Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  133 członków

Meridian Klub
IGNORED

meridian klub

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem może niecałe 2 lata. Dla wtajemniczonych zestaw 502+557 to było już "coś" bliskiego tzw. hi-endu.

Ja wyjątkowo miło wspominam drugi plan sceny muzycznej, jej realistyczną sugestywność, ale efekty te nie były bardzo wyraziste - raczej dla konesera, niż amatora mocy i wstrząsów kondygnacji budynku.

Fortepian - bardzo dobrze; bo nagrania instrumentów solo tracą masę, gdy im zabraknie watów. Ale brzmienie takiego zestawu jest "jeszcze" zdecydowanie tranzystorowe. Ostatecznie bardziej mi odpowiada wygładzona muzykalność w stylu np. Hegla.

Poza tym 557 ma już swoje latka; ważny jest stan egzemplarza; kilometarz (sprzęt sponiewierany po świecie nie zagra dobrze, bez regeneracji.) Z uporem nudziarza twierdzę, że ważniejsze niż sprzęt jest to, co się ma w domu (system, akustyka, instalacja, bliskość kaloryfera itp. Jak ktoś tego nie słyszy, to tylko się ośmiesza.)

No i ... wygląd; nie jestem fanem takiej estetyki, ale odtwarzacz został, bo liczy się jak gra.

Edytowane przez macson
  • 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...
  • 6 miesięcy później...

Czy ktos z klubowiczów posiada lub posiadał transport Meridian 500? Mam takowego w domu, według sprzedającego przeskakuje na nie których płytach. Przetestowałem go porządnie i doszedłem do wniosku że on po prostu nie toleruje nie których CD-R i jest całkowicie sprawny. CD-R Sony czyta wszystkie, nawet stare i podrapane. Natomiast np TDK czy Maxella nie może wczytać, a jak już wczyta to ciagle skacze i trzeszczy. Testowałem go kilkuktornie na tych samych krążkach i jest ciągle taka sama sytuacja. Sony czyta od A do Z, a TDK i Maxell ni huhu. Śmiem wątpić że to nie przypadek, bo player "świrował" by bez względu na krążek.

?👈

Nie znam się na napędach Meridiana, ale zawsze podstawowym odnośnikiem sprawności sprzętu jest oryginalna płyta, nie żadne CDR-y, on może je czytać, ale nie musi.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Profanacja. Meridian zasługuje tylko na cd oryginalne.

Ogólnie ma prawo coś zatrzeszczeć i przeskoczyć. Kiedy śmiałem nowy cd-- Audiolab CD 8200 i częściej laser przeskakiwał niż w starszym Meridianie.

Jak się pojawi problem z wczytaniem cd w 508 nie papram lasera alkoholem, tylko pędzelkiem wymiatam kurz i zbieram odkurzaczem. I działa jak trzeba. Same płyty też trzeba czasem przetrzeć.

• 5 miesięcy później...

W 508/20 i 508/24 montowane były:

Mechanika - CDM 12.5

Laser - VAM1205,

https://www.hifiengine.com/manual_library/meridian/508.shtml

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Bo patrzysz na 508, a tam są 3 modele.

Pod napisem specyfikacja masz osobny dostęp do danych 508, 508/20 i 508/24

Specifications

Disc format: CD

Digital converter: CS4390, Delta Sigma 24 bit

CD Mechanism: CDM-12.5 / VAM1205

Edytowane przez xniwax

W uzupełnieniu jeszcze - same oryginalne lasery raczej niedostępne.

Można dostać chińskie zamienniki 25 dolarów sztuka.

Oryginalny-VAM1205-CDM12-5-dla-Philips-CD-Laser-Pick-up-VAM-1205-CDM-12-5.jpg_640x640.jpg

Edytowane przez xniwax

We wczesnych wersjach Meridiana 508 można jeszcze nawet spotkać CDM4 :(

Przecież to oczywistość. Pozdrawiam.

W uzupełnieniu jeszcze - same oryginalne lasery raczej niedostępne.

Można dostać chińskie zamienniki 25 dolarów sztuka.

Oryginalny-VAM1205-CDM12-5-dla-Philips-CD-Laser-Pick-up-VAM-1205-CDM-12-5.jpg_640x640.jpg

Gdzie taki NOWY mechanizm mogę dostać ? Mozesz podesłać link na dobrego i uczciwego dostawcę ? Z góry dziękuję.

Ebay- bywają rzadko oczywiście ale co do uczciwości to raczej nikt nie będzie ręczył....oprócz sprzedawcy rzecz jasna.:)

Ostatnio widziałem komplet napęd z laserem na Donberg Electronicks

Cena coś powyżej 150 EU.

Kupiłem chyba rok temu CDM 12.4 w firmie Tom-El, dawali gwarancję. W końcu nie wymieniłem, bo odkurzeniu starego lasera, 508.20 chodzi bez zarzutów do dziś.

Mam identycznego Meridiana 508.20 - co prawda jest schowany bo gram na innym CDP ale zaskoczyłeś mnie z tym że po odkurzeniu było wszystko

OK. Mozesz coś więcej o tym napisać -czy użyłeś pędzelka czy dodatkowo czyściłeś spirytusem lub innym płynem ? Z góry dziękuję.

Jesli chcesz aby Meridian 508 zagrał dużo lepiej to zmień zasilanie na lepsze. Ja mam tak zrobione i gra fantastycznie.

Wsadze mu może nowego CDMa, co mi w sumie szkodzi

Zanim to zrobisz,możesz spróbować zmienić ustawienia serwo.Z reguły ustawienie jest na A (zakres A-D).Spróbuj na B,zobaczysz czy czyta ci te cd-r.

Odtwarzacz 508.20 na CDM 12.4 potrafi czytać nawet dane z płyt cd (ścieżki spoza TOC).

ps. Uprzedzając pytania,robiłem swego czasu eksperymenty ze zmianą serwa,pod kątem zmian w dźwięku.Znalazłem gdzieś w sieci blog,jakiegoś gościa,który przełączał serwo i słyszał zmiany :)

Ja natomiast,zaobserwowałem ,że odtwarzacz,bodaj że na ustawieniu B,czyta sobie ścieżkę ,która zawiera teledysk i jakiś tam wywiad !W głośnikach cisza.

Na kolejnym,wariował na niektórych płytach,więc szybko wróciłem do A :) Nawiasem,mój egzemplarz ma drugi laser w swoim już dość długim żywocie,chyba oryginalny,bo działa doskonale.

Zanim to zrobisz,możesz spróbować zmienić ustawienia serwo.Z reguły ustawienie jest na A (zakres A-D).Spróbuj na B,zobaczysz czy czyta ci te cd-r.

Odtwarzacz 508.20 na CDM 12.4 potrafi czytać nawet dane z płyt cd (ścieżki spoza TOC).

Pięćsetke kupil już jeden forumowicz, który słucha tylko tloczonych. Ja przez pół roku posiadania też nauczyłem się słuchać na nim tylko oryginałów. A jak już CDR to nagranych na pniu na CDR Sonego.

?👈

Mam identycznego Meridiana 508.20 - co prawda jest schowany bo gram na innym CDP ale zaskoczyłeś mnie z tym że po odkurzeniu było wszystko

OK. Mozesz coś więcej o tym napisać -czy użyłeś pędzelka czy dodatkowo czyściłeś spirytusem lub innym płynem ? Z góry dziękuję.

Jesli chcesz aby Meridian 508 zagrał dużo lepiej to zmień zasilanie na lepsze. Ja mam tak zrobione i gra fantastycznie.

Spirytus lepiej nie. Wymiatam i zbieram odkurzaczem, czyli rurą otwartą 3-4 cm od mechanizmu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.