Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Co do tych kondków, to faktycznie może to być dużym plusem jeśli ktoś się lubi tym bawić. W bi-ampingu z dobrym zabzezpieczeniem przeciw DC i nadpradowym mozna sobei ten kondensator darowac (ale za to ile zabawy z kondensatorkami w samej zwrotnicy ;) )

Pre niekoniecznie, zwrotnica aktywna może pełnić role przedwzmacniacza.

El sueño de la razón produce monstruos.

(przy czym przebiegi fazowe nie musza sie nakladac, bo wartosci bezwbgledne nie sa tu najwazniejsze)

Musza, jesli jest to konstrukcja transient perfect. To wlasnie po fazie glosnikow dostosowuje sie ich offset osi Z wzgledem siebie.

U mnie dodają sie charakterystyki, kiedyś miałem jakiś problem bo nie wiedziałem że przy 1 i 2 rzędzie należy odwrócić faze na wysokich,myślałem że odwraca sie tylko na 2 i 2 rzędzie. Od kiedy odwracam faze to jak najbardziej mam faze zgodną. Może te głośniki tak mają a może to pochylenie ścianki.

Generalnie mam ochote na dość kosztowne B&C czy EighteenSound jako midwoofer,musze się upewnić bardziej że usłysze za co płace,słyszałem od estradowca że Eminency to zabytek technologiczny zaś tamte firmy cieszą sie mocnym uznaniem.

Musza, jesli jest to konstrukcja transient perfect. To wlasnie po fazie glosnikow dostosowuje sie ich offset osi Z wzgledem siebie.

Czyli mierzymy fazy obu glosnikow i np pochylamy kolumne (lub zwiekszamy rzad filtru na tweeterze), zeby maksymalnie zblizyc do siebie obie charakterystyki fazowe?

El sueño de la razón produce monstruos.

Za kolumny transient perfect uznaje sie konstrukcje z filtrami pierwszego rzedu. Uzywajac takich filtrow nalezy bezwzglednie dopracowac wyrownanie czasowe midwoofera i tweetera. Mozna to uzyskac pochylaniem scianki, lecz automatycznie tracimy efektywnosc wysokiego pasma na osi tweetera. Czasami jest to korzystne, bo niektore tweetery z wznoszacym sie pasmem na skraju wysokich tonow mozna zgrac na rowno bez koniecznosci budowania pulapek. Rowniez w przypadku midwooferow moze byc to korzystne, z uwagi na oslabienie breakup na osi odsluchu przez odchylenie glosnika.

Zazwyczaj rzadziej stosuje sie zwykle przesuwanie glosnikow na osi Z, zamiast pochylanej scianki, z uwagi na estetyke takiego rozwiazania. Trzeba najpierw dokladnie pomierzyc glosniki ( szczegolnie w zakresach poza osia ) aby stwierdzic jakie rozwiazanie bedzie najlepsze.

Sam pomiar w jest dosc prosty. Nie bede tutaj tego opisywal, bo mozna o tym poczytac na stronie Troelsa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na samym dole jest opisana metoda pomiaru glosnikow, dla uzyskania zgrania czasowego. Samo wyrownanie lini cewek glosnikow jeszcze niczego nam nie gwarantuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

ODGRODY - dipole - OPEN BAFFLE - fullrange

Ukryta Zawartość

post-25276-0-85828900-1328597734_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kompletny system z ogrodami

przemyślę każdą ofertę - nie mam miejsca w pokoju na ten system...

