Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

grają bardzo dobrze, szczególnie jak na swoje gabaryty.

Słuchałem u Elba,naprawdę fajne kolumny,nie przepadałem do tej pory za Wilsonami,

ale te nowe to moim zdaniem dobry kierunek.

Do tego Sabriny są malutkie,zgrabniutkie,zmieszczą się i w 16 metrach,jak ktoś się uprze. :)

Duży dźwięk z "małych" kolumn.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Stefek, ile kosztują te Atrie które teraz masz u siebie ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie wiem,trzeba by sprawdzić w polskim cenniku jeśli jest.

Sprawdziłem,jest.

112000zł.

Ja sie zastanawiam czy nie rujnowac budżetu na duelunda a tutaj w kolumnach za 100tys biale mundorfy, nie twierdze,ze nie powinno ich byc, przeciwnie jesli ma to uzasadnienie w danym miejscu zwrotnicy

Witam serdecznie to nie są zwykłe i najtańsze białe Mundorfy tylko Mundorf Mcap EVO Oil

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zaaplikowałem takie na średnicy w swoich konstrukcjach. Wyróżnia je dobra dynamika i gładkość której nie mają inne kondensatory. Duelund VSF bo zapewne o takim myślałeś do zwrotnic to zupełnie inna bajka i delikatnie mówiąc nie jest to bezpieczny i "uniwersalny" kondensator, radzę więc uważać z aplikacją zwłaszcza, że koszty małe nie są :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie chce tutaj dyskutowac o kondensatorach, w sekcji sredniotonowej pewnie jest tak jak napisales, ale czy sekcja wysokotonowa nie powinna miec czegos lepszego? U mnie kondensatory w torze to tylko wysokotonowka, zreszta gdybys mial ochote spojrzec to zapraszam do mojego watku

Ukryta Zawartość

Zapomnialem tez podziekowac za twoj komentarz, wezme to pod uwage, pozdrawiam serdecznie.

Ukryta Zawartość

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Do tego Sabriny są malutkie,zgrabniutkie,zmieszczą się i w 16 metrach,jak ktoś się uprze. :)

Zaokrąglając, ze maja one 0.3m na 0.4m, daje to 0.12m2 powierzchni zajętej przez jedna kolumnę.

Dzieląc 16m2 przez 0.12m2 otrzymamy wynik 133.

Czyli w 16m2 możemy zmieścić 133 Sabriny, jak ktoś się uprze ;)

Nie wiem,trzeba by sprawdzić w polskim cenniku jeśli jest.

Sprawdziłem,jest.

112000zł.

To jednak sporo podrożały ... kiedyś były po 94kzł, i pamiętam, że myślałem że to drogo :) Drogi dolar robi jednak swoje. W US Rockporty też są droższe o ok 50% od Sabrin.

Gdybyś je oddawał na HiFi Clubu to daj znać - chętnie bym je od ciebie przejął i posłuchał u siebie. Mogę ci pożyczyć te Sabriny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jedynie bas trochę mi przydudniał w pokoju (już chyba tak się przyzwyczaiłem do basu z obudowy zamkniętej Magico, że każdy bass-reflex będzie mi dudnił) - ale wsadziłem po gąbce kąpielowej w porty i problem zniknął.

To jakaś taka męska tendencja do wsadzania wszędzie wszystkiego ;)

Może trochę dystansu!? Odsuń kolumny od tylnej ściany a problem dudnienia Ci zniknie i nie będziesz musiał rezygnować z najniższego basu. ;P

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gdybyś je oddawał na HiFi Clubu to daj znać

Dam znać,no chyba,żebym nie oddawał. :)

To jakaś taka męska tendencja do wsadzania wszędzie wszystkiego ;)

Może trochę dystansu!? Odsuń kolumny od tylnej ściany a problem dudnienia Ci zniknie i nie będziesz musiał rezygnować z najniższego basu. ;P

Mam odsunięte na 120cm od ściany tylnej.

Elb napisz lepiej , które z tych testowanych monitorów warte są zainteresowania.

Rozglądam się za jakąś przyzwoitą alternatywą ...

Jako najbardziej uniwersalny all-rounder, to zdecydowanie ATC SCM11. Niezwykle udana konstrukcja, która mogłaby kosztować 2x tyle.

Dam znać,no chyba,żebym nie oddawał. :)

Czego ci życzę :)

Alternatywy masz co najmniej... 4

Z Ciebie to prawdziwy anioł jest :)

Jako najbardziej uniwersalny all-rounder, to zdecydowanie ATC SCM11.

Kto to ma w dystrybucji w Polsce?

Pytam oczywiście o kolumny a nie o katalog ze zdjęciami.

Edytowane przez Axolotl

Decibel ma dystrybucje i ma na stanie (przynajmniej miał jak pożyczałem).

Decibel ma dystrybucje i ma na stanie (przynajmniej miał jak pożyczałem).

A jak plasujesz pozostałe kolumny i monitory ? ATC to nie szkoła mojego brzmienia więc zaproponuj coś dalej.....

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

A jak plasujesz pozostałe kolumny i monitory ? ATC to nie szkoła mojego brzmienia więc zaproponuj coś dalej.....

Co prawda wcinam sie i nie wiem o jakim budżecie mówimy ,ale jezeli chodzi o monitory o innym brzmieniu, to polecam Franco Serblin Accordo. Słuchałem ich w niedziele i maja w sobie cos takiego co mówi ... ok jeszcze jedna piosenka.... ok po tej wychodzę... ok ostatnia... ;)

Jezeli chodzi o ATC to jazda zaczyna się od modelu 100, a najlepiej 150 PRO. Sporo muzyki, ktorej sluchamy zostało zrobionej na tych własnie zestawach.

Fakt, mieli też w tych studiach dodatkowe suby. :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Co prawda wcinam sie i nie wiem o jakim budżecie mówimy ,ale jezeli chodzi o monitory o innym brzmieniu, to polecam Franco Serblin Accordo. Słuchałem ich w niedziele i maja w sobie cos takiego co mówi ... ok jeszcze jedna piosenka.... ok po tej wychodzę... ok ostatnia... ;)

Znam te monitory i nie byłem zachwycony ich brzmieniem chociaż zapewne wszystko zależy od pozostałych urządzeń systemu.

Piękna przestrzeń i scena ale moim zdaniem lekkie faworyzowanie wysokich tonów spowodowało generalnie rozjaśnienie

przekazu - ten sam konstruktor ale inna szkoła grania w stosunku do Sonus Faber.

Kiedy porówna się ceny kolumn z USA do Europejskiej konkurencji to wydaje się, że jednak nie są warte tych pieniędzy.

Nie wiem Elb jak twoje stosunki z AK, ale może spróbowałbyś nowych B&W 803 D3 za 70 000?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Znam te monitory i nie byłem zachwycony ich brzmieniem chociaż zapewne wszystko zależy od pozostałych urządzeń systemu.

Piękna przestrzeń i scena ale moim zdaniem lekkie faworyzowanie wysokich tonów spowodowało generalnie rozjaśnienie

przekazu - ten sam konstruktor ale inna szkoła grania w stosunku do Sonus Faber.

Myślę ze chodzi jak napisałeś o elektornike, ja kompletnie nic takiego nie zauważyłem. Wrecz do niczego się przyczepić nie można jeżeli chodzi o balans. Bylo to podpięte pod Audio Research G series i jakiś Enterq głośnikowy.

Myślę ze chodzi jak napisałeś o elektornike, ja kompletnie nic takiego nie zauważyłem. Wrecz do niczego się przyczepić nie można jeżeli chodzi o balans. Bylo to podpięte pod Audio Research G series i jakiś Enterq głośnikowy.

Accordo słuchałem z lampą w dość dużym pomieszczeniu bezpośrednio po konstrukcjach Sonus Guarneri Hommage i miałem

wrazenie jasnego doświetlenia dźwięku.

Kiedy porówna się ceny kolumn z USA do Europejskiej konkurencji to wydaje się, że jednak nie są warte tych pieniędzy.

Nie wiem Elb jak twoje stosunki z AK, ale może spróbowałbyś nowych B&W 803 D3 za 70 000?

Nie wiem czy się zdecyduję, na kolejne podłogówki ... za dużo noszenia :)

Sabriny pożyczyłem ze względu na swoją sympatie do Wilsona.

Jezeli chodzi o ATC to jazda zaczyna się od modelu 100, a najlepiej 150 PRO. Sporo muzyki, ktorej sluchamy zostało zrobionej na tych własnie zestawach.

Fakt, mieli też w tych studiach dodatkowe suby. :)

To tak jak powiedzieć, że Porsche zaczyna się od modelu 911.

Ja tam bym jednak Caymanem GT4 nie pogardził ...

Myślę, że model SCM11 mógłby się spodobać nie jednemu fanowi Sonusa.

• 2 tygodnie później...

Stereophile opublikował pomiary Sabrin:

Ukryta Zawartość

Obciążenie nie jest tak trudne jak Sasha / Alexia, ale jeżeli ktoś liczył na 6 Ohmową kolumnę to niestety będzie musiał jeszcze poczekać ;)

Pokazały się także recenzje w TAS i Audio Beat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereophile opublikował pomiary Sabrin:

Ukryta Zawartość

Obciążenie nie jest tak trudne jak Sasha / Alexia, ale jeżeli ktoś liczył na 6 Ohmową kolumnę to niestety będzie musiał jeszcze poczekać ;)

Pokazały się także recenzje w TAS i Audio Beat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszystkie linki nie dostepne.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oraz pomiary ze stereoplay:

post-15174-0-57540500-1461409870_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MrPhilGood

No właśnie dziwnie strojony b-r (minimum impedancji woofera ok. 35 Hz, kąt fazowy zeruje się dla 50 Hz, minimum ciśnienia woofera 42 Hz, a maksimum z portu znowu w okolicach 50 Hz).

• Pokaż nowe odpowiedzi