Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, MSki napisał:

Z pominięciem interpretacji, a kiedy zostały dodane te interpretacje i czy w ogóle powinny być dodane ?

Polecam zacząć od przeczytania na wiki czym jest interpretacja i dlaczego ja się robi.

3 godziny temu, MSki napisał:

Interpretacja dodawana do zapisów tej księgi, to nic innego jak manipulacja.

Nic nie stoi na przeszkodzie abyś wykonał ptawidłową 

6 godzin temu, MSki napisał:

...takich pytań można mnożyć...

Pytania swiadczą, że pytający nie zna odpowiedzi, podważasz nimi własne stanowisko a nie treść dzieła literackiego.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

45 minut temu, TomekL3 napisał:

To w sumie najmniej istotne w przekazie.

Zgodny z przekazem Ewangelii? Gdzie jest napisane że lepiej sobie odciąć rękę, albo wyłupać oko, niż nie załapać się na promocję?

@MSki

Skoro tak wnikliwie komentujesz fabułę to zważ, że te osoby, które dobrze znały wygląd Jezusa jednak go nie rozpoznały. Wyjaśniał im swoją tożsamość. Owszem, przekonywał.

A to j a k przekonywał nie ma znaczenia?

Nie wiem, czy warto przeceniać znaczenie cytowanej kwestii przy interpretacji. To i tak zbacza z tematu, ale niech tam.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

5 godzin temu, MSki napisał:

Nie wiem o której fabule piszesz. Ja lubię czytać ze zrozumieniem i dlatego cytowane zdania ze strony internetowej Opoka pozwoliłem sobie skomentować. Może niedokładnie się wyraziłem, ale dowodność opisów biblijnych, wynika głównie z przekonania, że one miały miejsce, a nie z tego, że zostały dowiedzione przez naukę ..głównie przez archeologów i badaczy tej księgi, w tym badających zwoje znad morza martwego.

Po prostu i w skrócie - mam przekonanie i wierzę że coś istnieje, ale nie potrafię udowodnić że istnieje naprawdę. Jest to z resztą znana sztuczka erystyczna polegająca na budowaniu figur myślowych, które nigdy nie istniały i pomimo takiego wymóżdżenia się nigdy nie zaistnieją.

To tak jakbyś filozofii zaprzeczył. Ba, każdemu pojęciu abstrakcyjnemu.

Rozumowanie bazuje nie na rzeczy a na jego opisie.

Sam opis to interpretacja.

PS.

W Biblii (jako zbiorze i spichlerzu) masz wiedzę o oswajaniu i przyswajaniu.

Fabuła czyli myślenie.

Tu Twój skrót:

Jeden drugiego zaczął przekonywać, że coś usłyszał i zobaczył (kobiety mężczyzn), a później już było "z górki".

OK

Zanim to przekonanie nastąpiło ten niepoznany zmartwychwstały wywołał ich po imieniu, czyli osobiście. Dopiero wtedy poznały Go.

Edytowane przez xetras
Dopisek

4 minuty temu, MSki napisał:

czy opis rzeczy jest dla każdego prawdziwy ? 

W handlu wymiennym <machniom> nie jest potrzebna komunikacja werbalna.

Umowa na migi i ustna też ma moc wiążącą po przyklepaniu.

(Mimo odmiennej mowy to podstawa rozwoju kultury, wymiany w handlu)

Opis - zbędny przy relacjach społecznych.

8 minut temu, MSki napisał:

nie czytając wcześniej zamieszczanych wpisów.

Bo to jałowe.

Podobnie jak zabawa w głuchy telefon i przekłamania łączności tudzież utwierdzanie oponentów.

Ile można?

Dziś było tak uroczo, że bateria mi w fonie siadła i nie liczyłem godzin nie lat, tylko lazłem gdzie mnie jeszcze nie było. Słońce to powszechnie przyswajalna witamina.

Zarzucasz "głuchy telefon".

No to jak ludzie pamiętają liczbę pi?

Jak -Pana Tadeusza?

Jak- role aktorzy?

Jak- muzycy melodie?

To całkiem możliwe, że "głuchy telefon" to jedynie wymysł i on wcale nie istnieje (albo tylko u kogoś w wyobraźni). 

Wystarczy przyswojenie i głuchy telefon zawodzi.

Czyli - przekaz może zachować pierwotną treść i formę.