Ukryta Zawartość

Na allegro jest rowniez jeden z takich glosnikow jak w Twojej odgrodzie, mozesz kupic za grosz i wymienic. Oba beda mialy ladne tubki :)

post-14480-0-28684600-1328608543_thumb.jpg

post-14480-0-88271000-1328608556_thumb.jpg

post-14480-0-19093600-1328608569_thumb.jpg

post-14480-0-03959000-1328608579_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak myślicie czy ten głośnik się nada do OB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ostatnie zabawy ze wstęgami:

Ukryta Zawartość

post-23808-0-19020900-1328991358_thumb.jpg

post-23808-0-13308600-1328991367_thumb.jpg

post-23808-0-66057600-1328991377_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fakamada

Gra ładnie, bardziej przestrzennie, detalicznie, z większą ilością powietrza i równie dobrą sceną (szczególnie po zakryciu tylnej części grubą, gęstą gąbką). Dzwięk zrobił się zdecydowanie bardziej Hi-fi. Czy to dobrze czy źle ? Jeszcze nie wiem - lubię zmiany :). Minusem jest mniejsza homogeniczność. Nie o chodzi tu o samą zwrotnicę czy zgranie fazowe - tu jest OK (wychodzi reverse null na pomiarze). Chodzi o charakter brzmienia przetworników.

Wstęgi mają swój bardzo wyraźny charakter i to słychać. Żeby to dobrze zgrać trzeba było mocno sciszyć wstęgę. Papierowe tweetery mogą sobie grać dużo za głośno w stosunku do średnicy i jest to do pewnego stopnia akceptowalne. Tu wstęgę musiałem sciszyć o 4.5db (na razie poprzez DSP). Podniesienie tego poziomu o chociażby 1,5db (>6khz) jest nieakceptowalne. Strojenie w tej chwili mam w stylu troelsa, czyli poziom tweetera odrobinkę poniżej średnicy - tak wydaje mi się znacznie bardziej naturalnie - nie tylko ze wstęgą. (Chociaz jak przychodzą do mnie znajomi przyzwyczajeni do HajFaj to dla nich wysokich jest za mało).

Odpowiadają na pytanie - na razie zostaje. Same wstęgi bardzo polecam - są śmiesznie tanie. Ostanio w promocji chodzą po 130zł/szt. !!! Pewnie za jakiś czaś założę dla porównania papierowe Peerlessy.

Edytowane przez fakamada

Gra ładnie, bardziej przestrzennie, detalicznie, z większą ilością powietrza i równie dobrą sceną (szczególnie po zakryciu tylnej części grubą, gęstą gąbką). Dzwięk zrobił się zdecydowanie bardziej Hi-fi. Czy to dobrze czy źle ? Jeszcze nie wiem - lubię zmiany :). Minusem jest mniejsza homogeniczność. Nie o chodzi tu o samą zwrotnicę czy zgranie fazowe - tu jest OK (wychodzi reverse null na pomiarze). Chodzi o charakter brzmienia przetworników.

Wstęgi mają swój bardzo wyraźny charakter i to słychać. Żeby to dobrze zgrać trzeba było mocno sciszyć wstęgę. Papierowe tweetery mogą sobie grać dużo za głośno w stosunku do średnicy i jest to do pewnego stopnia akceptowalne. Tu wstęgę musiałem sciszyć o 4.5db (na razie poprzez DSP). Podniesienie tego poziomu o chociażby 1,5db (>6khz) jest nieakceptowalne. Strojenie w tej chwili mam w stylu troelsa, czyli poziom tweetera odrobinkę poniżej średnicy - tak wydaje mi się znacznie bardziej naturalnie - nie tylko ze wstęgą. (Chociaz jak przychodzą do mnie znajomi przyzwyczajeni do HajFaj to dla nich wysokich jest za mało).

Odpowiadają na pytanie - na razie zostaje. Same wstęgi bardzo polecam - są śmiesznie tanie. Ostanio w promocji chodzą po 130zł/szt. !!! Pewnie za jakiś czaś założę dla porównania papierowe Peerlessy.

Cześć, da się taką wstęgę zestroić całkowicie pasywnie, i nie dokładając nic w torze SFR? Jaką ma impedancję?

Papierowe tweetery mogą sobie grać dużo za głośno w stosunku do średnicy i jest to do pewnego stopnia akceptowalne

Hej,

Jakie papierowe tweetery można aktualne kupić, które spasowały by się efektywnością z Sonido ?

