Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega kolegi mojego kolegi ma przyjaciela, którego przyjaciel poprosił o zaproszenie mnie na odsłuchy swojego nowego HiFi. Audiofil ten mieszka na dalekiej pólnocy w ojczyżnie Św. Mikołaja i Królowej Śniegu. Dojazd tylko saniami, które pociągną niestrudzone renifery. Prezentacja odbędzie się w nowo wybudownym igloo o fenomenalnej akustyce. Podczas prezentacj przewidziane są potrawy suszi z foki oraz dla podgrzania atmosfery, serwowane będzie wino z prywatnej winnicy mieszczącej się koło bieguna pólnocnego. Po odsłuchach i obiedzie przewidziane jest tradycyjne testowanie żony właściciela audiofilskiego igloo. Dodam. że ten zapracowany lapoński audiofil ma teraz dwa tygodnie wolnego co stwarza wielką okazję do tak wyrafinowanych odsłuchów.

Gorzej z polonijnego Chicago ;)

Jesteś mały.

Parker's Mood

Nie, właśnie Ty jesteś malutki i smutny. Masz też na forum kilku sobie równych.

Ciśnie się na klawiaturę cytat z Piłsudskiego, ale jestem za dobrze wychowany, a i bana na forum nie chcę dostać.

Dla mnie dyskusja skończona.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Też wątpię bo gdzie?W Polsce nie ma żadnych Q7, zresztą AID-Y też nie ma.

To gdzie posłuchać i jeszcze do tego z różnymi wzmacniaczami w górnej półki.

Proszę bardzo:

http://www.raum-ton-kunst.de/

Nie gniewaj się LUKASIQ, ale tekst o norweskich odsłuchach jest dla mnie tym samym, co Twój wątek założony na bocznicy z prośbą o poradę jak zainwestować lużny milion czy też tysiąc, żeby trochę zarobić. To nie jest nic osobistego, tylko po prostu kawał komedyji i dlatego moja drwina jest tak otwarta, chociaż wcale nie podyktowana złośliwością i sam wiesz, że jest to otwarte forum i różne rzeczy ludzie wypisują. Nic do Ciebie nie mam, a nawet przeciwnie - rozbawiasz mnie.

Przepraszam autora wątku za ten wkręt, ale nie mogłem się powstrzymać...

Parker's Mood

>Elberoth

fajne ogłoszenie jest dla Ciebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mógłbyś wymienić jednego BADA-2 na coś takiego, dokupić za dychala wkładke, pre i łupić hiendowe żródła albo serwery na potęge! Na dobrych płytach robisz miazgę najlepszym front endom ;-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co to za problem w dzisiejszych czasach pojechać za granicę posłuchać systemu? Szczególnie do kraju, w którym znam bardzo dużo osób, w większości Polaków, a lot samolotem trwa kilkadziesiąt minut. Poza tym dla zamożnego Norwega kupienie systemu za 500tys. Euro to jak dla Polaka 50tys. PLN.

A temat na bocznicy był zwykłym pytaniem nie o inwestycje (bo tych mam sam dużo) ale o bezpieczną lokatę kapitału. Nie wiem co w tym zabawnego.

Hehe...myślę że tu na forum jest wielu ekspertów

od bezpiecznych milionowych lokat.

Wielu z nich przyjmie chętnie ten milion na przechowanie.

>Elberoth

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mógłbyś wymienić jednego BADA-2 na coś takiego, dokupić za dychala wkładke, pre i łupić hiendowe żródła albo serwery na potęge! Na dobrych płytach robisz miazgę najlepszym front endom ;-))

Hm rozmarzyłeś mnie, słuchałem tego gramiaka z 2 wkładka Dynavectora od góry, po prostu FANTASTIC !!!

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Lukasiq , załatwiłem Ci pierwszą stronę Absolute Sound i wgląd w niektóre opisy.

logo.png

On Newsstands Now

Get the May/June 2013 Issue of The Absolute Sound

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) In this issue:

buy-button.png or subscribe-button.png

New on

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

upper%20end%20bargains.png

Nine products from $4500 to $24,000 were included in our list of the "Greatest Bargains in High-End Audio". Submit your additions and comments on this thread in the new TAS Forums!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

the%20beatles.png

While the new vinyl releases have created some controversy, this CD of greatest hits won GC over for its wonderful music and sound. It includes 28 iconic hits.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Magnepan

>Elberoth

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mógłbyś wymienić jednego BADA-2 na coś takiego

Mój jest tylko jeden, więc to rozwiązanie nic mi nie da :)

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mag,

czemu ma służyć twój wpis?

Wg mnie troszq mu zazdrościsz,

-zresztą tego" Solarisa" ja też.

A niech se Chłop naqupi Najdroższości

-twój System i tak Zagra lepiej ! :)

ps.

Taka szybka ankieta:

Kto by chciał mieć taki widok z okna jak Luq i Asik?

;)

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Takie cuda do mnie idą:

Ukryta Zawartość

post-579-0-77692900-1366400835_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth dzieki za dobre nowe fotki. Jedno pytanko, robisz te fotki ze statywu, bo jakby ruszone a moze mi sie wydaje?

Pozdrawiam StasioP

Zastanawiam się jakie zmiany w moim systemie to może wprowadzić. Plan mam taki aby zastosować to dość nietypowo, bo tylko do odizolowania komputera i zasilacza do dysku twardego od reszty systemu. Obecnie komputer mam na tej samej linii zasilającej co wzmacniacz i DAC.

Jak to oddzielisz bedzie opad szczeny z mojego doswiadczenia

Leniwy jestem więc z słit focie z rąsi trzaskam ;)

Dobra juz nie marudze bo i tak dobre :)

Ale z rasi nie rob zdjec po weekendzie bo moga byc wtedy bardziej ruszone ;)

Szukając kolumn do drugiego systemu mam problem bo porównanie z Grand Utopią

wykańcza wszystkich konkurentów.

Focal to Focal co tu duzo gadac... te glosniki wyprzedzily epoke, Sa bardzo wymagajace dla elektroniki, bawilem sie tym troche kiedys. Ale dzisiaj chyba jest juz konkurencja...?

Focal to na prawdę dziwny głośnik.

Jedyne Focale jakie dla mnie grały, to była stara seria (pomarańczowa), jeszcze pod nazwą JMLab Point Source 5.1 i MiniUtopia. Grało to wtedy ze stereofoniczną końcówką Jadis Defy 7 i było bajecznie.

Wszystkie późniejsze kontakty z Focalem były rozczarowaniem.

Bodaj z 10 lat temu była prezentacja Grande Utopii w Hotelu Hayatt w Warszawie na którą się specjalnie wybrałem - dźwięk miał ogromną skalę, ale finezji czy subtelności nie było w tym za grosz.

W 2009 roku kiedy szukałem dobrej klasy monitorów ściągnąłem do siebie podstawkowe Diablo Utopia. Efekt można opisać, jak w scence kabaretowej z randki w ciemno: Co słychać? - Nic ciekaweeeeegooo...

Na tym tle Guarneri Memento wprowadziły muzykalność, barwę, nasycenie.

Edytowane przez Milimetr

A ja mam wrażenie że właśnie wbrew pozorom nie są wymagające wobec elektroniki!

Co zresztą jest bardzo ciekawe.Co byś nie podłączył to gra dobrze albo jeszcze lepiej.

W tej kwestii np Avalony są bardzo trudne. Ten wzmacniacz za suchy, tamten za twardy,

z jednym jako tako z innym fatalnie a bardzo dobrze tylko z tym i jeszcze jednym.

Robiłem porównania u znajomego.

A Utopie i z Krellem dobrze i z Vitusem świetnie, z Burmesterem dla mnie rewelacja,

ale z Ayre też super, ze Spectralem też super.

W ogóle nie są trudne w prowadzeniu ani w dopasowaniu.

Pewnie że czym lepiej dobrany wzmacniacz tym lepsze efekty końcowe ale nawet źle

dobrana reszta toru przy Utopiach nie razi tak jak przy wielu innych kolumnach.

Może też dlatego że one mają dużo regulacji którymi można dostroić je pod resztę toru.

Jak góry za dużo, to masz 3 poziomy regulacji i jeszcze 3 narastania a to daje spore możliwości

ustawień.Tak samo 3 regulacje średnicy, 3 basowca 11 calowego i 3 basowca 16 calowego plus

6 dodatkowych do dużego basowca.

Myślę, że dziś wszystkie porządne kolumny powinny mieć regulacje bo jednak akustyka jest różna

a i sprzęt towarzyszący też.

Widzę że JBL Everest, Tannoy Royal Kingdom czy Sonus Faber Aida też mają regulacje i to dobrze.

A czy jest konkurencja? Pewnie tak. Gdy słuchałem Alexandrii 2 to Grandy były dużo lepsze,

ale może teraz te XLF będą ciekawsze. Nie miałem okazji ich posłuchać.

Może jak wyjdzie Avalon Tesseract to też będzie super ale cena!!

Edytowane przez sly30

O małych Focalach typu Mini Utopia, Micro itd nie wypowiadam się bo nie znam ich.

Zresztą duże też pewnie nie dla każdego. Słyszałem kiedyś taki set gdzie grały ostro

i brutalnie a wiem że potrafią być łagodne jak baranki na niebie, pastelowe, nasycone

i barwne. Ale na pewno zawsze jest to wielkie granie z wielką dynamiką i jeśli ktoś nie

lubi wielkiego grania to wtedy na pewno nie są to kolumny dla niego.

Bo wiele można w nich wyregulować, zmiękczyć, złagodzić ale nie da się zrobić małego

grania, małej dynamiki.

Edytowane przez sly30

A ja mam wrażenie że właśnie wbrew pozorom nie są wymagające wobec elektroniki!

W tym kontekscie trudne ze jesli jest przecietne cyfrowe zrodlo to glosniki Focal-a graja ostro i agresywnie w calym pasmie od dolu do gory. Ale jesli jest dobre lub bardzo dobre zrodlo graja miekko i naturalnie. Moze nawet powiedzialbym ze kopulka odwrocona tytanowa Focala na ktorej slucham jest zbyt miekka, moze wolalnym tutaj jakas dobra wstege z tego co sluchalem. Ale i tak narzekac nie moge bo wiekszosc glosnikow przy focalu jest w rozne strony podbarwiana (takie mam wrazenie) wstega jednak daje duzo powietrza chociaz i z Focalem nie jest zle.

Ponad 10 lat temu jak sluchalem na Focalach to bylem przedmiotem szyderstw bo wtedy to faktycznie mi nie gralo dopiero postep w elektronice pozwolil tym glosnikom rozlozyc skrzydla :)

Edytowane przez Stasiop

Focal to na prawdę dziwny głośnik.

Jedyne Focale jakie dla mnie grały, to była stara seria (pomarańczowa), jeszcze pod nazwą JMLab Point Source 5.1 i MiniUtopia. Grało to wtedy ze stereofoniczną końcówką Jadis Defy 7 i było bajecznie.

Wszystkie późniejsze kontakty z Focalem były rozczarowaniem.

Bodaj z 10 lat temu była prezentacja Grande Utopii w Hotelu Hayatt w Warszawie na którą się specjalnie wybrałem - dźwięk miał ogromną skalę, ale finezji czy subtelności nie było w tym za grosz.

W 2009 roku kiedy szukałem dobrej klasy monitorów ściągnąłem do siebie podstawkowe Diablo Utopia. Efekt można opisać, jak w scence kabaretowej z randki w ciemno: Co słychać? - Nic ciekaweeeeegooo...

Na tym tle Guarneri Memento wprowadziły muzykalność, barwę, nasycenie.

Ja mam wlasnie PS 5.1 od nowego i trzymam je w 2-im systemie. Ostatnio podlaczylem je sobie do glownego zestawu zamiast Avantgardow i sie zdziwilem, jak monitory kupione za ok 5 k pln w 1996roku potrafia zagrac w dobrym torze muzycznym. Dziaisj by musialy chyba kosztowac 20 k pln :)

Konto w trakcie usuwania

Tak wiem to jest duzo wyzszy pulap ale i ta stara jest calkiem dobra na tle innych wysokotonowek. Niestety ta berylowa dla DIY nie jest juz dostepna. Ale i tak mysle ze dobra wstega bedzie znacznie lepsza, co?

Nie wiem. Myśle że gdyby uważali że wstęga akurat w tej konstrukcji wypadnie lepiej

to by jej użyli. Starali się zrobić to co najlepsze. A że ludzie lubią różne rzeczy to już inna

kwestia.

Druga seria Utopii i teraz trzecia mają kopułkę berylową.

Ta odwrocona kopulka byla tez w Electrach od modelu 1027be az do obecnych 1028/1038be.

Mialem przez dwa lata Electry 1037be, przy kolejnej zmianie Utopia Stella to moze byc moj dzwiek, Jarek mnie natchnal swoim zestawem, jest alternatywa dla Wilsonow.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi