Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchał ktoś KEFów Blade ? Wczoraj przeczytałem test w najnowszym AUDIO autorstwa Kisiela (bardzo pozytywny) i teraz się zastanawiam, czy ich nie spróbować.

Logistyka mnie w takich sprawach jak zawsze trochę przeraża, więc wolę na początek zapytać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Słuchał ktoś KEFów Blade ? Wczoraj przeczytałem test w najnowszym AUDIO autorstwa Kisiela (bardzo pozytywny) i teraz się zastanawiam, czy ich nie spróbować.

Logistyka mnie w takich sprawach jak zawsze trochę przeraża, więc wolę na początek zapytać.

Jeżeli liczy się dźwięk a nie cena to może spróbuj coś od wilson benesch (nazwa prawie się zgadza z wzorcem) lub Thiela. Masz nie za wielki pokój to wystarczą małe podłogówki albo większy monitor. Sam wiesz, że nie warto przepłacać za obudowę. Do tego grzebnięta Musa + dobry daczek z pre (np. Vivaldi) + lampowe monobloki np. na GM70 i masz granie jak się patrzy. Można też uprościć drogę i podpiąć od razu kolumny aktywne. Inna droga to lampka 2A3 (singiel lub PP jak lubisz kopa) + coś o wysokiej skuteczności, mogą być tuby choćby rodzime Autotech. Warto spróbować różnych wyjść bo czasem daje to zaskakujące rezultaty.

Recenzji na świecie mają dużo bardzo pozytywnych, zachwyty po różnych targach też można w sieci znaleźć, ale logistyka, żeby tych wielkich skurczybyków u siebie posłuchać przerażać musi ;)

Nie przesadzacie z tą logistyką?

To nie są wielkie kolumny!!

Fakt że każda ma 159cm wysokości ale są wąskie, zgrabne i waga tylko 55kg za sztukę.

To żaden problem nawet jeśli nie ma windy.

Fakt że w opakowaniu pewnie waga może być 80kg ale i tak do tego musi być ekipa od tachania

takich klocków. 80kg to dwóch zaprawionych w takich bojach śmiga po schodach jak parasolkę.

Z ciekawości każda sztuka Avalon ISIS w skrzyni-175kg a Grand Utopia jest w 2 skrzyniach każda i mała skrzynka waży

ok 120kg ale główna...317kg!

Są też cięższe smoki....topowa Kharma, Eggleston, Tidal.

Takie KEFy to drobiazg.

Elb , chcesz mieć naprawdę dobre kolumienki do swojego audiofilskiego 20 m2 pokoiku w bardzo rozsądnej cenie ?

Na pewno tak....więc posłuchaj Reference 3a Grand Veena. Możliwe że polski dystrybutor ma gdzieś ukrytą 1 parę.....

Jeśli nie , to wypożycz inny model do odsłuchu - zobaczysz co to jest za szkoła dżwięku.

Thieli nie ruszaj to nie ta liga.Wilson Benesch robi świetne kolumny ale nie z każdą amplifikacją zagrają dobrze...... no i ta cena

rodem z galaktyki.

Edytowane przez Magnepan

"Wilson Benesch robi świetne kolumny ale nie z każdą amplifikacją zagrają dobrze......"

A z jaką zagrają dobrze?

To pytanie powtarza się także na zagranicznych forach.

Nie przesadzacie z tą logistyką?

To nie są wielkie kolumny!!

Fakt że każda ma 159cm wysokości ale są wąskie, zgrabne i waga tylko 55kg za sztukę.

To żaden problem nawet jeśli nie ma windy.

Fakt że w opakowaniu pewnie waga może być 80kg ale i tak do tego musi być ekipa od tachania

takich klocków. 80kg to dwóch zaprawionych w takich bojach śmiga po schodach jak parasolkę.

Z ciekawości każda sztuka Avalon ISIS w skrzyni-175kg a Grand Utopia jest w 2 skrzyniach każda i mała skrzynka waży

ok 120kg ale główna...317kg!

Są też cięższe smoki....topowa Kharma, Eggleston, Tidal.

Takie KEFy to drobiazg.

Ale po co mu takie giganty? Chyba nie będzie słuchał w kuchni. Dawajcie coś do 20 paru metrów.

Jak Magnepana nie lubię to przyznam że ponoć te Grand Veena w stosunku do swojej śmiesznej ceny grają wybitnie. Tylko kto to ma w PL?

Chyba tylko Robert?

Edytowane przez Szymon

"Wilson Benesch robi świetne kolumny ale nie z każdą amplifikacją zagrają dobrze......"

A z jaką zagrają dobrze?

To pytanie powtarza się także na zagranicznych forach.