>>Cypher

Ukryta Zawartość

Trzeba tylko trochę nad nimi popracować:

- mozna spiąc równolegle po 2 szt. na stronę np. jedne nad drugim. Przy odgrodzie można dać jeden do przodu, a drugi do tyłu.

Można jeszcze zrobić jak WLM w SuperPAC. Czyli jeden na wprost - na słuchacza, a drugi na bok - w boczną ścianę

- druga opcja to dołożyć dodatkowy magnes. W zależności od zastosowanego magnesu efektywność powinna wzrosnąć o 2-3db/w

A jeśli się uda to warto upolować stare Peerlessy Alnico:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba tylko trochę nad nimi popracować:

- mozna spiąc równolegle po 2 szt. na stronę np. jedne nad drugim. Przy odgrodzie można dać jeden do przodu, a drugi do tyłu.

Można jeszcze zrobić jak WLM w SuperPAC. Czyli jeden na wprost - na słuchacza, a drugi na bok - w boczną ścianę

- druga opcja to dołożyć dodatkowy magnes. W zależności od zastosowanego magnesu efektywność powinna wzrosnąć o 2-3db/w

Ukryta Zawartość

>>Andy777

Impedancja 7ohm. Pewnie jakoś da się to zgrać, ale trzebaby słuchać mocno poza osią. Nie wiem czy to dobry pomysł, chyba żeby wprowadzić go dopiero od 10khz.

Przy obecnej zwrotce w torze Sonido miałbyś tylko cewkę 0.2-0.3mH. To tylko kawałek drutu, który jakiś wpływ ma dopiero ponad 5khz. Nie ogranicza w żaden sposób dynamiki. W torze wstęgi jest filtr 2 rzędu + trzebaby dobrać 1 lub 2 rezystory dla dopasowania głośności. Słuchałem również z 1 rzędem i też było super. Nie wiem tylko jak głośno można grać z tak łagodnym filtrem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fakamada

Ukryta Zawartość

Mam cztery sztuki takich malych Peerlessow Alnico, ale jakos mnie nie rzucily na kolana.

Przy okazji adaptacji Saby w TL, zrobilem maly tescik wysokotonowych stozkow. Isophon, Peerless i Saba polaczone przez wielopozycyjny przelacznik. Dzieki temu, moge bezposrednio porownac brzmienie glosnikow.

post-18149-0-36889700-1329054500_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje plany odgród.

Góra Founek wstęgowy, szerokopasmowiec B200 Visatona.

Na dół pójdzie Beyma 12G40 w ok 50L BR, lub wykorzystam dwa aktywne moduły basowe na ScanSpeakach 23W4557 w obudowach zamkniętych.

Góra-środek: Fountek cięty drugim rzędem, B200 pierwszym rzędem, podział około 7 kHz,

sugeruję się tym projektem:

Ukryta Zawartość

Środek-dół: B200 drugim rzędem dla maksymalnego odciążenia od wychyleń, punkt podziału ok 250 Hz. Bas, jeśli będzie Beyma, to pasywnie drugim rzędem.

Tutaj sugeruję się tym projektem:

Ukryta Zawartość

B200 już u mnie grają w deseczkach. Mają zamontowane stożki fazowe. Dwie pary magnesów do doklejania również do mnie przyjechały, obbadam temat.

Kompensację mam zrobioną cewką 1,5mH i rezystorem 10ohm.

Ciągle waham się nad basem, jak zagrają estradówki? Wykorzystując posiadane moduły zyskam na mniejszych wymiarach -większy WAF :), oraz sporo niższe koszty poniosę.

Czekam na wasze sugestie odnośnie basów jak i całego projektu.

Wklejam jeszcze wizualizacje dla wersji z Beymą oraz z modułami na SS23W4557 machniętą w paintcie oraz zdjęcia rzeczonych modułów.

