Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 1m od tweetera do ścian bocznych i 2,3m pomiędzy tweeterami. Chyba bardziej klasycznego ustawienia nie ma - podejrzewam że ustawienie takie ustawienie ma 90% osób na tym forum. Ustawienie w drugą stronę powodowało by konieczność ustawienia fotela pod samą ścianą - co nie jest korzystne. Oczywiście wolałbym mieć pomieszczenie 40m2 zamiast 24m, i wtedy odległości były by większe - ale musiałem gospodarować na tym co miałem.

Elb, 24 m2 to naprawdę mało jak na Twoje możliwości . Dobra wielkość pokoju odsłuchowego powinna wahać się w granicach 28m - 40 m.

Najlepszy rozstaw pomiędzy kolumnami czy tweeterami powinien wynosić 2,5 m - 2,6 m. Mamy wtedy dobrą i prawidłową stereofonię.Minimalna odległość od ścian tylnych

i bocznych 1m - 1,5 m .

Mam pokój o podobnych wymiarach i tak samo mocne podbicie na 30Hz i 80Hz oraz sporą dziurę między 40Hz i 50Hz.

U mnie 80Hz zostało poskromione poprzez dołożenie Acustic Control Systems E3090 i E2090.

Edytowane przez Milimetr

Mam 1m od tweetera do ścian bocznych i 2,3m pomiędzy tweeterami. Chyba bardziej klasycznego ustawienia nie ma - podejrzewam że ustawienie takie ustawienie ma 90% osób na tym forum

Być może 90% ma 1m do ścian bocznych,i 2.3m pomiędzy tweeterami,ale te same 90% osób,ma kolumny wciśnięte pod tylną ścianę,meblościankę między kolumnami i jeszcze telewizor ;).

Czujesz różnicę? :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Mam 1m od tweetera do ścian bocznych i 2,3m pomiędzy tweeterami. Chyba bardziej klasycznego ustawienia nie ma - podejrzewam że ustawienie takie ustawienie ma 90% osób na tym forum. Ustawienie w drugą stronę powodowało by konieczność ustawienia fotela pod samą ścianą - co nie jest korzystne. Oczywiście wolałbym mieć pomieszczenie 40m2 zamiast 24m, i wtedy odległości były by większe - ale musiałem gospodarować na tym co miałem.

Spokojnie, ja nie atakuję - ok?

Sam mam tylko dobre hi-fi i trochę lat życia zeszło mi na słuchaniu ;-)

Hm... Ja mam raptem 2/3 Twojego metrażu ale większe odległości od ścian bocznych (na co, niestety, niewiele osób zwraca uwagę!!!) - i to licząc od skrajów kolumn, a nie od tweeterów.

4,6x3,6 - jedno okno - dokładnie po środku.

BTW

Jest tu taki wątek, zgodny z moimi doświadczeniami, który jest wart rozważenia:

http://www.audiostereo.pl/nowy-audiofilski-pokoj_96847.html/page__st__100?do=findComment&comment=3038652 - tu pomieszczenie.

Sprawdziłem dwa rozważane ustawienia i okazało się, że uzyskałem skrajnie różne wyniki. Ustawienie na krótszej ścianie z różnymi wariantami ustawienia miejsca odsłuchu i optymalizowaniem pozycji kolumn (głównie kolumny w 1/3 długości i po 1/5 szerokości od ścian bocznych, a słuchacz w 1/3 lub w 2/7 długości od ściany tylnej), dało wyniki FATALNE. Dźwięk był po prostu zły: bez stereofonii, z podbitym średnim basem i brakiem niskiego, brakiem góry oraz kompletnie zniekształconą średnicą. To oczywiście wynik zbyt dużego czasu pogłosu, ale...

Obrót o 90 st. i ustawienie kolumn w pozycji na ścianie długiej, czyli tej z balkonem w oddaleniu 1/5 długości (która jest szerokością pokoju) oraz mojej głowy w 1/7. Odstawienie kolumn od ścian bocznych w odległości 2/7 szerokości (która jest długością). W przybliżeniu kolumny stoją ok. 85 cm od ściany tylnej i ok. 244 cm od ścian bocznych. Ja siedzę od tylnej (długiej) ściany oddalony o 63 cm. Efekt? Mimo, można powiedzieć, braku adaptacji, dźwięk jest super. Bas jest niemal wzorowy, stereofonia dobra, ale będzie lepsza. Można słuchać bardzo głośno. Zostaję zatem przy ustawieniu na długiej ścianie i będę teraz pracował nad akustyką.

http://www.audiostereo.pl/nowy-audiofilski-pokoj_96847.html/page__st__200?do=findComment&comment=3079462

Tu opis pierwszych wrażeń z dwóch rożnych ustawień.

http://www.audiostereo.pl/nowy-audiofilski-pokoj_96847.html/page__st__200?do=findComment&comment=3080785 - a tu, dalszy rozwój tego ustawienia.

Powiem szczerze, to daje do myślenia.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Mam pokój o podobnych wymiarach i tak samo mocne podbicie na 30Hz i 80Hz oraz sporą dziurę między 40Hz i 50Hz.

Ustawianie wzdłóż czy w szerz?

U mnie 80Hz zostało poskromione poprzez dołożenie Acustic Control Systems E3090 i E2090.

I na tym niestety robi się kasę - zamiast uczciwie pomierzyć pomieszczenie.

Dobra wielkość pokoju odsłuchowego powinna wahać się w granicach 28m - 40 m.

Najlepszy rozstaw pomiędzy kolumnami czy tweeterami powinien wynosić 2,5 m - 2,6 m. Mamy wtedy dobrą i prawidłową stereofonię.Minimalna odległość od ścian tylnych

i bocznych 1m - 1,5 m .

Kurde , ja tak mam czy to aby na pewno Nirvana?

Kadzisz kolego ;)

Moim zdaniem dobry pokój High Endowy zaczyna się od 80-120m2 plus trochę wysokości;tak z 4,5-5,5m wtedy dobre sprzęty nie chcą zagrać i dobrze im tak bo zagrają tylko bardzo dobre :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

I najważniejsze, że to od nigdy się nie kończy ;-)

Kończy, kończy; idziemy do filharmonii i jest super!

Wiesław nie wiem skąd bierzesz niczym nieuprawnioną tezę, że wstawienie ustrojów jest zabiegiem zastępującym pomiary.

Ustroje zostały zaaplikowane po wykonaniu pomiarów przez jednego z najlepszych akustyków w Polsce.

Edytowane przez Milimetr

Wiesław nie wiem skąd bierzesz niczym nieuprawnioną tezę, że wstawienie ustrojów jest zabiegiem zastępującym pomiary.

Ustroje zostały zaaplikowane po wykonaniu pomiarów przez jednego z najlepszych akustyków w Polsce.

Generalnie bardzo specyficznie.

Jak zostały te ustroje dobrane do owych problemów, bo Acustic Control Systems E3090 i E2090 nijak ma się do klasycznych rezonatorów helmholtza.

Ogólnie wygląda to na "szeroko pasmowe" absorbery, gdzie wyeliminowano pochłanianie wysokich częstotliwości (co jest na plus). Ale daleki jestem od twierdzenia, że akustyk bardzo się namęczył z doborem rezonatora.

Dla leniuchów obrazki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21737-0-32482300-1392415620_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Twój przedmówca zwrócił uwagę na co innego. Zasugerował jakoby wstawienie ustrojów było w miejsce wykonania pomiarów, cytuję:

"I na tym niestety robi się kasę - zamiast uczciwie pomierzyć pomieszczenie"

Oprócz - nieuprawnionej - sugestii, że pomiary nie zostały uczciwie wykonane, sugeruje, że "na tym robi się kasę". Nie wiem na czym robi się kasę, nie wiem czy robi się ją na wstawianiu ustrojów. A jeśli faktycznie tak jest,to może i dobrze, bo ustroje nie są za darmo i za darmo nie będą.

Ja przynajmniej nie czuję się "ostrzyżony" na transakcji zakupu wyposażenia do korekcji akustyki.

Co do Twoich wykresów to zamieszczasz dane serii "S", czyli Studio, a ja piszę o serii "E", która ma inne charakterystyki i inaczej działa, choć na tej samej zasadzie.

