystam z nich w moim wzmacniaczu.  

• 3 tygodnie później...

Witam. Co powiecie o ECC 83 Toshiba, Matsushita i RTF. Planuje zakup Ecc 83 Philip miniwatt lub Marconi. Nie chcę powiększać basu. Na razie najdłużej grała RTF a teraz Toshiba, ta ostatnia mi tzw. leży. Wzmacniacz Octave 70SE. Dodam że w pre ECC81 dwie Genalex Electric. Co do ECc81 ktoś polecał EI Yugoslavia. Pozdrawiam 

2 godziny temu, Trismus napisał:

Witam. Co powiecie o ECC 83 Toshiba, Matsushita i RTF. Planuje zakup Ecc 83 Philip miniwatt lub Marconi. Nie chcę powiększać basu. Na razie najdłużej grała RTF a teraz Toshiba, ta ostatnia mi tzw. leży. Wzmacniacz Octave 70SE. Dodam że w pre ECC81 dwie Genalex Electric. Co do ECc81 ktoś polecał EI Yugoslavia. Pozdrawiam 

Wszystkie trzy pierwsze sa przecietne tak samo jak EI.. 

11 godzin temu, trueman napisał:

A są teraz jakieś pewne NOS, które nie są przeciętne? Te super, chiper pewnie dawno dokonaly żywota. Nie wierzę,  że są na rynku pewne, dobrze grające NOS. Jest całe mnóstwo oszukanych lamp i takich samych sprzedawców, nie wspomnę o cenach. 

Edytowane przez StachMuszel
3 godziny temu, StachMuszel napisał:

A są teraz jakieś pewne NOS, które nie są przeciętne? Te super, chiper pewnie dawno dokonaly żywota. Nie wierzę,  że są na rynku pewne, dobrze grające NOS. Jest całe mnóstwo oszukanych lamp i takich samych sprzedawców, nie wspomnę o cenach. 

może byłbyś zainteresowany TFK ECC803S NOS ? jak tak to prv

sprzedałem tu na forum kilka par w tym TFK802S NOS i kupujący jest zadowolony

Edytowane przez andrzej andrzej
19 godzin temu, Trismus napisał:

Witam. Co powiecie o ECC 83 Toshiba, Matsushita i RTF.

16 godzin temu, trueman napisał:

Jestem innego zdania.

🙂

Toshiba produkowała lampy przez długi okres i zapewne były między innymi lampy bardzo dobre. Zdjęcie wiele by powiedziało czy podpowiedziało.

Lampy Matsushita z kolei to bardzo dobre lampy. Bez dwóch zdań.

Edytowane przez qqrydza
W dniu 20.01.2024 o 20:51, trueman napisał:

Ei w wersji z niklowanymi anodami wcale nie są przeciętne, wręcz przeciwnie, to są naprawdę jedne z lepszych lamp w rozsądnych jeszcze cenach. Wiem, bo miałem je u siebie. 

Za przeciętnie grające można uważać Ei w wersji z szarymi, żebrowanymi anodami, one faktycznie niczym szczególnym się nie wyróżniają. Jednak i tak w porównaniu z dzisiejszą chińską tandetą to jest inna liga. 

Edytowane przez Łukasz_62438
12 godzin temu, Łukasz_62438 napisał:

Ei w wersji z niklowanymi anodami wcale nie są przeciętne, wręcz przeciwnie, to są naprawdę jedne z lepszych lamp w rozsądnych jeszcze cenach. Wiem, bo miałem je u siebie.

O! To dobra wiadomosc, bo akurat niedawno kupilem 4 niklowane gladkie anody.

Obecnie gra Matsushita, Toshiba ma wytarte napisy ale dziury w anodzie i u góry napis w ramce 12AX7,RTF  z napisami w bardzo dobrym stanie . No i dwie Ecc81 GE. Wszystko w preampie.

Ukryta Zawartość

IMG_20240102_112624~3.jpg

IMG_20240105_081306~2.jpg

IMG_20240102_112146~3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.01.2024 o 00:25, zbyniu 360 napisał:

Mam pytanie czy ktoś zna te lampy ecc83 żeby miała mało zaznaczoną średnicę. 

To tak nie dziala. Chcialbys dysfunkcyjne lampy, zeby leczyc przypadlosci twojego systemu audio?

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś byłby tak miły i zrobił jakieś podsumowanie tematu?

Co jest "najlepsze", co "super za te pieniądze", a czego unikać?

Mam obecnie PSVANE serii arte, warto szukać czegoś lepszego?

Z mojego doświadczenia w preampie  najlepiej w stosunku cena / jakość wypadają Tungsramy. Wcześniej były polecane psvane -s, telefunkeny, Sylvanie czy lampki RAM. Tungsram gra najrówniej w całym paśmie. Polecam sprawdzić u siebie. 

Ukryta Zawartość

Czy ktoś zna temat? Warto?
5e011b3db8b0e0603c18d5292568d6d5.jpg

Wysłane z mojego SM-T875 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

12AX7 Toshiba CHANNEL MASTER.

Bardzo rzadka i zarazem unikatowa lampa z lat 50. Wyprodukowana w Japonii przez firmę Toshiba.

Długie anody jak w przypadku pożądanych, europejskich lamp Mullard czy Philips lecz "wyciszone" dodatkowymi prętami oraz trzecią miką.

Brawo. Kiedy je upolowałeś na eBay'u i czemu są teraz takie drogie? Bo w/g ciebie są rzadkie, więc wyjątkowe? Widzę, że bardzo lubisz się nakręcać lampami, niemal jak masochista i przy okazji innych. Przyjemne z pożytecznym.

Edytowane przez ampman
  • Pokaż nowe odpowiedzi