Które według was lepiej się będą prezentowały, jestem ciekaw waszych opinii.

post-13709-0-85605900-1329091713_thumb.jpg

post-13709-0-95026600-1329091718_thumb.jpg

post-13709-0-61852900-1329091724_thumb.jpg

post-13709-0-74103900-1329092754_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez abuq1

Nie szalałbym z efektywnością basowców. Po kompensacji Visatona efektywność spadła ci pewnie do 90-92db

Dokładnie.

Na Audiocircle znalazłem takie symulacje dla B200:

I put together some of my simulations. The B200's response is calculated against an average sensitivity of 92 dB (2.83 volt/1 m), a figure given by a recent independent measurement in the German Hobby HiFi magazine (Aug-Sept nr 5/2006). I have averaged response also a bit around the given frequencies. But it will give a very good picture of the actual response of the B200.

The other tables are my simulations of different component combinations:

Freq Visaton 1mH||10 ohm 1mH||8 ohm 1mH||6 ohm 0.68mH||6.8 ohm 0.68mH||6.8||.47µF 1mH||8ohm||3.3µF + Zobel 5.6ohm+8µF

100 +1 dB -0.1 -0.1 -0.1 -0.1 -0.06 -0.1

200 +1 -0.4 -0.4 -0.5 -0.2 -0.2 -0.5

500 - 1 -1.9 -2.0 -2.2 -1.2 -1.2 -2.3

1000 +4 -4.4 -4.3 -4.1 -3.0 -3.1 -5.0

2000 +8 -6.8 -6.2 -5.4 -5.0 -5.1 -7.4

4000 +7 -6.5 -5.7 -4.7 -4.9 -5.0 -7.3

6000 +8 -6.3 -5.5 -4.4 -4.7 -4.8 -6.1

8000 +8 -5.9 -5.0 -4.0 -4.4 -4.5 -4.9

10000 +8 -5.2 -4.1 -3.5 -3.8 -3.9 -3.9

15000 +2.8 -4.6 -3.9 -3.1 -3.4 -3.3 -2.4

20000 -12 -4.2 -3.9 -2.7 -3.1 -2.9 -1.5

Czyli można się spodziewać ok 91-92db, zresztą zawsze można troszkę mniejszą cewkę dać i tym samym podwyższyć SPL.

Natomiast Beyma według symulacji WinISD osiąga max 92,5 db przy 100Hz ze spadkiem -3db przy 45HZ dla obudowy 50L strojonej na 40Hz.

Dopasowanie efektywności nie stanowi problemu, tylko nie wiem czy jest sens rezygnować z posiadanych aktywnych dołów i iść w duże koszty na rzecz większych membran.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Open baffle - dipole na fullrange 50hz-20khz, 91db

Ukryta Zawartość

post-25276-0-31194100-1329420860_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

witam

mam małe pytanko techniczne

czy jeżeli w 10cm-owym staruszku papierowym

górny resor nie wygląda zbyt pewnie

można go jakoś zabezpieczyć przed ew. uszkodzeniem

tzn. czy istnieje jakiś prosty sposób konserwacji

bądź też czy takie zdarzenia są sporadyczne

i jeżeli mają nastąpić to ich nie unikniemy

• 2 tygodnie później...

Panowie jeśli są chętni to do sprzedania będą:

Fostex FT17H super wysoko tonowy

Goodmans szerokopasmowy power grange

Isophon szeroko pasmowy P21/25/11

Saba szeroko pasmowa owal

Isophon wysoko tonowy

Wszystkie głośniki sprawne jak coś jutro wrzucę zdjęcia.

Panowie , a jak zabrzmi silnie eqalizowana w zakresie niskich tonow open baffle na glosnikach szerokopasmowych 20cm z zawieszeniem tekstylnym przystosowanym do dosc silnych wychylen plus papierowy na wysokich?