Producent na pewno będzie wiedział .....ja słuchałem Benescha z końcówkami Electrocompanieta i mocnym wzmacniaczem ICE power klasy D.

Jak Magnepana nie lubię

Daj już spokój , wyluzuj trochę , i tak już nawtykaliśmy sobie poniżej krytyki i godności.

Ale po co mu takie giganty? Chyba nie będzie słuchał w kuchni. Dawajcie coś do 20 paru metrów.

Jak Magnepana nie lubię to przyznam że ponoć te Grand Veena w stosunku do swojej śmiesznej ceny grają wybitnie. Tylko kto to ma w PL?

Chyba tylko Robert?

Ty masz problem z rozumieniem tego co napisane.

Po raz kolejny kulą w płot.Gdzie ja napisałem że powinien sobie wstawić Isis czy Utopie?

Napisałem tylko jako porównanie ile takie smoki ważą i to jest logistyczny problem a nie 55kg KEFy!

Takie Kefy na jego 25m2 spokojnie mogą dobrze zagrać.

Thieli 3.7 kiedyś słuchałem razem Wilsonami Sophia II i zdecydowanie nie jest to ta liga co Wilson Sasha, a przecież szukam czegoś jeszcze lepszego.

Od biedy mogły by być jeszcze Avalony Compass, ale nie podobają mi się z wyglądu (jakieś takie długie i chude).

Z fajnych kolumn są jeszcze Marten Design czy Tidal - ale tu znowu boję się o późniejszy resale.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jeśli byś zostawał przy Wilsonie, to myślę, że Alexia to będzie za ciężkie działo na Twój pokój. Coś lepszego trudno będzie znaleźć (niestety taka prawda). Bo to co koledzy zazwyczaj proponują czyli Magnepany i wszystko inne co u nich gra to raczej potrzebują przestrzeni. Jeśli miało by być w klasie Wilsona to ja bym rozważał Serblina, TADa, Sonusa albo Magico.

Nie przesadzajmy, 25m2 to nie jest mały pokój. Do tego ma znacznie mniej problemów z basem niż niejeden pokój 2x większy.

Alexia ma tylko minimalnie większy głośnik basowy niż Sasha (Sasha 2x 20cm vs Alexia 1x20 + 1x 25cm) więc to nie jest jakaś specjalnie duża różnica. Fremer ma w takim samym pokoju Maxxy 3.

Serbliny Accordo są zdecydowanie za małe (i za słabe), a Ktemy mi się nie podobały. Tak więc tę markę skreślam już na wstępie.

Edytowane przez Elberoth

Elb

Kup SF Amati Futura i zakonczysz temat. Bedziesz siedzial w fotelu i sluchal. Uspokoją twoją audiofilską nerwice. A jakosc designu i finishu poza zasiegiem wszystkich

No i co ważne - zawsze będą zawsze odsprzedawalne za dobre pieniądze. Tyle tylko ze nowych nie wyhaczysz za pól darmo jak Wilsonòw :-)

Edytowane przez mike27
Gość

(Konto usunięte)

Elb :

1. "Wieść...", o której wspomniałem 16 bm. (#5577) głosiła, że wyboru już dokonałeś. Może o tym nie wiesz... :-)

2. Myślę, że w twoim pokoju każda kolumna o klasie z założenia wyższej niż Wilson Sasha będzie niewykorzystana. Fremer nie jest dobrym przykładem. Widziałem już (ty tym bardziej) pokoiki 16m2 z Alexandriami. Chyba, że chcesz się pobawić...

3. Naprawdę potrzebujesz porady ?

Ty masz problem z rozumieniem tego co napisane.

Po raz kolejny kulą w płot.Gdzie ja napisałem że powinien sobie wstawić Isis czy Utopie?

Napisałem tylko jako porównanie ile takie smoki ważą i to jest logistyczny problem a nie 55kg KEFy!

Takie Kefy na jego 25m2 spokojnie mogą dobrze zagrać.

Pisałem o KEF, moim zdaniem wystarczy duży monitor lub mała podłogówka ale jak Adam chce to może wstawiać i Statementy. Z tego co mi wiadomo to każdy może przedstawić swoje zdanie w tym temacie. Bardziej pomocne będzie polecenie konkretnej konstrukcji.

A ja sobie myślę, że 25m2 to wcale nie jest aż taki mały pokój.

Poza tym co innego jest pokój mieszkalny, użytkowy 25m2 a co

innego jest pokój 25m2 pod audio z adaptacją akustyczną.

Wiadomo, że za kolumnami musi być trochę przestrzeni na odbijanie się

dźwięków a jeszcze więcej na boki od kolumn.

Czym pokój jest większy tym te odległości są większe i działa to pozytywnie.

Ale mając dobrą, skuteczną adaptację akustyczną poprzez użycie odpowiednich

ustrojów w miejscach tych odbić zwiększamy te odległości dla fali akustycznej, a

przynajmniej taki jest tego efekt.

Reasumując pokój 25m2 z dobrą adaptacją akustyczną będzie się zachowywał akustycznie

jak znacznie większy pokój bez takowej, np 50m2.

Oczywiście każda kolumna ma pewien zakres przestrzeni w jakiej dobrze gra.

To jest jednak zawsze dość duży zakres.

Kolumny klasy Wilson Maxx 3, Avalon Isis, czy TAD Ref.1 zagrają

w pokoju 20m2 a w 40m2 już pełnym oddechem.

Pewnie, że zagrają też i w 80m2 ale do 150m2 będą już za małe.

Elb mając pokój 25m2 z adaptacją akustyczną ma akustycznie większy pokój.

Nie byłem u niego i nie wiem na ile ta adaptacja jest skuteczna ale wiem kto mu to

robił więc pewnie jest ok.

Można tak na oko przyjąć że jego pokój będzie się akustycznie zachowywał na ok 40m2.

W takim metrażu spokojnie zagrają duże kolumny np TAD, Avalon Time, SF Stradivarii a może

te Acoustic Vienna.Nie są one tak drogie a są fajne.Kiedyś słuchałem tych z obracaną górą.

Nie był to może miarodajny odsłuch ale było dobrze.

Zagrałyby też kolumny NAIM. Też fajne.

I bez problemu zagrają Wilson Alexia.

Edytowane przez sly30

Elb :

1. "Wieść...", o której wspomniałem 16 bm. (#5577) głosiła, że wyboru już dokonałeś. Może o tym nie wiesz... :-)

2. Myślę, że w twoim pokoju każda kolumna o klasie z założenia wyższej niż Wilson Sasha będzie niewykorzystana. Fremer nie jest dobrym przykładem. Widziałem już (ty tym bardziej) pokoiki 16m2 z Alexandriami. Chyba, że chcesz się pobawić...

3. Naprawdę potrzebujesz porady ?

Myślę,że kolega Anuśka ma w 100% rację!!!

Kolega Elb bawi się setnie widząc kolejne wpisy różnej maści.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie,bardzo serdecznie. :o)

Nie przesadzajmy, 25m2 to nie jest mały pokój. Do tego ma znacznie mniej problemów z basem niż niejeden pokój 2x większy.

Alexia ma tylko minimalnie większy głośnik basowy niż Sasha (Sasha 2x 20cm vs Alexia 1x20 + 1x 25cm) więc to nie jest jakaś specjalnie duża różnica. Fremer ma w takim samym pokoju Maxxy 3.

Serbliny Accordo są zdecydowanie za małe (i za słabe), a Ktemy mi się nie podobały. Tak więc tę markę skreślam już na wstępie.

Moze te kolumny spawdza sie u ciebie,sprzedaje je diler,sa- 6miesieczne za polowe ceny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Elb :

W jakimś wywiadzie kiedyś czytałem taka opinię, że o tym że jesteś celebrytą, dowiadujesz się kiedy zaczynasz czytać na swój temat plotki w internecie, a w nich rzeczy które zaskakują ciebie samego :)

Gdyby odnieść to do mojej sytuacji, to faktycznie - czuję się teraz jak (audio) celebryta ;)

A tak na poważnie. Na tę chwilę żadne decyzje jeszcze nie zapadły. Kasa leży na koncie i dojrzewa :) Magico interesują mnie jako jedna z opcji, obok m.in. Rockporta i Alexii. Na tę chwilę jestem jedynie umówiony z Audio Systemem, że pożyczę do posłuchania modele S5 i Q3 jak przyjdą za 3 tygodnie. Jak mi się spodobają bardziej niż inne kolumny których też zamierzam posłuchać, to wtedy będę myślał o ich zamawianiu.

Przy okazji - mógłby mnie ktoś oświecić kto będzie dystrybutorem Rockporta i czy będzie miał do posłuchania Aviory ? Rozmawiałem wczoraj z Audio Systemem, i zaprzeczają aby to mieli być oni. Rozmawiałem też dzisiaj z dystrybutorem PADa z Krakowa - też bierze nową markę kolumn, ale zaprzecza że amerykańską.

Moze te kolumny spawdza sie u ciebie,sprzedaje je diler,sa- 6miesieczne za polowe ceny

Ukryta Zawartość

Na te kolumny to chyba mam jednak za wąski pokój (4,3m). Poza tym JBL to jakoś mi się źle kojarzy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

Spójrz w jakim pokoju u jego grają – czy nie zbliżony metrażem do Twojego.