Anizotropowość wszystkich kamieni szlachetnych wymienionych w Apokalipsie (opis niebiańskiej Jerozolimy, budowa fundamentu pod murem) jest naukowym dowodem na jakość tej księgi i pochodzenie nieziemskie. Jest tak dlatego, że dopiero od niedawna to zjawisko znamy i możemy je badać. Znajomość tych faktów naukowych była niemożliwa w czasie kompletowania Biblii. W tym materiale prawdopodobieństwo, że wszystkie wymienione 12 kamieni nie będą izotropowe, wiedząc że mamy do wyboru 28 różnych szlachetnych kamieni, zostało wyliczone na 1/1000. Takiego prawdopodobieństwa nie można uznać za przypadek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale tutaj spróbowałem wyliczyć to prawdopodobieństwo i wyszło mi jeden do 30mln.

Ukryta Zawartość

(jako loteria 12 z 28 cyfr)

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, toptwenty napisał:

Ukryta Zawartość

SPAM! Umyślne zaśmiecanie wątku tematami o instytucjach religijnych. 

Ukryta Zawartość

Anizotropowość wszystkich kamieni szlachetnych wymienionych w Apokalipsie (opis niebiańskiej Jerozolimy, budowa fundamentu pod murem) jest naukowym dowodem na jakość tej księgi i pochodzenie nieziemskie. Jest tak dlatego, że dopiero od niedawna to zjawisko znamy i możemy je badać. Znajomość tych faktów naukowych była niemożliwa w czasie kompletowania Biblii. W tym materiale prawdopodobieństwo, że wszystkie wymienione 12 kamieni nie będą izotropowe, wiedząc że mamy do wyboru 28 różnych szlachetnych kamieni, zostało wyliczone na 1/1000. Takiego prawdopodobieństwa nie można uznać za przypadek.

Ukryta Zawartość

Jedną z możliwości jest np. spisanie Biblii, apokalipsy czy dowolnej treści
przez osoby mentalnie/myślowo kontrolowane przez przedstawicieli innej cywilizacji.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, TomekL3 napisał:

Jedną z możliwości jest np. spisanie Biblii, apokalipsy czy dowolnej treści
przez osoby mentalnie/myślowo kontrolowane przez przedstawicieli innej cywilizacji.

ja bym niektóre stwierdzenia podmienił:

duchowo/myślowo (zamiast mentalnie/myślowo)

obdarowywane/informowane (zamiast kontrolowane)

innej rzeczywistości (zamiast innej cywilizacji)

No i nie nazwałbym tego "jedną z możliwości"

4 minuty temu, TomekL3 napisał:

Nie dopuszczasz innych możliwych opcji?

Skoro doświadczyłem jak działają te komunikacje? I rozumiem dość dobrze integralność Biblii?

Raczej nikt nie dostanie pełnego poznania, a raczej wielu po części. Człowiek który za dużo dostaje, strasznie się wynosi pychą.

Edytowane przez Piotr_1
40 minutes ago, Piotr_1 said:

Człowiek który za dużo dostaje, strasznie się wynosi pychą

Jest odwrotnie, choć żyjąc wspak można ich tak zinterpretować. 
Świat gdzie zło jest dobre, a prawda kłamstwem jest bardzo przewidywalny. 
Sam Gold to w gruncie rzeczy, siła bardzo prymitywna.

Znaleziony staje się bezbronny.

Natomiast im więcej dostaniesz, tym więcej trafnych pytań zadasz i pójdziesz pomimo.

….be still and know….

Coś źle sprawdziłem tamto prawdopodobieństwo. Mamy zbór szlachente K(S) składający się z dwóch podzbiorów k(i) oraz k(a). I teraz losujemy 12szt ze zbioru K(S) i wszystkie nam się trafiają k(a). No można by to policzyć, ale nie wiem ile ich wszystkich łącznie jest.

Godzinę temu, Seth_A_Rider napisał:

Jest odwrotnie, choć żyjąc wspak można ich tak zinterpretować. 
Świat gdzie zło jest dobre, a prawda kłamstwem jest bardzo przewidywalny. 
Sam Gold to w gruncie rzeczy, siła bardzo prymitywna.

Znaleziony staje się bezbronny.

Natomiast im więcej dostaniesz, tym więcej trafnych pytań zadasz i pójdziesz pomimo.

Fajno że wiesz co wiesz. Można powiedzieć że dzięki temu że wiesz, co wiesz, wiesz co wiesz.

Edytowane przez Piotr_1

Piotr_1

W tłumaczeniu "One" pierwotny układ wersów 4-4-2-4-4-2-4-7-8 jest korzystniejszy.

4 4 2

4 4 2

4 7 8

Tak po mojemu regularny.

Ma rytm.

I tylko taka uwaga jak wyżej (nie ma co wdawać się w interpretację bezsilnej treści).

Różne warianty zabawy w różnych opresyjnych instytucjach bywały.

• 1 miesiąc później...

Arka Noego na górze w Turcji? Ekspedycje archeologiczne i badania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Arka Noego na górze w Turcji? Ekspedycje archeologiczne i badania.

Ukryta Zawartość

Dziecięciem byłem, gdy mówiło się o wraku Arki na górze Ararat. Nawet jakieś zdjęcia były.

licensed-image?q=tbn:ANd9GcSh08pnnhFjkk4

Minęło pewnie ze 30 lat i nic.

Coś jak z Yeti albo promami Morawieckiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

10 godzin temu, Jaro_747 napisał:

...Minęło pewnie ze 30 lat i nic.

Ale co ma być? Na filmie widać że odkryto i jest, eksperci na filmie się wypowiedzieli.

Ja o tym wcześniej nie słyszałem. Film więc pokazuje dowody że było i jest i że to mass media kształtują poglądy ludzi. Ma się mówić o Darwinie, Hawkingu, Marksie, innych modnych, dinozaurach, a nawet kosmitach.

Przecież lewice świata opierają się na Marksie, nawet jeżeli nie są tego świadome. A na Darwinie ewolucjoniści, wcale ich nazwiska nie muszą być modne, to fakt.

Edytowane przez Piotr_1
Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Darwin i Marks są modni? Chyba wśród kościółkowych którzy dopiero teraz dowiadują się o ich istnieniu.

Szef Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker w przemówieniu z okazji 200. rocznicy urodzin Karola Marksa zaapelował, by pamiętać o umieszczeniu ideologa socjalizmu w kontekście, bez zrzucania na niego odpowiedzialności za zbrodnie komunistycznych dyktatur.

- Jeśli nie ma wspomnień, nie ma przyszłości - powiedział w piątek cytowany przez agencję EFE Juncker, przemawiając podczas uroczystości w Bazylice Konstantyna w Trewirze na zachodzie Niemiec, gdzie 5 maja 1818 roku urodził się Marks.

"Refleksja nad kontekstem"

Pamiętanie polega na "refleksji nad kontekstem" tego, co jest przywoływane - kontynuował, dodając, że w przypadku autora "Kapitału" i współautora "Manifestu komunistycznego" powinno to oznaczać "zrozumienie" tych dzieł, a nie obwinianie go za zbrodnie popełnione w imię jego idei. - Marks nie ponosi odpowiedzialności za wszelkie zbrodnie, za które odpowiedzieć powinni jego rzekomi dziedzice - oświadczył Juncker według agencji AP. Szef KE był głównym mówcą podczas uroczystości odbywającej się w przeddzień obchodów 200. rocznicy urodzin tego działacza rewolucyjnego. Juncker jest honorowym obywatelem Trewiru.

- Bycie honorowym obywatelem wiąże się z wieloma przywilejami, ale oznacza także obowiązki - zauważył. Wśród przywilejów wymienił, ironizując, "prawo do darmowego pochówku w tym mieście". Z kolei obowiązkiem nazwał przemawianie podczas uroczystości dotyczących osób, których poglądów do końca nie podziela.

Juncker nazwał też niemieckiego filozofa "obywatelem europejskim". EFE przypomina, że współzałożyciel I Międzynarodówki spędził dzieciństwo i młodość w różnych niemieckich miastach, by następnie przenieść się do Paryża i Brukseli i ostatecznie udać się do Londynu, gdzie zmarł."

https://tvn24.pl/swiat/juncker-broni-dorobku-karola-marksa-ra834587-2322195

"Napisany niemal sto lat po publikacji w 1848 r. Manifestu Komunistycznego Karola Marksa i Fryderyka Engelsa Manifest z Ventotene jest niemal dokładnym powtórzeniem ich programu, uzupełnionym o główne idee leninizmu (kadrowa partia zawodowych rewolucjonistów centralizm demokratyczny).
Wiedza o Manifeście z Ventotene, jego autorze i jego ideowych spadkobiercach jest ogólnodostępna. Bezpośredni związek Manifestu z ideą pełnej integracji europejskiej przez likwidację suwerennych państw jest oczywisty i potwierdzany przez najwyższe unijne osobistości. Właściwie nie jest to więc jakaś specjalna tajemnica, a mimo to w europejskich stolicach każdego roku młodzież urządza (a raczej urządza się dla młodzieży) tzw. parady Schumana utrudniające dotarcie do świadomości młodego pokolenia wiedzy o celach europejskiej integracji."

https://www.historiasztuki.com.pl/strony/021-12-00-ANTYKULTURA-SYSTEM.html

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.