Czy jest sens w takim systemie dawac dwa wzmacniacze 1 szerokopasmowy do 7kh + drugi na reszte zakresu?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Wszystkie głośniki sprawne jak coś jutro wrzucę zdjęcia.

Chyba nie ten wątek, ale jeśli już to zdjęcia trzeba było wrzucać od razu i na dodatek pisać precyzyjniej, czy te głośniki masz parami, jakie są parametry. W końcu nie każdy ma wdrukowane w pamięci dane wszystkich możliwych głośników nadających się do open baffle.

Panowie , a jak zabrzmi silnie eqalizowana w zakresie niskich tonow open baffle na glosnikach szerokopasmowych 20cm z zawieszeniem tekstylnym przystosowanym do dosc silnych wychylen plus papierowy na wysokich?

Zapewne to zależy od głośników, póki nie spróbujesz, to nie będziesz wiedział.

Czy jest sens w takim systemie dawac dwa wzmacniacze 1 szerokopasmowy do 7kh + drugi na reszte zakresu?

Bi-amping jest dość skomplikowany, bo zapewne pojawią się jakieś niezgodności fazowe, nie miałem możliwości tego wypróbować.

Bi-amping jest dość skomplikowany, bo zapewne pojawią się jakieś niezgodności fazowe, nie miałem możliwości tego wypróbować.

Myśle że dałbym rade pospawać coś takiego, kiedyś robiłem zestawy dużej mocy w Bi-ampingu ale zupelnie inne glosniki i podzialy ,klasyczne basy +sekcja srednio-wysokotonowa.

Jednak ciekawi mnie czy ktoś już testował podział z głosnikiem papierowym od około 7kh bo większość osób w tego typu zestawach stara sie dodac głosnik niskotonowy skupiajac sie na poprawie basow ta metoda.

Swoje głośniki juz potestowałem troche w odgrodzie z grubego kartonu i doszedłem do wniosku ze zadowoli mnie elektroniczna korekcja basów.

W projekcie będą na jeden kanał 2 głosniki szerokopasmowe + 1 wysokotonowy.

Na poczatek z prosta zwrotnica z 1 kondesatora ,Bi-amping to w przyszlosci.

Zamieszczam zdjecia głośników .Może ktoś rozpozna jakiej firmy są one lub bedzie miał jakies uwagi dotyczace konstrukcji na tych glosnikach. U mnie decyzja juz zapadla ,wykorzystam je do budowy ale nie zdecydowałem ostatecznie jak bedzie wyglądać "decha", jakie wymiary ,rozmieszczenie glosnikow itp.Wszelkie uwagi mile widziane.Zestawy buduje dla siebie.

Ukryta Zawartość

post-25336-0-06961100-1331840043_thumb.jpg

post-25336-0-83389700-1331840076_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jednak ciekawi mnie czy ktoś już testował podział z głosnikiem papierowym od około 7kh bo większość osób w tego typu zestawach stara sie dodac głosnik niskotonowy skupiajac sie na poprawie basow ta metoda.

Testowałem takie rozwiązanie na głośnikach Saby, ale dopiero się przygotowuję do działania i to były takie kartonowe próby. Zwrotnicę przygotowałem na podstawie strony Troelsa Gravesena. To jest dobre rozwiązanie, teraz montowałem zwrotnice już na płytkach. Pisałem o tym tu:

http://www.audiostereo.pl/saba-i-co-dalej_91439.html

Chcę te swoje saby wykorzystać jak najlepiej i uniknąć budowania kolejnych rozmaitych odgród i obudów. Pierwsze próby były bardzo zachęcające, ale wciąż nie wiem w jakim kierunku pójdę.