No i świetna cena 29.900,00 EUR za Everest DD66000 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

U mnie dość nieoczekiwanie pojawił się kolejny, dość nowy i topowy konwerter USB "nowszej generacji" z zegarami Crystek'a:

Bel Canto REFLink

Ukryta Zawartość

Instalacje przebiegła szybko i bez problemów. Urządzenie pracuje b. stabilnie, ze wszystkimi plikami do 24/192. icon_ok.png

Nie wymaga tez odinstalowania "gryzących się" sterowników innych urządzeń; ciągle mam tu w pamięci znakomitą, ale b. kapryśną w tym względzie Bada USB.

Umożliwia to b. szybkie porównanie 2 urządzeń. icon_ok.png

O dźwięku powiem tylko. że...-jest znakomicie (więcej wkrótce).

post-23829-0-46645900-1363731897_thumb.jpg

post-23829-0-79095500-1363731908_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez globtroter1

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

U ciebie sterowniki do BADA pogryzły się ze sterownikiami do innych konwerterów USB które testowałeś wcześniej ?

Na computer audiophile ktoś tydzień temu porównywał właśnie Berkeleya do RefLinka i zdecydowanie preferował BADA.

Dla mnie największym rozczarowaniem w przypadku REFlinka jest zasilacz impulsowy.

4678d1363151344-bel-canto-reflink-house-photo1.jpg

4684d1363151454-bel-canto-reflink-house-photo7.jpg

Prosze o lepsze zdjecia? ) jak macie.

Dla mnie największym rozczarowaniem w przypadku REFlinka jest zasilacz impulsowy.

Tak tu sie zgodze w calej rozciaglosci :)

U ciebie sterowniki do BADA pogryzły się ze sterownikiami do innych konwerterów USB które testowałeś wcześniej ?

Na computer audiophile ktoś tydzień temu porównywał właśnie Berkeleya do RefLinka i zdecydowanie preferował BADA.

Nie tylko u mnie. ;)

Sterowniki BADA gryzą się z innymi od Thesycon. Trzeba je wykasować, by wgrać wersję do Bada.

Dodatkowo, np. z Vistą praca jest "mało" (!) stabilna, o czym rzetelnie uprzedza też producent.

Jak wiesz bezpośrednie porównanie z BADA nie będzie możliwe, ale wg mnie to jest dość podobna klasa, a dla wielu (większości?) raczej szkoła brzmienia. ;)

Niestety, zmieniłem u siebie ostatnio okablowanie, więc nawet wspomnienie Bada może być trochę mylące.

Wg mnie, przyznam trochę na "nosa", różnice między Bada i REFLinkiem mogą być mniejsze niż między innymi konwerterami w stawce.

Żałuję, że tym razem nei dojdzie u mnie do bezpośredniego porównania.

P.S. Możesz wrzucić link do tego bezpośredniego porównania na CA?

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Więcej zdjęć REFLinka:

4682d1363151415-bel-canto-reflink-house-photo5.jpg

4683d1363151431-bel-canto-reflink-house-photo6.jpg

4681d1363151399-bel-canto-reflink-house-photo4.jpg

Z zasilaniem też się zgadzam - przynajmniej "teoretycznie"! :)

Dodam też, że odsłuchiwałem całkowicie nowy egzemplarz REFLinka. W pierwszej chwili miałem wrażenie, że BADA była trochę bardziej gładka i jeszcze lepiej oddawała przestrzeń, była paradoksalnie mniej "cyfrowa".

U mnie to jednak może być tez kwestia nowych kabli, ale i samej "nowości" egzemplarza, chyba pierwszego jaki trafił do kraju. ;)

Z jednych samoróbek no name na drugie.

Jeszcze nie wiem jak je odbieram, bo grają dopiero od czwartku . ;)

W pierwszej chwili miałem wrażenie, że BADA była trochę bardziej gładka i jeszcze lepiej oddawała przestrzeń, była paradoksalnie mniej "cyfrowa".

To jest własnie najwieksza zaleta BADA. Berkeley gra w sposób niesamowicie płynny, wręcz analogowy, a przy tym ma fenomenalną rozdzielczość.

To jest własnie najwieksza zaleta BADA. Berkeley gra w sposób niesamowicie płynny, wręcz analogowy, a przy tym ma fenomenalną rozdzielczość.

I właśnie na tych polach nalezy porównać bezpośrednio te dwa zbliżone wg mnie do siebie konwertery.

Myślę, że nie we wszystkich systemach wybór będzie jednoznaczny. Jak zwykle każdemy wg własnych potrzeb. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi