Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Elb, skoro zahaczyłeś o rynek pro, to może spróbuj jeszcze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mają ciekawe strojenie basu (i nie jest to typowa oz, odgroda, m-b, l t, b-r, czy aperiodyk). Ceny z sufitu, ale może zagrają w pytkę :)

Ukryta Zawartość

Marslo, co tam za kable podłączyłeś do PS5-1? Zakończenie kabla jak do Bi-wiringu z czterema bananami :-), a kabel nie rozdzielony. To on na całej długości ma 4-ry czy 2-ie osobno poprowadzone żyły z przewodnikami.

To jest ważne, czy ten kabel daje prawdziwy Bi-wiring, czy tylko pseudo Bi-wire :D

Zobacz Marslo jak fajnie się zaczyna rozmowa o Bi-wiringu :

- Zwariowałeś! Po dwa kable do jednej kolumny!? Skąd ja wezmę tyle kabli?

- Bi-wiring, kolego Bi-wiring!

- Aha

:-) …

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Jak UK, to musi , ze stolik to Atacama , a wzmak to MF:)

hehe a jak inaczej? ;D

Te stoliki brzydkie ale przynajmniej tam drewno bambusowe jest a nie jakiś mdf. Co do wzmaka to za niski poziom do bladów, z pmc lepiej. Następnym razem jak tam będę podłączymy muviste i brysona pre z końcówka. To chyba najlepsze co tam maja ze wzmacniaczy. Ale ciesze się bo fajny dzień miałem, prawie 4 godziny słuchania :) Co ciekawe panowie z tego sklepu w październiku zorganizują audioshow w Londynie (chyba pierwsze od dawna) ,najprawdopodobniej hotel novotel na hammersmith.

Edytowane przez kennijczyk

AR3 p. A Kisiel

niestety nie. DIY.

to są AR3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lulu

Marslo, co tam za kable podłączyłeś do PS5-1? Zakończenie kabla jak do Bi-wiringu z czterema bananami :-), a kabel nie rozdzielony. To on na całej długości ma 4-ry czy 2-ie osobno poprowadzone żyły z przewodnikami.

To jest ważne, czy ten kabel daje prawdziwy Bi-wiring, czy tylko pseudo Bi-wire :D

Zobacz Marslo jak fajnie się zaczyna rozmowa o Bi-wiringu :

- Zwariowałeś! Po dwa kable do jednej kolumny!? Skąd ja wezmę tyle kabli?

- Bi-wiring, kolego Bi-wiring!

- Aha

:-) …

Raczej sa 4 zyly w kazdym kablu czyli prawdidlowo, ba , jest ich nawet 12, a wyglada to tak:

Zagadka audiofilska - co to za kabel ?

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

niestety nie. DIY.

to są AR3

ale tu widzę dwie różne kolumny, ja pytałem o te pierwsze - te drugie to wiem że to AR3

Ukryta Zawartość

post-24531-0-09021400-1457853902.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzysiekol

ale tu widzę dwie różne kolumny, ja pytałem o te pierwsze - te drugie to wiem że to AR3

napisałem, że DIY. Własna konstrukcja. Lubię duże monitory.

Ma ktoś te AR3 p. A Kisiel? Jak to gra?

ja mialem, teraz nieosiągalne. Chyba że ktoś sprowadzi przetworniki na własną rękę. Kisiel zrobił chyba w sumie 3- 4 pary. Tyle miał głośników z czasów jak byl ich dystrybutorem.

Nie mniej jednak wiem, że można dużo lepiej. Było w nich coś nie do końca dopracowane. ATC firmowe grają znacznie lepiej.

Edytowane przez lulu

Tylko w ramach szybkiego update'u - SCM11 oddałem, a obiecane SCM19 będę miał, ale dopiero we środę.

Dystrybutor ma jeszcze modele 40, 40A (aktywne) oraz 100 (tu już nie zapytałem czy aktywne czy pasywne). Najnowszy model 19A - czyli wolnostojąca, aktywna wersja SCM19 - będzie dostępny dopiero w kwietniu.

Marslo - gdybyś jechał do W-wy, to możesz zabrać te 5.1 :) Oczywiście jak masz kartony, aby nie ryzykować uszkodzenia. To mogłoby być ciekawe porównanie.