Z tego względu postanowiłem, że kupię odgrody, które kolega Noworosyjsk anonsował parę postów wyżej. Na początek powiem, że jestem pod wrażeniem dobrej aukcji, nigdy się jeszcze nie zdarzyło, żeby sprzedający tak dobrze zadbał o wszelkie informacje. ale to napisałem juz w komentarzu, więc powtarzać nie będę. Odgrody są wykonane bardzo porządnie i starannie. Jak będzie trzęsienie ziemi, to w gruzach na pewno znajdziecie odgrody w dobrym stanie. ;)

Wcześniej słuchałem naprawdę rozmaitych kolumn za bardzo rozmaite pieniądze, ale nigdy open baffle. Kompletnie nie miałem pojęcia, czego się można spodziewać. Saby w kartonie to za mało. Dlatego kupiłem te odgrody także z myślą o wykorzystaniu do ewentualnych doświadczeń.

Załączam wykresy zrobione przez HOLMImpulse. Aby były nieco bardziej czytelnie "wygładziłem" je w w proporcji 1/8 oktawy w programie.

Ciekawa historia. Zielony kolor pokazuje charakterystykę mierzoną na środku głośnika w odległości mniej więcej 10 cm. Wygląda, że Monacor SP-80X ma faktycznie całkiem niezłą liniowość. Poprawkę należy wziąć na mikrofon, który ma mocno zmniejszającą się czułość poniżej 50Hz.

Wykres niebieski to charakterystyka przy 0dB w zakresie korekcji barwy dźwięku. Czerwony przy maksymalnym podkręceniu korekcji na plus. Rzecz jasna wykres należy traktować w jakiejś mierze z "tolerancją" bo jest robiony wbudowanym mikrofonem na Nokia Booklet 3G, niestety jest to jedyna możliwość, bo (po pierwsze) jest to jedyny Windows w domu, a poza tym (po drugie) nie będę jeździć po pokoju z komputerem stacjonarnym, który zresztą nie ma jakiejś dobrej karty dźwiękowej.

Aczkolwiek będę wdzięczny za ewentualne interpretacje.

A wrażenia odsłuchowe? Przeczytałem kiedyś notkę producenta open baffle - Emerald Physics, która zaczynała się słowami "zlikwidowaliśmy pokój" (w znaczeniu pomieszczenie). W skrócie wynikało z opisu, że ich zdaniem odtąd nie ma znaczenia kwestia problemów z akustyką, odgrody grają dobrze wszędzie. W sporej części jest to prawda. Ustawiałem je rozmaicie. Dalej lub bliżej bocznych ścian, dalej lub bliżej ściany z tyłu i faktycznie nie zauważyłem, by było jakieś miejsce w którym grają gorzej lub lepiej. W przeciwieństwie do zwykłych kolumn

Może przynudzam, ale mam nadzieję, że komuś, kto nad OB się będzie zastanawiać, przydadzą się moje uwagi.

Podsumowując, dźwięk odrywa się od głośników, stereofoniczna scena się rozszerza. Szczególnie fajnie słuchało mi się orkiestrowych utworów, a słuchałem Ravela i Bizeta. Dźwięk jest lekki i przestrzenny, dobra rozdzielczość, ale basu faktycznie niewiele. Słuchałem na tranzystorowym tangencie i mancie v3 (hybryda), w obydwu przypadkach korekcja barwy pozwalała mieć znacznie pełniejsze wrażenie basu. W niedzielę wpadnie kolega z lampowcem na znacznie wyższym poziomie i będę mógł porównać.

Podsumowując.

Przypuszczam, ze najlepszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie tego, co w starych głośnikach dobre, ale zgodnie z własnymi potrzebami dodanie głośnika do basu. Co do wysokich tonów, to przy sabie miałem pewien ich niedostatek, na monacorze nie. Na stronie Ł. Fikusa jest sporo projektów open baffle, ale jak widać też poszedł w kierunku dodawania basu, ale dodawał także wstęgowe tweetery.

PS. Fajne te głośniki masz, ale nie mam pojęcia co to.

Chcę

post-38867-0-59111600-1331845798_thumb.png

• Pokaż nowe odpowiedzi