Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się, bo poruszyłem dwie kwestie. Najpierw przeczytałem wpis, żeby kombinować z wysokością kolumny prawie, że do centymetra i pomijając fakt , że proponowano stawiać jako podkładkę czasopisma to dla mnie takie kolumny, ktore są tak wrażliwe są słabe, a nawet źle zrobione.

Następnie edytowałem post jak kolega pod jafi sie wypowiedzial i dodałem info o drugiej kwestii, czyli jak istotna jest stabilność kolumny , jej unieruchomienie i ze ciekawym rozwiązaniem stosowanym przez kumatych producentów jest stosowanie 3 nóżek, czy kolców.

żeby kombinować z wysokością kolumny prawie, że do centymetra i pomijając fakt , że proponowano stawiać jako podkładkę czasopisma to dla mnie takie kolumny, ktore są tak wrażliwe są słabe, a nawet źle zrobione.

Nie do centymetra, a do milimetra...

A dotyczy to wszystkich monitorów, a nie tych konkretnych - więc nie ma mowy o tym, że są źle zrobione.

Samo stwierdzenie, że wysokotonówka ma być na poziomie ucha wywala teorię zmiennej wysokości standów.

Ewentualnie można się spytać producenta co zaleca. Musi być tak, jak on słuchał czy projektował. Albo jak robił pomiary. Ciekaw, dlaczego "Audio" nie zamieszcza kilku wykresów np. basu w korelacji z wysokością podstawek. Robi za to symulacje odpowiednio dla słuchacza o niskim i wyjątkowo dużym wzroście. Czyli znowu zakłada na jednakowej wysokości siedzisko.

Proszę powstrzymać się z wrzucaniem wszystkich monitorów do jednego wora.

Po tym co kolega wypisuje można sobie wyobrazić, że opisywanych monitorów należy słuchać najlepiej w kołnierzu ortopedyczny na fotelu dentystycznym.

Wuelem

Głęboko nie rozumiesz sprawy:

chodzi o to, by tak samo słyszał gość 2 -metrowy, jak i ten, który mierzy 1,6 metra, którzy siedzą przed monitorami. Ten priorytet realizuje odpowiednia wysokość podstawy dla monitora.

Tak na prawdę to podłogówki potrafią znikać w pomieszczeniach umeblowanych bez precyzyjnego, symetrycznego ustawienia. Bez wysokotonowca na wysokości uszu. Oczywiście nie mam na myśli jakichś znaczych odchyleń od symetrii.

Dodam, że miałem okazję słuchać pewnych monitorów siedząc za ich baza, czyli kompletnie niesymetrycznie, a scena wciąż była za ścianą za kolumnami słyszalna wyraźnie. Na podłodze był dywan, sufit i ściany boczne gole, za kolumnami dyfuzory i to wszystko jeśli chodzi o akustyke.

Edytowane przez insaimz

Ale twierdziłeś, że zmiana wysokości wpłynie na bas. Również na ten najniższy. A co do niego wzrost słuchacza jest bez znaczenia. Nie argumentowałeś, że ustalenie wysokości mnitora od podłogi służy głównie osiągnięciu najlepszego odbioru wysokich tonów. Podkreślałeś znaczenie tej kwestii dla basu.

Przy najlepszych kolumnach chodzenie po pokoju nie zmienia źródeł pozornych. To wyjątkowe sytuacje, ale jeśli bryły potrafią się materializować to pozycja słuchacza ma małe znaczenie. Także słuchanie w jednym miejscu z miarką w ręku dotyczy kompromisowych zestawień. Albo odsłuchu w bliskim polu.

Nie do centymetra, a do milimetra...

A dotyczy to wszystkich monitorów, a nie tych konkretnych - więc nie ma mowy o tym, że są źle zrobione.

Jak wyznaczyć tę wysokość ?

----------------------------------------------------

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Odbierając miałem okazję po raz pierwszy na żywo zobaczyć podłogowe SCM40A. Nie wiedziałem, że są takie małe. Te z kolei wyglądają na zdjęciach na znacznie potężniejsze. Myślałem, że top będzie coś wielkości Wilsonów, a one wyglądają prawie jak SCM19, tylko przedłużone do podłogi.

ATC_Passive_Lineup.png

powyższe zdjęcie dobrze zobrazuje oś optymalnego odsłuchu atc:

-kolumny dwudrożne okolice górnej części nisko-średniotonowego;

-kolumny trójdrożne: kopułka średniotonowa.

Można zejść lekko poniżej- ważne by nie siedzieć wyżej od tych osi.

W kwestii podparcia- wahliwe może być niekiedy lepsze (vide: townshend lub isoacoustic albo podparcie kolumn boenicke)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MrPhilGood

Mam standy 50cm - takie dostałem od dystrybutora.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A może zrób jeszcze pomiary tych atc (wcześniej wrzucałeś jakieś amatorskie, by pokazać, że coś grało zbyt ciemno) i spróbuj znaleźć inne miejsce np. bliżej ściany tylnej by dodać im niższego pasma?

A na jakiej wysokości masz uszy w miejscu odsłuchu i jak się to ma do osi optymalnej?

Edytowane przez MrPhilGood

Mam standy 50cm

Możesz szukać optymalnego ustawienia jeżdżąc z nimi do przodu, bądź do tyłu, choć i tak pozostanie nieznany ich dźwięk poniżej tych 50 cm.

Moje doświadczenie pokazuje, że monitory ATC chcą najlepiej grać poniżej 50 cm np SCM 20 na wysokości 42 cm. To samo dotyczy SCM 9 i SCM 11, które sprawdzałem, choć wartości były inne.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

W kwestii podparcia- wahliwe może być niekiedy lepsze (vide: townshend lub isoacoustic albo

Sluchalem porownania ostatnio standow isoacoustic i to naprawde dziala. Bas staje sie bardziej kontrolowany i poprawia sie scena.

Siedzę ciut poniżej wysokotonowca.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Siedzę ciut poniżej wysokotonowca.

Hej

Trochę fajnych monitorów ostatnio Przesłuchałeś. Jeżeli Miałbyś któreś Sobie zostawić bez względu na ich cenę to które by to były? Harbeth 30.1 czy jednak inne?

Hej

Trochę fajnych monitorów ostatnio Przesłuchałeś. Jeżeli Miałbyś któreś Sobie zostawić bez względu na ich cenę to które by to były? Harbeth 30.1 czy jednak inne?

Z tych tych które miałem do tej pory to chyba Harbethy 30.1 lub ATC SCM11. Każde z innych powodów.

Elb, a te małe Audiomachiny słuchaleś?

Tylko na Audio Show. Fajnie grały.

Z tych tych które miałem do tej pory to chyba Harbethy 30.1 lub ATC SCM11. Każde z innych powodów.

Tylko na Audio Show. Fajnie grały.

Kiedy Harbethy 40.2 bedziesz sluchal?

Jak dowiozą. ;)

+1 :)

Nosić to ja ich na pewno nie będę. W tym tygodniu mam dostać Sabriny.

Już 4 z przodu, ale ciągle daję radę ;)

Już 4 z przodu

Niektórzy już,inni jeszcze 4 z przodu. :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Pokaż nowe odpowiedzi