SCM19A-TEASE-C-160216-781x1024.jpg

ATC SCM19A

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Oczywiście jak masz kartony, aby nie ryzykować uszkodzenia. To mogłoby być ciekawe porównanie.

Jak je kupowalem to nie myslalem, ze kartony zwiekszaja wartosc odsprzedazy i gdzies przepadly.

Na szczescie sa kocyki :)

Jak bedzie okazja, zabiore.

Konto w trakcie usuwania

Tym razem coś o LS50, zanim zapomnę jak grają.

u6BXfd.jpg

t1rN2a.jpg

Fajne głośniki, ale nie bez pewnych 'ale'. Balans tonalny jest znacznie jaśniejszy niż w przypadku Harbethów / ATC / Xavianów i przypomina to co można usłyszeć z Technicsa. Jest to takie nowoczesne brzmienie hi-tech z dużą ilością energii, więc jeżeli ktoś szuka brzmienia a la stary Sonus lub klasyczne monitory BBC LS - może się rozczarować. W odróżnieniu od podobnie zestrojonych Technicsów, góra jest jednak znacznie lepszej jakości - bardziej detaliczna, bardziej gładka i dźwięczna. Mimo że kopułka jest aluminiowa, nie ma tu znanego z wielu tańszych konstrukcji 'dzwonienia', nic się nie wzbudza i nie przykuwa niepotrzebnie uwagi. W tej klasie cenowej jakość góry z pewnością wyróżnia tę konstrukcję 'in plus' na tle konkurencji. Podobnie zresztą jak średnica, która jest bardzo czysta i niepodbarwiona - w tej klasie (4500zł) chyba wręcz wzorcowa. Głośniki tez świetnie 'znikają' - znacznie lepiej niż Technicsy, z którymi dzielą koncepcję głośnika współosiowego (wychodzi na to, że w KEFach chyba jednak pełniej zrealizowaną).

Pierwsze problemy zaczynają się w zakresie niskich częstotliwości. Głośnik schodzi bardzo nisko jak na swoje wymiary - priorytetem KEFa było chyba wyciśnięcie czego się tylko dało z tak niewielkiej skrzynki - ale w ślad z tym nie idzie precyzyjna kontrola tego zakresu. Bas jest dość monotonny i mało szczegółowy. O dokładnej fakturze można zapomnieć. O ile jeszcze grając cicho jest w miarę OK - głośnik potrafi zaimponować niskim pomrukiem - o tyle im gramy głośniej, tym jest gorzej. Praw fizyki nie zmienimy - 13cm głośniczek zamknięty w niewielkiej, 10 litrowej obudowie ma swoje jasne ograniczenia - i przy nawet delikatnym odkręceniu gałki głośności, po prostu zaczyna brakować mu pary. Dość szybko razu pojawia się kompresja i bas nabiera pustego, kartonowego charakteru. Moim zdaniem projektant Xaviana - który miał do dyspozycji podobnej wielkości skrzynkę i przetworniki - osiągnął tu lepszy kompromis. Bas nie schodzi co prawda tak nisko, ale nie ma tez tak gwałtownej kompresji, i w rezultacie Perle potrafią zagrać głośniej i stwarzają wrażenie bardziej dynamicznych. (O ATC SCM11 nawet nie wspominam, bo te to je zamiatają pod dywan).

Drugi problem jaki widzę w LS50, to pewien brak spójności brzmienia. Wszystkie poprzednie kolumny które wymieniłem, mają miękkie kopułki i miękkie membrany niskośredniotonowe, dzięki czemu, brzmienie jest w pewnym sensie spójne, jednorodne. W LS50 mamy aluminiową kopułkę wysokotonową i miękki (polipropylenowy) niskośredniotonowy, i niestety to słychać. Oba grają jak z innej parafii. Polipropylenowy średniotonowy wyraźnie nie nadąża za bardzo szybkim, aluminiowym wysokotonowym. Całe brzmienie się jakby delikatnie rozjeżdża i jest 'szybsze górą'. Na jednej muzyce słychać to lepiej na innej mniej. Jak puściłem sobie koncertową pytę Live from the Royal Albert Hall to słuchając gitary Joe Bonamassy transcjenty cięły powietrze aż miło. Z drugiej strony, jak puściłem Harrego Belafonte z płyty Live at Carnegie Hall (DSD), to dęciaki na początku Mama Look a Boo Boo jakby w ogóle nie były w stanie wystartować. Brzmienie odebrałem wręcz jako ospałe i mało dynamiczne.