Takim "specjalistom" dziękuję.

Edytowane przez Milimetr

Ja zastanawiam się nad wstawieniem w róg pokoju za słuchaczem dwóch takich rezonatorów:

v4.jpg

To są klasyczne pułapki basowe, strojone na konkretną częstotliwość (dobre do kasowania peaków).

BTW

Jest tu taki wątek, zgodny z moimi doświadczeniami, który jest wart rozważenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu pomieszczenie.

Pokój Marka ma zupełnie inne proporcje oraz przede wszystkim skosy. To nie jest typowy prostopadłościan. Mój pokój został zaprojektowany zupełnie od podstaw przez bardzo renomowanego akustyka, właśnie pod kątem słuchania w takim, a nie innym ustawieniu.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mój pokój został zaprojektowany zupełnie od podstaw przez bardzo renomowanego akustyka, właśnie pod kątem słuchania w takim, a nie innym ustawieniu.

Skoro tak, to renoma renomie nie równa, bo poprawki szybko inna wnosi

-czy jak...?

Pytam, bo sam przed podobnym posunięciem jestem, znaczy się o projekt chodzi.

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Zyskasz na kolejnych książkach zaoszczędzisz na projektancie :)

Zdecydowanie doradzam drugą ścianę z książkami z tyłu a później to już High End po uzupełnieniu bocznych ścian.

Zdecydowanie doradzam drugą ścianę z książkami z tyłu

To się już "dzieje"

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Skoro tak, to renoma renomie nie równa, bo poprawki szybko inna wnosi

-czy jak...?

Zdefiniuj słowo 'szybko' ? Mój pokój został zaprojektowany 9 lat temu, i pewne rozwiązania, które dostępne są teraz - jak na przykład te transparentne 'dyfuzory' SMT Wing - nie były jeszcze wtedy osiągalne. Wszystko idzie do przodu, i jeżeli są teraz rozwiązania lepsze, to czemu ich nie wykorzystać ?

Matts był zresztą pod wrażeniem pokoju, dlatego tym bardziej Pana Krzysztofa Pajora, który go zaprojektował, mogę z czystym sumieniem polecić.

Poniżej zdjęcia pokoju aktualnie budowanego przez SMT w Singapurze:

Ukryta Zawartość

post-579-0-87749000-1392457445_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Cytrus wklej zdjęcie swojej "adaptacji książkowej",może być bez drzwiczek,wiesz o czym mowa ;) bo tu jakiś horror wnętrzowy za pierdylion oglądam!

Za pomocą tych regulowanych pułapek basowych można uzyskać bardzo interesujące efekty. Poniżej zdjęcie pokoju przed i po instalacji pułapek (do pobudzenia został wykorzystany sub):

przed:

teachbefore.jpg

po:

teachafter.jpg

Pokój powyżej jest niemal dokładną kopią sytuacji w moim pokoju - peak przy 30Hz, zapadnięcie przy 55Hz i kolejny peak przy 80Hz. Gdyby dało się to tak wyrównać jak w pokoju z pomiarów wyżej - byłoby super.

Jak ta pułapka to robi, że podbija tę część pasma, gdzie była dziura o kilka decybeli?

Jaki jest koszt?

Czy ma znaczenie lokalizacja pułapki w pokoju?

nie wiem jak można się cieszyć muzyką w takich pomieszczeniach - dla mnie to zwyczajnie przygnębiające - dużo z odbioru muzyki wiąże się z odbiorem miejsca w którym się słucha a tutaj poprostu jest koszmar

Co do Twoich wykresów to zamieszczasz dane serii "S", czyli Studio, a ja piszę o serii "E", która ma inne charakterystyki i inaczej działa, choć na tej samej zasadzie.

Takim "specjalistom" dziękuję.

Nie napinaj się, wiem że twoje jest najlepsze. Chodzi o prostą rzecz, ktora w serii E jest dalej aktualna. Te rezonatory są uniwersalne i tak są zgrane, czyli bardzo szeroko. Sprawa ma się zupełnie inaczej kiedy masz liczone RH do konkretnego pomieszczenia i tyle w temacie.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

Nie napinaj się, wiem że twoje jest najlepsze. Chodzi o prostą rzecz, ktora w serii E jest dalej aktualna. Te rezonatory są uniwersalne i tak są zgrane, czyli bardzo szeroko. Sprawa ma się zupełnie inaczej kiedy masz liczone RH do konkretnego pomieszczenia i tyle w temacie.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

A czytali na wykresach koledzy do jakiej wielkości pomieszczeń te rezonatory zalecają?

Czy jest mozliwe aby zrobic zegar tej samej klasy lub podobny do tych zegarow ktore siedza w DAC-u Trinity...? Owszem w zakresie od 100Hz do kilku MHz z pewnoscia ;)

Ukryta Zawartość

Okazuje sie ze metoda dodatkowej filtracji, dodatkowym kwarcem nastrojonym na ta sama czestotliwosc, mozna ze zwyklego zegara zrobic cos o wyjatkowo niskim poziomie szumu fazowego...

Ukryta Zawartość

Nie mam tego czym juz zmierzyc bo jitter zszedl najprawdopodobniej do malutkich femtosekund, ale sluchajac zmian pomiedzy Crystkami i innymi dobrymi zegarami, a tymi dwoma zwyklymi zegarkami razem strojonymi, musze powiedziec ze to co teraz gra i jak,...nie jest wyrazalne zadnymi slowami :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stasiop

Jak ta pułapka to robi, że podbija tę część pasma, gdzie była dziura o kilka decybeli?

Jaki jest koszt?

Pochłania częstotliwość na którą została nastrojona i oddaje do pomieszczenia jako inną częstotliwość. Na zagranicznym forum Matts tłumaczył dlaczego pochłaniając jedną częstotliwość podbija inne rezonanse, bo ktoś po jego adaptacji zamieścił wykresy czasu pogłosu przed i po i już nie było tak wspaniale jak na wykresach częstotliwości zamieszczonych przez Elberotha powyżej.

Nie znam ceny.

Najlepiej w rogach pomieszczenia. W zależności którą częstotliwość chcesz leczyć to według rozkładu danego rezonansu.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Jaki jest koszt?

ja używam pułapek basowych Varibass firmy Vicoustic, są bardzo skuteczne, też maja regulowana częstotliwość, lokalizacja w pomieszczeniu ma spore znaczenie

Też ciekawe rozwiązanie ten Varibass:

20130830111110_73122.jpg

varibass-medium.jpg

vicoustic_varibass_2.jpg

Zna ktoś cenę ?

Najlepiej w rogach pokoju, second best w rogach przy suficie lub przy podłodze.

Też ciekawe rozwiązanie ten Varibass:

ja kupowałem je od MJ Audio Lab sprzedają je w parach nie dam sobie niczego obciąć bo kupiłem je już dość dawno temu ale para kosztowała bodajże 1800PLN, jedna para jest przeznaczona na około 20m3 pomieszczenia - ale to max moim zdaniem generalnie 1 para w 40m3 niewiele daje 2 jest już OK, można kupić takie fajne stojaki umożliwiające postawienie jednego Varibassa na drugim, nie wypowiadał bym się radykalnie że umieszczenie w rogach jest najlepsze, u mnie stoją w rogach za kolumnami to fakt ale ja mam bardzo mały pokój i inne ustawienie ze względów praktycznych nie wchodzi w grę, najlepszy efekt był u mnie jak stały przy bocznych ścianach blisko miejsca odsłuchu

hmm teraz patrzę na stronę vicoustica i nawet jeszcze zmniejszyli zalecaną powierzchnię/kubaturę

Advised Units per Room Area:

7 to 11 m2 - 4 Units (2 Box)

11 to 16 m2 - 6 Units (3 Box)

16 to 22 m2 - 8 Units (4 Box)

mój pokój ma 15m2 i 30 parę m3 mam 4 sztuki i jest super

Ukryta Zawartość

tak wyglądają 2 na tym stojaku, kurde nie można hostowac tu zdjęć no to trudno

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kaviter
  • Pokaż nowe odpowiedzi