Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tego testu nie przejdzie 70 % populacji ludzkiej . Mam na myśli czytanie ze zrozumieniem .

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
20 minut temu, Mrok napisał:

Z tych 94% nic nie wynika. Daj świni książkę i poproś, żeby ją na głos przeczytała.

z tego też nic nie wynika...daj analfabecie książkę i też nie przeczyta...

52 minuty temu, kostropaty napisał:

z tego też nic nie wynika...daj analfabecie książkę i też nie przeczyta...

Czytamy, potrafimy komponować , mamy potrzeby duchowe ,moralne , zmieniamy przewody zasilające i słyszymy to później . Uczymy się ,wyciągamy wnioski itd. 

Nie kierujemy się tylko instynktem jak zwierzęta . 

"Szczęśliwi świadomi swej nędzy, gdyż ich jest Królestwo Niebios". Tak to mniej więcej jest zapisane po grecku, przekręcane trochę wszędzie.

5 minut temu, Bartik napisał:

Masz blade pojęcie czym się kierują się niektóre zwierzęta.  

12 minut temu, jamelo napisał:

Masz blade pojęcie czym się kierują się niektóre zwierzęta.  

Większość zwierząt zostawiła ludzkość daleko w tyle dawno temu.

Widzieliście kiedykolwiek, jak w czasie mroźniej zimy śpią sikorki? 😉

33 minuty temu, Bartik napisał:

Czytamy, potrafimy komponować , mamy potrzeby duchowe ,moralne , zmieniamy przewody zasilające i słyszymy to później . Uczymy się ,wyciągamy wnioski itd. 

co nie jest dowodem na to, że nie jesteśmy zwierzętami 😉 

poza tym jak tak patrzę dookoła, to dziś już chyba niewiele osób czyta, z tym komponowaniem tez kicha, a dzisiejszy świat zaspokaja głównie potrzeby materialne ślepo pędzącej ku "dobrom" wszelakim ludzkości...

zwierzęta też się uczą i potrafią wyciągać wnioski...

10 minut temu, Mrok napisał:

Widzieliście kiedykolwiek, jak w czasie mroźniej zimy śpią sikorki? 😉

ja nie...coś ciekawego?

Edytowane przez kostropaty

Posiadamy możliwość zrzekania się cielesnej natury na rzecz ducha.

To przeciwstawne ciała, ale tylko to pierwsze jest nam widoczne.

Nie wiem jednak czy wszyscy ludzie fizycznie mają taką możliwość. Przez wzgląd na podejście do życia na pewno wszyscy nie mają.

Są jednak używki: alkohol, narkotyki, które pozwalają zbliżyć się do stanów duchowych. Problem w tym że wiemy jak negatywnie skutkują i że nie jest to dobra droga. Rozwalają mózg, uzależniają, ogłupiają, człowiek się czasem stacza i przedwcześnie umiera, zostawiając w koło spustoszenie, tak jak skrzywdzona rodzina.

Nie bez powodu po angielsku "spirit" oznacza i ducha i alkohol jednocześnie.

Edytowane przez Piotr_1

Człowiek stworzył bogów na swój obraz i podobieństwo. Początkowo były to personalizacje zjawisk natury, których pierwotni ludzie nie rozumieli, których się bali i które starali się na swój sposób wyjaśnić i udobruchać. Później religie stały się narzędziem walki politycznej (np. słynna walka cesarza z papieżem o prymat). Religioznawcy skatalogowali i opisali ok. 5500 różnych religii. Wszyscy ci bogowie i boginie istnieją, tak jak istnieje kultura i sztuka, tak jak istnieje filozofia i zasady moralności (które też różnią się w zależności od kultury i jej wartości nadrzędnych). Wiara w boga same w sobie nie jest niczym złym. Staje się złem, kiedy używana jest do atakowania ludzi inaczej myślących, do osiągania czysto politycznych czy ekonomicznych celów. Przykład takiego nadużycia religii widzimy na co dzień w różnych krajach, także w Polsce. Przywalić krzyżem i poprawić monstrancją.       

30 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Jesteś fizycznie inaczej skonstruowany ? Masz jakąś ułomność czy wręcz przeciwnie, dar ?

Mówię o swoich ostatnich obserwacjach, wnioskach, możliwe że niekompletnych, częściowych. Jest to oczywiście powiązane z tym co dane mi było przeżyć, nie jest to nic normalnego dla normalnego człowieka. Tak, to dane.

To są rzeczy zupełnie abstrakcyjnie brzmiące, gdyby tak zacząć opowiadać o tych spostrzeżeniach, brzmiałyby jak jakaś fajna symbolika, że tak "fajnie koleś nawija, dobrą gadkę ma, ale trochę płynie" 🙂 Na chłopski rozum biorąc.

Edytowane przez Piotr_1
4 godziny temu, Piotr_1 napisał:

Posiadamy możliwość zrzekania się cielesnej natury na rzecz ducha.

To przeciwstawne ciała, ale tylko to pierwsze jest nam widoczne.

Nie wiem jednak czy wszyscy ludzie fizycznie mają taką możliwość. Przez wzgląd na podejście do życia na pewno wszyscy nie mają.

Są jednak używki: alkohol, narkotyki, które pozwalają zbliżyć się do stanów duchowych. Problem w tym że wiemy jak negatywnie skutkują i że nie jest to dobra droga. Rozwalają mózg, uzależniają, ogłupiają, człowiek się czasem stacza i przedwcześnie umiera, zostawiając w koło spustoszenie, tak jak skrzywdzona rodzina.

Nie bez powodu po angielsku "spirit" oznacza i ducha i alkohol jednocześnie.

Narkotyki i alkohol pozwalają się zbliżyć do demonów .

A taki kawał mi się przypomniał:

Rozmawia astronauta z chirurgiem.
Astronauta:
-latałem w kosmos setki razy,ale nigdy nie widziałem żadnego anioła

Chirurg:
-a ja operowałem mózgi setki razy,i nigdy nie widziałem żadnej myśli

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

17 minut temu, Piotr_1 napisał:

szkoda...
Dobry głos i talent....
A dziś.....

W dniu 24.06.2007 o 12:35, chris77 napisał:

Kto udowowni mi że istnieje a kto że nie istnieje?

Z tego co wiem,nikt nikt udowodnił,że nie istnieje.
Ale też nikt  nie udowodnił,że istnieje

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 godzin temu, Bartik napisał:

Dla mnie ma znaczenie . Nie jestem zwierzęciem lecz człowiekiem . 

To tak, jakby kwadrat miał pretensje, że inni mówią o nim, że jest prostokątem...

11 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Mówię o swoich ostatnich obserwacjach, wnioskach, możliwe że niekompletnych, częściowych. Jest to oczywiście powiązane z tym co dane mi było przeżyć, nie jest to nic normalnego dla normalnego człowieka. Tak, to dane.

To są rzeczy zupełnie abstrakcyjnie brzmiące, gdyby tak zacząć opowiadać o tych spostrzeżeniach, brzmiałyby jak jakaś fajna symbolika, że tak "fajnie koleś nawija, dobrą gadkę ma, ale trochę płynie" 🙂 Na chłopski rozum biorąc.

jednym słowem bełkot.

1 minutę temu, toptwenty napisał:

Czy Bóg istnieje?

Jest ich podobno 500.

Jeden ważniejszy od drugiego.

🤣

Tylko który jest prawdziwy a który wymyślony przez człowieka ?

W PŚ wykazano, że ani bogowie Babilonu czy Egiptu nie mieli szans z Bogiem  który wyprowadzał swój naród . 
Szczególnie Faraon doświadczył mocy Bożej gdy był bezradny wobec 10 plag zesłanych na niego .  

17 minut temu, Bartik napisał:

W PŚ wykazano, że ani bogowie Babilonu czy Egiptu nie mieli szans z Bogiem  który wyprowadzał swój naród . 
Szczególnie Faraon doświadczył mocy Bożej gdy był bezradny wobec 10 plag zesłanych na niego .

No jasne, bo tak napisano w książce.

18 minut temu, Bartik napisał:

Tylko który jest prawdziwy a który wymyślony przez człowieka ?

Wszyscy są równie prawdziwi.

A to tylko dlatego, że WSZYSCY zostali wymyśleni.

33 minuty temu, toptwenty napisał:

Ale jeden ważniejszy od drugiego.

Ja bym to ujął w ten sposób: wszyscy są tak samo ważni, jak prawdziwi...

1 godzinę temu, toptwenty napisał:

Czy Bóg istnieje?

Jest ich podobno 500.

Jeden ważniejszy od drugiego.

🤣

Coś nie tak wiele się o nich słyszy. Jednym słowem... nie bywają na ustach ludu zbyt często 😆

Zaratusztrianizm.

Wieczny Ogień.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

48 minut temu, toptwenty napisał:

Miejsce, gdzie bogowie bywają na ustach ludu bardzo często.

😎

Ale czy są prawdziwi? Skoro są czczeni, to chyba powinni dawać tym Indiom jakieś błogosławieństwa? A tam skażona woda, choroby, analfabetyzm, korupcja, bieda...

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.