Największym jednak problemem tych kolumn, jest trudność w napędzeniu. Głośniki są bardzo mało skuteczne (równie mało co ATC, a to już jest nie lada osiągniecie), a przy tym mają dość wymagający dla wzmacniacza przebieg krzywej impedancji i fazy. Oznacza to, że aby je dobrze napędzić, potrzeba będzie jakaś wydajna prądowo integra z przedziału 8-10kzł, a nie wzmacniacz za 2000zł, jaki zapewne będzie chciało podłączyć większość potencjalnych klientów.

A skoro ktoś ma wzmacniacz za 10kzł, to pewnie ma też źródło za przynajmniej 5zkł. Wzmacniacz + źródło + LS50 to już system za ok 20kzł. A jeżeli już ktoś ma 20kzł, to moim zdaniem, znajdzie i te dodatkowe 2kzł na ATC SCM11, które są o po prostu klasę lepsze.

A więc KEFy to fajne kolumny, tylko trochę nie bardzo wiem dla kogo ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Chiara kosztuja chyba cos 60 k pln, to jest inna liga.

Od lutego podstawowa wersja 21.5k EUR. Topowa 29.5k.

Ukryta Zawartość

W tym roku w Monachium Kawero będzie napędzane elektroniką Kondo.

Ukryta Zawartość

21k ... auch !

Nie pomyliłeś się. Tyle kosztowały 3 lata temu. Chętnych nie było. Wątpię by znaleźli się teraz po podwyżkach. ale kto wie :)

Edytowane przez Marcin_gps

Ja bym kupil , syna , ktorego poznales namawialem, ale 2 dzieci ma swoje wymagania:)

Moze teraz z 500+:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Od lutego podstawowa wersja 21.5k EUR. Topowa 29.5k.

Ukryta Zawartość

W tym roku w Monachium Kawero będzie napędzane elektroniką Kondo.

A czym różni się topowa wersja od normalnej?

Ukryta Zawartość

Ja bym kupil , syna , ktorego poznales namawialem, ale 2 dzieci ma swoje wymagania:)

Moze teraz z 500+:)

:)

Wybierasz się do Monachium?

A czym różni się topowa wersja od normalnej?

Ultimate model Kawero!® Chiara (CH3)

Premium Veneer2* + Piano Lacquering** + Stand in Tankwood + Duelund CAST Cu/Ag Hybrid

*Premium Veneer2 (Mahogany Crotch, Macassar-Ebony, Makore Pommele, Myrtle Burl, Walnut Burl, Madrona Burl, Santos Palisander, Yewtree Burl, Maple Burl, Curly Birch, Tineo, Ziricote, Zebrano)

**14-layer Italian piano lacquering

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

...W LS50 mamy aluminiową kopułkę wysokotonową i miękki (polipropylenowy) niskośredniotonowy, i niestety to słychać. Oba grają jak z innej parafii. Polipropylenowy średniotonowy wyraźnie nie nadąża za bardzo szybkim, aluminiowym wysokotonowym...

Elb jestes pewien ze to polipropylen?

Układ sterownika Uni-Q:

HF: 25mm (1cal)

wentylowana aluminiowa kopuła

głośnik nisko-średniotonowy : 130mm (5.25cala) stop magnezu/aluminium

Edytowane przez kennijczyk

Nie jestem - tak mi się wydawało, bo tak to gra. A jeżeli jest to aluminium - cóż, w takim razie wyjątkowo powolne :)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Nie jestem - tak mi się wydawało, bo tak to gra. A jeżeli jest to aluminium - cóż, w takim razie wyjątkowo powolne :)

Hmm ciekawe co piszesz ,bo ja nie zauważyłem tego braku spójności i powolnej średnicy.

Wybierasz się do Monachium?

Mialem taki zamiar, ale moj chrzestny obchodzi 90 urodziny 7 maja, musze byc.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi