Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

czasem śmierć to zbyt mała kara , a nawet swego rodzaju wybawienie

Problem w tych rozważaniach jest taki że niektórzy mają pretensje i słuszne że religia przyczynia się do zabijania i ja to rozumiem gdy patrzę na zdjęcia gdzie biskupi błogosławili sprzęt i wojska w II wojnie, są też inne przykłady .

Ale wśród nas są osoby wierzące które nigdy nie zabiją .

Więc nie można powiedzieć że wszyscy są tacy sami .

Znam takich którzy odbywali wyrok za odmowę służby wojskowej gdyż nie chcieli się uczyć zabijania .To są osoby wierzące .

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Bartik napisał:

Problem w tych rozważaniach jest taki że niektórzy mają pretensje i słuszne że religia przyczynia się do zabijania i ja to rozumiem gdy patrzę na zdjęcia gdzie biskupi błogosławili sprzęt i wojska w II wojnie, są też inne przykłady .

Ale wśród nas są osoby wierzące które nigdy nie zabiją .

Więc nie można powiedzieć że wszyscy są tacy sami .

Znam takich którzy odbywali wyrok za odmowę służby wojskowej gdyż nie chcieli się uczyć zabijania .To są osoby wierzące .

znam te postawy i wiem które wyznanie tak postępuje

ale jeśli moja żona moje dziecko jest zagrożone to wg mojego własnego sumienia mam prawo ich bronić wszelkimi sposobami bez względu na to , że wynikiem mojego działania będzie śmierć napastnika

podobnie jak nie odmówię oddania swojej krwi która może uratować czyjeś życie

a jeśli uważam, że za wszelką cenę muszę bronić wlasnej rodziny przed napaścią to podobnie muszę bronić mojego domu mojego kraju

wg mnie mam taki obowiązek

47 minut temu, slawek.xm napisał:

ale jeśli moja żona moje dziecko jest zagrożone to wg mojego własnego sumienia mam prawo ich bronić wszelkimi sposobami bez względu na to , że wynikiem mojego działania będzie śmierć napastnika

a jeśli uważam, że za wszelką cenę muszę bronić wlasnej rodziny przed napaścią to podobnie muszę bronić mojego domu mojego kraju

wg mnie mam taki obowiązek

Bronić mojej rodziny też będę jeśli zajdzie potrzeba  ale nie zabije nikogo .

Teraz krew może być z białkiem kolca , kiedyś we Francji tysiące ludzi dostało krew z HIV.

Paweł II po przetoczeniu dostał krew z wirusem wątroby .

Jak widać to nie cudowny lek .

Edytowane przez Bartik
43 minuty temu, slawek.xm napisał:

Czyli nie wierzysz w to, że twój Bóg może zrobić to za ciebie i sam pokona twoich wrogów. 

Teraz, kghm napisał:

Czyli nie wierzysz w to, że twój Bóg może zrobić to za ciebie i sam pokona twoich wrogów. 

A znasz w dziejach nowożytnych takie sytuacje gdzie Bóg walczył w obronie i pozabijał 

wrogów ? 

5 minut temu, Bartik napisał:

A znasz w dziejach nowożytnych takie sytuacje gdzie Bóg walczył w obronie i pozabijał 

wrogów ? 

Znam z dziejów starożytnych, a przecież to ten sam Bóg, zresztą żeby pokonać wrogów, wcale nie musiał by ich zabijać. 

8 minut temu, kghm napisał:

Znam z dziejów starożytnych, a przecież to ten sam Bóg, zresztą żeby pokonać wrogów, wcale nie musiał by ich zabijać. 

Atak na prawdziwych sług Bożych dopiero nastąpi i wtedy Bóg zaingeruje .

Będzie to w ,,Wielkim ucisku’’ jakie będziemy mogli obserwować .

Edytowane przez Bartik
1 minutę temu, Bartik napisał:

Atak na prawdziwych sług Bożych dopiero nastąpi i wtedy Bóg zaingeruje .

Nastąpi to w ,,Wielkim ucisku’’ jakie będziemy mogli obserwować .

Chodzi mi o to, czy w chwili zagrożenia możecie liczyć na swojego Boga, czy bierzecie sprawy w swoje ręce? To pytanie także do katolików. 

Gość

(Konto usunięte)
36 minut temu, Bartik napisał:

Bronić mojej rodziny też będę jeśli zajdzie potrzeba  ale nie zabije nikogo .

no nie wiem

jak muslim będzie trzymał nóz na gardle dziecka..... poprosisz go by dal spokój i sobie poszedł?

37 minut temu, Bartik napisał:

Jak widać to nie cudowny lek .

nie chodzi o cud tylko o pomoc blizniemu

podobnie jest ze zgoda na oddanie organow do przeszczepu

Edytowane przez slawek.xm
11 minut temu, kghm napisał:

Chodzi mi o to, czy w chwili zagrożenia możecie liczyć na swojego Boga, czy bierzecie sprawy w swoje ręce? To pytanie także do katolików. 

Worem jest Pan Jezus, nie brał spraw w woje ręce .

W Prawie  Bożym wyraźnie jest napisane ,,nie zabijaj’’

Więc bronić się będę w jakiś sposób ale nie zabijając innych ,to zrobi Bóg w swoim czasie 

13 minut temu, kghm napisał:

Bardzo dobre pytanie , na które powinien odpowiedzieć sobie  każdy wierzący w Boga człowiek , aby zdać sobie sprawę z tego , na ile potrafi zaufać Najwyższemu ?

Ekstremalne sytuacje są prawdziwą próbą naszej wiary i zaufania  w /do Boga 🙂

P.S.

Oczywiście  nie każdy może być jak Hiob , czy Einstein , o czym z pewnością pamięta Bóg. 

Piotr

8 godzin temu, Bartik napisał:

Ja nie mam zamiaru zabijać nikogo .

Bo prawo świeckie działa. 😛

42 minuty temu, Bartik napisał:

W Prawie  Bożym wyraźnie jest napisane ,,nie zabijaj’’

Chyba, że to ateiści lub LGBT? Większość tzw. chrześcijan z katolikami polskimi na czele jest za karą śmierci. Symptomatyczne.

56 minut temu, slawek.xm napisał:

no nie wiem

jak muslim będzie trzymał nóz na gardle dziecka..... poprosisz go by dal spokój i sobie poszedł?

nie chodzi o cud tylko o pomoc blizniemu

podobnie jest ze zgoda na oddanie organow do przeszczepu

Zapytaj lekarzy dlaczego sami dla siebie i rodziny  używają EPO.

Nieznani starożytni ludzie, którzy nigdy nie byli świadkami niczego, o czym twierdzili, że się wydarzyło, i którzy napisali Pismo Święte, nie znali siebie nawzajem. Po prostu wymyślali coraz to rozmaite rzeczy w miarę upływu czasu.

Apostoł Paweł: Jezus stał się Bogiem po zmartwychwstaniu.

Marek: Nie, na chrzcie w Jordanie (przez Jana Chrzciciela)

Mateusz i Łukasz: Nie, w chwili poczęcia (niepokalanego)

John: Nie, na początku stworzenia.

(Q)

1 godzinę temu, toptwenty napisał:

Nieznani starożytni ludzie, którzy nigdy nie byli świadkami niczego, o czym twierdzili, że się wydarzyło, i którzy napisali Pismo Święte, nie znali siebie nawzajem. Po prostu wymyślali coraz to rozmaite rzeczy w miarę upływu czasu.

Apostoł Paweł: Jezus stał się Bogiem po zmartwychwstaniu.

Marek: Nie, na chrzcie w Jordanie (przez Jana Chrzciciela)

Mateusz i Łukasz: Nie, w chwili poczęcia (niepokalanego)

John: Nie, na początku stworzenia.

(Q)

,,Ciekawa,, teoria ale nie dla mnie.

W dniu 26.12.2021 o 23:49, Bartik napisał:

,,Ciekawa,, teoria ale nie dla mnie.

to nie teoria, to fakt :)

nie ma to, jak bezkrytycznie łykać bajeczki wymyślone kilka tysięcy lat temu i powtarzane do dziś przez panów w dziwnych ciuchach :)

W dniu 27.12.2021 o 01:27, slawek.xm napisał:

to tylko jego wymysły 🙂

a nie Twoje to wymysły aby? wystarczy te te "rewelacje" spojrzeć krytycznie, tam się nic nie broni...może 1500 lat temu to działało :)

4 godziny temu, kostropaty napisał:

to nie teoria, to fakt 🙂

nie ma to, jak bezkrytycznie łykać bajeczki wymyślone kilka tysięcy lat temu i powtarzane do dziś przez panów w dziwnych ciuchach 🙂

a nie Twoje to wymysły aby? wystarczy te te "rewelacje" spojrzeć krytycznie, tam się nic nie broni...może 1500 lat temu to działało 🙂

Ja nie słucham panów w dziwnych ciuchach .

Za to mam argumenty które przemawiają za tym że Biblia pochodzi id Boga . 

2 godziny temu, TomekL3 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja zażywam rutinace d3 co najmniej 4 tabletki bo intuicja mi podpowiada że cynk i wit. d3 jest dobra na koronowirusa tak jak ten satanista twierdzi.

Ukryta Zawartość

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

D3 5000tj to takie minimum na utrzymanie. W niedoborach spokojnie 10000tj przez kilka tygodni.

Ukryta Zawartość

Puzzle się poskładały. Depopulacja będzie przy okazji. Głównym celem jest przejęcie jak największej liczby niskowibracyjnych owieczek w rejony wszechświata sprzyjające tym wibracjom. Ziemia, niestety dla pasterzy podnosi wibrację i zmiana jest nieunikniona.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, MSki napisał:

Sądzę, że jesteś jeszcze młodym człowiekiem i ta zmiana wibracji nie spowoduje u Ciebie wystąpienia choroby Parkinsona ? Po za tym, co mają te wpisy wspólnego z tytułem tematu ?

Lewicowe media głównego ścieku, jeszcze przed świętami publikowały arty o tym, że Biblia jest plagiatem (bo jest) i że tych trzech króli ..coś tam, coś tam ..nie czytałem.

Ja sobie zadałem trochę trudu i zacząłem ten temat czytać od pierwszego wpisu i muszę stwierdzić, że kiedyś "to się działo", a dyskusje toczone były na bardzo wysokim poziomie, nie to co dziś ..spłycane, bezdowodowe i traktowane "po łebku".

Nie mogę zaprzeczyć, ale lubię oglądać filmy o tematyce biblijno-religijnej, tyle w nich mądrych i bardzo zaskakujących, a często pouczających "ścieżek dialogowych" ..serial Mesjash, Pasja, Noe i wiele, wiele podobnych, a obecnie już za mną  Wywiad z Bogiem.

I nie chodzi o to, że te produkty mają na mnie jakiś wpływ, powodujący, że coraz bliżej mi do uwierzenia w to iż Bóg istnieje ..nie, wcale nie. Po prostu, Bóg dla mnie nie musi istnieć, abym to ja pracując nad sobą, bo przecież istnieję, stawał się z każdym dniem coraz lepszym człowiekiem.

Wszystkiego najlepszego w nowym 2022 roku.

To teraz masz okazje podnieś poziom dyskusji na wysoki poziom wraz z dowodami i argumentami ale może trochę innymi niż oglądane w tv .

42 minuty temu, MSki napisał:

Nie muszę. Poziom dyskusji spadł dlatego, że przestały w nim zabierać głos "najtęższe umysły", co nie znaczy, że już padła odpowiedź na tytułowe pytanie.

Jako nowicjusz, zacznij czytać ten temat od początku, a może więcej ciekawych rzeczy się dowiesz.

O skąd przyszło ci do głowy że jestem nowicjuszem ?

Jak to zmierzyłeś ? 

Edytowane przez Bartik
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.